Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Craft sörözők Budapesten

2022.01.17 | 14 perc

Budapesten az elmúlt 5-6 évben több kulthely kezdte el forgalmazni a magyar és külföldi söröket, és igazán széles választékból szemezgethetünk, ha szeretjük, vagy meg szeretnénk ismerni a különleges söröket. Ezeken a helyeken - akár egy komoly borbárban - laza, vagy elegáns környezetben, akár különleges minőségű ételek kíséretében próbálhatjuk ki a legizgalmasabb hazai és külföldi sztárfőzdék söreit. Hogy könnyebben eligazodjunk, a legjobb budai és pesti kézműves sörözőket gyűjtöttük csokorba.

Az elmúlt tíz évben a sörkultúra a reneszánszát éli. A hagyományos lágersörök mellett tért hódítottak a különleges komlózású IPA-k, megjelentek az extra erős 10-12 %-os Russian Imperial Stoutok és az utóbbi években egyre kedveltebbek a frissítő, gyümölccsel ízesített savanykás búzasörtípusok, a Gose vagy a Berliner Weisse.

Olvassátok el vendégszerzőnk, Vásárhelyi István, a Sörbúvár Blog bloggerének ajánlását.

 

Buda

Jégkert Café

Budán a Széll Kálmán tér és a Mammut üzletház közvetlen szomszédságában, a Széna téren találjuk a Jégkertet. Igazi kuriózum, egy hatalmas sörsátor, ahol fedett helyen, de szabadtéri hangulatban, védve az esőtől kapcsolódhatunk ki. A Jégkert igazi csúcstartó, nem kevesebb, mint 39 kézműves magyar sör, Magyarországon a legnagyobb választék van folyamatosan csapon. Ha már van kedvenc söröd-főzdéd, akkor egyszerű a választás, de aki kóstolgatni szeretne, annak 4 x 1 deci sörből álló kóstolósort is kínálnak, amit saját magának válogathat össze a vendég. A Jégkertben minden hétköznap nagyszerű háromfogásos menüt is kínálnak, de a séf folyamatosan kreál a sörök mellé desszerteket, főételeket. A különlegességek mellett a sztrapacskától a tépett malachúsos szendvicsig, a tapasoktól a somlói galuskáig gazdag választékból szemezgethetünk. Rendszeresen szerveznek sörbemutatókat, amelyek keretében a hazai főzdék újdonságait lehet megkóstolni és ezeken a csapfoglaláson az adott főzdék 8-10 másik söre is megkóstolható. A sörözőben ingyenesen használható a ping-pongasztal, van csocsó és más kocsmajátékok illetve felszerelt nagy képernyős tévéken nézhetőek a sportesemények, BL-meccsek, olimpia stb. Novembertől tavaszig a Jégkert behúzódik az emeletre, egy hangulatos étterembe, ahol 14 csapon kínálják a söröket, és ebben az időszakban a sörkert helyén profi jégpályát építenek föl, amelyre közönségidőben klassz korcsolyaprogramot és utána egy kellemes ebéd-sörözést is szervezhetünk.

JégkertJégkert

JégkertJégkert

 

 

KEG Sörművház

A Bartók Béla út Orlay utca sarkán egy tágas ultramodern pincehelyiségben található a KEG, ami nevét a sörök alumíniumhordójáról kapta. Itt 32 sörcsapról folyik a minőségi kézműves sör, magyar és külföldi főzdék klasszikusai és extravagáns különlegességei találhatóak meg náluk. „Sörlottójukkal” megkóstolhatunk egyszerre többféle sört az „alapsörökből” illetve a sörgeekeknek szóló, drágább különlegességekből is. A csaplistát rendkívül dizájnos módon írják ki, a folyamatosan pörgő repülőtéri információs táblákat idézi a felirat. A konyha kifinomult sörkorcsolyákat, ízletes bisztro-ételeket, burgereket kínál, a sörök mellett remek háziszörpök és finom borok és pálinkák is szerepelnek az itallapon. Jó időben a teraszon is élvezhetjük a söröket, és ha el szeretnénk vinni a sört, speciális dobozológépükkel bármelyik sört dizájnos saját 0,33 l-es dobozba is töltik a helyszínen, amiből pár napos lejárattal otthon is élvezhetjük a csapoltsör-fílinget.

KEG SörművházKEG Sörművház

KEG SörművházKEG Sörművház

 

 

Bölcső

A Bartók Béla út mellékutcájába, a Zenta utcába költözött át pár éve egy másik lágymányosi helyszínről a Bölcső, ami a budai kézműves sörözők közül mindenképp dobogós helyet érdemel. A vitorláshajót idéző hajópadlós belső a két szintes, zegzugos vendégtér és a főszezonban működő terasz jó helyszínt nyújt a remek magyar és külföldi sörök élvezetéhez. A remek sörkínálat mellett talán az egyik legfinomabb burgert is a Bölcső kínálja Budapesten, úgyhogy nem csak sörbemutatókra, hanem egy jó ebédre is érdemes ide betérni.

BölcsőBölcső

BölcsőBölcső

 

 

Ganz Söröző

A Rózsadomb lábánál, a Vízivárosban, a Király fürdő tőszomszédságában található ez a hangulatos kis söröző. Télen a szűk belső tér talán nem annyira hívogató, de jobb időben az eldugott hangulatos terasz remek választás lehet annak, aki nem szereti a nagyvárosi nyüzsgést és autóforgalmat. A kínálatban a hat csapon magyar és külföldi kézműves sörök és további üveges választék, az egyik legjobb német sörös kínálat elérhető. Remek pálinkák is kaphatóak, de konyhája nincs a helynek, ám egy igazi kikapcsolós társasági söröző, nagyszerű atmoszférával.

A kép illusztrációA kép illusztráció

 

 

Pest

MadHouse

A Deák téri metrócsomóponttól 1 percre az Anker közben, a bulinegyed sarkában már több söröző volt. 2020-ban az egyik legismertebb kraft-főzde, a Mad Scientist vette át a korábbi Brewdog Pubot, és létrejött a Madhouse. A 25 csapon az „őrült tudósok” számos söre található meg, természetesen folyamatosan frissülő kínálattal és mindig a legfrissebb, komlóbomba IPA-k is kaphatóak. A vendégcsapokon meg hazai sörfőzők és külhoni csúcsfőzdék sörei találhatóak. A palackos Mad Scientist sörök, köztük unikális hordóérlelt tételek és a Mad Scientist különleges mézsörei is folyamatosan kóstolhatóak a pubban. A sörök mellett nagy választékban próbálhatunk ki extra gineket, kézműves magyar borászatok és pálinkafőzdék termékeit és speciális pörkölésű kávét is tartanak. Ami még hozzátesz az élményhez, hogy a Piszkor Norbi séf vezette konyha az országban egyedülállóan tökéletesen a különleges sörökkel és sörökhöz készít fogásokat. Kihagyhatatlan a New York Mocaccinoval, a főzde barna sörével készített sűrű, egyedi gulyás, vagy a Mad Scientist Rákóczi túrós ihlette söréhez kreált desszert, melyek nem egyszerű sörözős étteremi konyhát, hanem unikális gasztronómia kalandot ígérnek.

MadHouseMadHouse

MadHouseMadHouse

 

 

Élesztőház

Az egyik legelső budapesti kézműves sörbár a IX. kerületben a körúttól rövid sétára a Tűzoltó utcában, a Trafó mellett található. A romkocsmahangulat már belépéskor meghatározza az élményt. Több teremben rengeteg csapról, főleg hazai sörfőzdék kínálatából válogathatunk. A folyamatosan változó szortimentben mindenki találhat magának kedvencet akár a gyümölcsös, akár az édes söröket, vagy egy klasszikus világos lágert kedveli. A sörkorcsolyák mellett folyamatosan kaphatóak egyszerű bisztróételek, kolbásztál, burger, saláták, grill húsok. Tavasztól-őszig a hangulatos belső udvaron a (majdnem) szabadban is sörözhetünk, vagy hétvégenként felkereshetjük a Pancs-gasztroplaccot, ahol kézműves pékségek termékeit, bio-zöldségeket, különleges gombákat és más ínyencségeket árulnak a betérőknek. Ha meg kávézni támad kedvünk, a pincében hangulatos kávézóban élvezhetjük a különleges hangulatot. Ha a söröket kóstolgatva még nagyobb kedvet kaptunk a sörkultúrához, az emeleti BREW! Studio sörfőző-tanfolyamain akár a saját sörünket is megfőzhetjük és pár hét múlva palackba töltve hazavihetjük, hogy elbüszkélkedhessünk vele a haveri körben.

ÉlesztőházÉlesztőház

ÉlesztőházÉlesztőház

 

 

Csakajósör és Hopaholic

A bulinegyed szívében, a Kertész illetve az Akácfa utcában működik sok éve ez a közös tulajdonban lévő két testvérsöröző, ahol Magyarországon talán a legkülönlegesebb söröket kóstolhatjuk vagy vásárolhatjuk meg a bottle shopban. A Csakajósörben folyamatosan hat, a Hopaholicban tizenkét, világszvonalú csapolt sörből vagy hazai főzdék újdonságaiból válogathatunk. A klasszikus német-cseh-belga sörkultúra jól megfér az angolszász vagy éppen a svéd, norvég csúcssörökkel és a limitált kiadású, egyedi magyar „gerilla-sörökkel”. A Hopaholicban egyszerű sörkorcsolyákat is kóstolhatunk, mint pl. a cseh eredetű hermelin.

CsakajósörCsakajósör

HopaholicHopaholic

 

 

Rizmajer Sörház, Blaha

A csepeli Rizmajer főzde 5 éve nyitotta meg a József körúton sörházát, ahol három szinten várja a vendégeket. A csapokon a főzde saját állandó kínálata (IPA, láger, búza, porter, kukoricasör, meggyes stb.) mellett folyamatosan kóstolhatunk szezonális különlegességeket (májusi bak, Märzen) és a vendégcsapon más főzdék söreit. A konyha kínálatában klasszik sörözői ételek szerepelnek, a különböző óriás hamburgerek, a bécsi szelet, lángos, meleg szendvicsek és saláták illetve churros és brownie. A söröket remek pálinkák egészítik ki, mindez rendkívül kedvező árakon, úgyhogy nagyon kedvelt, állandó a pörgés, és emiatt itt mindenképpen érdemes előre foglalni, hogy ne csak a pult mellett állva sörözhessünk. A felső szinten ultramodern átfolyómérős csapokkal felszerelt külön kibérelhető terem is rendelkezésre áll, ha nagyobb társasággal szeretnénk menni. Itt akár előre kiválasztott háromféle sörből kóstolhatunk. Ha valami ízlett, a hatalmas fali hűtőkből kedvünkre válogathatunk a főzde frissen palackozott üveges söreiből, hogy otthon vagy egy buliban folytathassuk a sörözést.

Rizmajer Sörház, BlahaRizmajer Sörház, Blaha

 

 

Craft Head Gasztropub

Az Uránia mozi közelében, a Rákóczi úton, a Gyulai Pál utca sarkán találjuk ezt a tágas terasszal is rendelkező sörözőt, ahol húsz csapon mérik a különleges magyar és külhoni söröket és a bottle shopban is sokféle nemzetközi hírű főzde exkluzív söreit találjuk meg. A különteremben, akár hatvan fő is kényelmesen elfér, és jó időben a sétáló utcában a teraszon is nagyszerű érzés egy finom sört megkóstolni. A pub bisztrókonyhájában a sörkorcsolyák, snackek, krémek, mártogatók mellett levesek és szokásos street food-ételek (burger, tépett malachúsos szendvics, ropogós csirkeszárnyak) kaphatóak. A legtöbbször gluténmentes sört is kaphat, akinek a hagyományos söröket ételérzékenysége miatt nem tanácsos fogyasztani.

 Craft Head GasztropubCraft Head Gasztropub

 

 

Beerstro 14

A Rákóczi tértől nem messze a Nagykörúton a volt Csíki Söröző helyén található kézműves söröző és bisztro, ahol – neve is erre utal – 14 csapról folyik a kézműves sör. A kínálat gerincét a békésszentandrási Szent András Sörfőzde sörei adják, de folyamatosan kapható cseh sörök és más magyar kisüzemi újdonságok is találhatóak a szortimentben. Mellé a fiatal kreatív séf remek fogásait kóstolhatjuk, a hagyományosabb vonalat képviselő mics, a bécsi szelet és a marhagulyás mellett jól megférnek a nagyszerűen elkészített változatos steakek, az omlós, zaftos marhapofa, a friss saláták, vagy könnyű harapnivalónak remek padlizsánkrém, de egy finom sajttorta vagy túrógombóc is, ha édesre vágyunk. Jó időben ki is ülhetünk a teraszra, hogy sörözés közben nézzük a körút forgatagát.

A Beerstro 14 jelenleg költözik, a nyitás várhatóan 2022. február 15-én lesz, a következő címen: 1053 Budapest Károlyi utca 12. Ybl Palota.

A kép illusztrációA kép illusztráció

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Markotabödöge, Karakószörcsök, Vindornyalak… ezeket a mókás hangzású településeket bizony nem mi találtuk ki, így országjárás közben bármikor találkozhattok velük ti is. De mit érdemes tudni Lánycsókról vagy éppen Rumról? Cikkünkből kideríthetitek!
Ha ti is kimozdulnátok, de nincs ötletetek, hogy merre induljatok, mi szívből ajánljuk a Bakonyt egy kellemes kiránduláshoz. Barangoljatok a kőriserdőben, nézzétek meg az Odvaskői-barlangot, vagy a bakonyi Gyilkos-tavat, ha pedig városnézésre vágytok inkább, irány Zirc! Az ország egyik legszebb vidékére invitálunk titeket, ahol rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!