Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Különleges kiskastélyok Magyarországon

Milyen lehetett a főúri élet egy vidéki kastélyban? Milyen körülmények között élhettek egykor nagyjaink? Mutatjuk.

Szerencsére számos kastélyt felújítottak, így korhű környezetben, varázslatos termekben sétálhatunk, ha felkeressük hazánk rejtett kincseit

 

Gyöngyszem a Bükk ölelésében - De la Motte-kastély

Ha Noszvajon járunk, mindenképpen álljunk meg egy rövid időre a De la Motte-kastélynál, ami hívogató sárga-fehér homlokzatával különleges belsőt rejt. A késő barokk, coff stílusban épített kastély egykor gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának az otthonaként szolgált. A bükk ölelésében fekvő kiskastély igazi gyöngyszem, amiről a belső tér faldekorációinak sajátos kompozíciója is tanúskodik. Ahogy belépünk az ajtón, egy lugasszerű festéssel dekorált előtérbe érkezünk, melynek atmoszférája a kint és a bent játékosságát adja. Kétkarú lépcsők vezetnek az emeletre, és ahogy haladunk az enyhén ívelt lépcsősoron, kinyílik a tér, és a díszterem lenyűgözően szép festését pillanthatjuk meg. Bár a kastély maga kicsi – hiszen a díszteremből csupán a főszárny 2-2 szobája nyílik – mégis, unikális jellege miatt megragadja a látogató fantáziáját. A falakról egzotikus madarak, római mitológiai alakok, puttók vagy épp különleges figurák tekintenek le ránk. Érdemes az angol stílusú kertben is elidőzni egy kicsit, és fűvel benőtt lépcsőkön túl még felsejlik eredeti szépsége.

Nézd meg a noszvaji szállásajánlatokat>>
Egyetek egy jót valamelyik étteremben Noszvajon>>

A noszvaji De la Motte-kastély sárga-fehér külseje különleges belsőt rejt.A noszvaji De la Motte-kastély sárga-fehér külseje különleges belsőt rejt.

 

Ráday kancellár kastélya

Egy újabb barokk kastély fogadja az érkezőket Pécelen, a Ráday-kastély, mely az 1770-es években nyerte el barokk kastély jellegét. Az épület elődjét az a Ráday Pál építette, aki II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukását követően a hazai protestánsok vezéralakja volt. A kastélyt fia fejezte be, hosszú időn át tudósok, írók találkozóhelye volt, Ráday Gedeon mintegy 12 ezer kötetet számláló gyűjteménye is jól példázza az irodalom és a művészetek iránti elköteleződését.
A második világháború és az államosítás nem tett jót sem az épületnek, sem a bútoroknak, az egykori kép- és éremgyűjtemény szétszóródott. Az épület 1998 után a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának kezelésébe került, így mára rekonstruált állapotban látogatható. Az épület szépségét a termeket borító freskók adják, mind e közül kiemelkedik a könyvtár, melyet négy márványoszlop és Scherwitz Mátyás görög-római mitológiai alakokat ábrázoló freskója ékesít.
A kastély tárlatvezetés mellett látogatható, de az épület mellett érdemes a földszinten berendezett barokk konyhára is vetni egy pillantást, majd a kertbe kilépve rácsodálkozni az egykori kőmedencére.

Péceli étteremajánlók>>
Szállásajánlatok a környéken>>

A péceli Ráday-kastély tárlatvezetés mellett látogatható.A péceli Ráday-kastély tárlatvezetés mellett látogatható.

 

Herba-kastély Tokaj szívében

A Tokaji borvidék szívében, Tolcsván áll a Herba-Kastély, mely újkori nevét a nagynevű magyar kozmetikai márka tulajdonosainak köszönheti. Az 1659-ben épült Dessewffy kastélyban az 1990-es években a Borsodi Erdő és Fagazdaság Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság működött, majd hosszú idő után ma megújult állapotban és új funkciókkal várja a vendégeket. A felújításnak köszönhető az épület emeleti szobáiban kapott helyet a kozmetikatörténeti kiállítás, míg más termeit korhű bútorokkal, használati tárgyakkal töltötték meg, így képet kaphatunk arról, milyen volt egy női budoár, hogyan szólt a gramofon, de az eredeti íróasztalhoz is leülhetünk és tollat fogva levélírásba is kezdhetünk. Akinek megtetszik főúri pompa, a kastélyban kialakított vendégszobák egyikében hajthatja álomra a fejét. Ha pedig a kertben sétálnánk egy nagyot, ne lepődjünk meg, hogy a gyógynövényágyásoktól nem is olyan messze egy óriás fekszik, a fűvel benőtt takarójából csupán kő arca és a keze lóg ki. Csodálatos fotópont ez, melynek elegáns hátteret a felújított kiskastély nyújt.

Szállásajánlatok a környéken>>

A tolcsvai Herba-Kastélyban kapott helyet a kozmetikatörténeti kiállítás.A tolcsvai Herba-Kastélyban kapott helyet a kozmetikatörténeti kiállítás.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egy finom éttermi vacsorát többféleképpen lehet még kellemesebbé tenni, például hangulatos élőzenével vagy kedves felszolgálókkal. Amitől mégis igazán tökéletes lesz, az a panoráma.
Ezen a nyáron találni sem lehetne jobb időpontot arra, hogy felfedezd Budapest legszebb pontjait, amik miatt turisták ezrei érkeznek évről-évre a fővárosunkba. Fedezd fel a legszebb Világörökségi helyszínek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!
Szállások az erdők ölelésében – ilyen a tökéletes pihenés
Létezik kellemesebb napindítás, mint ébresztőóra nélkül kelni az erdő hangjaira, miközben tudod: a napod felhőtlen wellnesszel és kiváló programokkal telik majd? Aligha! Szóval ne habozz, nézd meg, melyik szuper szálláshelyre foglalnál szívesen! Élvezd a természet közelségét, ahol talán az erdő lakóival is találkozhatsz!
5+1 panorámás wellnesshotel, hogy egy medencében ázva élvezhessétek a tél szépségét
Ha egy megbeszélésen ülve éppen arról álmodozol, hogy mennyivel jobb lenne egy medence partján vagy egy szaunában lazítani, és közben elmerülni az eléd táruló táj szépségében, akkor jó helyen jársz: összegyűjtöttünk 6 olyan hazai wellnessparadicsomot, ahol nemcsak az ellátás mesébe illő, hanem a kilátás is.
Mesebeli kirándulóhelyek, melyekről talán még sosem hallottatok…
Szellemkastély a pósteleki parkerdőben? Lebilincselő patakparti templom a világtól elzárva? Múltról mesélő barlanglakások a vadregényes északon? Mutatunk nektek 10 csodás helyet, amikről ugyan ritkán hallani, de nagyon megéri őket felkeresni!