Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tudtad? Gyógyvíznagyhatalom vagyunk! Gyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon

2022.09.28 | 8 perc

Magyarország gyógyvíznagyhatalom, országszerte mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük számos termálfürdő fogadja a vendégeket. De hogy miért is jó nekünk a gyógyvíz, arról kevesebbet tudunk. Nézzünk a dolgok mélyére!

A közel 2000 éves fürdőkultúra kialakulását – melyet több római kori lelet is megerősít – nem a véletlennek köszönhetjük. A földtörténeti változások eredménye, hogy Magyarország alatt a földkéreg vékonyabb, mint az régió átlaga. Hazánkban az átlagos 33 km helyett 22-27 km-re vékonyodik el a földkéreg. A miocén időszaki vulkanikus működések eredménye, hogy hazánk területén a föld mélyén, 100 méterenként történő hőmérséklet növekedés az átlagos 3°C helyett 6-8°C-ot jelent. Így nem csak bővelkedünk termálvízben, de magas hőmérsékletűekben sincs hiány.

Ha azt mondjuk, hazánk gyógyvíznagyhatalom, akkor nem túlzunk ezzel!

A világ 5. leggazdagabb termálvízkészletével rendelkezünk (Japán, Izland, Olaszország és Franciaország előz meg minket), és az ország területének 80%-a alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Kis túlzással mondhatnánk, bárhol lefúrunk, ott gyógyvíz tör fel a mélyből. És hogy legyen mire büszkének lennünk: Míg Japánban és Izlandon magas hőmérsékletű, ám alacsony ásványianyag tartalmú vizek törnek a magasba, Olaszországban és Franciaországban ezzel szemben magas ásványianyag tartalmú, de jóval alacsonyabb hőmérsékletűek a vizek, addig hazánkban mind a két érték igen magas.


De mi is a különbség a gyógyvíz és a termálvíz között?

A termálvíz kitétele a hőmérséklet: vagyis azokat a vizeket soroljuk ide, amik hőmérséklete meghaladja a felszínre jutás helyének éves középhőmérsékletét, ami Magyarországon 30°C. Így az ennél melegebb vizek számítanak termálvíznek. 

A gyógyvizeknek a bennük található, orvosilag igazoltan gyógyhatással rendelkező ásványianyag tartalommal rendelkező vizeket nevezzük. A gyógyvíz, illetve a gyógyfürdő elnevezést csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adhat ki.  Ha pedig tovább szeretnénk kategorizálni, akkor kerül a képbe az ásványvíz, aminek literenként legalább 1000 mg ásványianyag tartalommal kell rendelkeznie, de bizonyos kedvező ionok megléte is azzá tehet egy kevésbé ásványianyag gazdag vizet.

Gyógyító hatásuk alapján különböztetjük meg vizeinket.

Kénes vizeket találunk Harkányban, Balfon, Mezőkövesden vagy Bogácson. Az ilyen vizek a bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör), illetve a porckopásos megbetegedések esetén segíthetnek.

Főként gyulladáscsökkentő hatásuk, illetve bőrbetegségek esetén érdemes felkeresnünk sós vizeinket, többek között Cserkeszőlőn, Gyopárosfürdőn, Hajdúszoboszlón, Sárváron, Nyíregyháza-Sóstón.

Harmadik nagy kategóriába a jódos-brómos vizeket soroljuk. A bróm nyugtató hatása mellett a jód gyulladáscsökkentő hatását élvezhetjük például Zalakaroson, Hajdúszoboszlón vagy Igalon. Ezek a vizek nemcsak a bőrön keresztül fejtik ki áldásos hatásukat, hanem a belélegzett levegő is jótékonyan hatnak. Kevesebbet hallunk a radonos vizekről, hiszen a radon csak rövid ideig található meg a vízben. Budapesten a Gellért és a Rudas fürdőkben, az Egri Termálfürdőben találkozhatunk radonos termálvízzel, továbbá a Hévízi-tó is a Miskolctapolcai Barlangfürdő vize is tartalmazza ezt az ásványianyagot. Kiválóak fájdalomcsillapító hatásuk miatt, de kedvezően befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét is.  

 

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő minden korosztálynak tartogat meglepetéseket. A családi élményfürdőtől elkülönülő  gyógyfürdő részleg éltető termálvizének melegében feltöltődés és pihenés várja a látogatókat. A félig fedett élménymedence (32-34 °C), a belső gyógymedence (35-37 °C), a belső gyógyvizes élménymedence (36-38 °C) és a félig fedett gyógyvizes medence (34-36 °C) vizének  jelentős a nátrium-klorid és a hidrogén-karbonát tartalma, ezzel segítve egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedésekkel küzdő betegek gyógyulását. Lehetőségetek nyílik igénybe venni a kényeztető wellness masszázsok sorát, de ayurveda kezelés, kádfürdő és különböző pakolások is szerepelnek a szolgáltatások között. A párokati is különleges csomagokkal várják, mint például hangterápiával vagy illatos lávaköves masszázzsal. 

Sárvári szállásajánlatokat itt találsz>>

Gyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon - Sárvári Gyógy- és WellnessfürdőGyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon - Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Tippek belföldi nyaraláshoz - bakancslistás fürdők és lenyűgöző szálláshelyek
Higgyétek el: mindenkinek jár a pihenés – még Nektek is! Épp ezért idén lepjétek meg magatokat egy különleges vakációval hazánk meseszép fürdővárosaiban! Miért? Mert a kényeztető élménymedencék, a gyógyító termálvizek, a fantasztikus óriáscsúszdák és a jobbnál jobb szálláshelyek csak rátok várnak!

 

 

Gellért Gyógyfürdő

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda területén feltörő „csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találni feljegyzéseket. Annó a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják a fürdő vízellátását. A 35-40°C -os gyógymedencében Zsolnay csempék között élvezhetitek a víz jótékony hatását. Azt tudtátok, hogy a 27°C -os úszómedence  eleinte télikertként és golfpályaként funkcionált? A  világ első hullámmedencéje pedig 26°C -os vizével vár titeket,  ami után a kültéri 36°C-os termálvízben melegehettek fel. A komplexumban számos gyógyszolgáltatás igénybe vehető, mint az orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs vagy az iszapkezelés. A kültéri szaunában pedig a finnek egyik kedvenc elfoglaltságát űzhetjük, de beltéren is lehetőségünk van a szaunázásra.

Budapesti szállások>>

Gyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon - Gellért GyógyfürdőGyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon - Gellért Gyógyfürdő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Budapesti fürdők
Budapestet nem csupán a csodás látnivalók és épületek, a gasztronómia és az izgalmas programlehetőségek teszik a turisták számára vonzóvá. A száznál is több termálkútnak köszönhetően rengeteg híres, vagy épp kevésbé ismert gyógy-, termál-, élmény- és strandfürdőt is rejt Európa fürdőfővárosa. Ezekből mutatunk nektek most néhányat.

 

 

Hévízi Tófürdő

A Hévízi Tófürdő különlegessége maga a Hévízi-tó, mely Európa legnagyobb kiterjedésű gyógyhatású melegvizű tava. A víz hőfoka egy átlagos nyári napon 33-35 fokos, vize kénes, enyhe radontartalmú, magas kálcium- és magnéziumtartalmú, ezért leginkább reumatikus és gyulladásos megbetegedések kezelésére alkalmas. A vízparti fürdőben lehetőség van kádfürdőzni, keleti- vagy gyógymasszázst, esetleg iszappakolást kérni, súlyfürdőzni, de elektroterápiát és balneoterápiát is végeznek. Sőt, itt összeszen 7 medence található, a legmelegebb a 38 fokos ülőfürdő, a "leghidegebb" pedig a 32 fokos élménymedence. 

Hévízi szállásokat itt találsz>>

Gyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon - Hévízi TófürdőGyógyfürdők és termálfürdők Magyarországon - Hévízi Tófürdő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Látnivalók Hévízen - ezeket ne hagyd ki!
Senkinek nem kell bemutatni Hévíz fő nevezetességét, a Hévízi-gyógytavat, azonban az is kellemesen el tudja tölteni az időt a városban, aki esetleg kicsit már megunta a fürdőzést. Akár intellektuális, akár gasztronómiai programot keresünk, itt biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző elfoglaltságot.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Őszi szállások a fürdőzés szerelmeseinek, kirándulóknak, gyerekkel vagy gyerek nélkül utazóknak, és nyugdíjasoknak is. Ajánlunk néhány wellness szállodát, ahol gondtalanul pihenhettek és kirándulhattok a hűvösebb napokon is.
Az ősz talán utolsó napsütéses pillanatait érdemes a szabadban eltölteni, így most olyan éttermeket hoztunk, ahol egyszerre élvezhetjük a finom ételeket, a kellemes időt, mindezt vízparton, Budapesten.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.