Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ismerd meg Budapest Világörökség helyszíneit!

Ezen a nyáron találni sem lehetne jobb időpontot arra, hogy felfedezd Budapest legszebb pontjait, amik miatt turisták ezrei érkeznek évről-évre a fővárosunkba. Fedezd fel a legszebb Világörökségi helyszínek!

 

A Duna-part budai oldala

A Duna-partjáról 139 méterre fölénk magasodó Gellért-hegy, a Szabadsághíd lábánál fekvő, 1918-ban épült szecessziós Gellért Szálló a vele egybeépített gyógyfürdővel már önmagában is gyönyörű látványt nyújt. A Gellérthegy mindig is kedvelt kirándulóhely volt, a hegy leghíresebb barlangja a Szent István barlang, mely 1926-ban, a Lourdes-i barlang mintájára sziklakápolna kialakítást kapott. Ha felsétálunk a Gellérthegyre, az 1854-ben az osztrák császár utasítására építtetett Citadellához érkezünk, ahonnan egy rövid séta után elérjük a Kisfaludy Stróbl Zsigmond tervezte, közel 36 méteres Szabadság szobrot. A Szabadság szobortól letekintve a Duna kanyargó íve és a pesti oldal ötcsillagos panorámája lenyűgöző látványt ad.

A közel 36 méteres Szabadság szobrot Kisfaludy Stróbl Zsigmond tervezte.A közel 36 méteres Szabadság szobrot Kisfaludy Stróbl Zsigmond tervezte.

 

Jobbnál jobb helyeken falatozhatsz Budapesten, a fine dining éttermektől, a spanyol tapas báron át, a klasszikus magyaros konyáig, csak győzz választani! Nézz szét a budapesti éttermek között itt>>

 

Budai Várnegyed

A Várnegyed már a XIII. században királyi lakhely volt, később, a XIX. században Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján átalakították. A II. világháborút követően az uralkodói termek és hálók helyét múzeumi termek vették át, itt kapott helyet a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchenyi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum. A legújabb felújítási munkálatoknak köszönhetően rekonstruált és újjáépített formában 2021. augusztus 20-án kerül átadásra az 1900-as párizsi világkiállításon is díjazott, ám a II. világháborúban teljesen megsemmisült Szent István terem. A Várnegyedben tett sétánk nem lenne teljes, ha nem látogatnánk el a XIII században épült Mátyás-templomba. Jelenlegi formáját és közép-európai gótikus stílusát a XIX. században nyerte el. Díszes homlokzata, jellegzetes, Zsolnay cserepekkel díszített teteje, arannyal ékesített belső terei pompás látványt adnak. Az előtte futó Halászbástyával és az onnan induló lépcsőkkel komplex élményt jelentenek.

Budapest egyik legismertebb műemléke a Halászbástya. Neoromán kilátóteraszáról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik.Budapest egyik legismertebb műemléke a Halászbástya. Neoromán kilátóteraszáról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik.

 

A fővárosunk annyi látnivalóval vár, amit egy nap alatt nem is lehet bejárni. Ha maradnátok néhány éjszakát Budapesten, nézzétek meg szállásajánlatinkat itt>>

 

Duna-part pesti oldal

A Szabadsághíd pesti lábábál áll a közkedvelt Központi Vásárcsarnok, majd innen tovább haladva a Pesti Vigadón át a Lánchíd lábánál, a Roosevelt téren található Magyar Tudományos Akadémiáig, és a tér másik oldalán álló Gresham Palotáig érünk, hogy végül a lassan 120 esztendős Országház impozáns épületéhez érkezzünk. A 268 méter hosszan elterülő Országház gótikus homlokzatán 90 kőszobor található, bent további 162 szobor vigyázza lépteinket. Az Országház összesen 365 kisebb, nagyobb toronnyal rendelkezik, kupolája 96 méter magas.

Az Országház Budapest egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja., Az Országház Budapest egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.,

 

Az Andrássy út

1872-ben döntöttek úgy, hogy kijelölik a várost kettészelő Andrássy utat, mely 2 és fél kilométer hosszan halad a Deák tértől a Hősök tere felé. Két oldalán pompás épületek kísérik, olyan kiemelkedő alkotásokkal, mint az Ybl Miklós által tervezett Operaház, vagy az éppen vele szemben elhelyezkedő egykori Dreschler-palota, melyet Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján építettek. Az Andrássy utat a Kodály Körönd négy, egykori Vasutas háza és a közepükön található kis körcikk alakú tere szakítja meg, majd további palotákkal övezve a Hősök terébe torkollik. Alatta teljes hosszában Európa első földalatti vasútja, a Milleniumi Földalatti Vasút fut.

Az M1-es metróvonal az 1896-os megnyitásával nem csak Budapest, de Európa 1. földalattia is volt egyben.Az M1-es metróvonal az 1896-os megnyitásával nem csak Budapest, de Európa 1. földalattia is volt egyben.

 

Hősök Tere

Már az Oktogontól látható a tér jellegzetes formája, a két félkörív és a közepén, az ég felé hasító 36 méteres korinthoszi oszlop, melynek tetején Gabriel arkangyal 5 méteres szobra áll, kezében a kettős kereszt és a Szent Korona. A két panteon tetején a Háború és a Béke két lovas kocsija és allegorikus szobrok kaptak helyet. Közepén az Ismeretlen Katona síremléke található, egyik oldalán a Szépművészeti Múzeum, a másikon a Műcsarnok áll. A tér mögött a Vajdahunyadvára és a közkedvelt Városligeti tó található, mely télen korcsolyapályaként, nyáron csónakázótóként működik. Érdemes felkeresni a méltán népszerű Széchenyi Fürdőt is, a gyerekeket pedig 155 éves Budapesti Állatkert várja.

 A tér közepén áll a 36 méteres korinthoszi oszlop, tetején Gabriel arkangyal 5 méteres szobrával.A tér közepén áll a 36 méteres korinthoszi oszlop, tetején Gabriel arkangyal 5 méteres szobrával.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Milyen lehetett a főúri élet egy vidéki kastélyban? Milyen körülmények között élhettek egykor nagyjaink? Mutatjuk.
Összegyűjtöttünk néhány hazánkban található vízesést, melyek szuper kirándulási célpontjai lehetnek az idei nyárnak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
Víztornyok Magyarországon - magassági mámor és programok
Nagyobbat nem is tévedhetnétek, ha azt hiszitek, hogy unalmasak a Magyarországon sorakozó víztornyok. Miért? Azért, mert a földöntúli panoráma mellett, lenyűgöző kiállításokat, kávézókat, oxigénbárt és élményközpontot is rejtenek ezek a klassz helyek.
Csodás őszi program a magasban - libegők Magyarországon
Különleges varázsa van annak, amikor az ember a magasból tekint le az alatta elterülő tájra. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarország több részén is van lehetőségünk libegőzni, ami az abszolút tökéletes program szép idő esetén! Utazzunk libegővel!
Tapas bárok Budapesten
2021.10.19 | 7 perc | Ha szereted a hasad..
Spanyolországban este 9 óra után megtelnek a bárok élettel, ahol egy finom pohár bor és jó társaság mellett „tapasoznak” a helyiek egy fárasztó munkanap után. A spanyol gasztronómia egyik különlegességei ezek a falatok, melyek valóban pár apró szendvicset, tengeri herkentyűt, kolbászt vagy spanyol sonkát takarnak, legtöbbször alkoholos italok mellé fogyasztva. Már nem kell Spanyolországig utazni, hogy jó tapas bárt találjunk, íme a budapestiek.
Budapesti borbárok, ahol hazai borászatok tételeit kóstolhatod
2021.10.16 | 7 perc | Ha szereted a hasad..
A borkóstolás az elmúlt éveknek köszönhetően a megérdemelt helyére került, és hogy még kifinomultabb tudással rendelkezzünk a magyar borokról, hogy megismerhessük a legújabb tételeket, felfedezhessünk a kis, családi pincészetek kiváló borait, vagy épp elmerülhessünk a top borászatok emlékezetes nedűiben, érdemes borbárakban kóstolni, hiszen itt naprakész információkkal és óriási merítéssel várják a borkedvelőket.