Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Városlátogatás az „Élővizek városában" - látvnivalók Tatán

Tata az „Élővizek városa” nevet nem véletlenül kapta, hiszen az Öreg-tó, a Cseke-tó és Derítő-tó mellett számos gazdag vizű patakot és ért is találunk környékén. A varázslatos Angolpark, a híres Öreg-tó, és az ikonikus tatai vár mellett még számos érdekesség vár rátok ebben a gyönyörű városban.

Tata Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse és Vértes hegységeket elválasztó Tatai-árok északnyugati felén található, és bár nem egy nagy város, ennek ellenére rengeteg látnivalót kínál.

Szállásajánlatok Tatán>>


Ezek közül a legismertebb és a város legnagyobb vonzereje az Öreg-tó és környéke. A tó Európa egyetlen olyan városi tava, amely menedéket nyújt az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei számára. Emellett pedig a tó és vízpartja végtelen nyugalmat áraszt, a környékén pedig számtalan nevezetesség várja, hogy felfedezzük.

Vendéglátóhelyek és szálláslehetőségek Tatán>>

Az Öreg-tó és a várAz Öreg-tó és a vár

 

 

Tatai vár

Az egyik ilyen a lenyűgöző képet nyújtó Tatai vár, ami pazar panorámájával a helyi látkép egyik fő attrakciója. Annó Luxemburgi Zsigmond király építette, manapság pedig többek közt a tatai fazekasságot és a 18-19. századi főúri életet bemutató kiállítást, valamint egy különleges, a Brigetióból származó falképekkel díszített szoba teljes rekonstrukcióját illusztráló római szobát tekinthetünk meg.

Tatai várTatai vár

 

Angolpark

A Cseke-tóhoz is érdemes ellátogatnunk, ahol az Angolpark csodás ligeteit, sétányait és műemlékeit tekinthetjük meg. A parkban változatos növény- és állatvilágot és számos építészeti érdekesség, mint a Pálmaház, a műbarlangok, műromok és az Eszterházy nyárilak (Kiskastély) vár ránk. A Charles Moreau által tervezett Műromokat az Angolkert északi részén találjuk, amikhez egy ívelt kőhídon át juthatunk el. A különlegességük, hogy a vértesszentkereszti román kori apátság oszlopaihoz és a domborműves római sírkövekhez hasonlóan eredeti romokból készültek. Az amúgy is pazar látványt a romok közt átfolyó karsztforrások patakja teszi még gyönyörűbbé. A szentélybe belépve pedig egy leírhatatlanul nyugodt és pozitivitásra ösztönző érzés kerít hatalmába.

A nemrégiben felújított Esterházy-kastély korhűen berendezett szobái és kiállító terei mesélnek arról, milyen is lehetett az élet a kastélyban, és idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát. A fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadó kastély manapság kulturális és közösségi térként várja látogatóit.

Tata látnivalói - Eszterházy nyárilak az AngolkertbenTata látnivalói - Eszterházy nyárilak az Angolkertben

 

 

Kálvária-domb

A legszebb panorámáért meg kell hódítanunk Tata legmagasabb pontját, a 166 méter magas Kálvária-dombot, ahonnan csodás kilátásunk nyílik az Öreg-tóra és a belvárosra is. A mészkő fennsík kétségkívül legnépszerűbb pontja a 40 méter magas, korábban sörétöntő toronyként funkcionáló Fellner Jakab-kilátótorony, de a barokk kálvária-szoborcsoport és a kápolna is vonzzák a szemet.

Tata látnivalók - Kálvária dombTata látnivalók - Kálvária domb

 

 

A „vizes látnivalók” sora még nem ért véget, a Fényes fürdő természetvédelmi területén helyet kapó Fényes tanösvény 18 állomásos, 1350 méter hosszú ökoturisztikai cölöpsétánya a karsztforrások és láperdők lenyűgöző világát ismerteti meg velünk, miközben teknősökbe, békákba, hódokba és vízimadarakba botolhatunk.

 

Látnivalók a környéken

Aki pedig igazán lelkesedik a tanösvényekért, Tatától pár kilométerre, Tardoson rögtön kettőt is bejárhat: a Lombkorona sétányt és a Malom-völgyi tanösvényt. Előbbi 44 méter átmérőjű, 105 méter hosszúságú, egy időszakos vízfolyás felett ível át és segít megismerni az erdő lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát és élő környezetének alakulását. Utóbbi pedig a Gerecse Natúrpark legnépszerűbb kirándulóhelye, 1.5 kilométeres hosszán sok-sok érdekesség sűrűsödik össze, a vidéket pedig igazi békabölcsőnek titulálják, hiszen több béka féle is él ott.

Szállásajánlatok Tatán>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egy évben 80-120 napon tiszta az ég, amikor jól kémlelhetjük az eget és aligha fogadhat a csillagoknál és bolygóknál szebb látvány egy-egy hazai csillagvizsgáló kupolájában, éppen ezért összeszedtük nektek ötöt Magyarország legnépszerűbb csillagvizsgálói közül.
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.