Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot

III. Béla királyunk ciszterci szerzetesek betelepítésével alapította várost és nekik köszönhető a felvirágzása is. A környék és maga a város is számos látnivalóval kecsegtet, így szerintünk mindenképp megéri legalább egy napra ide látogatni.

 

Fedezd fel Szentgotthárdot, mi segítünk megtervezni az utazásod! Szállás tipp: Gotthard Therme Hotel & Conference Szentgotthárd****

 

Hársas-tó

A környék megismerését kezdhetitek a város egyik legszebb ékeként emlegetett Hársas-tónál. A Hársas tavat emberi kéz alkotta és a szomszédos község, Apátistvánfalva sűrű berkeiből csordogáló Hársas-patak táplálja. A és a környező táj érintetlen természete tökéletes lehetőséget kínál egy meghitt, romantikus sétára, de ha inkább aktívan szeretnétek tölteni az időtöket, akkor lehetőségetek van végigjárni a 8 állomásos Hársas-tó tanösvényt. Akár kisgyermekekkel is nyugodt szívvel nekivághattok, hogy betekintést kapjatok a terület élővilágába és a vidék építészeti és kulturális értékeibe is.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Hársas-tóFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Hársas-tó

 

 

Nagyboldogasszony Plébánia

A cisztercita barokk Nagyboldogasszony templom monumentális tornyát már messziről kiszúrhatjátok, így csalogatva titeket hazánk egyik legszebb templomába. A ciszterci hagyományokhoz híven a templom főoltárának festménye a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázolja. A templom freskói közül azt az alkotást emelnénk ki, amelyik a keresztény seregek a törökök feletti, szentgotthárdi győzelmét ábrázolja. Különlegessége, hogy a templom tornyában található Nyugat-Magyarország legnagyobb, közel 40 mázsás harangja.

 

Kiváló szentgotthárdi vendéglátóhelyek várják, hogy kipróbáljátok őket>>

 

 

Volt Magtártemplom

Maradva a templomoknál anno a XII. századi, román ciszterci templom falainak felhasználásával épült kora barokk stílusú templom 1677-ben készült el, amit a 18. században már magtárként használtak, innen ered a neve is. Ma már színházi előadásokon vehettek részt, az épületet körülölelő várkertben pedig az antik kódex megjelenésű információs táblák a ciszterci szerzetesek szokásait, monostorbeli életét és gazdálkodását mutatja be a Ciszterciek mindennapjai elnevezésű tanösvény keretein belül. A Magtártemplom mellett a hajdani monostor romjait is megtekinthetitek.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - MagtártemplomFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Magtártemplom

 

 

Kolostorépület

Az egyköri ciszterci szerzetesek kolostorában ma már a városháza működik, de a Hivatal nyitvatartási idejében a közösségi helyiségeket megtekinthetitek, igény szerint akár épületvezetéssel is. Ezen felül kipróbálhatjátok a „Kaland a kolostorban” elnevezésű interaktív játékot, amelynek keretein belül egy tablet segítségével és feladványok megoldásával járhatjátok végig az épületet és tudhattok meg mindent az egykoron itt élő szerzetesek mindennapjairól. Az egykori kolostor több helyiségében is megcsodálhatjátok Matthias Gusner osztrák származású festő, ciszterci szerzetes műveit.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - KolostorépületFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Kolostorépület

 

 

Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő

A város bejárása után pedig mindenkinek kijár a pihenés, ehhez pedig remek lehetőséget nyújt a Szentgotthárd Spa & Wellness élményfürdő, ami egy csepp mediterrán nyarat csempész a napotokba. Gazdag növényzete szinte már-már természetközeli élményt ad, mintha egy dzsungelben járnátok. A különféle relaxációs és pihentető lehetőségek pedig garantáltan ellazítanak majd.

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - St. Gotthard Spa & WellnessFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - St. Gotthard Spa & Wellness

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Tudtad? Gyógyvíznagyhatalom vagyunk! Gyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon
Magyarország gyógyvíznagyhatalom, országszerte mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük számos termálfürdő fogadja a vendégeket. De hogy miért is jó nekünk a gyógyvíz, arról kevesebbet tudunk. Nézzünk a dolgok mélyére!

 

 

Szentgotthárd környéke

Ha pedig nem lett volna elég az, amit a város látnivalói kínáltak, vagy csak több napra terveztek, Szentgotthárd környéke is kecsegtet néhány programehetőséggel. Ha az Őrségi Patakparti Panzióban szállnátok meg, lehetőségetek van meglátogatni alpaka farmjukat. Ha a népi építészet emlékei érdekelnének akkor a Pityerszeri Skanzenhez kötelező ellátogatnotok, illetve, ha az idő is nektek kedvez és szeretnétek akár egyszerre három országra szóló remek kilátásban részesülni, látogassatok el a Kétvölgyi Bűricza-kilátóhoz. A környéken járva pedig nem hagyhatjátok ki az Őrség szimbólumát, a több mint 200 éves pankaszi szoknyás haranglábat sem.

Kóstoljatok bele az Őrség ízeibe>>

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Pankaszi szoknyás haranglábFedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Pankaszi szoknyás harangláb

Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Őrségi Patakparti Alpaka Farm (Szakrény)Fedezzétek fel hazánk legnyugatabbra fekvő városát, Szentgotthárdot - Őrségi Patakparti Alpaka Farm (Szakrény)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8 varázslatos látnivaló az Őrségben
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Átöltözött a természet és magára húzta őszi köpenyét, így érdemes kihasználni a nap utolsó sugarait egy feltöltő kirándulásra. Úti céljaink között ezúttal igazi varázskertek kaptak helyet. Gyertek velünk Magyarország csodálatos arborétumaiba, botanikus kertjeibe, ahol lombkoronaösvények, panorámás borozgatások, valamint egzotikus pálmaházak várnak rátok!
Óriási figyelem kísérte a budapesti Magyar Zene Házának létrejöttét, mely lelkesedés a ház megnyitását követően sem csökkent: nemcsak zenei rendezvényekre érkeznek az érdeklődők, de az épület különleges kialakítása is szép számmal vonzza a látogatókat, és a Sou Fujimoto tervezte létesítmény sorra nyeri a díjakat. A Magyar Zene Házában jártunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.