Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulás Matyóföld szívében: Mezőkövesd

Magyarország csodálatos tájain barangolva a hegyek uralta Bükk-vidék és a napáztatta Alföld összefonódásánál lelhettek rá arra a különleges tájegységre, melyet Matyóföldnek hívnak. Annak ellenére, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén peremén billegő területet mindössze három település − Mezőkövesd, Tard és Szentistván − alkotja, mégis olyan mélyen élő hagyományokkal, látnivalókkal rendelkezik, amik biztosan benneteket is ámulatba ejtenek majd! Úti célunk ezúttal Mezőkövesd, Matyóföld szíve lesz.

 

Matyóföldön barangolva máig rengeteg épület és múzeum mesél a kóbor utazóknak arról a gazdag kultúráról, amit a nemzetközileg is elismert matyó népművészet képvisel. Nem hiába került fel az UNESCO világörökségi listájára 2012 decemberében ez a hungarikumnak számító szellemi örökség. Legyetek hát büszkék hazánk csodálatos kincsére, Matyóföldre, melynek központját a bájos városban, Mezőkövesden találjátok! 

 

Matyóföld fővárosa: Mezőkövesd

Sokszor hangoztatják, hogy érdemes lenne lelassítanunk az állandó rohanás helyett, amire Mezőkövesd kiváló választás lehet. A bájos kisváros csupán 20 kilométerre helyezkedik el Egertől, délkelet felé. A hangulatos utcákat róva azonban annyi szép régi, népi építészeti stílusban megálmodott épületre, illetve zöld területre vagy családi házas övezetre bukkanhattok, hogy könnyű lesz ráhangolódnotok a település nyugalmára.

Hollókővel vagy Szentendrével ellentétben azonban itt inkább a felfedezésen lesz a hangsúly, hiszen sosem tudhatjátok, hogyha befordultok egy sarkon, akkor milyen pompás látnivalóra bukkanhattok majd az utcában. Kezdjetek a Hadas városrészben és nem fogtok csalódni, mert a 150-200 éves múltra visszatekintő parasztházakban az egykori mesterségekből kaphattok ízelítőt!

 

Kalandozások a népi emlékek között

Ott van például a míves kerítés mögé rejtőző, nádfedeles Kisjankó Bori Emlékház, ahol bekukkanthattok a 150 évvel ezelőtt élők mindennapjaiba. A tájház kedves gondnoka séta közben izgalmas információkkal színesíti meg az utazást. A csodás textilekkel megrakott bútorok, a fűtésre szolgáló búbos kemence és a falat megtöltő festmények gyűrűjében eltöltött tárlatvezetésen közelebb kerülhettek Bori nénihez is, akit a matyó hímzés újraalkotójaként emlegetnek a helyiek.

Mezőkövesd látnivalók - Kisjankó Bori EmlékházMezőkövesd látnivalók - Kisjankó Bori Emlékház

 

 

 

Varázslatos kerámiák

Pár lépésre innen, egy másik korhű házikóra, Fehér Tibor fazekasműhelyére találhattok rá. A hajdani tisztaszobában gyönyörű kerámiák kápráztatják el a szemlélődőket. A díszes cserépedények ráadásul megvásárolhatóak, így korrekt áron pompás emléket is vihettek haza magatokkal. Az ügyes kezű mester ezenkívül készségesen elkalauzol titeket a korongozás világába is, ha nyitottak vagytok rá.

Mezőkövesden ne hagyjátok ki Fehér Tibor Fazekasműhelyét semMezőkövesden ne hagyjátok ki Fehér Tibor Fazekasműhelyét sem

 

 

Apró virágcsodák bútoron és textilen

A jellegzetes mintákkal a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőházba lépve is találkozhattok, ahol ma is tevékenykedik a helyi asztalosmesterek utóda, ifjabb Kovács Szabolcs, népi iparművész. A hol kisebb, hol nagyobb virágminták ízléses elegyet alkotnak a színesre mázolt bútorokon. A mesterien megmunkált enteriőrökön túl azért érdemes elidőzni a hímzett textíliákon is.

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, MezőkövesdBútorfestő Alkotóház és Hímzőház, Mezőkövesd

 

 

Gyerekek és felnőttek földi mesevilága

Vasorrú bába helyett mesélő bútorokkal, 200 plüssmackóval és ízletes nyalánkságokkal van telis-teli az a Mézeskalács Ház, ahol Pető Anna népi iparművész örömmel kalauzolja el a látogatókat. A sütőformák megtekintése, valamint a cukormázzal bevont mézeskalácsok megkóstolása után, üljetek ki a napfényes kertbe egy forró kávéval a kezetekben, és adjátok át magatokat a skanzen hangulatnak!

Tipp! Ha időtök engedi, egészítsétek ki a kirándulást a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban tett látogatással is! Ne gondoljátok azonban, hogy csak férfiszemmel lesz élvezetes a tárlat. A gépcsodák mellett ugyanis kovácsoltvas gyűjteményt és matyó fogadószobát is rejt a kiállítás.

Mézeskalács Ház - Mezőkövesd kihagyhatatlan látnivalóinak egyikeMézeskalács Ház - Mezőkövesd kihagyhatatlan látnivalóinak egyike

 

 

Interaktív tárlat

Kalandos, gyermekek számára is kifejezetten izgalmas pillanatokat tartogat a vendégeknek a Hadas Látogatóközpont interaktív kiállítása. Tekintsétek meg a népviseletbe öltözés mozzanatait, hallgassátok meg a ma is élő népdalokat és készítsetek közös fotót a szelfiponton!

Látnivalók Mezőkövesd - Hadas LátogatóközpontLátnivalók Mezőkövesd - Hadas Látogatóközpont

 

Még több program Mezőkövesden:Matyó múzeum, Tulipános Ház, Jézus Szíve templom, Takács István Gyűjtemény, Gari Margit Emlékház és Zeneház.

 

Csoda strand és fürdő

Szép látnivalók mellett Mezőkövesden jót is csobbanhattok, amit a 11 hektáron elterülő, Zsóry Gyógy- és Strandfürdő garantál. A 22 medence mellett szuper vízi csúszdák és élményelemek gondoskodnak a testi-lelki feltöltődésről. A melengető gyógyvíz pedig a fáradtságot is elűzi a lábaitokból, így másnap újult erővel indulhattok felfedezőútra.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő MezőkövesdZsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesd

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hazánk milliónyi kevésbé ismert látnivalót tartogat, melyeket akár egy rövidebb utazás keretében is meglátogathatunk, ha idén nyáron nem tervezünk hosszú kikapcsolódást. Cikkünkben 5 olyan felfedezésre váró helyet gyűjtöttünk össze, melyek biztosan önfeledté teszik majd a kánikulában töltött napokat.
Játékos, többórás élményt kerestek a gyerekeknek a családi nyaraláson, ahol nem kell megküzdenetek a nyári hőséggel? Akkor fedezzétek fel Magyarország legjobb vizes játszótereit, ahol a lurkókat ezer pancsolós kaland várja, amíg a felnőttek a napvitorlák vagy a fák alatt lazítanak! Bár könnyen meglehet, hogy titeket is elbűvölnek majd a mókás vízi játékok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.