Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kirándulás Matyóföld szívében: Mezőkövesd

Magyarország csodálatos tájain barangolva a hegyek uralta Bükk-vidék és a napáztatta Alföld összefonódásánál lelhettek rá arra a különleges tájegységre, melyet Matyóföldnek hívnak. Annak ellenére, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén peremén billegő területet mindössze három település − Mezőkövesd, Tard és Szentistván − alkotja, mégis olyan mélyen élő hagyományokkal, látnivalókkal rendelkezik, amik biztosan benneteket is ámulatba ejtenek majd! Úti célunk ezúttal Mezőkövesd, Matyóföld szíve lesz.

 

Matyóföldön barangolva máig rengeteg épület és múzeum mesél a kóbor utazóknak arról a gazdag kultúráról, amit a nemzetközileg is elismert matyó népművészet képvisel. Nem hiába került fel az UNESCO világörökségi listájára 2012 decemberében ez a hungarikumnak számító szellemi örökség. Legyetek hát büszkék hazánk csodálatos kincsére, Matyóföldre, melynek központját a bájos városban, Mezőkövesden találjátok! 

 

Matyóföld fővárosa: Mezőkövesd

Sokszor hangoztatják, hogy érdemes lenne lelassítanunk az állandó rohanás helyett, amire Mezőkövesd kiváló választás lehet. A bájos kisváros csupán 20 kilométerre helyezkedik el Egertől, délkelet felé. A hangulatos utcákat róva azonban annyi szép régi, népi építészeti stílusban megálmodott épületre, illetve zöld területre vagy családi házas övezetre bukkanhattok, hogy könnyű lesz ráhangolódnotok a település nyugalmára.

Hollókővel vagy Szentendrével ellentétben azonban itt inkább a felfedezésen lesz a hangsúly, hiszen sosem tudhatjátok, hogyha befordultok egy sarkon, akkor milyen pompás látnivalóra bukkanhattok majd az utcában. Kezdjetek a Hadas városrészben és nem fogtok csalódni, mert a 150-200 éves múltra visszatekintő parasztházakban az egykori mesterségekből kaphattok ízelítőt!

 

Kalandozások a népi emlékek között

Ott van például a míves kerítés mögé rejtőző, nádfedeles Kisjankó Bori Emlékház, ahol bekukkanthattok a 150 évvel ezelőtt élők mindennapjaiba. A tájház kedves gondnoka séta közben izgalmas információkkal színesíti meg az utazást. A csodás textilekkel megrakott bútorok, a fűtésre szolgáló búbos kemence és a falat megtöltő festmények gyűrűjében eltöltött tárlatvezetésen közelebb kerülhettek Bori nénihez is, akit a matyó hímzés újraalkotójaként emlegetnek a helyiek.

Mezőkövesd látnivalók - Kisjankó Bori EmlékházMezőkövesd látnivalók - Kisjankó Bori Emlékház

 

 

 

Varázslatos kerámiák

Pár lépésre innen, egy másik korhű házikóra, Fehér Tibor fazekasműhelyére találhattok rá. A hajdani tisztaszobában gyönyörű kerámiák kápráztatják el a szemlélődőket. A díszes cserépedények ráadásul megvásárolhatóak, így korrekt áron pompás emléket is vihettek haza magatokkal. Az ügyes kezű mester ezenkívül készségesen elkalauzol titeket a korongozás világába is, ha nyitottak vagytok rá.

Mezőkövesden ne hagyjátok ki Fehér Tibor Fazekasműhelyét semMezőkövesden ne hagyjátok ki Fehér Tibor Fazekasműhelyét sem

 

 

Apró virágcsodák bútoron és textilen

A jellegzetes mintákkal a Bútorfestő Alkotóház és Hímzőházba lépve is találkozhattok, ahol ma is tevékenykedik a helyi asztalosmesterek utóda, ifjabb Kovács Szabolcs, népi iparművész. A hol kisebb, hol nagyobb virágminták ízléses elegyet alkotnak a színesre mázolt bútorokon. A mesterien megmunkált enteriőrökön túl azért érdemes elidőzni a hímzett textíliákon is.

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház, MezőkövesdBútorfestő Alkotóház és Hímzőház, Mezőkövesd

 

 

Gyerekek és felnőttek földi mesevilága

Vasorrú bába helyett mesélő bútorokkal, 200 plüssmackóval és ízletes nyalánkságokkal van telis-teli az a Mézeskalács Ház, ahol Pető Anna népi iparművész örömmel kalauzolja el a látogatókat. A sütőformák megtekintése, valamint a cukormázzal bevont mézeskalácsok megkóstolása után, üljetek ki a napfényes kertbe egy forró kávéval a kezetekben, és adjátok át magatokat a skanzen hangulatnak!

Tipp! Ha időtök engedi, egészítsétek ki a kirándulást a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban tett látogatással is! Ne gondoljátok azonban, hogy csak férfiszemmel lesz élvezetes a tárlat. A gépcsodák mellett ugyanis kovácsoltvas gyűjteményt és matyó fogadószobát is rejt a kiállítás.

Mézeskalács Ház - Mezőkövesd kihagyhatatlan látnivalóinak egyikeMézeskalács Ház - Mezőkövesd kihagyhatatlan látnivalóinak egyike

 

 

Interaktív tárlat

Kalandos, gyermekek számára is kifejezetten izgalmas pillanatokat tartogat a vendégeknek a Hadas Látogatóközpont interaktív kiállítása. Tekintsétek meg a népviseletbe öltözés mozzanatait, hallgassátok meg a ma is élő népdalokat és készítsetek közös fotót a szelfiponton!

Látnivalók Mezőkövesd - Hadas LátogatóközpontLátnivalók Mezőkövesd - Hadas Látogatóközpont

 

Még több program Mezőkövesden:Matyó múzeum, Tulipános Ház, Jézus Szíve templom, Takács István Gyűjtemény, Gari Margit Emlékház és Zeneház.

 

Csoda strand és fürdő

Szép látnivalók mellett Mezőkövesden jót is csobbanhattok, amit a 11 hektáron elterülő, Zsóry Gyógy- és Strandfürdő garantál. A 22 medence mellett szuper vízi csúszdák és élményelemek gondoskodnak a testi-lelki feltöltődésről. A melengető gyógyvíz pedig a fáradtságot is elűzi a lábaitokból, így másnap újult erővel indulhattok felfedezőútra.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő MezőkövesdZsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesd

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hazánk milliónyi kevésbé ismert látnivalót tartogat, melyeket akár egy rövidebb utazás keretében is meglátogathatunk, ha idén nyáron nem tervezünk hosszú kikapcsolódást. Cikkünkben 5 olyan felfedezésre váró helyet gyűjtöttünk össze, melyek biztosan önfeledté teszik majd a kánikulában töltött napokat.
Játékos, többórás élményt kerestek a gyerekeknek a családi nyaraláson, ahol nem kell megküzdenetek a nyári hőséggel? Akkor fedezzétek fel Magyarország legjobb vizes játszótereit, ahol a lurkókat ezer pancsolós kaland várja, amíg a felnőttek a napvitorlák vagy a fák alatt lazítanak! Bár könnyen meglehet, hogy titeket is elbűvölnek majd a mókás vízi játékok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Izgalmas balatoni látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni
A Balatonra nem csak nyáron érdemes menni, hiszen a környék települései, történelmi emlékei és természeti csodái kifogyhatatlan programlehetőséget tartogatnak. Ebben a gyűjtésben olyan látnivalókat válogattunk össze, amiket talán még a legelvetemültebb Balaton-rajongók sem ismernek, pedig egyértelműen érdemes felkeresni őket!
Ma is tündöklő, régi magyar városaink
Magyarország legöregebb városainak pontos keletkezési dátumát - a legtöbb esetben - a mai napig a történelem homálya fedi. Ám ezeknek a településeknek a szépségéhez, mesés látnivalóihoz és ellenállhatatlan kisugárzásukhoz nem férhet kétség. Itt egy lenyűgöző amfiteátrum, ott egy csodálatos fürdő. Szedegessétek fel velünk a múlt morzsáit 5 elképesztő régi magyar városban, melyek ma épp úgy ámulatba ejtik a nézelődőket, mint több ezer évvel ezelőtt!
Irány Pest megye! – Szuper hétvégi programok, látnivalók és kirándulóhelyek Budapest környékén
Javában benne vagyunk a nyárban, és ilyenkor még szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Budapest határain túl, de még a megyehatáron belül számtalan olyan látnivaló akad, ami kellemes időtöltést biztosít ezekben a meleg napokban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és ígérjük; egyikkel sem lehet mellélőni!
Felfedezésre váró települések mesés látnivalói
Hazánk milliónyi kevésbé ismert látnivalót tartogat, melyeket akár egy rövidebb utazás keretében is meglátogathatunk, ha idén nyáron nem tervezünk hosszú kikapcsolódást. Cikkünkben 5 olyan felfedezésre váró helyet gyűjtöttünk össze, melyek biztosan önfeledté teszik majd a kánikulában töltött napokat.
Különleges budapesti múzeumok, interaktív kiállítások, retro élményközpontok
Nincs is jobb annál, mint újra gyermeknek érezni magunkat, amikor a felfedezés és a játék teljesen háttérbe szorítja a mindennapokat. Látogassátok meg a most következő, fantasztikus budapesti játékmúzeumokat, interaktív kiállításokat és retró élményközpontokat. Garantáltan nem fogtok unatkozni!