Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fantáziaország kapuján túl: Magyarország legszebb könyvtárai

Ülj be Magyarország egyik legszebb és legkülönlegesebb könyvtárába, ahol faragott bútorok, valamint márványkandalló mellett merülhetsz el kedvenc könyvedben – elképesztő elegancia mellett, a budapesti Wenckheim-palotában! Vagy csak nézelődnél? Akkor keresd fel velünk 5 kedvenc hazai könyvtárunkat, ahol szemed-szád tátva marad majd!

 

Főapátsági Könyvtár (Pannonhalma)

Jelenleg nagyjából 400.000 kötetet sorakozik a pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban, ahol a műveltség és az olvasás szeretete hamar gyökeret vert. Erről tanúskodik az a 11. század végéről származó dokumentum, mely szerint már akkor 80 kötetet számolt a kollekció.

A 19. század elejére olyannyira kibővült a gyűjtemény, hogy szükségessé vált a termek helyett könyvtárban tárolni az irományokat, így Engel Ferenc az 1820-as években megálmodta a ma látható épület hosszanti részét, melyet aztán később Packh János gondolt tovább.

A könyvek otthona kész művészeti alkotás is, hiszen a belső terek megkapó díszítését a híres bécsi mesterre, Josef Kliebertre bízták. Neki köszönhetően gyönyörű gipsz királyszobrok, illetve freskók születtek. Csodáld meg ezt a varázslatos, oszlopokon nyugvó galériával ellátott, klasszicista könyvtárát, amihez csoportos vezetést biztosítanak a helyszínen! Szállástippek Pannonhalma környékén>>

Magyarország legszebb könyvtárai - Főapátsági Könyvtár (Pannonhalma)Magyarország legszebb könyvtárai - Főapátsági Könyvtár (Pannonhalma)

 

 

Helikon Könyvtár (Keszthely)

A Balaton mellett nem csak fürdőzni lehet, hiszen izgalmas múzeumok, látnivalók is szegélyezik a magyar tenger partját. Csodáld meg hazánk egyetlen, épségben ránk maradt főúri magánkönyvtárát Keszthelyen! A Festetics-kastély könyvtárában nem csupán a könyvek tengere lesz leírhatatlan látvány, hanem a meseszép berendezés is!

A ma ismert könyvtár a kötetekért rajongó Festetics Kristóf akaratából születhetett meg, aki több mint 250 évvel ezelőtt először két falba épített szekrényben kezdte el tárolni a műveket. Leszármazottai pedig folytatták a kezdeményezést, így Festetics I. György idején nem csak, hogy jelentősen kibővült a gyűjtemény, de 1799 és 1801 között megépült a könyvtári épületrész is.

Napjainkra a szlavón tölgyből ácsolt galérián is káprázatos kötetek állnak takaros rendben, így pedig már közel 86.000 darab könyvtári egységet tesz ki a különgyűjteményekkel együtt számolt állomány. Nézd meg ennek a magával ragadó helynek a legrégebbi könyvét, az 1488-ból származó Magyar Krónikát is!

Magyarország legszebb könyvtárai - Fotó: Helikon Könyvtár (Keszthely)Magyarország legszebb könyvtárai - Fotó: Helikon Könyvtár (Keszthely)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A hegyvidék vagy a síkság vonz inkább? 10 szállástipp nyár végére, ősz elejére
Pezsgőfürdővel, termálmedencékkel, ellazító szaunákkal búcsúznál a nyártól és köszöntenéd az aranyló őszt? Ne habozz tovább, mert akár a hegyek ölelésébe, akár az Alföld délibábos vidékére tervezed a pihenést, van ötletünk, hogy hol jársz jól a szállásokkal! Útravalónak 10 szállástippet hoztunk nyár végére és ősz elejére. Lássuk, hová foglalnál szívesen szállást!

 

 

Ciszterci Műemlékkönyvtár (Zirc)

A Zirci Ciszterci Apátság épületének második emeletén lelt otthonra a Ciszterci Műemlékkönyvtár, mely kis híján 65.000 kötetet tartalmaz. Az első könyvek a 18. században kerültek a padlótól a mennyezetig magasodó polcokra a heinrichaui szerzetesek jóvoltából.

Fedezd fel a szakképzett idegenvezető segítségével a könyvár lebilincselő történetét, illetve az intarziás berendezésű nagyteremet, melynek a határainkon túl is híre ment már! Miközben sétálsz, olyan egyedülálló kötetek kísérik az utadat, mint a 70 ősnyomtatvány, valamint a több mint 300 antikva. Sőt, a könyvkiállítás és a rend múltjának megismerése is biztosan sok érdekes percet tartogat majd számodra!

Magyarország legszebb könyvtárai - Ciszterci Műemlékkönyvtár (Zirc)Magyarország legszebb könyvtárai - Ciszterci Műemlékkönyvtár (Zirc)

 

 

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei (Sárospatak)

1296-ból származik a legrégebbi kézirat, melyet a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárában őriz. De ezen kívül is találhatók még valódi kincsek a lélegzetelállító, 1800-as évek elején épület könyvtárban. A vitrinekbe pillantva például megkapja a tekinteted az az Ószövetség, melyet Rákóczi Ferenc is szignózott, aki nem mellesleg komoly támogatással járult hozzá a könyvtárhoz.

Az épületben fellelhető gyűjteményt ősnyomtatványok, kódextöredékek színesítik. Nézd meg saját szemeddel a bámulatos enteriőrrel rendelkező, Pollack Mihály által tervezett épület dísztermét! Szállástippek Sárospatak környékén>>

Magyarország legszebb könyvtárai - Sárospataki Református Kollégium NagykönyvtárMagyarország legszebb könyvtárai - Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtár

 

 

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Budapest)

Magyarország és Budapest egyik legszebb közkönyvtára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, mely 1931 óta a "mágnásfertály" egyik legszebb épületében, a Wenckheim-palotában fogadja a látogatóit. A csodálatos építményben a neobarokk palotaépítészet jellegzetességei köszönnek vissza, ahol közel másfélmillió dokumentum pihen.

Miközben a könyveket forgatod, a múlt és a jelen építészetének találkozásában is elmélyülhetsz, ami páratlan atmoszférát teremt az olvasáshoz. Ülj be a hajdani Wenckheim család nappalijából kialakított, patinás olvasóterembe, ahol faragott galéria és márványkandalló repít vissza az időben lapozgatás közben!

Az egykori bálteremben, illetve fogadóteremben iparművészek által megálmodott és megtervezett, sikkes könyvtári bútordarabokat helyeztek el, ahol nem mindennapi élmény lesz az olvasás.

Magyarország legszebb könyvtárai - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Budapest)Magyarország legszebb könyvtárai - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Budapest)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
„Az ezer sziget országának” becézett, Kisalföldön elterülő Szigetközt láperdők, ligeterdők, mocsárrétek és hihetetlenül gazdag élővilág alkotja. Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő kistájon a természet az úr. Így, ha szeretnétek egy jót kirándulni, biciklizni, evezni, horgászni vagy mesés településeket látni, biztosan jó helyen jártok!
Kastélyaink és templomaink romjai az elmúlt évszázadok élő lenyomatai, düledező falaik között egykoron hatalmas élet volt. Látogatásuk közben nem csak történelmünkről tanulhatunk, de a környező tájak is kirándulásra csábítanak. Cikkünkben 5 olyan emlékművet válogattunk össze, melyek tökéletes motivációt nyújtanak, hogy kiránduljunk egyet az őszi hétvégék valamelyikén.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.