Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Palócföld szakadékán át a festői kálváriákig – egynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz

Piknikeznétek egy illatos gyógynövénykertben mielőtt megmásszátok a Pilis panorámás sziklaszirtjét? Felderítenétek Palócföld ámulatba ejtő szakadékát? Beleharapnátok a somogyi ízeket kínáló nyújtott rétesekbe? Vagy az áhítat útján járnátok legendás zarándokhelyekért? Akkor ideje indulni, mert még Ariadné fonalát is követnünk kell...

 

A honti „szakadás” és a legendás zarándokhely

A csodás kirándulópontokat és természeti kincseket őrző Duna–Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozik egy apró falu, mely a helyi lakosok szerint az ország egyik legidősebb települése. Nem más ez, mint a Balassagyarmattól nyugatra fekvő, szlovák határra tapadó Hont

A Palócok földjén kalandozva, kutassátok fel a Börzsöny északi peremén meghúzódó, különleges geológiai helyszínt, a Honti-szakadékot! Az ide vezető tanösvényt a 2-es út felől közelíthetitek meg legkönnyebben. Érdemes csapadékos időszak után, alaposan felkészülve nekivágni a túrának, mert ilyenkor a patakmederben rohanó víz látványos vízesésként hull alá a kövekről. 

Egy másik kiváló úti cél lehet a zarándokhelyként is ismert Tsitári forrás–Mária kegyhely, amelynek kápolnája mellett – a legenda szerint – gyógyerejű víz tör a felszínre. 

Egynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz - Tsitári-forrás-Mária kegyhely/ Fotó: ittjartam.huEgynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz - Tsitári-forrás-Mária kegyhely/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Káprázatos Kálvária és börtönből lett kolostor Márianosztrán 

A Börzsöny-hegység délnyugati vidékén nem csak szuper túrahelyek lapulnak, hanem izgalmas látnivalók is. Márianosztrán barangolva mindenképp térjetek be a Faluházba, de kihagyhatatlan lesz az áhítatot és páratlan panorámát nyújtó barokk Kálvária meglátogatása is. 

A leghíresebb épület azonban a Magyarok Nagyasszonya Bazilikája. Történetéhez tartozik, hogy 1352-ben Nagy Lajos király a helyi pálosoknak templomot és kolostort emeltetett. A török dúlásban az építmény kis híján a földdel lett egyenlő, de később újjáépítették és jó ideig még börtönként is használták. A templomnak 2012-ben XVI. Benedek pápa adományozott Basilica minor rangot. Hazaindulás előtt a Márianosztrai Fegyház és Börtön múzeumának kiállítását is tekintsétek meg!

Tipp! Miért ne köthetnétek össze az utazást egy szuper zakatolással? Üljetek fel a hangulatos erdei kisvasútra és a menetszélben gyönyörködjetek a vadregényes tájban!

Egynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz - Magyarok Nagyasszonya Bazilika / Fotó: ittjartam.huEgynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz - Magyarok Nagyasszonya Bazilika / Fotó: ittjartam.hu

 

Rétesfesztivál Somogy ízeivel és a Búsvári halastó-kilátó Mesztegnyőn

A Balaton nyugati felétől délre, erdőkkel, halastavakkal, patakokkal színezett mesés vidéken fekszik Mesztegnyő idilli faluja. A község határán túllóg a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet, amit a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra is átszel. 

Fedezzétek fel Mesztegnyő bájos utcáit és a Faluházban állomásozó Helytörténeti gyűjteményt! Érdemes figyelni a naptárat, mert itt szokták megrendezni a nagyszerű Rétesfesztivált is. Ha ilyenkor érkeztek, akkor a nyújtott parasztrétest és a Somogy vidékére jellemző mennyei ízeket is megkóstolhatjátok. 

Az ébredő természetben barangolva felejthetetlen élményt kínál a Búsvári halastó-kilátóhoz vezető túra. Az élővilágtól nyüzsgő nádasok, felröppenő madárrajok pedig csak tovább emelik a kirándulás értékét. 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Felfedezőúton a vadonban: Magyarország csodálatos vadasparkjai
A vadvilág változatos állataival testközelből ismerkedhettek meg Magyarország meseszép vadasparkjaiban, ahol több bentlakót is kézből etethettek. A számtalan gyermekbarát program a családosoknak szuper kikapcsolódást jelent, de garantáljuk, hogy a természet- és állatbarátok sem fognak élmények nélkül távozni erről az izgalmas felfedezőútról.

 

 

Kesztölci iránytű a Kemény-sziklához és a legfinomabb csemegékhez

A budapestiek örömmel szívnak friss levegőt a Pilis varázslatos erdeiben, de a hegység délnyugati lábáig már kevesebben merészkednek el. Ez nagy hiba, mert Dorog és Piliscsév közé ékelődött be a végtelen nyugalmat árasztó Kesztölc, ahonnan gyalog vagy kerékpáron ülve is meghódíthatjátok a túraútvonalakat. 

Tavasszal új életre kel az illatos Pálos Gyógynövénykert, ahol nyugodtan leheveredhettek a fűbe is, miközben az érzékeiteket csiklandozza a természet. Kézműves finomságokért pedig a hagyományőrző Velmo-tanyára térjetek be!

A pihenés nem árt meg, mert a Kémény-sziklához kanyargó út tartogat pár izzadságcseppet számotokra. A kitartásotokat viszont eszméletlen panorámával kárpótolja majd a kiugró sziklaszirt, ami a Pilis egyik legszebb kilátásával nyűgözi le az elszánt természetbarátokat. 

Tipp! A föld gyomrában húzódik a labirintusszerű Ariadne-barlangrendszer, melynek előtermei szabadon látogathatók. 

Egynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhozEgynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz

 

 

Mánfa hihetetlen vízesései 

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet észak-keleti csücskében bújik meg a Mánfa. A Pécstől karnyújtásnyira fekvő falu ékköve a szép állapodban fennmaradt Sarlós Boldogasszony-templom, ami még az Árpád-korból származik. 

Túrázzatok a lebilincselő Nagy-Mély-völgyben, közelítsétek meg a Kőlyuki barlangot vagy vágjatok neki a környéken megbújó csodálatos zuhatagok feltérképezésének! A Melegmányi vízesésnél és az Ágnes-vízesésnél biztosan tátva marad a szátok.

Egynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz - Sarlós Boldogasszony templomEgynapos kirándulástippek tavaszi túrázásokhoz - Sarlós Boldogasszony templom

 

Szállástippek Mánfa környékén

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A reggeli ébredés és a munkakezdés közötti időszak – főleg ezeken a sötét őszvégi reggeleken – a legtöbb ember számára a nap legnehezebb része. Azonban egyből jobban fogod várni a nap első óráit, ha a cikkünkben olvasható reggelizőhelyek közül választasz egyet!
A zen kertek varázsából és a természet harmóniájából születtek meg azok a lenyűgöző japánkertek, amik egy titokzatos világba csábítják a mit sem sejtő vándorokat. Szeretnétek tudni, hol ücsöröghettek egy lusta vízesés mellett, vagy helyette bebarangolnátok inkább Budapest virágba boruló, panorámás sétányát?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.