Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel a Királyok városát! Programok és látnivalók Székesfehérváron

Székesfehérvár Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb városa is egyben. Kevesen tudják róla, de a középkori Magyar királyság fővárosa mellett, koronázó város is volt, így Székesfehérvár múltja elég sokszínű. Ne menjünk el természetesen az élénk sport és kulturális élete mellett sem, hiszen megannyi szabadtéri programmal és kikapcsolódási lehetőséggel várja látogatóit. Tartsatok velünk!

Székesfehérvári szállásajánlatok>>

 

Ahogy irányba vesszük a Királyok városát útközben érdemes egy két rövid kitérőt tenni, mielőtt a központba érkeznénk. Az M7-es autópályától 5 km-re találjuk a Gorsium Régészeti Parkot, amelynek területén egykor egy katonai tábor állt, valamint a város keleti határánál pedig a neves Aranybulla-emlékművet találjuk, ahol a hagyomány szerint II. András király kihirdette törvénygyűjteményét 1222-ben.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Aranybulla-emlékműProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Aranybulla-emlékmű

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Aranybulla-emlékműProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Aranybulla-emlékmű



Virtuális kirándulásunkat Székesfehérvár belvárosában a Középkori Romkertnél kezdjük, ahol megtekinthetjük az egykori bazilika és a középkori Magyarország egyes romjait. Régen itt koronázták és temették 15 királyunkat, köztük Szent Istvánt is, valamint koronaékszerek és további kincsek őrzőhelye volt.

Infó! A Romkert áprils 1-jétől egészen október 31-ig, hétfő kivételével naponta nyitva tart 9 órától egészen 17 óráig.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Középkori RomkertProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Középkori Romkert

 

Játékmúzeum

A belvárosban tovább haladva a Hiemer-ház épületéhez érve találjuk a Hetedhét Játékmúzeumot. A múzeumban található kiállítás Moskovszky Éva és Auer Erzsébet Európa-szerte elismert polgári játék gyűjteményéből és Réber László grafikai hagyatékából áll.

Infó! A látogatók keddtől vasárnapig egészen 10 órától, 18 óráig megcsodálhatják a múzeumot.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Hiemer-házProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Hiemer-ház

Ha már Székesfehérvár belvárosában vagyunk, semmiképp ne menjünk el Ohmann Béla alkotása mellett, ami a város egyik jelképe is, az Országalma. A vörös márvány díszkúton található latin nyelvű felírat jelentése: “Fehérvár szabad város Szent István kegyéből”. Maga az alkotás ennek állít emléket.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - OrszágalmaProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Országalma

Az Aranyalma Székesfehérvár főterén, a Városház tér közepén található, így ott is érdemes körbenéznünk egy kicsit. A Városház tér többnyire a barokk stílusú épületek központja, ahol az egykori kolostor és a Szent Imre Templom is áll. Valamint ne feledkezzünk meg az ide épült Püspöki Palotáról sem, amely a középkori Nagyboldogasszony-bazilika romjainak felhasználásával épült.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Szent Imre TemplomProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Szent Imre Templom

Püspöki PalotaPüspöki Palota

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Maximális kényelem és élményteli pihenés - all inclusive wellness szállodák
Már Magyarországon is pihenhetünk olyan all inclusive wellness szállodákban, ahol a korlátlan étel- és italfogyasztás biztosítja, hogy az ott töltött idő alatt tényleg semmire ne legyen gondunk, és minden a feltöltődésről, a tökéletes pihenésről szóljon. Íme 4+1 belföldi hotel all inclusive ellátással

 

Katin néni bronzszobra

Ha városban nézelődve találkozunk egy bronzból készült idős hölggyel, ne lepődjünk meg! Ő Kati néni. Kati néni a fehérváriak jó ismerőse, aki néhány évtizede még hozzátartozott a város életéhez. Semmiképp ne csodáljuk meg a szobrot anélkül, hogy orrát megdörzsölnénk, ugyanis a lakók szerint szerencsét hoz!

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Kati néniProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Kati néni

 

Tovább érve a Kossuth udvarra találjuk az úgynevezett Órajátékot. A felbukkanó figurák a magyar történelem királyi személyiségeit jelenítik meg, naponta ötször. De menjünk is tovább!

Programok és látnivalók Székesfehérváron - ÓrajátékProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Órajáték

Az Órajáték után következhet a Virágóra. Ez az “óra” tavasztól őszig mutatja nekünk a pontos időt, amely egy évről évre megújuló virágkertészeti alkotás. Ha már alkotás, akkor térjünk be a Rác utca 11. szám alatt megnyílt a Palotaváros történetét és néprajzát bemutató Palotavárosi Skanzenhez is! A tipikus szerb földműves ház teljes egészében eredeti berendezésével ékeskedik. Hatalmas élményt tud adni.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - VirágóraProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Virágóra

 

A helybéliek által háromágúnak becézett Milleniumi emlékmű a Géza fejedelem idejében történt újjászületés, a II. világháború utáni felszabadulás, és a török uralom utáni feltámadás szimbóluma.  Közkedvelt megálló a szerelem csodás emlékműve, a Bory vár, amit Bory Jenő szobrászművész és építész épített feleségének, Boryné Komócsin Ilona festőművésznek. A műterem-képtárában Bory Jenő, szerelme és a kortárs képzőművészek alkotásait csodálhatjuk meg. A vár tavasztól késő őszig várja az érdeklődőket.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Bory-várProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Bory-vár

 


A sok történelmi látnivaló után, jöhet egy kis zöldövezet!

A majdnem 20.000 négyzetméternyi terület, Sóstó egy igazi paradicsom, ahol megismerkedhetünk a különleges madár és növényvilággal, valamint sétautak és tanösvények is várnak ránk. A természetben járás közben semmiképpen ne hagyjuk ki a belváros északi peremén található Zichy-ligetet sem. A kikapcsolódni vágyókat dús zöld növényzet, emlékművek és egy zenepavilon is várja.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Zichy-ligeti Ybl Miklós szobra Programok és látnivalók Székesfehérváron - Zichy-ligeti Ybl Miklós szobra

 

A Csónakázó-tó szintén igencska kedvelt kikapcsolódási helyszínné vált Székesfehérváron, amin 2017 óta ismét lehet csónakázni. A csónakázást követően pedig a Rózsaligetben folytathatjuk a kellemes kirándulásunkat.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Csónakázó-tóProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Csónakázó-tó

Programok és látnivalók Székesfehérváron - RózsaligetProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Rózsaliget

 

 

Utolsó programnak választhatunk akár egy testi- és lelki feltöltődést az Árpád Fürdőben

A szecessziós stílusú műemlékfürdő látványos részei közé tartozik a mozaikkal kirakott ülőmedence, az ülő pezsgőfürdő, a török fürdő, a központi fürdőmedence és a mozaikcsempés tepidárium is.
A szauna és a gőzkabin szerelmeseinek építettek egy új épületet a műemléképület mellett, ahol egy élményzuhany is helyett kapott. A fürdő két nap kivételével (december 24-25) az év minden napján várja kikapcsolódni vágyó vendégeit.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Élményteli családi nyaralás vár rátok - TOP10 szálloda Nyugat-Magyarországon közvetlen átjárással az élményfürdőbe
Már lázasan szervezitek az idei családi nyaralást, de még keresitek a szálláshelyek között az igazit? Megmutatjuk azt a top10 wellness szállodát Nyugat-Magyarországon, ami közvetlen átjárást biztosít a fürdőbe.

 

Gasztro tippek

Székesfehérváron a rengeteg látnivaló mellett nem érdemes lemaradni a gasztrokalandokról sem, ugyanis remek ízekkel dolgozó vendéglátóhelyekkel büszkélkedhet a város, tapasztalatból mondjuk!

Tinta

Akár ráérős, akár gyors reggelire vágytok, a Marosi utcában lévő Tintába bátran betérhettek. Tartalmas hideg szendvicseiken túl brunch kínálattal is kecsegtetnek, olyan finomságokkal mint a kakukkfüves sült fetasajt, a klasszikus Egg's benedict és a bacon kosárban sült tükörtojás rukkolaágyon. Természetesen a nap első perceiből kedvenc forró italunk sem maradhat ki, akár mentás-csokis vagy pörköltmogyorós ízesítésű kávéval is biztosíthatjátok a napi koffein bevitelt. Extra jó hír, hogy növényi tejből is kérhetitek!

Programok és látnivalók Székesfehérváron - TintaProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Tinta

 

Krém Cukrászda

Ha olyan hedonisták vagytok, mint mi, akkor akár a reggeli gasztroperceket sütivel vagy fagyival is folytathatjátok. A Krém Cukrászdában a kínálat igencsak sokszínű, az oreo szelettől kezdve a klasszikus lúdlábig van minden, még a 2016-os ország tortája, az Őrség Zöld Aranya is kapható. A plusz kalóriák miatt sem kell aggódni, ugyanis a már említett Csónakázó tónál tett sétával könnyen ledolgozhatjátok, ugyanis csupán pár perc sétányira van.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - KrémProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Krém

 

Damniczki Cukrászda

A városban van egy másik cukrászda is, amit szívből ajánlunk. A Damniczki Cukrászda története 1992 karácsonyán kezdődött, azonban a Fő utcai üzletüket csupán 4 évvel ezelőtt, 2018-ban nyitották meg. A 110 négyzetméteres, hangulatos üzletben a süteményeken és a fagylaltokon egyaránt érződik a hozzáértés és a minőségi alapanyagok használata, ráadásul a mentes kínálatuk is bőséges.

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Damniczki Cukrászda Programok és látnivalók Székesfehérváron - Damniczki Cukrászda

 

Dos Puertas

Pár lépéssel arréb a mediterrán hangulatból egyenesen Mexikóba csöppenünk. A Dos Puertas kínálatában a klasszikus mexikói ételek -burrito, quesadilla, fajitas, taco, nachos, chimichanga-  garantáltan feldobják ízlelőbimbóitokat és ezzel együtt a napotokat is.  Nagy népszerűségnek örvendenek a finom koktélaik is, amiket a nyár közeledtével a teraszon is elkortyolgathattok. 

 

Porto Vino

A Fő utcán sétálva ne lepődjetek meg, ha olasz dallamok ütik meg a fületek. A Porto Vino étteremből kiszűrödő zene a Dolce Vita életérzés része. A konyhán autentikus olasz tészták, friss halak készülnek, melyekhez kitűnő magyar és olasz borokat kérhetnek a borbarátok. 

Programok és látnivalók Székesfehérváron - Fő utca, balra a Porto VinoProgramok és látnivalók Székesfehérváron - Fő utca, balra a Porto Vino

Fedezzétek fel a többi székesfehérvári éttermet is>>

Csapjatok le a székesfehérvári szállásajánlatok egyikére>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!
Nem is gondolnánk, hogy kis hazánk mennyi izgalmas felfedeznivalót rejt a mindenki által ismert nevezetességeken kívül. Összegyűjtünk néhány olyan helyet, amiről talán még nem hallottatok, de mindenképpen érdemes felkeresni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.