Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az Északi-középhegység rejtett titkai

A hegyek és völgyek találkozásában, a természet lágy ölén számtalan olyan természetes és az emberi kéz által alkotott látnivaló van, amiért érdemes túracipőt húzni.

Összegyűjtöttünk 5 kevésbé ismert, ám élményeket és izgalmas látnivalót adó helyszínt, ahová érdemes ellátogatni.

 

Megyer-hegyi tengerszem

A zempléni-hegységben, Sárospatak környékén egy látványos tengerszem fogadja a turistát. A Megyer-hegyi tengerszem egy malomkőbánya helyén alakult, a 6-7 méter bányagödröt az esővíz töltötte fel az elmúlt több mint száz évben. Ma nem csak nagyon szép látványosság, de kiváló túra célpont is: egy tanösvény, sőt, egy via ferrata pálya is színesíti kirándulásunkat. A Megyer-hegyen egy kiépített kilátóból tekinthetünk a zempléni táj szépségére.

Vendéglátóhelyek a környéken>>
Szállásajánlatok a környéken>>

 

Szomolyai kaptárkövek

Szomolya határában, Eger környékén találhatjuk Magyarország legtöbb fülkével rendelkező kaptár-kő csoportját. A nyolc nagyobb fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat 117 fülkét rejt, melyek valódi funkciójáról nincs bizonyság, többféle feltevés látott napvilágot. Az egyik szerint síremlékek voltak, ide helyezték az elhunytak hamvait tartalmazó urnákat, mások úgy vélik, a kaptárokban méhkaptárokat tartottak. Jelenleg a teljesen megújított tanösvény részeként, acél platformokon, fémkorlátokkal védett lépcsősoron tudjuk bejárni a területet.

Szállásajánlatok Egerben>>
Vendéglátóhelyek a környéken>>

A Szomolyai kaptárkövek fülkéinek eredeti funkciójáról nem tudunk biztosat, de több feltevés napvilágot láttot már.A Szomolyai kaptárkövek fülkéinek eredeti funkciójáról nem tudunk biztosat, de több feltevés napvilágot láttot már.

 

Lázbérci víztározó

Az Uppony és Dédestapolcsány között, mintegy 6 millió köbméter vizet tárol a Lázbérci víztározó. Az upponyi völgy mészkőszirtjei között, 77 hektáron húzódik a víztározó, melyet a Bán és Csernely patakok táplálnak, és a megtisztított víz több százezer ember ívóvíz szükségletét elégíti ki. A tó déli oldalán túrautat alakítottak, a Szalamandra tanösvény 6 km hosszú, változatos terepen vezet végig, egy része a tó mellett, másik része erdőbe visz, így csodálatos panoráma kíséri utunkat.

Szuper helyek várnak a közelben, nézd meg a szilvásváradi szállásokat>>

A Lázbérci víztározó déli oldalán vezet a 6 km hosszú Szalamandra tanösvény, ahonnan végig fantasztikus a panoráma.A Lázbérci víztározó déli oldalán vezet a 6 km hosszú Szalamandra tanösvény, ahonnan végig fantasztikus a panoráma.

 


Noszvaji barlanglakások

Bükkalján, Noszvajon a riolittufa adta a lehetőséget arra, hogy az elszegényedett réteg a 19. században barlanglakásokat alakítson itt ki. Az 1930-as években még 70 család élt ezekben a meszelt, olykor 2-3 helyiségből álló lakásokban, belsejük úgy nézett ki, mint egy parasztház. A lakóbarlangok ma már üresek, egy részében, a „Pocem”-ben lévők alkotóműhelyként működnek.  

Vendéglátóhelyek a Noszvajon>>
Csodás szálláshelyek várnak Noszvajon>>

 

Az 1930-as években még 70 család élt ezekben a meszelt, olykor 2-3 helyiségből álló lakásokban.Az 1930-as években még 70 család élt ezekben a meszelt, olykor 2-3 helyiségből álló lakásokban.


Újmassai őskohó

A vasipar fellendülése tette lehetővé, hogy a Garanda-patak mellé 1812-ben kohó épüljön, és ennek táplálásához a Garanda- és a Szinva patakok elgátolt tavát mesterségesen megnagyobbítsák. A mára hátrahagyott, Európában is ritkaságnak számító ipari emlék Lillafüred és Ómassa között áll, közvetlenül a Lillafüredi kisvasút vonalán, így érdemes a szurdokokban, hegyoldalakban kialakított vasúton megközelíteni a Fazola-őskohót. Vele szemben a szabadtéri Műszaki Skanzen és a Massa Múzeum ad további látnivalókat.

Szállásajánlatok a közelben Lillafüreden és Szilvásváradon.

Európában is ritkaságnak számító ipari emlék található Lillafüred és Ómassa között, a Lillafüredi kisvasút vonalán.Európában is ritkaságnak számító ipari emlék található Lillafüred és Ómassa között, a Lillafüredi kisvasút vonalán.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
2021-ben a Napraforgó lett az ország tortája, de díjaztak a Magyarország Cukormentes Tortája kategóriában is. Idén 15. alkalommal rendezték meg a versenyt.
Készülj fel, mert ezúttal Győrbe kalauzolunk el, ahol lehetetlen unatkozni, hiszen rengeteg látnivaló vár. Szegődj velünk a legendák nyomába, kóstold meg a legfinomabb falatokat, nézz körül a Püspökvár mesés kilátójából és less be a dzsungelbe a barokk belváros közepén! Mehetünk?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Tavaszi bakancslista az Északi-középhegység meghódításához
Ha otthon ülve azon gondolkodtok éppen, hogy mit is csináljatok a hétvégén, akkor most levesszük a vállatokról ezt a terhet, ugyanis cikkünkben elhoztuk nektek az Északi-középhegység legizgalmasabb várait, természeti látványosságait és kirándulóútjait. Nektek már csak választanotok kell, hogy a túrabakancsot veszitek fel, vagy inkább egy lovagi palástot!
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!