Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot

III. Béla királyunk ciszterci szerzetesek betelepítésével alapította várost és nekik köszönhető a felvirágzása is. A környék és maga a város is számos látnivalóval kecsegtet, így szerintünk mindenképp megéri legalább egy napra ide látogatni.

 

Fedezd fel Szentgotthárdot, mi segítünk megtervezni az utazásod! Szállás tipp: Gotthard Therme Hotel & Conference Szentgotthárd****

 

Hársas-tó

A környék megismerését kezdhetitek a város egyik legszebb ékeként emlegetett Hársas-tónál. A Hársas tavat emberi kéz alkotta és a szomszédos község, Apátistvánfalva sűrű berkeiből csordogáló Hársas-patak táplálja. A és a környező táj érintetlen természete tökéletes lehetőséget kínál egy meghitt, romantikus sétára, de ha inkább aktívan szeretnétek tölteni az időtöket, akkor lehetőségetek van végigjárni a 8 állomásos Hársas-tó tanösvényt. Akár kisgyermekekkel is nyugodt szívvel nekivághattok, hogy betekintést kapjatok a terület élővilágába és a vidék építészeti és kulturális értékeibe is.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Hársas-tóFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Hársas-tó

 

 

Nagyboldogasszony Plébánia

A cisztercita barokk Nagyboldogasszony templom monumentális tornyát már messziről kiszúrhatjátok, így csalogatva titeket hazánk egyik legszebb templomába. A ciszterci hagyományokhoz híven a templom főoltárának festménye a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázolja. A templom freskói közül azt az alkotást emelnénk ki, amelyik a keresztény seregek a törökök feletti, szentgotthárdi győzelmét ábrázolja. Különlegessége, hogy a templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb, közel 40 mázsás harangja.

 

Kiváló szentgotthárdi vendéglátóhelyek várják, hogy kipróbáljátok őket>>

 

 

Volt Magtártemplom

Maradva a templomoknál anno a XII. századi, román ciszterci templom falainak felhasználásával épült kora barokk stílusú templom 1677-ben készült el, amit a 18. században már magtárként használtak, innen ered a neve is. Ma már színházi előadásokon vehettek részt, az épületet körülölelő várkertben pedig az antik kódex megjelenésű információs táblák a ciszterci szerzetesek szokásait, monostorbeli életét és gazdálkodását mutatja be a Ciszterciek mindennapjai elnevezésű tanösvény keretein belül. A Magtártemplom mellett a hajdani monostor romjait is megtekinthetitek.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - MagtártemplomFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Magtártemplom

 

 

Kolostorépület

Az egyköri ciszterci szerzetesek kolostorában ma már a városháza működik, de a Hivatal nyitvatartási idejében a közösségi helyiségeket megtekinthetitek, igény szerint akár épületvezetéssel is. Ezen felül kipróbálhatjátok a „Kaland a kolostorban” elnevezésű interaktív játékot, amelynek keretein belül egy tablet segítségével és feladványok megoldásával járhatjátok végig az épületet és tudhattok meg mindent az egykoron itt élő szerzetesek mindennapjairól. Az egykori kolostor több helyiségében is megcsodálhatjátok Matthias Gusner osztrák származású festő, ciszterci szerzetes műveit.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - KolostorépületFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Kolostorépület

 

 

Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő

A város bejárása után pedig mindenkinek kijár a pihenés, ehhez pedig remek lehetőséget nyújt a Szentgotthárd Spa & Wellness élményfürdő, ami egy csepp mediterrán nyarat csempész a napotokba. Gazdag növényzete szinte már-már természetközeli élményt ad, mintha egy dzsungelben járnátok. A különféle relaxációs és pihentető lehetőségek pedig garantáltan ellazítanak majd.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - St. Gotthard Spa & WellnessFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - St. Gotthard Spa & Wellness

 

Tudtad? Gyógyvíznagyhatalom vagyunk! Gyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon
Magyarország gyógyvíznagyhatalom, országszerte mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük számos termálfürdő fogadja a vendégeket. De hogy miért is jó nekünk a gyógyvíz, arról kevesebbet tudunk. Nézzünk a dolgok mélyére!

 

 

Szentgotthárd környéke

Ha pedig nem lett volna elég az, amit a város látnivalói kínáltak, vagy csak több napra terveztek, Szentgotthárd környéke is kecsegtet néhány programehetőséggel. Ha az Őrségi Patakparti Panzióban szállnátok meg, lehetőségetek van meglátogatni alpaka farmjukat. Ha a népi építészet emlékei érdekelnének akkor a Pityerszeri Skanzenhez kötelező ellátogatnotok, illetve, ha az idő is nektek kedvez és szeretnétek akár egyszerre három országra szóló remek kilátásban részesülni, látogassatok el a Kétvölgyi Bűricza-kilátóhoz. A környéken járva pedig nem hagyhatjátok ki az Őrség szimbólumát, a több mint 200 éves pankaszi szoknyás haranglábat sem.

Kóstoljatok bele az Őrség ízeibe>>

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Pankaszi szoknyás haranglábFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Pankaszi szoknyás harangláb

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Őrségi Patakparti Alpaka Farm (Szakrény)Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Őrségi Patakparti Alpaka Farm (Szakrény)

 

8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Átöltözött a természet és magára húzta őszi köpenyét, így érdemes kihasználni a nap utolsó sugarait egy feltöltő kirándulásra. Úti céljaink között ezúttal igazi varázskertek kaptak helyet. Gyertek velünk Magyarország csodálatos arborétumaiba, botanikus kertjeibe, ahol lombkoronaösvények, panorámás borozgatások, valamint egzotikus pálmaházak várnak rátok!
Óriási figyelem kísérte a budapesti Magyar Zene Házának létrejöttét, mely lelkesedés a ház megnyitását követően sem csökkent: nemcsak zenei rendezvényekre érkeznek az érdeklődők, de az épület különleges kialakítása is szép számmal vonzza a látogatókat, és a Sou Fujimoto tervezte létesítmény sorra nyeri a díjakat. A Magyar Zene Házában jártunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!