Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel a kálvinista Rómát – Debrecen látnivalói

2022.09.12 | 6 perc

Debrecen látnivalóit hosszasan lehetne sorolni, hiszen Magyarország második legnépesebb települése számtalan nevezetességgel és programlehetőséggel kecsegtet. Most szemezgettünk nektek ezek közül, mert szerintünk, ha ide utaztok, ezeket kár lenne kihagyni.

Fantasztikus szállásajánlatok Debrecenben>>

 

Déri Múzeum

A városlátogatást kezdhetitek hazánk egyik legjelentősebb múzeumánál, Debrecen egyik kulturális ékkövénél, a Déri Múzeumban, ahol többek között a Munkácsy-trilógiát, a Krisztus szenvedéstörténetét bemutató monumentális alkotásokat is megtekinthetitek. A trilógia egyik különlegessége, hogy még maga Munkácsy sem látta együtt a három festményt, illetve az őket befogadó terem kimondottan úgy készült, hogy alkalmas legyen az alkotások méltó bemutatására. Betekintést nyerhettek továbbá a Nagyerdő történetébe, a Szamuráj udvarház és az interaktív régészeti kiállítás pedig további izgalmakkal kecsegtet.

Debrecen látnivalók - Déri Múzeum, DebrecenDebrecen látnivalók - Déri Múzeum, Debrecen

 

 

Nagyerdő

Ha természetközeli élményre vágytok, akkor mindenképp látogassatok el a debreceni Nagyerdőbe, ami az Alföld egyik leghíresebb öregtölgyes erdője és hazánk első természetvédelmi területének nyilvánított parkja. Az egyik legkedveltebb hely a Békás-tó, amely kiváló hely, ha pihenni vagy piknikezni vágynátok. A kacskaringozó sétányokon száz éves fák ölelésében felfedezhetitek az erdő szépségét és titkait.

A park 34 méter magas kilátójából, a Nagyerdei Víztoronyból a várost is szemügyre vehetitek, a bátrabbak a víztoronyra épített mászófalat is meghódíthatják. Emellett időszaki kiállítások, valamint zenés- és tematikus programok is várnak.

Debrecen látnivalók - Békás-tó a Nagyerdei Parkban, DebrecenDebrecen látnivalók - Békás-tó a Nagyerdei Parkban, Debrecen

Debrecen látnivalók - Sétány a Nagyerdei Parkban, DebrecenDebrecen látnivalók - Sétány a Nagyerdei Parkban, Debrecen

 

Ha szeretnétek egy finomat enni Debrecenben, akkor nézzetek szét a vendéglátóhelyek között>>

 

 

Piac utca és Kossuth tér

Debrecen látogatása során semmiképp se hagyjátok ki a város főterét, a Kossuth teret, és annak környékét, hiszen nem csak történelemben, hanem látnivalóban is gazdag. Ott van például a város jelképe, hazánk legnagyobb református temploma, a neoklasszicista stílusban épült Református Nagytemplom. Kiemelt turisztikai látnivalóként több kiállítást is megtekinthettek benne és ha szerencsétek van, hazánk egyik legszebb hangú orgonáját is hallhatjátok.

A Kossuth térbe torkolló Piac utca a város egyik ikonikus utcája, amin egykoron egy 650 méter hosszú, 6-7 méter széles fahíd tette lehetővé a közlekedést és melynek mai látképét a 19-20. század fordulóján emelt egykori kereskedőházak határozzák meg. Az egykori „sár-híd” maradványa egyedülálló régészeti emlék, amit az Aranybika Hotel előtt tekinthettek meg, de a színes épületek látványa miatt már önmagában is megéri végig sétálni az utcán.

Debrecen látnivalók - Kossuth tér és a Debreceni Református Nagytemplom, előtte a Kossuth-szoborcsoporttalDebrecen látnivalók - Kossuth tér és a Debreceni Református Nagytemplom, előtte a Kossuth-szoborcsoporttal

Debrecen látnivalók - Kossuth térbe futó Piac utca, DebrecenDebrecen látnivalók - Kossuth térbe futó Piac utca, Debrecen

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Június 17-től újra áll a debreceni Agóra Élményközpont planetáriuma
Az Agóra Élményközpont 8 méter átmérőjű kupolája alatt csillagászati előadásokat és különleges teljeskupolás-filmeket is láthatnak az érdeklődők.

 

 

Millenniumi szökőkút

A főtéren találjátok továbbá a Kossuth Lajos emlékére készült szoborkompozíciót, a 180 000 darab velencei üvegmozaik-darabból kirakott városcímert és az eklektikus stílusban épült Aranybika Hotelt is. Szintén a téren található hazánk legnagyobb zenélő szökőkútja, a Millenniumi szökőkút, melynek ékes dísze a Honfoglalás című kép és a főnixmadár, amik közül előbbi a magyarok bejövetelét ábrázolja, utóbbi pedig Debrecen újjászületésének a jelképe.

Debrecen látnivalók - Millenniumi szökőkút, DebrecenDebrecen látnivalók - Millenniumi szökőkút, Debrecen

Debrecen látnivalók - Mozaik városcímer, DebrecenDebrecen látnivalók - Mozaik városcímer, Debrecen

 

 

Egyetem tér

Bár hazánk egyik legfontosabb kutatóegyetemének, a Debreceni Egyetemnek a több száz éves főépülete önmagában is megér egy misét, hiszen káprázatos látványt nyújt, de az előtte lévő tágas, francia stílusú park, a térlépcsők, a szökőkutas díszmedence és a sétányok összképe még impozánsabb látványt nyújt, ez az Egyetem tér.

A kertben sétálva tehettek egy kitérőt az egyetem főépülete mögött 15,5 hektáron elterülő botanikus kerthez, melyben közel 6000 növényfajt tartanak nyilván és melynek kaktusz- és pozsgásgyűjteménye messze földön híres. A Nyírség egyik legértékesebb növénytársulása, az úgynevezett gyöngyvirágos tölgyes pedig igazán különleges élményt nyújt.

Debrecen látnivalók - Egyetem tér, DebrecenDebrecen látnivalók - Egyetem tér, Debrecen

 

A város felfedezése itt még nem ér véget - még több látnivaló Debrecenben>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
TOP5 wellness szálloda a varázslatos őszi pihenéshez
Modern wellnessezés és középkori hangulat a Sümegi vár lábánál? Különleges mofetta kezelés a festői Parádfürdőn? Illatos hotel a Mecsek fái között Sikondán? Lássuk, mely TOP5 belföldi wellness hotelt érdemes felkeresni az indián nyáron!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Modern wellnessezés és középkori hangulat a Sümegi vár lábánál? Különleges mofetta kezelés a festői Parádfürdőn? Illatos hotel a Mecsek fái között Sikondán? Lássuk, mely TOP5 belföldi wellness hotelt érdemes felkeresni az indián nyáron!
Gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk a következő 10 helyet Budapest legjobb éttermei közül, hiszen változatosan színesítik a főváros kulináris élményeit. Találtok köztük kifinomult nemzetközi konyhát képviselőt, de aki az autentikus keleti ízeket kedveli, az sem fog csalódni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.