Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Töltődj fel Hévízen! Várnak a tavirózsák, a legendák és a világhíres gyógyvíz!

Hévíz minden tekintetben hazánk egyik drágaköve, ahol a természet egyik legszebb arcát mutatja: gyógyító vízzel örvendezteti meg az ide érkezőket. Számos egészségügyi problémára ad gyógyírt, de akkor is érdemes felkeresnünk ezt a bájos városkát, ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk. Virágba boruló utcái, kellemes kávézói és a kihagyhatatlan fürdője vár minket.

Már a városba érkezve megtapasztalhatjuk a hévízi mikroklímát, amit egyfelől a várost övező erdő, japán ciprusok, másfelől a felett sapkaként lebegő felszálló pára elegye alkot. Ez a pára, mely folyamatosan jelen van, egyfajta inhalatóriumként működik a fürdőzők számára, de mindezeken túl a tó radon tartalmú, speciális ionösszetételű vize is jótékonyan hat, kiváltképp az idegrendszerre.

Hogyan alakult ki a fürdőváros?

A Hévízi-völgy a XVIII. században még malmairól volt híres, a gyógyító víz csupán a század utolsó évtizedében került hasznosításra, melynek újra felfedezése és a fürdőhely kiépítése gróf Festetics György érdeme. A XIX. században építtetett fürdőházak már országos szinten is nagy vonzerőt jelentettek, egyre többen látogattak el tóhoz. A Hévízi-tó nem csupán egy, a melegvizes tavak között. A már említett párasapka hatáson túl 39,5 °C-os, radon tartalmú vize, iszapja kivételes gyógyhatással bír.

Látnivalók Hévízen - Várnak a tavirózsák, a legendák és a világhíres gyógyvíz!Látnivalók Hévízen - Várnak a tavirózsák, a legendák és a világhíres gyógyvíz!

 

 

Hogyan működik a tó?

A Hévízi-tó egy tőzegmederben alakult ki, a 38 méter mélyen található barlang, melynek hideg és meleg vizű forrásai táplálják a tavat háromnaponta cseréli le a tó teljes vízkészletét. A minimum 2 méter, de máshol akár 40 méter mély tó másodpercenként 410 literes vízhozama folyamatosan biztosítja a gyógyvizet, egyben állandó mozgásban tartja a tavat. A meleg víz folyamatosan felfelé tart, ezért lassan balról jobbra forog, a hideg áramlatok viszont lesüllyednek, ezért alulról felfelé is mozgásban van. Ennek a kétirányú áramlásnak köszönhetően egyfajta masszírozó hatást fejt ki. Vize télen sem hűl 25 °C alá, így hideg időben is érdemes felkeresni.

 

Mire jó a radon?

A radonos vizek enyhe fájdalomcsillapító hatással bírnak, bizonyítottan kedvező hatásúak krónikus ízületi gyulladások, a Bechterew-kór, emésztőrendszeri problémák, sőt egyes fejfájás-típusok esetén is. Bár a radon egy radioaktív nemesgáz, a gyógyvizekben csak nagyon kis mértékben fordul elő, ami az egészségügyi határértéknél lényegesen alacsonyabb.

Pihenés, kikapcsolódás Hévízen - feltöltődés a TófürdőbenPihenés, kikapcsolódás Hévízen - feltöltődés a Tófürdőben

Látnivalók HévízenLátnivalók Hévízen

 

 

Miért vannak tündérrózsák a tavon?

A Hévízi-tó látványa összeforrt a tavirózsákkal, amelyek nélkül talán nem is lenne olyan kellemes a tóban úszkálni. A virág egyik különlegessége, hogy késő éjjel nyílnak, és szirmai másnap délelőtt csukódnak be, virágzása júniustól egészen november végéig tart.

Programok, látnivalók Hévízen / Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Programok, látnivalók Hévízen / Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

 

 

Igazi hungarikum: a súlyfürdő

A súlyfürdő „atyja” Dr. Moll Károly hévízi praktizálása során tapasztalta meg és fejlesztette tökélyre a súlyfürdőt. A kezelés során a nyaknál vagy a karok alatt történik a felfüggesztés, a kedvező eredményhez számos esetben elegendő a test saját súlya. Eredményeképpen az izmok ellazulnak, a gerinc megnyúlik, így akár a porcsérv visszahúzódhat. A hatás fokozására 2-5 kilogrammos súlyokat lehet derékra vagy a lábra helyezni.

Töltődj fel Hévízen! - súlyfürdőTöltődj fel Hévízen! - súlyfürdő

 

 

Legendák nyomában

Az egregyi városrészben található XIII. században emelt Árpád-kori kőtemplom alatt két Szent György energiavonal metszi egymást. Ennek következtében szakrális helynek minősül. Ha szeretnénk megtapasztalni ezt az energiaáramlást, akkor másszunk fel az óratoronyba. Délelőtt az energia az ég felé áramlik, délután a föld felé. Azt mondják, ha a tenyerünket a megfelelő irányba fordítjuk, érezhetjük a bizsergést.

Programok, látnivalók Hévízen - Árpád-kori Szent Magdolna-templom/ Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Programok, látnivalók Hévízen - Árpád-kori Szent Magdolna-templom/ Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Látnivalók Hévízen - ezeket ne hagyd ki!
Senkinek nem kell bemutatni Hévíz fő nevezetességét, a Hévízi-gyógytavat, azonban az is kellemesen el tudja tölteni az időt a városban, aki esetleg kicsit már megunta a fürdőzést. Akár intellektuális, akár gasztronómiai programot keresünk, itt biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző elfoglaltságot.

 

 

Mit csináljunk Hévízen?

Kéressük fel a főút végén, a dombtetőn álló a „Kék Templom” -ot.  A Szentlélek római katolikus templom 1999-ben a város és a lakosság támogatásával épült fel. Hét tornya a Szentlélek hét ajándékát jelképezi. Kiváló akusztikájának köszönhetően gyakran rendeznek itt orgonaversenyeket, koncerteket.

Programok, látnivalók Hévízen - Szentlélek római katolikus templomProgramok, látnivalók Hévízen - Szentlélek római katolikus templom

 

Az Egregyi Múzeum római kori romkertjében apró szalagok díszítik a kerítés oszlopait, ezek az úgynevezett Flavius-kívánságszalagok (megvásárolhatjuk őket a Tourinform irodában, az Egregyi Múzeumban). A színes szalagok felhelyezésével ugyanis életre kelhetjük a legismertebb hévízi legendát, mely Flavius Theodosius római császárt is meggyógyította. A múzeumban a k.e. 6000-től a középkorig bezáróan kiállított emléktárgyakat tekinthetjük meg. A vitrinekben a bronz-, a kora- és a középső, valamint késői vaskor leletei tanúskodnak arról, hogy Egregy már a kori időkben is kedvelt szálláshely volt.
Egy a római kori romkert a korai császárkori római villa maradványait és a Villa Rustica épületét tárja elénk. Installációk segítségével megismerhetjük azt is, miként éltek egykor a rómaiak, sőt, a római kori kertrendezés tudományába is beleshetünk.

Látnivalók Hévízen - római kori romkert/ Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Látnivalók Hévízen - római kori romkert/ Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

 

A Hévíz városát Keszthellyel összekötő út mentén fekszik a Tavirózsa Kalandpark, ahol a 35 pályás, többszintes pályarendszer kezdőknek és haladóknak is tartogat kihívásokat. Próbára tehetjük tehetségünket íjászatban, lengőtekében és pétanque-ban, megtekinthetünk egy igazi vadász lest, és megismerhetjük kiállított keretek között a balatoni halászatot, és a gyógynövények világát is.

Az aktív pihenés kedvelőinek vezetett kerékpártúrákat javasolhatunk, melyhez helyben, a város négy pontján felállított dokkolóból bérelhetünk közösségi kerékpárokat. Ha szívesen túráznánk segway-en, itt arra is van lehetőség, sőt, ballon repülésben vagy akár gyrokopterezésben is lehet részünk.Mozdulj ki Hévízen! Programok és látnivalók - Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Mozdulj ki Hévízen! Programok és látnivalók - Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Pécs kulturális értékeinek felfedezése közben nem mehetünk el szó nélkül a helyi gasztroélet mellett, amely az elmúlt években népszerű újításokat hozott a városba. Minden sarkon éttermekbe, kávézókba és cukrászdába botlunk, úgyhogy hoztunk egy kis segítséget merre induljatok el, ha korgó gyomrotok már a templomok harangjátékánál is hangosabban jelzi az ebédidőt.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Melengető fürdőzés hideg téli napokra - gyógyvizes wellness szállodák és termál hotelek Magyarországon
Ahogy beköszönt a tél, ösztönösen menedéket keresünk a hideg elől. Azonban ezt nem csupán otthonunk melegében találhatjuk meg, hanem Magyarország csodálatos gyógyfürdőiben is. Merüljetek el a testet-lelket simogató, selymes termálvízben, ahol lebegés közben a kültéri medencékből gyönyörködhettek a téli világban!
Hova utazz télen? 9 belföldi utazási tipp városnézéshez, szállásajánlóval
Varázslatos bája van a leghidegebb évszaknak a fehérbe öltözött tájakkal, valamint a hűvös szellőbe burkolt, álmos utcákkal. Ajánlunk nektek erre az időszakra 9 belföldi úti célt, ahol programokból és látnivalókból nincs hiány, és garantáltan találtok olyan szálláshelyet is, ami nem okoz majd csalódást.
Mesés látnivalók téli köntösbe bújva
Itt a tél, robognak el a hetek mellettünk, érdemes ezért legalább hétvégente lelassítani egy kicsit és feltölteni magunkat új élményekkel. A hűvös idő semmiképpen sem szabhat ennek gátat, ezért cikkünkben csupa olyan ötletet adunk, melyeknek még a leghidegebb napokon sem fogunk tudni ellenállni.