Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7+1 izgalmas felfedeznivaló Magyarországon a Hollandi-háztól a dömösi prépostsági romokig

Nem is gondolnánk, hogy kis hazánk mennyi izgalmas felfedeznivalót rejt a mindenki által ismert nevezetességeken kívül. Összegyűjtünk néhány olyan helyet, amiről talán még nem hallottatok, de mindenképpen érdemes felkeresni!

 

Ecséri templomrom, Kővágóörs

Révfülöp két templomrommal is büszkélkedhet; ezek közül az egyik a XII. században épült Ecséri templomrom maradványa Kővágóörsön, mely szabadon látogatható egész évben. A fénykorában impozáns vallási szentély a török hódoltság alatt majdnem teljesen megsemmisült, az elnéptelenedett falu lakói a romokat széthordták. Feltárása az 1960-as években kezdődött meg, majd restaurációja folytatódott a következő évtizedekben is.

Szállásajánlatok Révfülöpön>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Ecséri templomrom, KővágóörsKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Ecséri templomrom, Kővágóörs

 

 

Hollandi-ház, Dég

Dégen, a Festetics-kastély előtt terül el az ország egyik leghatalmasabb angolparkja, mely méretét tekintve a New York-i Central Parkhoz fogható. A kert önmagában is lenyűgöző látványt nyújt hatalmas ősfáival és az itt megtalálható ritka növényekkel, azonban érdemes tovább sétálni a tóparton álló németalföldi stílusban épített, különleges vöröstéglás épülethez, az úgynevezett Hollandi-házhoz, melyet 1891-ben építettek. A korábban csak csónakkal megközelíthető építmény ma már egy fahídon keresztül könnyen elérhető.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Hollandi-ház, DégKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Hollandi-ház, Dég

 

 

Dömösi prépostsági romok, Dömös

A dömösi prépostságot a XII. században Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította, és hamar az Árpád-házi királyok kedvelt központjává vált. A román stílusban épített templom nem élte túl a török kori pusztításokat, azonban meglepő módon altemploma viszonylag épségben fennmaradt, és az 1970-ben kezdődő régészeti feltárások segítségével a mai napra sikeresen helyreállították a korabeli állapotokat. A dömösi épület március és október között szombati napokon óránként tárlatvezetéssel is látogatható.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - dömösi prépostsági romokKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - dömösi prépostsági romok

 

 

Romantikus séták hűvösebb napokra – romtemplomok Magyarországon
Izgalmas belegondolni abba, hogy túrázás közben olyan építményeket láthatunk, melyek akár már 800 éve részei a tájképnek. Pontosan ez a helyzet a romtemplomokkal, amik szerte az országban csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Íme 8 templomrom, amiért érdemes útrakelni.

 

 

Jáki kápolna, Budapest

A Jáki Szent László-kápolna  Budapest egyik jelképének, a Vajdahunyad várának része, melyet az 1800-as évek legvégén építettek, állapotromlása miatt azonban 1904 és 1908 között újraépítésre szorult. Eredetileg könyvtárnak készült, de végül 1925-ben felszentelték, és napjainkban is a magyar katolikus egyház kezeli. Ennek ellenére manapság ritkán használják vallási célokra, pedig korábban XII. Pius és VI. Pál Pápa is tartott szentmisét a templom falai között, mindketten még bíborosként.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jáki kápolna, BudapestKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jáki kápolna, Budapest

 

 

Jézus Szíve-templom, Sóshartyán

A Cserhát lábánál fekvő nógrádi falu, Sóshartyán impozáns látványossága a neogótikus, egyhajós Jézus Szíve-templom, mely mai formájában a XX. század elején épült fel. Az építmény csak gyalogosan megközelíthető, de fehér és vörös színekben pompázó karcsú tornya már messziről észrevehető. A templomot belül a helyi lányok és asszonyok által készített kézimunkák díszítik, azonban ha ezt is szeretnénk megtekinteni, akkor a Községházán kell segítséget kérnünk a bejutáshoz.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jézus Szíve-templom, SóshartyánKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Jézus Szíve-templom, Sóshartyán

 

 

Szent András plébániatemplom, Tornaszentandrás

A XII. században épült Szent András plébániatemplom ikerszentélyes építészeti megoldása egyedülálló a magyar középkori építmények között, egyes források szerint a II. András felesége kíséretében tartozó merániai építészeknek köszönhető ez a különleges megoldás. A török kor sajnos itt is kíméletlen pusztítást végzett, de már a XVIII. században megkezdődött a tornaszentandrási épület restaurációja. A dombtetőn álló hófehér szentély pártatlan látványt nyújt, a belső rész megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Szállásajánlatok a környéken>>

Kirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Szent András plébániatemplom, TornaszentandrásKirándulástippek és látnivalók Magyarországon - Szent András plébániatemplom, Tornaszentandrás

 

Különleges vidéki szálláshelyek és vendégházak nyomában: lombkuckók, fényűző jurták és Gizi néni dödölléi
Garantáljuk, hogy azonnal kedvet kaptok az utazáshoz, ha elolvassátok legújabb cikkünket. Ezúttal olyan különleges vidéki szálláshelyekről írtunk, ahol jakuzzis jurtákat, mennyei háztáji ételeket, sörfürdős wellnesst és hegyvidéki menedéket is találtok. Hadd mutassunk most nektek ötöt a legjobb vidéki vendégházak közül.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Székesfehérvár Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb városa is egyben. Kevesen tudják róla, de a középkori Magyar királyság fővárosa mellett, koronázó város is volt, így Székesfehérvár múltja elég sokszínű. Ne menjünk el természetesen az élénk sport és kulturális élete mellett sem, hiszen megannyi szabadtéri programmal és kikapcsolódási lehetőséggel várja látogatóit. Tartsatok velünk!
Az ember azt gondolja, hogy Budapesten kívül alig akad gasztronómiai csoda, pedig szép számmal vannak, ha jobban körbe nézünk. Útunk a pécsi „Morzsa” pékségbe és bisztróba vezet. Ha elolvassátok vendégszerzőnk, "M" élménybeszámolóját, 100%, hogy még ma ott akarok reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Illatos, színpompás virágos kertekben járva - 5 csodálatos tulipánszüret, amit kár lenne kihagyni!
Már nem kell Hollandiába utazni, hogy káprázatos tulipánmezőket lássunk, hiszen szerencsénkre évről évre egyre több tulipánkert várja a látogatókat Magyarországon. Az április a tulipánok hónapja, nem véletlenül kezdődnek ilyenkor a tulipánszüretek is, a hosszú tél után pedig igazán üdítő tavaszi programot jelentenek. Mutatunk 5 tulipános kertet az országban, ahova érdemes ellátogatni és csodás csokrokat szedni.
Lélegzetelállító várak és várromok szerte az országban
A várak a történelem élő lenyomatai, jó pár közülük túlélt viharos évszázadokat, és ma ugyanazon falak között sétálhatunk, ahol a középkorban nemesek és harcosok rótták a folyosókat. Megmutatunk néhány várat illetve várromot Magyarországon, ha a kirándulást egy kis történelemórával kevernétek.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!