Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát

Varázslatos kastély és kastélypark, múzeumok, tudományos élményközpont, és remek kirándulási és kikapcsolódási lehetőségekkel vár mindenkit Martonvásár. Ha eddig nem jártál még ott, most megmutatjuk, hogy kisváros létére milyen izgalmas programlehetőségeket rejt magában!

Szállásajánlatok Martonvásár környékén>>

 

Brunszvik-kastély és park

Hazán egyik legszebb kastélya a Brunszvik-kastély, mely nappal és éjszakai kivilágításban is gyönyörűen fest. Az angol-neogót stílusú épület azonban csak a jéghegy csúcsa: bár a kastély előtti közpark is mesés a rengeteg virággal és fával, az igazi látványosság a mögötte lévő lélegzetelállító park, közepén egy hatalmas tóval. Séta közben olyan különleges növényeket csodálhatunk meg, mint a mocsári ciprus, a páfrányfenyő vagy az amerikai szivarfát, és egy ponton Beethoven szobra is szembejön velünk. Bármilyen évszakban is sétálsz a 70 hektáros parkban, biztosan le fog venni a lábadról.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Brunszvik-kastély és parkBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Brunszvik-kastély és park

 

 

Óvodamúzeum

Brunszvik Teréz neve nem véletlenül csenghet ismerősen, hiszen ő az, aki megalapította a legelső óvodát Magyarországon, melyet élete végéig további 79 intézmény követett. Az 1990-ben megnyitott Óvodamúzeum 1995-ben került át Martonvásárra, és ennél jobb helyen nem lehetne, hiszen a településen a grófnő még 150 évvel a halála után is hatalmas tiszteletnek örvend a helyiek körében. A kiállítás az 1828-ban megnyitott első magyar (és első közép-európai) kisdedóvoda kezdeteitől egészen az 50-60-as évek napközi-otthonos óvodájáig mutat be korabeli játékokat, használati tárgyakat és pedagógiai irányzatokat.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Óvodamúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, UgorBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Óvodamúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

 

Beethoven Emlékmúzeum

A Brunszvik család közeli kapcsolatot ápolt Beethovennel, aki egy időben a gróf lányait is tanította zongorázni. A zeneszerző előszeretettel időzött Martonvásáron, itt írta meg az Appassionata szonátát is. A kis múzeumban megtekinthetjük Beethoven zongoráját, levelezését a Brunszvik családdal, de még egy megőrzött hajszálát is láthatjuk a kiállított tárgyak között.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Beethoven Emlékmúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, UgorBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Beethoven Emlékmúzeum/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).

 

 

Agroverzum Tudományos Élményközpont

Az Agroverzum egy szórakoztató, tudományos élményközpont, mely az Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontja. Az interaktív kiállítások a gyerekek számára is izgalmasan mutatják be a tudomány különböző ágait, elsősorban a mezőgazdaság vonatkozásában. A különböző tematikus programok közelebb hozzák a látogatók számára ezeket a sokszor nehezen befogadható témákat, és még a legkisebbek is élvezettel látogatnak vissza később.

Belépőt az Agroverzumba – valamint a kastélyparkba és a Beethoven Emlékmúzeumba – az Agroverzum látogatóközpontjában tudunk venni, mely a park bejáratánál található.

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Agroverzum Tudományos Élményközpont/ Fotó: ittjartam.hu, UgorBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Agroverzum Tudományos Élményközpont/ Fotó: ittjartam.hu, Ugor

 

 

Főtéri rendezvények

A város főterén minden szombat délelőtt megnyílik a piac, és hétről hétre igyekeznek valami izgalmas programmal feldobni ezeket az órákat. A tematikus ünnepi rendezvényeken kívül volt már habparty, koncertek és táncbemutatók is, úgyhogy érdemes a látogatást a hétvégének ezen szakaszára időzíteni.

 

Velencei-tó

Martonvásár már csak azért is tökéletes helyen fekszik, mert mindössze negyedórára van a Velencei-tótól, így akár egy tóparti nyaralás során is felkereshető. A fenti látnivalók bőven elegendőek egy tartalmas napra, ha esetleg az időjárás épp nem teszi lehetővé a vízben való pancsolást, de az őszi-téli időszakban is érdemes számításba venni, hiszen Budapesttől is csak 20 percet kell utazni.

Szállástippünk a Velencei-tó partján fekvő, saját wellnessrészleggel rendelkező, gyerekbarát Vital Hotel Nautis****sup Gárdonyban>>

Szállásajánlatok Budapest környékén>>

Bemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Velencei-tóBemutatjuk Martonvásárt, Fejér megye egyik legizgalmasabb városát - Velencei-tó

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Miniatűr várak, mesés kilátók és bámulatos vadasparkok: felfedezőúton a Velencei-tó körül
A nádasokkal átszőtt Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb tava, melynek varázslatos környéke ezer izgalmas látnivalót tartogat nektek. Kíváncsiak vagytok, hogy melyek ezek? Akkor nincs más dolgotok, mint tovább olvasni…
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító látnivalókkal. A Megyer-hegyi Tengerszemet már biztos mindenki látta, így ez alkalommal talán kevésbé ismert helyeket hoztunk el, amik ugyanúgy tartogatnak magukban élményeket.
A legújabb Kolodko miniszobrot az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a 7-es busz megállójától nem messze találjátok.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 magyarországi kastély, ahol elveszhetsz a történelemben
2023.09.29 | 8 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
Az ország településeit járva számos impozáns kastélyra bukkanhatunk, melyek élő példái gazdag történelmünknek és lenyűgöző építészeti örökségünknek. Betekinthetünk a mindennapi nemesi életbe, miközben családtörténeti kiállítások és festői kertek várnak, úgyhogy érdemes a nyakunkba venni Magyarországot, és felkeresni a cikkünkben szereplő kúriákat.
Varázslatos őszi kirándulóhelyek Magyarországon, amik garantáltan elvarázsolnak
Az ősz beköszöntével sem kell begubódznunk a négy fal közé, hiszen hazánk számtalan népszerű vagy éppen kevésbé ismert helyszínnel vár mindenkit, aki szabadidejében szívesen fedez fel új látnivalókat. Hogy biztosan legyen miből válogatni elhoztuk a szezon legnagyobb programajánlóját: kirándulástippek, izgalmas kultúrprogramok és városlátogatások minden mennyiségben az ország különböző pontjain!
Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen
Ha Hollókő felé veszed az irányt, az idő szárnyán talán többet utazol vissza, mint amennyit földrajzilag meg kell tenned. A község mesébe illő képe ugyanis hűen őrzi a 20. századi mezőgazdasági forradalom előtti vidéki élet miliőjét. Merülj el a régi falusi hétköznapokban és a népi építészet természetközeli hangulatában! Mindeközben amely elnyerte az UNESCO világörökségi címét.
Szarvasi kalandozás a vizek és fák ölelésében
A Holt-Körös partján fekvő város bájosságát akkor érthetjük legjobban, ha hajóra szállunk és végig hajózunk a természeti szépségekben bővelkedő Békés megyei városkán.
Nem mehetsz el úgy Zalaegerszegről, hogy ezt a 10 helyet nem nézted meg!
A Balaton és az Őrségi Nemzeti Park között nagyjából félúton található Zalaegerszeg kedvelt turisztikai célponttá vált az utóbbi években, ami teljesen érthető, hiszen a város több napra elegendő felfedeznivalót rejt. Cikkünkben 10 olyan nevezetességet gyűjtöttünk össze, melyek kihagyhatatlanok, ha Zala vármegye székhelyén járunk.