Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az első kínai császár halhatatlan őreivel, az agyagkatonákkal találkozhatsz Szegeden

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban május vége óta láthatjátok az agyagkatonák tárlatát, ahol az első kínai császár síremlékét őrző híres szobrok darabjai láthatók. Az ókori Kína kiállítás második egységeként pedig június 24-én nyitják meg a Sanghajiból érkező eredeti ókori tárgyakat bemutató blokkot.

 

Ókori Kína-kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti „elveszett” sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére. Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak.

A katonák többsége az életnagyságúnál valamivel nagyobb, a ruházat, illetve a védőfegyverzet elemeit agyagból alakították ki, a támadófegyvereket pedig eredeti formájukban gyártották le a szobrokhoz. Szinte hihetetlen, de nincs két egyforma arc a sokezernyi katona között: mindegyik szobor egyedi vonásokkal és arckifejezéssel bír.

Linczer-Katkó Izabella (Móra Ferenc Múzeum)Linczer-Katkó Izabella (Móra Ferenc Múzeum)

 

 

Az ókori Kína-kiállítás a 2200 évvel ezelőtti, különleges világba kalauzolja el a látogatókat

A tárlat két egységből áll: az agyagkatonákat felvonultató kiállítás 2023. május 26-án nyitotta meg kapuit. A tárlaton körülbelül félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát láthatnak az érdeklődők testközelből. Megismerhetik az agyaghadsereg készítésének okait, körülményeit, a lelőhely megtalálásának folyamatát. A katonákon kívül bemutatják az első kínai császár, Csin Si Huang-ti életének izgalmas történetét. A gyermekeket pedig egy interaktív játéktér várja, ahol Kínával kapcsolatos játékokat játszhatnak, megismerkedhetnek a kínai írásjelekkel, valamint egy régészeti homokozóban megtalálhatják egy széttört agyagkatona maradványait.

Az ókori Kína-kiállítás második egységében Sanghajiból érkező eredeti ókori tárgyakat mutatnak be – köztük egy olyan császári halotti páncélt is, mely igazi kuriózumnak számít. Ezt a kiállítási blokkot a Múzeumok Éjszakáján, 2023. június 24-én nyitják meg.

Linczer-Katkó Izabella (Móra Ferenc Múzeum)Linczer-Katkó Izabella (Móra Ferenc Múzeum)

 

Nyitókép: Linczer-Katkó Izabella (Móra Ferenc Múzeum)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Keleti szürke óriáskenguru érkezett az elsősorban Ausztrália élővilágát bemutató mini állatkertbe. Az új erszényessel már 3 kenguru fajt lehet megtekinteni a Kenguru-Parkban: a kis termetű bennett-kengurukat (ahol az elmúlt időszakban 10 kenguru mamának is született utóda), a hatalmas méretekkel bíró vörös óriáskengurukat, és most már szürke bundás rokonát is.
A vadregényes Zemplén tömör erdei és robosztus hegyei sok gyönyörű erődítmény otthonául szolgálnak. Az egyik legszebb ezek közül a hófehér Füzér vára. Ismerjétek meg a mesebeli kastély történetét, melyet Magyarország 7. természeti csodája ölel körbe!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.