Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kalandozás az Északi-középhegységben: a Cserhát rejtett látnivalói

Kétségkívül országunk egyik legszebb kirándulóhelye az Északi-középhegység, amely megannyi csodát rejt. Célpontunk most a Cserhát, ahol a látnivalók között sem kilátókból, sem túraútvonalakból nem lesz hiány. Minden évszakban fantasztikus kirándulóhely!


Fedezd fel Magyarországot!
  Keresd a legjobb belföldi szállásajánlatokat>>

 

Sasbérci kilátó

Egy remek kirándulóhely, akár gyermekes családok részére is. A tájat egészen a Börzsönytől a Mátráig csodálhatjuk meg, néha idő függvényében a Tátrát is. A sasbérci kilátó a 466 méter magas Sasbérc tetején található, ami jelenleg áprilistól októberig várja az ide érkező kirándulókat, 9 órától egészen 17 óráig. Nyitvatartási időben ingyenes látogatható.

Szállásajánlatok a környéken>>

Látnivalók a Cserhátban - Sasbérci kilátóLátnivalók a Cserhátban - Sasbérci kilátó

Látnivalók a Cserhátban - Sasbérci kilátóLátnivalók a Cserhátban - Sasbérci kilátóSzanda várának romjai

Szanda felől egy könnyű gyalogtúra, csodás helyen. A Cserhát szívében, a szandai Várhegyen épült az 529 méter magasban lévő Szandavár, aminek ma már csak a romjait láthatjuk, amit egész évben szabadon látogathatunk. Az Országos Kéktúrán át egy könnyed túrával elérhetjük a célpontot, amely szinte egész Palócföldre nyúló mesebeli kilátással jutalmaz minket.

Szállásajánlatok a környéken>>

Látnivalók a Cserhátban - Szanda várának romjaiLátnivalók a Cserhátban - Szanda várának romjaiKéz-kilátó

A világörökség részét képező Hollókő és Felsőtold között, a Cserhát szívében találjuk meg “Isten tenyerét”, az úgynevezett Kéz-kilátót. Az elmúlt időszakban elég népszerű útvonal lett a turisták körében, ami érthető, hiszen könnyű útvonala ellenére elég látványos. Felérve csodás panoráma nyílik a Cserhát lankáira és Farkaskútvölgy vidékére is.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

Élvezzétek a kilátást a forróságból - csábító wellness szállodák panorámás szaunával
Szívesen gyönyörködnétek mesébe illő tájakban szaunázás közben is? Akkor kövessétek legfrissebb úti tippjeinket, mert van a tarsolyunkban 5 kitűnő wellness szálloda, ahol méregtelenítés mellett tavakat és erdőkkel borított hegyeket nézegethettek a kültéri panorámás szaunából.

 

 

A Naszály

A Naszály a Dunakanyarban helyezkedik el, amely 652 méterrel magasodik a tenger színe fölé. Felejthetetlen kilátással és meredek kaptatókkal vár minket Cserhát legmagasabb csúcsa. A túra körülbelül közepesen megerőltető, de a panoráma és maga a túra szépsége mindenképp kárpótol majd minket. Akár három oldalról is lehetőségünk van megközelíteni a csúcsot, amelyek különböző hosszúságúak és nehézségűek.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

Páris-patak szurdokvölgye

Csodálatos ősvilág a Cserhátban. Nógrádszakál községtől körülbelül 1 kilométerre meg is találjuk a következő mesés kirándulásunk bejáratát, amely ne felejtsük el, természetvédelmi területként tekinthető meg. Maga a Páris-patak szurdokvölgye nem csak hatalmas, de rengeteg apró kincset is rejt magában, ezért érdemes rászánni az időnket. Falai akár a 20 méter magasságot is elérhetik, a kavicsos és réteges szerkezete pedig arról tanúskodik, hogy egykor egy folyó folydogált itt.

Szállásajánlatok a környéken>>

Látnivalók a CserhátbanLátnivalók a Cserhátban

 

 

Salgó vára

Salgótarjántól északkeletre, a Medves-fennsík ékes csillaga a Salgó vára. Nevének jelentése fénylő, ragyogó. Egy könnyű kirándulással elénk is tárulnak a vulkáni kúpra épült vár romjai, ami 625 méter magasan helyezkedik el. Panorámát tekintve ő sem hagy kivetnivalót maga után. Leírhatatlan kilátás tárul elénk a környékbeli hegyekre, a Cseres-hegységre, a Karancsra, a Mátra, Bükk és a Börzsöny hegyeire is.

Szállásajánlatok a környéken>>

Látnivalók a Cserhátban - Salgó váraLátnivalók a Cserhátban - Salgó vára

 


Hollókő és Hollókő vára

Hollókő Magyarország azon egyetlen faluja, amely az UNESCO világörökség listán szerepel, így neve több ember számára is ismerős lehet. Pontosabban az alig pár száz fős település Ófaluja az, ami a világörökség része. A mai napig lakott, élő falu a 17-18. században alakult, amelynek a mai napig sikerült a falu népi építészetét és a 20. századot megelőző falusi életét eredeti állapotában megőrizni.

A település legnagyobb nevezetessége a Hollókői vár. Egy mese szerint a vár és maga a falu is ördögökről kapta a nevét,  akik éjjelente hollók formájában lepték el az erődítményt. Körülbelül 400 méter magasban fekszik és elég szabálytalan alakzatban épült, így a levegőből úgy néz, mint egy csigaház. 2003 óta pedig újra “él”, így ki lehet próbálni a középkorban használt fegyvereket, az íjazást, a hajítóbárdot és a lándzsát is.

Szállásajánlatok a környéken>>

Látnivalók a Cserhátban - Hollókő váraLátnivalók a Cserhátban - Hollókő vára

Látnivalók a Cserhátban - Hollókő részletLátnivalók a Cserhátban - Hollókő részlet

 

 

Mesés kirándulás a Börzsönyben - kihagyhatatlan látnivalók és a legjobb szálláshelyek
A Börzsöny nem véletlenül az egyik legkedveltebb kirándulóhely kis hazánkban, hiszen a fővárosból hamar megközelíthető, és remek túraútvonalakat biztosít. Érdemes több napot is eltölteni a környéken akár. Megmutatjuk, hogy milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, de tippeket is mutatunk olyan szálláshelyekre, ahol garantáltan jól fog esni a pihenés a kirándulás után.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az igazi pihentető kikapcsolódás a tökéletes szálláshellyel kezdődik. Hoztunk nektek 5+1 olyan wellness szállodát, ahol elvonulhattok a város zajától és igazi luxus pihenésben lehet részetek!
Kacskaringós macskalépcsőn, tekintélyt parancsoló várfalakon és vadregényes vízi utakon vezet keresztül a most következő utazásunk, ahol szédítő wellness örömökhöz, természetben lapuló kincsekhez és varázslatos kiállításokhoz is elkalauzolunk titeket, ha velünk jöttök.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.