Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

November 21-én van a televíziózás világnapja – Íme, 3 múzeum, ahol tévétörténeti érdekességeket találsz

2023.11.21 | 5 perc

Bár a tévés piac kínálata napjainkban is folyamatos átalakulás alatt van (mind mennyiségileg, mind minőségileg), érdemes olykor-olykor felülni a nosztalgia szárnyára és visszatekinteni, milyen kulcsmomentumok voltak a televíziózás eddigi életében. Emlékszel-e, illetve tudtad-e például, hogy Magyarországon egészen 1989-ig nem volt teljes adásidő? Hogy előrelépésnek számított, amikor heti 5, majd 6 napra bővült a műsorszórás?

 

Számtalan tényező alakítja a televíziós piacot: legyen szó technikai vagy gazdasági változásokról, illetve a kereslet, a fogyasztói szokások átalakulásáról.

Ma már teljes természetességgel kattintunk az „on demand” szolgáltatók (például Netflix, HBO Max) sorozataira, filmjeire – ott és akkor, amikor nekünk jól esik.

Költői túlzással megfogalmazva: vége annak az érának, amikor az esti zuhanyzást a Barátok közt alatti reklámszünetre kell időzíteni. Vagy –, hogy még korábbi példát említsünk – sietni kelljen hazafelé, hogy véletlenül se maradjunk le a gazdagréti lakótelep kultikus eseményeiről a Szomszédok című teleregényből…

Amíg emlékek hada rohamoz meg téged is a kedvenc televíziós pillanataidról, fürkészd végig múzeumajánlónkat, amelynek mindhárom eleme fontos helyet kaphat a bakancslistádon, ha érdeklődsz a televíziózás, annak múltja, és úgy összességében a média iránt!

November 21-én van a televíziózás világnapja (A fotó illusztráció.)November 21-én van a televíziózás világnapja (A fotó illusztráció.)

 

 

Rádió és Televízió Múzeum, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastélytól karnyújtásnyira, a Kossuth és Georgikon utcák kereszteződésében találod azt az egykor magtárépületként működő házat, amely 2006 óta Rádió és Televízió Múzeumként várja közönségét. Az intézmény alapítása Nádler József rádió- és tévéműszerész, helyi vállalkozó nevéhez köthető, aki több mint 40 éve szenvedélyesen gyűjti az egykori készülékeket (akár még ma is működő műszaki relikviákat) és az azokhoz kapcsolódó írásos emlékeket. Érdekesség, hogy a közel 1000 darabos gyűjteményben körülbelül 50 (hőskorból származó) Orion és Videoton márkájú készülék is helyet kapott.

3 múzeum, ahol tévétörténeti érdekességeket találsz - Fotó: keszthelyi Rádió és Televízió Múzeum Facebook oldala3 múzeum, ahol tévétörténeti érdekességeket találsz - Fotó: keszthelyi Rádió és Televízió Múzeum Facebook oldala

 

 

Rádió és Televízió Múzeum, Diósd

A Postamúzeum kiállítóhelyeként, előzetes bejelentkezéssel látogatható, diósdi múzeum az egykori rövidhullámú adóállomás épületében, 1992 óta várja az érdeklődőket. Az állandó kiállítás egy igen jeles napon, a magyar rádió-műsorszórás megindulásának 70. jubileumán, ‘95. december 1-én tárta ki kapuit. A tárlatot végigjárva bepillantást nyerhetünk a hazai rádiózás és televíziózás történetébe, méghozzá a stúdiók (felolvasó- és technikai helyiséggel), az adók és a vevőberendezések fejlődésének bemutatásán keresztül. Olyan érdekességeket is láthatunk, mint a különböző hangrögzítő berendezések, mérőműszerek, elektroncsövek, tranzisztorok, kábelek, szigetelők, sőt a katonai hírközlés és a rádióamatőrök emlékei is fontos helyet kaptak a múzeumban. Ráadásul a múzeumépület kertje is tartogat kuriózumokat: sétánk során a magyar műsorszórás kiemelkedő személyiségeinek emlékoszlopait és különböző antennákat, talpszigetelőket és fényszórókat is szemügyre vehetünk.

3 múzeum, ahol tévétörténeti érdekességeket találsz - diósdi Rádió- és Televíziómúzeum/ Fotó: Postamúzeum Facebook oldala3 múzeum, ahol tévétörténeti érdekességeket találsz - diósdi Rádió- és Televíziómúzeum/ Fotó: Postamúzeum Facebook oldala

 

 

MTVA Látogatóközpont, Budapest

Végül, de nem utolsósorban a Kunigunda útján található MTVA Látogatóközpont körülbelül 2 órás vezetett programját szeretnénk a figyelmedbe ajánlani, amit akár 15-30 fő közötti csoportok számára is megtartanak. A látogatóközpont szintén előzetes bejelentkezés útján tárja szélesre kapuit, amit e-mailben, illetve az online regisztrációs űrlapon keresztül tehetünk meg. A szervezést igazi interaktív program követi: filmvetítésen, televízió- és rádiótörténeti tárlatvezetésen, egy működő stúdió bejárásán és a stúdióban való műsorkészítésen, szinkronizáláson is részt vehetünk.

November 21-én van a televíziózás világnapja (A fotó illusztráció.)November 21-én van a televíziózás világnapja (A fotó illusztráció.)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem úri huncutság néha-néha elmerülni a 4 csillagos wellness hotelek kényeztetésében. A prémium szálláshelyek minőségi feltöltődést garantálnak, így ha a következő szállodákat választjátok, biztosan nem ér majd csalódás. Nézzétek meg a listánkat, amin felnőtt- és gyermekbarát wellness hotelek is helyet kaptak!
A mexikói Yucatában hirdették ki a The Best Chef Awards legjobbjait. Most először magyar séf is felkerült a rangos listára: a top100 között van Tóth Szilárd, a SALT Budapest séf-tulajdonosa is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.