Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe

Kastélyaink és templomaink romjai az elmúlt évszázadok élő lenyomatai, düledező falaik között egykoron hatalmas élet volt. Látogatásuk közben nem csak történelmünkről tanulhatunk, de a környező tájak is kirándulásra csábítanak. Cikkünkben 5 olyan emlékművet válogattunk össze, melyek tökéletes motivációt nyújtanak, hogy kiránduljunk egyet az őszi hétvégék valamelyikén.

 

Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár, Visegrád

Visegrád egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, a 176 méter magas Sibrik-dombon a lenyűgöző Dunára nyíló panoráma mellett érdekes régészeti emlékekkel is találkozhatunk, hiszen a 4. század körül alapított római erőd és ispáni vár maradványai még mindig láthatóak. Az I. Constantinus császár ideje alatt emelt építmény olyan elképesztően erős volt, hogy még az 1970-es években is álltak helyenként 1,5-2 méteres falai. A várat ténylegesen a tatárjárásig használták, 1242-ben sajnos teljesen leégett. Ha a városban járunk mindenképpen érdemes ide is ellátogatnunk a népszerű nevezetességek mellett, akár biciklivel is könnyedén megközelíthetjük Salamon király egykori börtönét.

5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár (Visegrád)5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Sibrik-dombi római erőd és ispáni vár (Visegrád)

 

 

Széchenyi-Wenckheim kastélyrom, Békéscsaba

Békéscsaba és Gyula között félúton fekszik a Pósteleki Szabadidőpark, melynek központjában a Széchenyi-Wenckheim család kastélyának romja áll. Az épület sorsa szomorú, hiszen ez a környék legfiatalabb, de legrosszabb állapotban megmaradt emlékműve. A palota 1906 és 1909 között épült, de sajnos fénykora után hamar hanyatlásnak indult, melyet a II. világháború véglegesen megpecsételt. A 72 helyiségből álló fényűző rezidencia állami kézben egyre rosszabb állapotba került, végül felújítása helyett életveszélyes elemeinek elhordása mellett döntöttek. Mára ténylegesen csak düledékei állnak, de a hozzátartozó csónakázó tó és park megér egy könnyű sétát.

5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Széchenyi-Wenckheim kastélyrom5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Széchenyi-Wenckheim kastélyrom

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8 szombathelyi nevezetesség a tökéletes városnéző kiránduláshoz
Magyarország legrégibb városát mindenkinek látnia kell… Barokk főterével, izgalmas építészeti remekeivel, szép szökőkútjaival, szobraival, országszerte jól ismert rendezvényeivel, és még sok-sok varázslatos részlettel az egykori borostyánút mellett fekvő Szombathely messzire viszi a nyugat-dunántúli régió hírnevét. Vas megye székhelye kiváló kiindulópont a környék felfedezéséhez is, ám ha csak a városon belüli látnivalókért érkezel, akkor sem fogsz csalódni!

 

 

Rhédey Kastély, Zsáka

A Rhédey család szerepének fontossága vitathatatlan történelmünkben, így zsákai kastélyuk is kiemelt fontossággal bír. A jelenleg a család emlékhelyeként működő épület állandó kiállításain a família történetével ismerkedhetünk meg, de a helyi képzőművész, Madarász Gyula alkotásai is helyet kaptak. A kúria építészeti stílusa a romantikus historicizmus jellegzetes bástyái miatt jelenleg is jól felismerhető, azonban hajdani pompája már csak árnyéka önmagának. Az I. világháború után következett dekadencia nyomott hagyott ódon falain, omladozó vakolata még ma is a teljes felújításban reménykedik.

Szállástippek Zsáka környékén>>

5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Rhédey Kastély (Zsáka)/ Fotó: ittjartam.hu5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Rhédey Kastély (Zsáka)/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Zámolyi és kerekszenttamási templomrom

A Székesfehérvár mellett fekvő Zámoly bővelkedik az Árpád-kori kincsekben, ugyanis külterületén a község temetőjével körülvéve áll az egykori Szent Lőrinc plébániatemplom megmaradt fala, de a kerekszenttamási rotunda is a város határában bújik meg. Zámoly lakossága a török hódoltság idején nagy részben kipusztult, melynek következtében szent helyeinek szerepe is háttérbe szorult. A korábbi plébánia az 1600-as évek betelepülési hullámával újból megkezdte működését, azonban a 18. századi kápolnaépítések véglegesen pontot tettek történetére. Kerekszenttamás egykori temploma azonban  még ennyire sem voltszerencsés, az oszmán idők óta elhagyatottan állnak megbonthatatlan sáncai.

Szállástippek Zámoly környékén>>

5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - kerekszenttamási templomrom/ Fotó: ittjartam.hu5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - kerekszenttamási templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Gesztesi vár

A Várgesztesen található erődítmény több mint 700 éves múltra tekint vissza, első említése még Károly Róbert uralkodásának idejére tehető. Az évszázadok nem kímélték örökségét, olyannyira, hogy az 1700-as évek végére már csak romjai álltak a község dombján. 1960 és 1963 között feltáró munkálatokat kezdtek a területen, melynek eredményeként turistaszállóvá alakították a megmaradt falakat. Újdonsült szerepkörében iskolások százainak biztosított helyet a tanuláshoz és játékhoz, azonban mára újból használhatatlanná vált a műemlék az elmaradt állagmegóvások miatt. Jelenleg a gesztesi vár nem látogatható, csak a Várréttől gyönyörködhetünk az ódon épületben.

Szállástippek Várgesztes és környékén>>

5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Gesztesi vár/ Fotó: ittjartam.hu5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe - Gesztesi vár/ Fotó: ittjartam.hu

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ülj be Magyarország egyik legszebb és legkülönlegesebb könyvtárába, ahol faragott bútorok, valamint márványkandalló mellett merülhetsz el kedvenc könyvedben – elképesztő elegancia mellett, a budapesti Wenckheim-palotában! Vagy csak nézelődnél? Akkor keresd fel velünk 5 kedvenc hazai könyvtárunkat, ahol szemed-szád tátva marad majd!
Három vendéglátós vállalkozás összefogott, és nagyot álmodott a mesés, győri Radó- szigetre. A helyszínt eddig is jól ismerték a helyiek és a turisták: a Rába két ágával körülölelt, árnyas sziget tökéletes pont a lelassulásra, ráérős sétákra. Idén nyáron három faház, az ott kínált ételek-italok, és az odaérkező vendégek pezsgéssel töltötték meg a platánfákkal szegélyezett szigetet. A RadóMatiné csapata októberig várja a vendégeket, ám a tervek szerint jövő nyáron is kitelepülnek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.