Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7 magyar mesefalu, ami rabul ejti a szíveteket

Fedezd fel az ország legszebb településeit! Még a határt sem kell átlépnünk ahhoz, hogy varázslatos kirándulóhelyeket találjunk, mert Magyarország legszebb falvaival úton-útfélen találkozhatunk. Ezek a bájos települések önmagukban is csodálatosak, de ezen kívül mesés programokat és látnivalókat is rejtenek. Gyertek velünk a Bakony lankáira, egy vadregényes völgykatlanba, különleges várakba és a Gerecse hangulatos lombkorona sétányára!

 

Szarvaskő ‒ gyönyörű túrahelyszínek

Minden vándort megigéz Szarvaskő irigylésre méltó fekvése, mely egy csodaszép völgykatlanban, a Bükki Nemzeti Park nyugati peremén bújik meg. A túraútvonalakban gazdag hegyek védelmezően karolják át az Eger közelében fekvő települést, aminek romantikus hangulatot kölcsönöz a falu mentén szaladó Eger-patak. Nézzétek meg Szarvaskőt madártávlatból a 30 méter magas Major-tetői kilátóból, amihez a 11 állomásos geológiai tanösvény vezet el! Érdemes célba venni a történelem csapásai alatt összeroskadt Szarvaskői várat is, ahol ma már csak a romok suttognak a dicső múltról.

Szállásajánaltok Szarvaskőn>>

Varázslatos falvak, mesés települések Magyarországon - SzarvaskőVarázslatos falvak, mesés települések Magyarországon - Szarvaskő

 

 

Császártöltés ‒ barátságos pincesorok

A hagyományőrzéséről és vendégszeretetéről híres Császártöltés igazi ékköve a Dél-Alföldnek. Kerekedjetek fel és látogassátok meg a magával ragadó picesorokat, melyek arról árulkodnak, hogy ebben a bájos faluban bizony kitűnő borokat is kóstolhattok! Természetesen előtte mindenképp keressétek fel a régi korokról mesélő Sváb Tájházat, a Képes Házat, a többszintes Szálas Béla kilátót és a 8,5 kilométer hosszú Ősi ösvényt! Azok pedig, akik nem riadnak vissza a vadregényes kalandoktól, a szebb napokat látott Vörös-mocsár tanösvényt is megnézhetik közelebbről, amit – felújítás híján – a természet szép lassan visszafoglal.

Szállásajánlatok Császártöltés környékén>>

 

 

Hosszúhetény ‒ földből kinőtt óriás a Mecsekben

A Mecsekben, a Zengő és a Hármas-hegy lábánál barangolva bukkanhattok rá Hosszúhetényre, mely az év minden napján tartogat nektek látnivalókat. Miután közelebbről is megnéztétek a Tájházat és az Üvegkiállítást és Hetény Vezér szobrát, vegyétek az irányt a közigazgatásilag szintén a településhez tartozó Püspökszentlászló felé. Útközben belebotlotok majd a földből kinövő Kőmorzsoló óriás szobrába.

Tovább haladva a Püspökszentlászlói kastélyig és Arborétumig sétálhattok, de jó ha tudjátok, hogy a varázskert csak jövőre lesz látogatható, míg az épület előzetes bejelentkezéssel fogadja a csoportokat.

Szállásajánlatok Hosszúhetény környékén>>

Varázslatos falvak, mesés települések Magyarországon - Kőmorzsoló óriás (Hosszúhetény)Varázslatos falvak, mesés települések Magyarországon - Kőmorzsoló óriás (Hosszúhetény)

Varázslatos falvak, mesés települések Magyarországon - PüspökszentlászlóVarázslatos falvak, mesés települések Magyarországon - Püspökszentlászló

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Gasztrosiker Hosszúhetényben - Az étterem, amiért átszeled az országot: Hosszú Tányér
Egy csepp kis faluban, a Zengő lábánál találjuk a Hosszú Tányér éttermet, ahol Hosszú Franciska étteremtulajdonos megvalósította a helyet, amely korábban legmerészebb álmaiban sem szerepelt. A kétgyermekes vállalkozó a 3500 fős Hosszúheténynek egy országos hírnevű éttermet adott, ahol a finom ételek mellett a hagyományok tisztelete, megőrzése, a barátságos környezet és a vendégélmény magas színvonalon való gyakorlása emeli az éttermet az átlag fölé.

 

 

Boldogkőváralja ‒ egy ikonikus vár és azon túl

A Zempléni-hegység gyönyörű kincsei közül az egyik legfényesebben Boldogkőváralja ragyog, melynek ékessége a házak fölé magasodó, sziklán trónoló Boldogkő vára, ami a pazar kiállítások és a múltba visszarepítő programok miatt is kihagyhatatlan. Szintén itt lelhettek rá a Péchy-Zichy kastély és ősparkra, valamint a helytörténeti gyűjteménnyel rendelkező Tájházra. A kirándulás után pedig jó ötlet betérni a hétvégén nyitva tartó TERRA-Boldogkő by Anyukám Mondta étterembe, mely mennyei ételekkel és italokkal ismertet meg benneteket.

Szállásajánlatok Boldogkőváralja környékén>>

Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - Boldogkőváralja, Boldogkő váraFestői szépségű települések és mesés falvak az országban - Boldogkőváralja, Boldogkő vára

Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - Boldogkőváralja, Boldogkő váraFestői szépségű települések és mesés falvak az országban - Boldogkőváralja, Boldogkő vára

 

 

Magyarpolány ‒ Kálvária, amitől eláll a lélegzet

A Bakony délnyugati részén terül el a hegyek és a síkság találkozásánál a misztikus kisugárzású Magyarpolány. Hagyjátok magatok mögött a 173 lépcsőfokot, és gyalogoljatok fel a község felett emelkedő kálvária dombra, miközben Krisztus keresztútja megelevenedik előttetek! Odaföntről, a neogótikus kápolna mellől zavartalanul gyönyörködhettek az elétek táruló panorámában, majd innen leereszkedve a műemlék jellegű, tornácos házak között tehettek egy sétát – felkeresve a Tájházat.

Szállásajánlatok Magyarpolány környékén>>

Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - kálvária MagyarpolányFestői szépségű települések és mesés falvak az országban - kálvária Magyarpolány

Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - Fájdalmas Szűz kápolna (Magyarpolány)Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - Fájdalmas Szűz kápolna (Magyarpolány)

 

 

Dörgicse ‒ egy hely a Balatonnál, ahol megáll az idő

A levendulaillatú Balaton-felvidék szívében fekszik Dörgicse, ahol három árpád kori romtemplomot fedezhettek fel: a Boldogasszony templomromot, a Kisdörgicsei templomromot és a Felsődörgicsei templomromot. Ezen kívül elzarándokolhattok „A hegymászók Mekkájának” becézett Kű-völgy meredek sziklafalaihoz is. Bár a település amúgy is elragadó panorámát kínál, mégis tetézhetitek mindezt, ha megmásszátok a Halom-hegyi Kossuth Kilátót, aminek lábánál geológiai ösvényt hoztak létre. Szép időben a dörgicseiek egyik kedvenc szabadéri helyszínén, a Gernye pihenőnél fogyaszthattok el egy finom bort az alsó templomromnál fekvő dombon, miközben a naplemente fényében fürdőztök.

Szállásajánlatok Dörgicse környékén>>

 

Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - kisdörgicsei templomrom (Dörgicse)Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - kisdörgicsei templomrom (Dörgicse)

Festői szépségű települések és mesés falvak az országban - DörgicseFestői szépségű települések és mesés falvak az országban - Dörgicse

 

 

Tardos ‒ ösvény a lombok között

A túrázók körében népszerű Gerecse vonulatai fogják közre a Komárom-Esztergom megyében lévő Tardost, ami otthont ad a Fekete Lajos Emlékháznak,  a 24 éves gyűjteményt felhalmozó Rádió Múzeumnak és a barokk stílusban épült Szent Mária Magdolna római katolikus templomnak. Kutassátok fel a 11  méteres magasságban ívelő Tardosi Lomborona sétányt és a káprázatosan szép Malom-völgyi tanösvényt is!

Szállásajánlatok Tardos környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
7 kirándulásra termett mesefalu, ha bekopogtat az ősz
Magyarként igazán szerencsések vagyunk, ugyanis szebbnél szebb településekbe botlunk, bármerre is indulunk. Ezúttal olyan festői falvacskákban jártunk, ahol a csodás látnivalók és programok mellett a helyszín sem volt utolsó!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Roppanós, omlós, puha, édes vagy épp sós? Szinte mindegy, ha finom süteményekről van szó. Kövessetek minket, mert ezúttal Budapest nagy múltú, patinás cukrászdáiba látogatunk el, ahol fenséges ízekből, kreatív megoldásokból és mélyen gyökerező tradíciókból születnek a legkiválóbb desszertek! Nassolásra fel!
Az utóbbi években egyre többször fordult elő, hogy néhány helyen különböző vallások, felekezetek együtt ünnepeltek és nem egyszer használták a Hanukarácsony kifejezést is. Valóban, minden év decemberében közelebb kerül egymáshoz a két ünnep és egyre többen emlegetik zsidó-keresztény világnézetünk fogalmát, gyökereinket együtt. De hol is találkozhatunk sétáink, kirándulásaink során a zsidó vallás építészeti emlékeivel?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.