Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A matyó kultúra hazája – látnivalók Mezőkövesden

Mezőkövesdet a legtöbben a méltán híres Zsóry Gyógy- és Strandfürdőről ismerik, de sokan a matyó kultúra hazájaként is emlegetik. A kisvárosban található látnivalók zöme is ehhez kapcsolódik, ezeket vesszük most sorra. Tartsatok velünk!

A mezőkövesdi szálláshelyek csak rád várnak>>

 

Múzeumok, tájházak, programok

 

Matyó Múzeum

A matyó népművészet értékét bizonyítja, hogy 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára, 2013-ban pedig a Hungarikumok közé sorolták, ezért a mezőkövesdi látnivalók közül ezt nem érdemes kihagyni.

A matyóság hagyományos népi kultúráját a volt Korona Szálló műemlék épületében, a Matyó Múzeumban van lehetőségünk megtekinteni, ahol a szinpompás népviselet változását, a gazdag matyó hímzéskultúra történetét, a matyók életét és szokásaik mellett a summás élet eszközeit, bútorait és cserépedényeit is megismerhetjük.

Látnivalók Mezőkövesden - Matyó Múzeum (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Matyó Múzeum (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Fazekasház - Fehér Tibor Fazekasműhelye

A Fazekasházban található gyönyörű edények Fehér Tibor fazekas, népi iparművész, valamint alkotótársa és felesége, Kriston Erzsébet munkáját dícsérik. Aki ellátogat a fazekasműhelybe, az nem csak a szebbnél szebb termékek közül vásárolhat, de az edénykészítés folyamataiba is betekintést nyerhet.

Látnivalók Mezőkövesden - Fazekasház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Fazekasház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Mezőgazdasági múzeum

A Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban az ország egyik legnagyobb agrár-műszaki, több száz darabból álló magángyűjteményt tekinthetjük meg, ahol a 19. század közepétől a 20. század közepéig számtalan eszközt találunk. A múzeumot 1979-ben nyitották meg, Hajdú Ráfis János és felesége, Bakos Mária által felajánlott magángyűjteményből, azóta pedig Közép-Európa egyik  legnagyobb agrár-jellegű múzeumává nőtte ki magát.

Látnivalók Mezőkövesden - Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A legjobb vidéki craft sörözők
A magyar craft sörös helyek nagy része Budapestre koncentrálódik, de a kézműves sörök népszerűségének köszönhetően már több vidéki nagyvárosban is találhatunk remek, nagy választékot nyújtó, magyar söröket árusító sörözőket. Ezekből válogattunk.

 

Takács István életmű-kiállítás

A művészetek kedvelői a Városi Galéria épületében Takács István freskóművész állandó életmű-kiállítását tekinthetik meg. A gyűjteményben több, mint 250 alkotás látható, köztük tájképek, munkaábrázolások, fantasztikus portrék, színkompozíciók és kisebb vázlatok, valamint 4-5 méteres, monumentális kartonrajzok is. Művei őrzik a helyi hagyományokat, hitelesen mutatják be a matyók életét és környezetét.

Látnivalók Mezőkövesden - Takács István Gyűjtemény (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Takács István Gyűjtemény (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Kisjankó Bori Emlékház

Az egész évben látogatható Kisjankó Bori Emlékház a híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének és a korabeli népművészetnek állít emléket. A Népművészet Mestere díjjal is elismert, a leghíresebb matyó asszonyként is emlegetett hölgy egykori lakóházában korabeli berendezések, személyes tárgyak és sajátkezű minták várják az oda látogatókat.

Látnivalók Mezőkövesden - Kisjankó Bori Emlékház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Kisjankó Bori Emlékház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Alkotóműhelyek

 

Mézeskalácsos Tájház

Mezőkövesden a Hadas városrészben 150-200 éves nádtetős parasztházakban ma alkotóműhelyek működnek. Ilyen például a Mézeskalácsos Tájház, ahol a régmúlt gyönyörű tárgyi emlékeiből összeállított kiállítást tekinthetjük meg, friss, illatos mézeskalácsot kóstolhatunk illetve, ha kedvünk szottyan, szebbnél szebb mézeskalácsokat is készíthetünk. A gyerekek sem fognak unatkozni, ugyanis a több, mint 200 mackóból álló gyűjtemény biztosan lenyűgözi majd őket. 

A közeli Hadas Látogatóközpontot se hagyjátok ki, mely interaktív kiállítással vár Hadasról és a matyó viseletről, ráadásul itt üzemel most már a Tourinform iroda is!

Látnivalók Mezőkövesden - Mézeskalácsos Tájház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Mézeskalácsos Tájház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

A Tűzzománcos- és a Zeneház

Egy pár házzal odébb a Tűzzománcos Házban pasztell kép és tűzzománc kiállítás vár ránk, valamint a tűzzománc készítésének technikájával is megismerkedhetünk. Még mindig a Hadas negyedben járunk, a történet-és mesemondásával és matyó népművészeti tevékenységével híressé vált Simon Istvánné Gari Takács Margit Emlék- és Zeneháza a következő állomásunk. A népdalok éneklése is épp oly fontos szerepet töltött be életében, mint a matyó baba készítés és matyó hímzés, így az Emlékház egy részében népzenei kiállítást is megtekinthetünk.

Látnivalók Mezőkövesden - Gari Takács Margit Emlék- és Zeneház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Gari Takács Margit Emlék- és Zeneház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Bútorfestő és Hímző Alkotóház

Matyóföldön a bútorfestésnek 250 éves hagyománya van. Ha visszakanyarodunk a  Kisjankó Bori utcába, a Bútorfestő Alkotó- és Himzőházhoz érve bemutatóterem látogatása mellett ajándéktárgyakat, illetve tradícionális mezőkövesdi festett bútorokat, egyedi színben és méretben is rendelhetünk.

Látnivalók Mezőkövesden - Bútorfestő Alkotó- és Himzőház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Bútorfestő Alkotó- és Himzőház (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Kavicsos-tó és Szabadidőpark

Látnivalótól látnivalóig kirándulva érdemes megállnunk egy kis pihenőre, amihez tökéletesebb helyet nem is találhatnánk a Kavicsos-tó és Szabadidőparknál. A park közepén csodálatos szökőkút, a part mentén stég nyújtja a csodás kilátást, a kicsik számára egy óriás konform játszótér, a nagyobbaknak pedig kosárlabdapálya, gördeszkapálya és görkorcsolyapálya került kialakításra.

Látnivalók Mezőkövesden - Kavicsos-tó és Szabadidőpark (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Kavicsos-tó és Szabadidőpark (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

 

 

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

22 medencényi élmény és csobbanás vár a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben. Az élményfürdő részen a 30-34 fokos vízben pezsgőágyak, hidromasszázs fülkék, csésze alakú pezsgőmedence, nyakzuhatagok, sodró folyosó és hullámmedence szolgálja a szórakozásunkat. Amennyiben ez mégsem lenne elég, bátorságunkat 3 csúszdán is tesztelhetjük.
A relaxálóbb pillanatokat keresők a gyógymedencékben találhatják meg számításaikat, csak el kell dönteniük, melyik medencét fedezzék fel előbb, Magyarország legnagyobb kéntartalmával rendelkező gyógyvizével ugyanis bent 3, kint pedig 2 medence is fel van töltve! A legmelegebb közülük 38-40 fokos, úgyhogy fázni biztosan nem fogtok. Számos pozitív egészségre gyakorolt hatása van az itt eltöltött perceknek, a gyógyvíz ugyanis csökkenti a vérnyomást, javítja az erek vérellátását, élénkíti a légzést és még gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír!
Május és szeptember között a melegebb időben a parkosított Strandfürdő is nyitva tart, ahol szerencsére minden korosztályra gondoltak a kialakításakor. A kisebbeket gyermek pancsoló medence, a nagyobbakat sekély- és élménymedence várja. Utóbbi családi csúszdával, nyakdögönyözővel, pezsgőággyal gondoskodik a felhőtlen kikapcsolódásról. A bátrabbak az 5 elemből álló csúszdaparkot is kipróbálhatják.

Szállásajánlatok Mezőkövesden>>

Látnivalók Mezőkövesden - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)Látnivalók Mezőkövesden - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Fotó: Tourinform Mezőkövesd)

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Vízi kalandok télen-nyáron: szuper beltéri fürdők - izgalmas csúszdákkal
Legszívesebben csak elnyúlnátok a medence masszázspadján a nyaralás alatt? Nem baj! Ahogy az sem, ha ennél mozgalmasabb élményekre vágytok. Ezúttal 3 kiváló fürdőbe látogatunk el, melyekben vízi csúszdázhattok és pihenős wellnesst is beiktathattok!

A mezőkövesdi szálláshelyek csak rád várnak>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Medveetetés, mesés arborétum, fényűző kastély, középkori időutazás, Duna-parti andalgás, fergeteges filmforgatás, finom falatok… hát lehet ennél jobb programokat elképzelni egy tavaszi kiruccanáshoz? Húzzatok cipőt, mert elhoztuk a legjobb kirándulóhelyeket és programokat!
Végre itt a tavasz, ezért összegyűjtöttük nektek néhányat a legszebb hazai tanösvények közül, melyekkel érdemes megnyitni az idei túraszezont. Hódítsátok meg a cölöpsétányokon vagy ösvényeken át a természetet, miközben különleges kalandokban lesz részetek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.