Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A nagy visszatérő - Sziget Fesztivál 2022

2022.05.10 | 11 perc

Magyarország legnagyobb és leghíresebb fesztiválja nemhogy két egymást követő évet, de még egyet sem hagyott ki a Hajógyári-szigeten. Azonban nagy szerencsénkre ezt nem követi harmadik, ugyanis 2022 augusztus 10 és 15 között újra megnyitja kapuit!

Budapesti szállásajánlatok>>

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője így nyilatkozott a várva várt eseményről: „Idén már nagyon készülünk a sorban 28. Szigetre, ami egy nagy visszatérés lesz világsztárokkal, nagy kedvencekkel, az elmaradt szezonok alatt befutott előadókkal és a Szigettől megszokott műfaji sokszínűséggel. Az biztos, hogy idén kihagyhatatlan lesz a Sziget.” A legnagyobb újdonság azonban az, hogy megszűnnek a 0. és -1. napok, úgyhogy idéntől 6 teljes értékű fesztiválnapon mulathatunk a különböző programhelyszíneken.

A szervezők minden évben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, és ez most sem lesz másképp a Greener Sziget projekt keretén belül. A már ismert re-pohár rendszer mellett a vendéglátóhelyek lebomló étkészletekkel készülnek, és a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyeződik. A látogatók egy CO2 kompenzációs erdő kialakításához is hozzájárulhatnak, ha a jegyük mellé „vásárolnak egy fát” is.

Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda


A budapesti Sziget azonban nemcsak a környezetvédelemre, hanem a körülöttünk zajló társadalmi változásokra is igyekszik felhívni a közönség figyelmét. Ezt a Nagyszínpadhoz tartozó Love Revolution Special hagyománya segít, azaz minden nap 10 percben olyan előadások és rövid felszólalások színesítik majd az átállásokat, melyek ezeket közvetítik. Ismét a fesztivál vendége lesz Boyan Slat is, aki a The Ocean Cleanup projekt holland megálmodója, melynek célja az óceánok vizének megtisztítsa a műanyag hulladéktól.  A Sátor Határok Nélkül programhelyszín civil szervezetek összefogásával valósul meg immáron évről-évre és a világ sokszínűségét mutatja be, illetve azt, hányféle olvasata lehet ugyanannak a történetnek.

Az eddigiek után nem meglepő, hogy nem csak a bolygó és a társadalom, hanem saját magunk egészségének megőrzése is a szervezők szívügye. Az Everness Chill Garden célja, hogy a látogatóknak utakat mutasson egy önazonosabb, egészségesebb életforma felé. A nappali órákban előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket az esti koncerteket megelőzően. A Sutra színpadon minden a mozgásról szól majd, hiszen számos jógafajta és önismereti tánc kipróbálható lesz. A Miraculum közösségi terében a főszerepet az alkotás, a játék és a minőségi együttlét kapja majd.

Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda


Továbbmenve és zenei élményekre vágyva az Európa Színpadon a látogatók a hazájukban már valamennyire befutott, de nemzetközi szinten még kevésbé ismert, feltörekvő zenekarokat ismerhetik majd meg. Az elnevezés megtévesztő, ugyanis ez nem csak európai előadókat jelent. Itt élvezhetjük majd az angol Nova Twins, a kanadai Cleopatrick duó, a portugál Surma, a német Shelter Boy produkcióját, de természetesen magyar zenészek is fellépnek majd, köztük a Duckshell, a The Anahit és a Platon Karataev zenekarral.

A legújabb helyszín a dropYard színpada, amely elsősorban a  hip-hop és  rap rajongóknak kedvez majd közkedvelt és kevésbé ismert fellépőkkel, de éjszaka DJ-szettek, délutánonként pedig komoly break-bemutatók és versenyek is várják majd a látogatókat. A Global Village színpad egy lágyabb vonalat képvisel, hiszen a világzene éltetője lesz a legkülönfélébb fellépőkkel, mint például a ritmusszekcióval és egy ázsiai csavarral bolondított karib ritmusokkal érkező japán Minyo Crusaders vagy az afro-beat hatásokkal tarkított nigériai Santrofi zenekar. A színpad mellett a Vietnámi Nemzeti Bábszínház pedig egyedülálló előadásokkal várja a látogatókat, ahol a bábok sekély víztócsákon táncolnak keresztül.

Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda


A Tribute Színpad a klasszikus a rockzene kedvelőnek lesz kihagyhatatlan program, ugyanis minden este 23:00 órától tribute-zenekarok elevenítik majd meg a legnagyobb klasszikusokat, mint a Guns N’ Roses, a Red Hot Chili Peppers vagy a Nirvana. Természetesen nem maradhatnak el az olyan nosztalgikus élményeket idéző bulik sem, mint a NECC Party. Ez a Retro Színpadon kap majd helyet csütörtökön, de a fellépők között köszönthetjük a Korda György-Balázs Klári párost és Zoltán Erikát is.

Elvarázsolt helyszínek, izgalmas feladatok – íme a legjobb szabadulószobák Budapesten!
Néhány éve kezdtek igazán betörni a köztudatba a szabadulószobák, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül, hiszen kitűnő program esős napokra vagy randihelyszínnek. Ahány szoba annyi tematika, úgyhogy ebben a cikkben megmutatunk néhányat, hogy legyen miből válogatni!

A singer-songwriter műfaj kedvelőinek és a fesztivál forgatagában megpihenni vágyóknak a Music Box színpadához érdemes ellátogatniuk, ahol minden nap két hazai és két külföldi fellépő várja majd a fesztiválozókat. Előbbiek közé tartozik az orvosból zenésszé avanzsált O'Sullivan és új albumával visszatérő Barkóczi Noémi is, a külföldi fellépők sorát pedig a francia származású Will Barber is erősíti majd, aki egymaga egy egész zenekart fog megtestesíteni a színpadon.

Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda

 

Akkor sem fogtok unatkozni, ha elfogyott a hangotok az énekléstől, szusszannátok egyet két koncert között, hiszen rengeteg egyéb program is színesíti majd a programok sorát augusztus 10 és 15 között:

Kezdésként déltől kezdve egészen 20 óráig kinézhettek a ArtZone-ba, ahol ingyenes workshopok, interaktív installációk sora vár, de az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátor, a Cirque du Sziget szintén lehetőséget teremt a minőségi szórakozásra, ahol 5 társulat előadása lesz látható minden nap. A legjobban várt itteni fellépő talán a japán Hishashi Watanabé, aki számos rangos cirkuszfesztivál ünnepelt fellépője. Esténként, az utolsó nagyszínpados fellépő után pedig olyan nagyszabású utcaszínház előadást tekinthettek meg, ahol a légi akrobaták különleges mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri.

Megújult helyszínen kapnak terepet a színházi előadások, két külső, szabadtéri színpaddal. A magyar fellépők között köszönthetjük Mészáros Mátét és társulatát A távolság mechanikája című darabjukkal és Willany Leó Improvizációs Táncszínházát, számos installáció is megtekinthető lesz. Márkus Sándor bábművész például interaktív bábinstallációval készül, amely a bezártság utáni újbóli érintések örömét fejezi ki, a nagy visszatérő pedig a Sleeping Beauty Project által létrehozott Dream Experiment. Olyan különleges fellépők is várhatóak Budapestre, mint Viktor Černický és az ő PLI című előadása, amely a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete.

Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda


S ha már különlegességekről beszélünk, muszáj megemlítenünk a Vándor Vurstlit, amely a  Karzat Színház múltidéző házi vidámparkja. A klasszikus célbadobó-, lövő- és találó játékszerkezetek túl bűvészek, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták és Németország legkisebb óriáskereke gondoskodik majd az önfeledt szórakozásról. A régi idők felidézésével párhuzamosan a Szigeten ismét lesz GameLandHub, ahol a modernebb szórakozás kaő teret. Kipróbálhatjuk a legújabb PS4 és XBOX játékokat, de akár társasjátékozhatunk is. Sőt, még darts versenyeken is próbára tehetjük magunkat. Ha komolyabb kihívásokra vágyunk, akkor a Sport Zone-t is érdemes felkeresni.

Bár a cikk elején szót ejtettünk a társadalmi felelősségvállalásról, kitérnénk egy picit a Magic Mirror programokra is. A délutáni MagicTalks beszélgetéseken az aktivizmustól a különféle vallásfelfogásokon át, a nemi szerepek közötti átjárhatóságig esik majd szó, s a témába vág majd a német LEOPOLD koncertje is. Ha könnyedebb szórakozásra vágyunk, Balogh Bence queer street dance óráin készülhetünk fel az esti bulikra vagy elnézhetünk az egyik Sziget-Comedy eseményre, Mike Gunn-nal, Phil Nichol-al és Tóth Eduval. Nem érdemes lemaradni a Magic Mirror showműsoráról sem!

Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda Kép: Sziget Kulturális Szervezőiroda

 

Egy valami biztos: a Szigetre nem ok nélkül hivatkoznak a legszínesebb hazai fesztiválként, sőt nemzetközi szinten is egyre több elismerést kap. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az évről évre egyre több látogató. Ha ti is szeretnétek közéjük tartozni, érdemes minél előbb megvenni a jegyet, ugyanis vészesen fogynak, ahogyan a szabad budapesti szállások is augusztus 10 és 15 között.

Budapesti szállásajánlatok>>

5 hangulatos wellness szálláshely Budapest környékén
Legyen szó az év eleji hajtás kipihenéséről vagy csak szimplán szeretnétek kikapcsolódni pihenni, ezekhez az alkalmakhoz gyűjtöttünk össze pár Budapest környéki szálláshelyet, ahol maximális nyugalomban töltődhettek fel.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
A művészetek és a színes programok városa. Jó fekvése, szerethetősége és kultúrája miatt egy nagyon közkedvelt kirándulóhely lett. Szentendre sajátos bájával könnyen rabul ejti látogatóit, így összeszedtünk pár lehetőséget mit is tud kínálni számunkra ez a város, ha következő kirándulóhelynek választanánk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Illatos, színpompás virágos kertekben járva - 5 csodálatos tulipánszüret, amit kár lenne kihagyni!
Már nem kell Hollandiába utazni, hogy káprázatos tulipánmezőket lássunk, hiszen szerencsénkre évről évre egyre több tulipánkert várja a látogatókat Magyarországon. Az április a tulipánok hónapja, nem véletlenül kezdődnek ilyenkor a tulipánszüretek is, a hosszú tél után pedig igazán üdítő tavaszi programot jelentenek. Mutatunk 5 tulipános kertet az országban, ahova érdemes ellátogatni és csodás csokrokat szedni.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
Álomszép japánkertek és cseresznyefa-virágzás Magyarországon
A Kelet varázslatos világa akár Magyarországon is megérintheti az embert, köszönhetően azoknak a titokzatos japánkerteknek, melyekbe elkalauzolunk benneteket. Ha pedig már elindultok, akkor a bámulatos cseresznyefa-virágzást is érdemes megnézni - mutatjuk, hogy hol.
Visszatér az újjászületett Ballon-kilátó a Városligetben
Május 1-i nyitást követően 150 méteres magasságból gyönyörködhettek a kivételes panorámában a városligeti Ballon-kilátóból. Kosarában egyszerre akár 30 utassal emelkedik majd a levegőbe, ahol a maximális magasságból megcsodálhatjátok a Széchenyi fürdőt, a Vajdahunyad várát, de akár megszámolhatjátok azt is, hányan fotózkodnak épp a Hősök terén. Fantasztikus élmény, ti se hagyjátok ki!