Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hatalmas elismerés: magyar séf a világ 100 legjobbja között

2023.11.21 | 4 perc

A mexikói Yucatában hirdették ki a The Best Chef Awards legjobbjait. Most először magyar séf is felkerült a rangos listára: a top100 között van Tóth Szilárd, a SALT Budapest séf-tulajdonosa is.

 

A The Best Chef listájára első körben a gasztronómiai szakemberek, foodie-k, kritikusok és fotósok jelölnek 100 új séfet, majd az új jelölteken túl az előző évi top100-as listán szereplőkre lehet szavazni.  Ebből a 200 jelöltből körvonalazódik ki végül az éves top100-as lista. A szavazás során a szakma nem csak a séf kreativitását, hanem a vele dolgozó csapat munkáját is nézi.

A The Best Chef Award hivatalos oldalon olvashatjuk, hogy a SALT étterem séfje és társtulajdonosa által készített ételek szülőhelyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére emlékeztetnek, és egy családias, gyerekkori nosztalgiát varázsolnak fine dining élménnyé. Tóth Szilárd séf hisz abban, hogy két dolog örök: a természet és a hagyomány.

„Nem kell semmit újragondolni, elég a meglévő utakon járni. A lényeg, hogy továbbra is ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymama receptjeivel dolgozzunk, és ezáltal olyan új ételeket alkossunk, amelyek előremozdítják a magyar gasztronómiát.”

 

SALT

A SALT egy különleges skandináv stílusú, Michelin-csillagos fine dining étterem Budapest belvárosában. Tóth Szilárd séf a tradícionális magyar konyha alapjaira építkezik, ételeikben pedig központi szerepük van a vad- és a gyógynövényeknek, amiknek egy részét kistermelőktől szerzik, de a többségét ők maguk gyűjtik vidéken. EzekKEL az alapanyagokkal frissen, vagy fermentálva találkozhatunk az ételekben.
A fogások mellett ki kell emelni a borlapot is. A hazai- és európai borászatok legjavát hozzák el nekünk, Boldizsár Máté, az étterem vezetője által gondosan összeválogatva. Még a fine dining éttermek között is rendhagyó módon, a klasszikus borok mellett a természetes és natúrborokkal is találkozhatunk a szortimentben.
Egyenesen Tóth Szilárd séf családjának a szatmári hústermelőjéből érkezik az asztalokra szalonna, illetve mangalica sonka, mellé pedig helyben készült kenyeret is kóstolhatunk - természetesen frissen, még melegen tálalva.

A Best Chef Awards legjobbja harmadszor is a spanyol Dabiz Muñoz lett.

 

Forrás: https://thebestchefawards.com/

Nyitókép: SALT Budapest Facebook oldala

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár a tévés piac kínálata napjainkban is folyamatos átalakulás alatt van (mind mennyiségileg, mind minőségileg), érdemes olykor-olykor felülni a nosztalgia szárnyára és visszatekinteni, milyen kulcsmomentumok voltak a televíziózás eddigi életében. Emlékszel-e, illetve tudtad-e például, hogy Magyarországon egészen 1989-ig nem volt teljes adásidő? Hogy előrelépésnek számított, amikor heti 5, majd 6 napra bővült a műsorszórás?
Magas hegyeket, sík vidékeket, madárdalos erdőket vagy történelmi városokat is kereszteznek Magyarország zarándokútjai. Láthatsz mesébe illő kápolnákat, templomokat, kegyhelyeket, forrásokat, de kirándulás közben elmerülhetsz önmagadban és a természet szépségeiben is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.