Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben

Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

Zagyvarónai salakkúpok, Salgótarján

Szlovákia északi határánál, Salgó várától félórányira, hegyek és erdők között bújnak meg a különleges formával megáldott Zagyvarónai salakkúpok. Ezeket az egyedi képződményeket azonban nem a természet, hanem az emberek szorgos kezei alkották meg, melyek az ércfeldolgozás melléktermékeként maradtak az utókorra. Az egyik ilyen salakkúpot mára szinte teljesen visszafoglalta a természet, a másikat pedig az idő vas foga rágcsálja folyamatosan.

Erre figyeljetek: bár a látvány lenyűgöző lesz, ám ezt a programot mégsem ajánljuk sem gyermekkel, sem pedig házi kedvencekkel.  A látogatás után ráadásul ajánlott alaposan kezet mosni is, ugyanis a salakkúpok alapvetően ipari hulladéknak minősülnek!

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Zagyvarónai salakkúpok, SalgótarjánTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Zagyvarónai salakkúpok, Salgótarján



Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

Zánka és Monoszló közé ékelődtek be a Hegyestű elképesztő bazaltkúpjai, melyek 337 méter magasra nyúlnak. Ez a csodás hely szavak nélkül mesél nektek az évmilliókkal korábban itt zajló vulkáni tevékenységekről, melyek alapvetően formálták át a Balaton-felvidéket. Keressétek fel a könnyen megközelíthető Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, melynek tetején varázslatos panorámában lehet részetek és a Káli-medence összes hegyét megszámolhatjátok, majd térjetek be a hajdani bazaltbányában az emlékezetes kiállításért és induljatok időutazásra a szabadtéri kőparkban!

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, MonoszlóTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

 

 

Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

Magyarország legszebb természeti csodájaként tekinthettek a Megyer-hegyi tengerszemre, mely Sárospatak közelében fekszik. Járjátok be Malomkő tanösvényt, ahol többet megtudhattok az egykor itt zajló bányászatról és a helyi állat- és növényvilágról! A 70 méter magas sziklafalak között pedig akár sziklát is mászhattok a jól kiépített vasalt útvonalaknak köszönhetően!

Szállásajánlatok Sárospatakon>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Megyer-hegyi tengerszem, SárospatakTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

 

 

Ipolytarnóci ősmaradványok, Ipolytarnóc

Több remek tanösvényt, múltba invitáló kőzetparkot, Miocén erdőt, lombkoronaösvényt, kilátót és játszóteret is rejt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területe. Nézzétek meg közelebbről a megkövült fákat, az ősvilág lakóinak egykori lábnyomait, majd üljetek be egy 4D mozizásra is, ha lesz kedvetek!

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Ipolytarnóci ősmaradványok, Ipolytarnóc / Kép: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Ipolytarnóci ősmaradványok, Ipolytarnóc / Kép: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Vöröskő-forrás, Felsőtárkány

A Bükk hegységben lévő Felsőtárkánynál nem mindig látható természeti kincsre bukkanhattok. A karsztvizek táplálta Vöröskő-forrás ugyanis átlagosan, évente alig 2-3 hónapig aktív csak, ezért a téli olvadás utáni időszakra, vagyis februártól április végéig érdemes tenni a látogatásotokat!

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Vöröskő-forrás, FelsőtárkányTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Vöröskő-forrás, Felsőtárkány

 

 

Bauxitföldtani Park, Gánt

Gánt határában találjátok a Vértes hegység legendás Marsbéli táját, a Bauxitföldtani Parkot, melyet 13 állomásos, informatív, 3,5 kilométer hosszú tanösvény hálóz be. A vörösen izzó tájon hullámzó lankákon haladhattok végig, de érdemes szemügyre vennetek a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot is, ahol bányászati szerszámok és fotók kalauzolnak körbe benneteket egy kevésbé ismert világban.

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Bauxitföldtani Park, GántTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Bauxitföldtani Park, Gánt

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Csodaszép babakocsis kirándulóhelyek gyerekkel, amit a legkisebbek is imádni fognak!
Zubogó vízesések, barlangi túrák, csodás élmények - bababarát kirándulóhelyek, amiket babakocsival is könnyedén bejárhattok. Egy csöppséggel a fedélzeten mindig kicsit körülményesebb az utazás, viszont, jó, ha tudjátok: léteznek olyan babakocsis kirándulóhelyek Magyarországon, melyeket még a legkisebbekkel is végigsétálhattok. Ne hagyjátok ki a Fátyol-vízesést, a Fényes tanösvényt és a trópusi dzsungelt se!

 

Kazári riolittufák, Kazár

A Mars után irány a Hold, hiszen a kazári riolittufákat mindenkinek látnia kell! Ez a világviszonylatban is egyedülálló természeti képződmény a Mátra vulkáni tevékenységének eredménye és 20 milliónál is több születésnapot ünnepelt már. A lágy tufafelszínt aztán a szél és a víz áldozatos munkája formálta át jelenlegi képére.

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Kazári riolittufák, KazárTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Kazári riolittufák, Kazár

 

 

Egerszalóki Sódombok, Egerszalók

Az igazi ritkaságok között muszáj megemlíteni az Egerszalóki Sódombokat, melyek a föld mélyéről előtörő hévízforrás mészkőlerakódásaiból keletkeztek. Ezek a gyönyörű látványosságok egy könnyed sétával megközelíthetőek. Érdemes sötétedés után is vetni egy pillantást a sódombokra, melyek ekkor a szivárvány színeibe öltöznek!

Szállásajánlatok Egerszalókon>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Egerszalóki Sódombok, EgerszalókTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Egerszalóki Sódombok, Egerszalók

 

 

Ördögárok-dűlő, Villány

A legendákkal átszőtt, közel 60 hektáros Ördögárok-dűlő a napsütötte Villányi borvidéken terül el, melyen a névadó településen túl Nagyharsány is osztozik. A helyiek arról suttognak, hogy ezt a területet maga az ördög szántotta fel. Ám akárhogy is legyen egy biztos: az itt született kiváló borokba bizony érdemes belekóstolni egy fantasztikus dűlőtúrán vagy pincelátogatáson.

Szállásajánlatok Villányban>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Ördögárok-dűlő, VillányTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Ördögárok-dűlő, Villány

 

 

Szelim barlang, Tatabánya

Autóval vagy - a piros túrajelzést követve - akár gyalogszerrel is megközelíthetitek a tatabányai, roppant nagy Szelim barlangot. A Kő hegy csodájának bejárata 289 méter tengerszint feletti magasságban vár benneteket, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnokával, aminek tetején két óriási, kerek nyílás található. Csodáljátok meg a Szelim barlangból nyíló fantasztikus kilátást is!

Szállásajánlatok Tatabányán>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Szelim barlang, TatabányaTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Szelim barlang, Tatabánya

 

 

Bélkő, Bélapátfalva

A festői látványt ígérő Bélkő-hegy hófehéren csillogó mészkőszikláit már messziről is könnyű észrevenni. Lépjetek rá a Bélapátfalva határában induló, 6 kilométer hosszú és 7 állomást tartalmazó Bél-kő tanösvényre, melynek bejárása 1,5-2,5 órát vesz igénybe! A ciszterci apátság épületétől kezdődő út végpontja a Bél-kő teteje, mely 815 méter magasra vezet fel, hogy onnan csodálkozhassatok rá a mesebeli tájra!

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Bélkő, BélapátfalvaTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Bélkő, Bélapátfalva

 

 

Kőlyuk, Kishartyán

A Cserhát hegység keleti részén, Kishartyánon rejtőző Kőlyuk homokkőbarlangjaizgalmas útvonalon közelíthető meg, melyhez csupán egy lépcsősort kell legyőznötök. Az ovális bejáraton át belépve magatok is felderíthetitek a szobaszerű térből álló barlangot, majd lefelé menet megállhatok egyet piknikezni az itt kialakított pihenőponton.

Szállásajánlatok a közelben>>

Top 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Kőlyuk, KishartyánTop 12 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Kőlyuk, Kishartyán

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kémleljük együtt az eget! Íme a legnépszerűbb csillagvizsgálók Magyarországon
Egy évben 80-120 napon tiszta az ég, amikor jól kémlelhetjük az eget és aligha fogadhat a csillagoknál és bolygóknál szebb látvány egy-egy hazai csillagvizsgáló kupolájában, éppen ezért összeszedtük nektek ötöt Magyarország legnépszerűbb csillagvizsgálói közül.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Balaton a Riviéra? Akkor tartsatok velünk és megmutatjuk, hol rejtőznek a legszebb panziók és vendégházak a magyar tenger mellett, ahol akár kültéri medencében is lubickolhattok! Persze panorámás reggelizésekből, wellnessből és programokból sem lesz hiány!
A művészetek és a színes programok városa. Jó fekvése, szerethetősége és kultúrája miatt egy nagyon közkedvelt kirándulóhely lett. Szentendre sajátos bájával könnyen rabul ejti látogatóit, így összeszedtünk pár lehetőséget mit is tud kínálni számunkra ez a város, ha következő kirándulóhelynek választanánk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.