Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Már csak 5 torta van versenyben a "Budapest 150 Torta" címért

2023.09.06 | 9 perc

Budapest pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli. Az elődöntőn 20 különböző tortát zsűrizett Karácsony Gergely, Mautner Zsófia, Juhos József, Dobos Evelin, Balogh Nóra, Szűcs Árpád és Pataki Ádám.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett, melynek elődöntőjére szeptember 5-én került sor. A Twentysix Budapest étterem különtermében húsz cukrászati remekmű közül kellett a zsűrinek kiválasztania azt az öt elődöntős tortát, melyek október közepén tovább versenghetnek a megtisztelő Budapest 150 Torta és egyben Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.

Pataki Ádám / Fotó: KépszerkesztőségPataki Ádám / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Illusztris zsűri állt össze az ünnepi torta kiválasztására

Az esemény moderátora Stahl Judit, televíziós műsorvezető volt, aki a zsűritagokhoz hasonlóan szintén a gasztronómia kiválósága. Az eseményen Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke ismertette a pályázat szakmai hátterét és céljait.

"A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt segítségünkre. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják" - mondta el Selmeczi László.

A zsűri / Fotó: KépszerkesztőségA zsűri / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

A zsűri tagjai

Mautner Zsófia, gasztroblogger. 2005-óta vezeti a Chili & Vanília blogot, melyet a gasztronómia iránti szenvedélye hívott életre. 2009-ben lezárva a diplomáciai pályát, hivatásának választotta a gasztronómiát, eddig összesen kilenc szakácskönyve jelent meg.

Dobos Evelin, színésznő. A Napszállta és a Curtiz című nagyjátékfilmekben láthatta őt a közönség, de a gasztronómiához szorosan kapcsolódó A séf meg a többiek című sorozatban is szerepelt. A főzés már gyermekkorától foglalkoztatja. Ő lett 2023 Konyhafőnöke, a győztes menüjéből a desszertjére a legbüszkébb.

Pataki Ádám, cukrászmester. A többgenerációs, idén 50 éves érdi Pataki Cukrászda tulajdonosa. Bármixer vizsgával is rendelkezik, 2000-ben a Magyar Mixer Bajnokságot meg is nyerte. Feleségével, Liptai Claudiával Édeskettes néven receptkönyvet adtak ki, amit egy humoros színpadi show keretében is többször bemutattak. Rádiós műsorvezető és DJ is.

Balogh Nóra, cukrászmester. A nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa, mely 5 éve nyitotta meg kapuit. 2022-ben a Dining Guide TOP 20 magyar cukrászda közé soroltak, majd 2023-ban már a TOP 7 vidéki cukrászda közé, illetve az ország legjobb 15 cukrászdája között is szerepelt az üzlete.

Szűcs Árpád, pastry chef. A budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szálloda cukrászséfe. 2002-ben Luxemburgban Világbajnoknak választották. 12 évig dolgozott a Four Seasons különböző szállodáiban (Budapest, Milánó, London, Prága) cukrász chefként. 2018-ban a Boiron oktató chefei közé választották. Néhány év után újra visszatért a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest szállodába cukrász chef pozícióba.

Juhos József, cukrászmester. 17 évig dolgozott a Gundel étteremben, irányította a Gerbeaud és a Boscolo Hotel cukrászatát, vezette az érdi Pataki cukrászda műhelyét, majd megnyitotta saját cukrászatát Sug’art by Juhos Joci néven. A "Mestercukrász" című gasztro-reality zsűritagjaként fontos volt számára a versenyzők tanítása, a hosszú évek alatt szerzett tapasztalatok átadása.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a zsűri elnöke nagyon örült a felkérésnek; megtisztelő számára, hogy a Budapest 150 programsorozat színes kavalkádjából a cukrászat sem marad ki, hiszen a budapestiségnek ez is része, és ennek a nemes tradíciónak szeretne hagyományt teremteni a főváros az első Budapest tortája rendezvénnyel. „A főpolgármesterségnek vannak ugyan keserű pillanatai, de a Budapest 150 torta zsűrielnökének lenni, szó szerint édes megbízatás” - zárta sorait a főpolgármester, köszönetet mondva a szervező és szakmai partnereknek.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség; ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.

Faix Csaba / Fotó: KépszerkesztőségFaix Csaba / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

A zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség

Szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért (abc-sorrendben):

 

Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)

Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest - csokoládé, pisztácia; Buda - mandula; Óbuda - ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.

Duna királynője - Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső) / Fotó: KépszerkesztőségDuna királynője - Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

Éber birs - Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján) / Fotó: KépszerkesztőségÉber birs - Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

Natalis - Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest) - Fotó: KépszerkesztőségNatalis - Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest) - Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)

A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

Őszi naplemente - Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár) / Fotó: KépszerkesztőségŐszi naplemente - Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)

A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Rózsadomb - Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged) / Fotó: KépszerkesztőségRózsadomb - Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged) / Fotó: Képszerkesztőség

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Lassan véget ér a nyár, viszont szomorkodásra semmi ok; lehet, hogy a következő balatoni csobbanásunkra jövő júniusig kell várnunk, de most kezdődik csak az igazi szezonja a beltéri fürdőzéseknek. Pezsgőmedencék, szaunák és masszázsok várnak, ha a 10 felsorolt szálloda valamelyikében búcsúznánk a forró kánikulában töltött napoktól.
Ismeritek az érzést, amikor dühösek, csalódottak vagy épp szomorúak vagytok, de a kedvenc dalotok hallgatása közben felvidultok? Nos, ez nem véletlen. Tudományos tény, hogy zenehallgatás közben csökken a mentális stressz, erősödik az immunrendszer és a hangulatunk is javulhat. Ezért most olyan szuper programokat, látnivalókat hoztunk, ahol a zenéé lesz a főszerep. Barlangi koncertek, csodás kiállítások és lebilincselő múzeumok várnak rátok Magyarországon.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.