Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát

Varázslatos kastély és kastélypark, múzeumok, tudományos élményközpont, és remek kirándulási és kikapcsolódási lehetőségekkel vár mindenkit Martonvásár. Ha eddig nem jártál még ott, most megmutatjuk, hogy kisváros létére milyen izgalmas programlehetőségeket rejt magában!

Szállásajánlatok Martonvásár környékén>>

 

Brunszvik-kastély és park

Hazán egyik legszebb kastélya a Brunszvik-kastély, mely nappal és éjszakai kivilágításban is gyönyörűen fest. Az angol-neogót stílusú épület azonban csak a jéghegy csúcsa: bár a kastély előtti közpark is mesés a rengeteg virággal és fával, az igazi látványosság a mögötte lévő lélegzetelállító park, közepén egy hatalmas tóval. Séta közben olyan különleges növényeket csodálhatunk meg, mint a mocsári ciprus, a páfrányfenyő vagy az amerikai szivarfát, és egy ponton Beethoven szobra is szembejön velünk. Bármilyen évszakban is sétálsz a 70 hektáros parkban, biztosan le fog venni a lábadról.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Brunszvik-kastély és parkBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Brunszvik-kastély és park

 

 

Óvodamúzeum

Brunszvik Teréz neve nem véletlenül csenghet ismerősen, hiszen ő az, aki megalapította a legelső óvodát Magyarországon, melyet élete végéig további 79 intézmény követett. Az 1990-ben megnyitott Óvodamúzeum 1995-ben került át Martonvásárra, és ennél jobb helyen nem lehetne, hiszen a településen a grófnő még 150 évvel a halála után is hatalmas tiszteletnek örvend a helyiek körében. A kiállítás az 1828-ban megnyitott első magyar (és első közép-európai) kisdedóvoda kezdeteitől egészen az 50-60-as évek napközi-otthonos óvodájáig mutat be korabeli játékokat, használati tárgyakat és pedagógiai irányzatokat.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Óvodamúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, UgorBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Óvodamúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

 

Beethoven Emlékmúzeum

A Brunszvik család közeli kapcsolatot ápolt Beethovennel, aki egy időben a gróf lányait is tanította zongorázni. A zeneszerző előszeretettel időzött Martonvásáron, itt írta meg az Appassionata szonátát is. A kis múzeumban megtekinthetjük Beethoven zongoráját, levelezését a Brunszvik családdal, de még egy megőrzött hajszálát is láthatjuk a kiállított tárgyak között.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Beethoven Emlékmúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, UgorBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Beethoven Emlékmúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).

 

 

Agroverzum Tudományos Élményközpont

Az Agroverzum egy szórakoztató, tudományos élményközpont, mely az Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontja. Az interaktív kiállítások a gyerekek számára is izgalmasan mutatják be a tudomány különböző ágait, elsősorban a mezőgazdaság vonatkozásában. A különböző tematikus programok közelebb hozzák a látogatók számára ezeket a sokszor nehezen befogadható témákat, és még a legkisebbek is élvezettel látogatnak vissza később.

Belépőt az Agroverzumba – valamint a kastélyparkba és a Beethoven Emlékmúzeumba – az Agroverzum látogatóközpontjában tudunk venni, mely a park bejáratánál található.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Agroverzum Tudományos Élményközpont/ Fotó: ittjartam.hu, UgorBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Agroverzum Tudományos Élményközpont/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

 

Főtéri rendezvények

A város főterén minden szombat délelőtt megnyílik a piac, és hétről hétre igyekeznek valami izgalmas programmal feldobni ezeket az órákat. A tematikus ünnepi rendezvényeken kívül volt már habparty, koncertek és táncbemutatók is, úgyhogy érdemes a látogatást a hétvégének ezen szakaszára időzíteni.

 

Velencei-tó

Martonvásár már csak azért is tökéletes helyen fekszik, mert mindössze negyedórára van a Velencei-tótól, így akár egy tóparti nyaralás során is felkereshető. A fenti látnivalók bőven elegendőek egy tartalmas napra, ha esetleg az időjárás épp nem teszi lehetővé a vízben való pancsolást, de az őszi-téli időszakban is érdemes számításba venni, hiszen Budapesttől is csak 20 percet kell utazni.

Szállástippünk a Velencei-tó partján fekvő, saját wellnessrészleggel rendelkező, gyerekbarát Vital Hotel Nautis****sup Gárdonyban>>

Szállásajánlatok Budapest környékén>>

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Velencei-tóBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Velencei-tó

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Miniatűr várak, mesés kilátók és bámulatos vadasparkok: felfedezőúton a Velencei-tó körül
A nádasokkal átszőtt Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb tava, melynek varázslatos környéke ezer izgalmas látnivalót tartogat nektek. Kíváncsiak vagytok, hogy melyek ezek? Akkor nincs más dolgotok, mint tovább olvasni…
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító látnivalókkal. A Megyer-hegyi Tengerszemet már biztos mindenki látta, így ez alkalommal talán kevésbé ismert helyeket hoztunk el, amik ugyanúgy tartogatnak magukban élményeket.
A legújabb Kolodko miniszobrot az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a 7-es busz megállójától nem messze találjátok.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
Balatonfüredi bakancslista 8 bámulatos látnivalóval
Az elmúlt hetekben több cikk is született Balatonfüredről a görög falu bontása kapcsán: az egykori bulinegyed teljes felszámolása, és az azt megelőző kudarc és elhagyatottság járta be a sajtót. Ám az, hogy a görög falu végül nem lett hosszú távú sikertörténet, még egyáltalán nem kell, hogy elkedvetlenítsen a következő füredi kiruccanásod megtervezésétől, sőt. Ehhez gyűjtöttünk most egy inspiráló listát. Böngéssz belőle kedvedre!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.
Zabolátlan vízesés, „égigérő kilátó” és zegzugos vár - ezeket rejti Parádfürdő és környéke
Kalandozzatok velünk a kies Észak-Magyarország csodaszép helyszíneihez! Célba vesszük a Parádfürdő látnivalóit, az Ilona-völgyi-vízesést, a legendás Rákóczi-fát, valamint a mutatós Cifra Istálló és Kocsimúzeumot, de itt még nem állunk meg. Helyette felderítjük a mesés környéket is, mely fényűző kastélyt, bámulatos várat, sudár kilátót és csúcskövet is tartogat.