Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Látnivalók Hévízen - ezeket ne hagyd ki!

Senkinek nem kell bemutatni Hévíz fő nevezetességét, a Hévízi-gyógytavat, azonban az is kellemesen el tudja tölteni az időt a városban, aki esetleg kicsit már megunta a fürdőzést. Akár intellektuális, akár gasztronómiai programot keresünk, itt biztosan megtaláljuk a nekünk tetsző elfoglaltságot.

Nézd meg a hévízi szállásajánlatokat>>

 

Hévízi-tó

A Hévíz-völgyben található Hévízi-tó Európa legnagyobb kiterjedésű gyógyhatású melegvizű tava. A víz hőfoka nyáron 33-35 fokos, de napsütéses napokon még ennél is melegebb lehet. Télen is érdemes idelátogatni, ugyanis a leghidegebb időszakban is kellemes 24-26 fokos vízben pihenhetünk. A víz összetételét már a 18. századtól kezdve vizsgálták, azonban pontos elemzésére csak az 1950-es években került sor. E szerint a tó vize kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz, magas kálcium- és magnéziumtartalommal, mely leginkább reumatikus és gyulladásos megbetegedések kezelésére kiváló.

A tó körüli fürdő kiépítése Gróf Festetics Gyula nevéhez fűződik, aki a ma is látható jellegzetes cölöpökre épített fürdő épületét kezdeményezte az 1800-as évek elején. A komplexum mai formáját azonban csak 1928-ban érte el, ekkortól beszélhetünk a modern orvostudomány kezdetéről a fürdőben. Ide látogatva számos kezeléstípus közül választhatunk: a súlyfürdő, az ergoterápia vagy a különböző gyógymasszázsok kellemes kikapcsolódást biztosítanak nemcsak a gyógyulni vágyók számára.

Látnivalók Hévízen - Hévízi tófürdőLátnivalók Hévízen - Hévízi tófürdő

 

Egregyi borospincék

Ha elfáradtunk a fürdőzésben, esténként kellemese kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a Hévíz egregyi városrészén található borospincék, melyek 25 perces kényelmes sétával érhetőek el a várostól. A helyi, és az egész ország területéről származó borok mellett a magyar konyha remekeit is megkóstolhatjuk, azonban ha valaki igazán különleges ízekre vágyik, akkor az Öreg Harang Fogadóban akár szamár vagy vízibivalyhúst is választhat az étlapról.

Árpád-kori Szent Magdolna-templom

Az egregyi borospincék felé tartva található a Szent Magdolna-templom, mely a Balaton három Árpád-korból fennmaradt templomának egyike. Építése nagyjából a 13. századra tehető, később a török korban súlyos sérülések keletkeztek rajta, ezért renovációja elkerülhetetlen volt. 1731-ben átépítették, azonban a barokk stílus elemei mellett megtartotta román kori jegyeit is, ezzel különleges hangulatot kölcsönözve az épületnek. A török háborúkat követően a templom központi funkciója megszűnt, a ma is látható módon temető vette körül, így a továbbiakban csak temetőkápolnaként funkcionált.

Hévíz látnivalók - Árpád-kori Szent Magdolna-templomHévíz látnivalók - Árpád-kori Szent Magdolna-templom

 

Hévízi Szoborpark

Hévíz bővelkedik a képzőművészeti alkotásokban, a város majdnem minden pontján szobrokra bukkanhatunk. A tófürdő körüli parkban sétálva található a hévízi Szoborpark, mely a magyar irodalom három kiemelkedő alakjának, Csokonai Vitéz Mihálynak, Berzsenyi Dánielnek és Móricz Zsigmond szobrának ad helyet.


Hévízi termelői piac

A piac a városi nagyparkoló mögötti területen telik meg árusokkal minden kedden, csütörtökön és szombaton, amikor helyi kistermelők áruival találkozhatunk. Kóstolhatunk friss kenyeret, kolbászokat, házi péksüteményeket, de akár helyi kézművesek termékei között is válogathatunk. A piac az „Ismerj meg bennünket!” program keretein belül minden alkalommal más és más kistermelő portékáját mutatja be, ahol megmutatják az adott termék elkészítésének módját is.

 

Tavirózsa Tanösvény

A tavirózsa évtizedek óta Hévíz jelképeke, éppen ezért nem meglepő, hogy ezt a nevet kapta a 2021 nyarára elkészült Tavirózsa Tanösvény. A piactól mindössze 6 perc sétára található ez a csodaszép útvonal, mely összesen 2,5 kilométer hosszú, ezért aztán kicsiknek és időseknek egyaránt teljesíthető a Hévízi pihenés részeként.  Ami igazán különlegessé teszi, az a 15 méter magasságból nyíló kilátása, ahonnan a madarakat természetes közegükben figyelhetjük meg. Az óriás fák árnyékában kihelyezett táblák is segítik a környék élővilágának és természeti értékeinek megismerését.

Látnivalók Hévízen - Tavirózsa Tanösvény (Fotó: heviz.hu) Látnivalók Hévízen - Tavirózsa Tanösvény (Fotó: heviz.hu)

 

Szállásajánlatok Hévízen

Hotel Palace****

A tófürdőtől 200 méterre található, 165 szobás szálloda tökéletes választás azoknak, akik ejtőznének a wellnessrészleg élményfürdőjében, vagy kirándulni szeretnének, esetleg kipróbálnák a tradicionális hévízi gyógykezeléseket a szálloda saját, szakorvosok által felügyelt gyógyászati részlegén. Tovább>>

Hotel Palace****, HévízHotel Palace****, Hévíz

 

Ensana Termal Aqua****

Szintén nem okoz majd csalódást Hévíz egyelten all inclusive ellátást nyújtó wellness szállodája, ahol ráadásul saját termálforrásból nyerik a medence vizét. A hotel maximális odafigyélst kínál akár egyedül, akár párban, akár családdal érkeztek, mindezt a tófürdőtől 5 perc sétára, a városi park mellett. Tovább>>

Ensana Termal Aqua****, HévízEnsana Termal Aqua****, Hévíz

 

Hotel Európa Fit****

Igazi kikapcsolódást ígér az Európa legnagyobb melegvízű gyógytavától csupán 400 méterre fekvő wellness hotel. A szálloda számos területen megújult: új kétágyas szobák, újjászületett spa & wellness világ, modern szállodahall, Vinobar, megújult Acapulco élmény világ és mexikói hangulatú grillkert várja a vendégeket. Tovább>>

Hotel Európa Fit****, HévízHotel Európa Fit****, Hévíz

 

Hotel Fit Hévíz

Ha erre a szállodára esne a választásotok, akkor a hotel wellnessrészlegén a hévízi tó gyógyvizével töltött saját gyógyvizes medencében relaxálhatnátok. Az 52 szobás szálláshely ezen kívül terápiás részleggel is várja a vendégeket. További részletek>>

Hotel Fit HévízHotel Fit Hévíz

 

Nézd meg a hévízi szállásajánlatokat>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magasról rálátni a világra mindig is hatalmas élmény, nem véletlen, hogy óriási sikerük van a kilátóknak, legyenek akár az égbe törőek, akár a fák felett húzódóak. Lássuk, melyek a leglátványosabb kilátóink!
Korábban bemutattunk már több kilátót, ahol festői panorámában gyönyörködhetünk. Íme újabb 6 magaslati építmény, ahonnan megcsodálhatjuk hazánk páratlan természeti kincseit.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.