Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hatalmas elismerés: magyar séf a világ 100 legjobbja között

2023.11.21 | 4 perc

A mexikói Yucatában hirdették ki a The Best Chef Awards legjobbjait. Most először magyar séf is felkerült a rangos listára: a top100 között van Tóth Szilárd, a SALT Budapest séf-tulajdonosa is.

 

A The Best Chef listájára első körben a gasztronómiai szakemberek, foodie-k, kritikusok és fotósok jelölnek 100 új séfet, majd az új jelölteken túl az előző évi top100-as listán szereplőkre lehet szavazni.  Ebből a 200 jelöltből körvonalazódik ki végül az éves top100-as lista. A szavazás során a szakma nem csak a séf kreativitását, hanem a vele dolgozó csapat munkáját is nézi.

A The Best Chef Award hivatalos oldalon olvashatjuk, hogy a SALT étterem séfje és társtulajdonosa által készített ételek szülőhelyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére emlékeztetnek, és egy családias, gyerekkori nosztalgiát varázsolnak fine dining élménnyé. Tóth Szilárd séf hisz abban, hogy két dolog örök: a természet és a hagyomány.

„Nem kell semmit újragondolni, elég a meglévő utakon járni. A lényeg, hogy továbbra is ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymama receptjeivel dolgozzunk, és ezáltal olyan új ételeket alkossunk, amelyek előremozdítják a magyar gasztronómiát.”

 

SALT

A SALT egy különleges skandináv stílusú, Michelin-csillagos fine dining étterem Budapest belvárosában. Tóth Szilárd séf a tradícionális magyar konyha alapjaira építkezik, ételeikben pedig központi szerepük van a vad- és a gyógynövényeknek, amiknek egy részét kistermelőktől szerzik, de a többségét ők maguk gyűjtik vidéken. EzekKEL az alapanyagokkal frissen, vagy fermentálva találkozhatunk az ételekben.
A fogások mellett ki kell emelni a borlapot is. A hazai- és európai borászatok legjavát hozzák el nekünk, Boldizsár Máté, az étterem vezetője által gondosan összeválogatva. Még a fine dining éttermek között is rendhagyó módon, a klasszikus borok mellett a természetes és natúrborokkal is találkozhatunk a szortimentben.
Egyenesen Tóth Szilárd séf családjának a szatmári hústermelőjéből érkezik az asztalokra szalonna, illetve mangalica sonka, mellé pedig helyben készült kenyeret is kóstolhatunk - természetesen frissen, még melegen tálalva.

A Best Chef Awards legjobbja harmadszor is a spanyol Dabiz Muñoz lett.

 

Forrás: https://thebestchefawards.com/

Nyitókép: SALT Budapest Facebook oldala

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár a tévés piac kínálata napjainkban is folyamatos átalakulás alatt van (mind mennyiségileg, mind minőségileg), érdemes olykor-olykor felülni a nosztalgia szárnyára és visszatekinteni, milyen kulcsmomentumok voltak a televíziózás eddigi életében. Emlékszel-e, illetve tudtad-e például, hogy Magyarországon egészen 1989-ig nem volt teljes adásidő? Hogy előrelépésnek számított, amikor heti 5, majd 6 napra bővült a műsorszórás?
Magas hegyeket, sík vidékeket, madárdalos erdőket vagy történelmi városokat is kereszteznek Magyarország zarándokútjai. Láthatsz mesébe illő kápolnákat, templomokat, kegyhelyeket, forrásokat, de kirándulás közben elmerülhetsz önmagadban és a természet szépségeiben is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Magyar csapat nyerte a világ legjobb pizzája címet
2025.02.11 | 2 perc | Gasztronómia | Események
Az Olaszországban, Riminiben rendezett Pizza Senza Frontiere - World Pizza Champion Games, (Pizza Határok Nélkül) rangos versenyén a világ legjobb pizzáit 600 pizzakészítő munkái közül választották ki.
Íme az ország legjobb éttermei - megjelent a 2023-as Michelin Guide Hungary
2023.09.14 | 3 perc | Gasztronómia
2023. szeptember 14-n kijött a MICHELIN Guide Hungary 2023-as kiadása. Idén összesen 75 éttermet ajánl a kiadvány, 47 vidékit, 28 budapestit. Továbbra is büszkék lehetünk a 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos hazai étteremre. Egy új díjazottal idén 7-re duzzadt a Bib Gourmand minősítéssel rendelkező éttermek száma, de új szereplője Michelin Green Star éttermek listájának is, 14 étterem pedig először szerepel a kiadványban.
A Michelin pufi arca mostantól rájuk mosolyog – Michelin Bib Gourmand éttermek 2022
2022.11.29 | 8 perc | Gasztronómia
Most olyan éttermeket mutatunk be, amik a Michelin Guide ítészeit a jó ár-érték arányukkal győzték meg. Érkezzenek a Bib Gourmand díjazottak, hiszen ki ne vágyna arra, hogy Magyarország legjobb éttermeinek legfinomabb fogásai kerüljenek a tányérjára? Hála a Michelin Guide inspektorainak, ma már azt is tudjuk, kik a legjobb nem fine dining éttermek hazánkban.
Fedezd fel Budapest legjobb éttermeit! 10 új hely a fővárosban, amit érdemes kipróbálni
2022.09.13 | 10 perc | Gasztronómia
Gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk a következő 10 helyet Budapest legjobb éttermei közül, hiszen változatosan színesítik a főváros kulináris élményeit. Találtok köztük kifinomult nemzetközi konyhát képviselőt, de aki az autentikus keleti ízeket kedveli, az sem fog csalódni.
Két új Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak!
2021.09.02 | 4 perc | Gasztronómia
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Melyik magyar séf került fel a The Best Chef Awards top100-ba, és melyik éttermet vezeti?
Tóth Szilárd, a SALT Budapest séf-tulajdonosa került a top100-ba.
Hogyan történik a The Best Chef Awards jelölése és szavazása?
Először 100 új séfet jelölnek gasztronómiai szakemberek, foodie-k, kritikusok és fotósok; ezt követően szavazhatnak az előző év top100-as listáján szereplőkre is. Összesen 200 jelöltből alakul ki a végső top100.
Mire figyelnek elsősorban a döntéshozók a verseny során a séfek értékelésekor?
A döntéshozók nemcsak a séf kreativitását veszik figyelembe, hanem a vele dolgozó csapat munkáját is.
Milyen jellemzők írják le a SALT Budapest éttermet és Tóth Szilárd stílusát?
A SALT skandináv stílusú, Michelin-csillagos fine dining étterem Budapesten; Tóth Szilárd hagyományos magyar konyhát épít, kiemelten használ vad- és gyógynövényeket, részben kistermelőktől származó, részben saját gyűjtésű alapanyagokkal, és hozzá substrált borválasztékkal találkozhat a vendég.
Ki nyerte a The Best Chef Awards legjobbja díjat és hányszor nyerte eddig?
Dabiz Muñoz nyerte a díjat, és harmadszor nyerte ezt az elismerést.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft