Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Időutazás történelmi erődítmények között - 5 vár és várrom Magyarországon

Fedezzetek fel velünk 5 olyan hazai várat és várromot, ahol fantáziátokat is segítségül kell hívni, hogy elképzelhessétek az egykor lenyűgöző erődítményeket. Garantáljuk, hogy nem csak a maradványok történelmi múltja ejt majd ámulatba, hanem a környezet is lebilincselő lesz.

 

Szádvár – Fellegvár, Szögliget

Egykor az ország egyik legszebb vára volt, mára sajnos vadregényes rommá vált az Aggteleki Nemzeti Park területén található Szádvár. 1920 után – mivel a Csehszlovák határ közelében állt – tiltott zóna lett, így évtizedeken keresztül senki sem látogathatta. Sorsa 2006 után fordult jobbra, amikor egy összefogást követően bekerült a Nemzeti Várprogramba, és az állagmegőrzés, valamint a restaurációs munkák azóta folyamatosan tartanak. Az ideérkezők számára egy 374 lépcsőből álló biztonságos útvonalat építettek ki az Alsó és Felső-vár közötti szakaszon, mely az év minden napján, ingyenesen látogatható.

Szállásajánlatok Szögliget környékén>>

Várak és várromok Magyarországon - Szádvár – Fellegvár, SzögligetVárak és várromok Magyarországon - Szádvár – Fellegvár, Szögliget

Várak és várromok Magyarországon - Szádvár – Fellegvár, SzögligetVárak és várromok Magyarországon - Szádvár – Fellegvár, Szögliget

 

 

Máré-vár, Magyaregregy

A Máré-vár, vagy másnéven a magyaregregyi vár a Mecsek északi részén áll, 340 méter magasan a meredek erdős hegycsúcson. A történelem sötét századai nem kímélték falait, a török pusztítástól kezdve egészen a 20. századi forradalmakig folyamatos ostromnak volt kitéve, 1958-ban azonban műemlék lajstromba került. Az omladozó épület konzerválása jelenleg is tart, de a belső udvar kialakítása és az itt berendezett vártörténeti kiállításnak köszönhetően már most a környék egyik legfelkapottabb turistacélpontjává vált.

Szállásajánlatok a környéken>>

Várak és várromok Magyarországon - Máré-vár, MagyaregregyVárak és várromok Magyarországon - Máré-vár, Magyaregregy

 

 

Essegvár, Bánd

Veszprémtől nyugatra található Bánd község, melynek végén, kis turistaúton megközelítve Essegvár romjaira bukkanhatunk. Az egykor fenséges udvarház már 1552-óra lakatlan, így napjainkra nagyon kevés rész maradt fent belőle. A '90-es évek óta a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum végzett kisebb ásatási tevékenységeket a területén, amely során nagyszámú, a mindennapi életben használatos tárgyi emlékek kerültek elő, többek között Hunyadi János ezüst dénárja is. A Bakonyra néző panoráma lenyűgöző, akár egy romantikus randevú helyszínének is tökéletes választás.

Szállásajánlatok Bánd környékén>>

Várak és várromok Magyarországon - Essegvár, BándVárak és várromok Magyarországon - Essegvár, Bánd

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kihagyhatatlan várak Magyarországon
Korábban összegyűjtöttünk nektek 6 olyan várat, amit muszáj megnéznetek, és most itt a folytatás! Minden panasz nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok gyönyörű vár van ahhoz, hogy 1 cikkbe beleférjen az összes.

 

 

Fehérkő vára, Kereki

A Balaton déli partja kevésbé népszerű a kirándulók körében, pedig itt is találhatunk látnivalót, akár az egész család számára. Kereki központjától nagyjából 500 méteres távolságban terülnek el Fehérkő várának megmaradt darabjai, mely sajnos már hosszú évszázadokkal ezelőtt az enyészeté lett. Az erdővel körülvett magaslaton álló várat mély árok és meredek sánc öleli körbe, ezért 2022-ben stabil fajárdát emeltek mellé, amelynek része egy kilátóterasz. A buja növényzet valamennyire gátolja a kilátást, azonban a Kőröshegyi völgyhíd és a Tihanyi-félsziget így is jól kivehető.

Szállásajánlatok a Balaton déli partján>>

Várak és várromok Magyarországon - Fehérkő vára, KerekiVárak és várromok Magyarországon - Fehérkő vára, Kereki

Várak és várromok Magyarországon - Fehérkő vára, KerekiVárak és várromok Magyarországon - Fehérkő vára, Kereki

 

 

Kisnánai vár, Kisnána

A Mátra egyik kis ékszerdoboza a kisnánai vár, amely fénykorában az egyik legszebb nemesi rezidencia volt az országban. A többi erődítményhez hasonlóan a török pusztítás okozta a vesztét, de hála a helyi önkormányzatnak, mára újra megtelt élettel. Nyaranta színes programokkal várják a  látogatókat, sőt, ha annyira beleszeretnénk a hely hangulatába, hogy esküvőt vagy valamilyen rendezvényt tartanánk itt, akkor annak sincs akadálya, ugyanis akár az egész műemlék bérbe vehető.

Várak és várromok Magyarországon - Kisnánai vár, KisnánaVárak és várromok Magyarországon - Kisnánai vár, Kisnána

Várak és várromok Magyarországon - Kisnánai vár, Kisnána / Fotó: ittjartam.hu AgócsyVárak és várromok Magyarországon - Kisnánai vár, Kisnána / Fotó: ittjartam.hu Agócsy

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az igazi fanatikusokat a nyári 30 fok sem tántoríthatja el a szaunázástól, de mégiscsak a hűvösebb évszakokban van igazán szezonja. Jó hír, hogy már nem csak a nagyobb hotelek, hanem rengeteg kisebb vidéki szálláshely is rendelkezik izzasztókamrával. Íme 5 vidéki panzió szaunával, ahol egész évben várják a hőfürdő szerelmeseit.
Egyre inkább divatba jön a dézsafürdő itthon, mely egymagában ötvözi a régi idők fürdőzési szokásait a modern kori wellness elemeivel. Sok dézsafürdős szállást találtok az országban, és most mi is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani 5+1 olyan vendégházat, ahol a dézsafürdő csak egy a sok izgalmas szolgáltatás közül.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.