Élmények első kézbőlOlvass, írj véleményeket éttermekről, szállásokról programokról!

Különleges kiskastélyok Magyarországon

Milyen lehetett a főúri élet egy vidéki kastélyban? Milyen körülmények között élhettek egykor nagyjaink? Mutatjuk.

Szerencsére számos kastélyt felújítottak, így korhű környezetben, varázslatos termekben sétálhatunk, ha felkeressük hazánk rejtett kincseit

 

Gyöngyszem a Bükk ölelésében - De la Motte-kastély

Ha Noszvajon járunk, mindenképpen álljunk meg egy rövid időre a De la Motte-kastélynál, ami hívogató sárga-fehér homlokzatával különleges belsőt rejt. A késő barokk, coff stílusban épített kastély egykor gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának az otthonaként szolgált. A bükk ölelésében fekvő kiskastély igazi gyöngyszem, amiről a belső tér faldekorációinak sajátos kompozíciója is tanúskodik. Ahogy belépünk az ajtón, egy lugasszerű festéssel dekorált előtérbe érkezünk, melynek atmoszférája a kint és a bent játékosságát adja. Kétkarú lépcsők vezetnek az emeletre, és ahogy haladunk az enyhén ívelt lépcsősoron, kinyílik a tér, és a díszterem lenyűgözően szép festését pillanthatjuk meg. Bár a kastély maga kicsi – hiszen a díszteremből csupán a főszárny 2-2 szobája nyílik – mégis, unikális jellege miatt megragadja a látogató fantáziáját. A falakról egzotikus madarak, római mitológiai alakok, puttók vagy épp különleges figurák tekintenek le ránk. Érdemes az angol stílusú kertben is elidőzni egy kicsit, és fűvel benőtt lépcsőkön túl még felsejlik eredeti szépsége.

Nézd meg a noszvaji szállásajánlatokat>>
Egyetek egy jót valamelyik étteremben Noszvajon>>

A noszvaji De la Motte-kastély sárga-fehér külseje különleges belsőt rejt.A noszvaji De la Motte-kastély sárga-fehér külseje különleges belsőt rejt.

 

Ráday kancellár kastélya

Egy újabb barokk kastély fogadja az érkezőket Pécelen, a Ráday-kastély, mely az 1770-es években nyerte el barokk kastély jellegét. Az épület elődjét az a Ráday Pál építette, aki II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukását követően a hazai protestánsok vezéralakja volt. A kastélyt fia fejezte be, hosszú időn át tudósok, írók találkozóhelye volt, Ráday Gedeon mintegy 12 ezer kötetet számláló gyűjteménye is jól példázza az irodalom és a művészetek iránti elköteleződését.
A második világháború és az államosítás nem tett jót sem az épületnek, sem a bútoroknak, az egykori kép- és éremgyűjtemény szétszóródott. Az épület 1998 után a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe került, így mára rekonstruált állapotban látogatható. Az épület szépségét a termeket borító freskók adják, mind e közül kiemelkedik a könyvtár, melyet négy márványoszlop és Scherwitz Mátyás görög-római mitológiai alakokat ábrázoló freskója ékesít.
A kastély tárlatvezetés mellett látogatható, de az épület mellett érdemes a földszinten berendezett barokk konyhára is vetni egy pillantást, majd a kertbe kilépve rácsodálkozni az egykori kőmedencére.

Péceli étteremajánlók>>
Szállásajánlatok a környéken>>

A péceli Ráday-kastély tárlatvezetés mellett látogatható.A péceli Ráday-kastély tárlatvezetés mellett látogatható.

 

Herba-kastély Tokaj szívében

A Tokaji borvidék szívében, Tolcsván áll a Herba-Kastély, mely újkori nevét a nagynevű magyar kozmetikai márka tulajdonosainak köszönheti. Az 1659-ben épült Dessewffy kastélyban az 1990-es években a Borsodi Erdő és Fagazdaság Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság működött, majd hosszú idő után ma megújult állapotban és új funkciókkal várja a vendégeket. A felújításnak köszönhető az épület emeleti szobáiban kapott helyet a kozmetikatörténeti kiállítás, míg más termeit korhű bútorokkal, használati tárgyakkal töltötték meg, így képet kaphatunk arról, milyen volt egy női budoár, hogyan szólt a gramofon, de az eredeti íróasztalhoz is leülhetünk és tollat fogva levélírásba is kezdhetünk. Akinek megtetszik főúri pompa, a kastélyban kialakított vendégszobák egyikében hajthatja álomra a fejét. Ha pedig a kertben sétálnánk egy nagyot, ne lepődjünk meg, hogy a gyógynövényágyásoktól nem is olyan messze egy óriás fekszik, a fűvel benőtt takarójából csupán kő arca és a keze lóg ki. Csodálatos fotópont ez, melynek elegáns hátteret a felújított kiskastély nyújt.

Szállásajánlatok a környéken>>

A tolcsvai Herba-Kastélyban kapott helyet a kozmetikatörténeti kiállítás.A tolcsvai Herba-Kastélyban kapott helyet a kozmetikatörténeti kiállítás.