Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egzotikus utazás egy titokzatos világba: japánkertek és egy virágba borult sétány

A zen kertek varázsából és a természet harmóniájából születtek meg azok a lenyűgöző japánkertek, amik egy titokzatos világba csábítják a mit sem sejtő vándorokat. Szeretnétek tudni, hol ücsöröghettek egy lusta vízesés mellett, vagy helyette bebarangolnátok inkább Budapest virágba boruló, panorámás sétányát?

 

1. Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

156 éve már, hogy a Budapest szívében, a Városligetben álló Fővárosi Állat- és Növénykert megnyitotta a kapuit. Ebben a csodálatos mesevilágban alakították ki a 60-as években az egzotikus utazásra hívó, varázslatos japánkertet. E csodás hely talán tavasszal, márciusban és áprilisban a legszebb, amikor megindul a cseresznyefa-virágzás. Ha szerencsétek van, akkor a sajmeggy és a bazsarózsák is szirmot bontanak majd, mire mentek. Tekintsétek meg a bonsai pavilonban felhalmozott, 1996-ban átadott szépséges gyűjteményt is, ahol 100 éves egyedek is akadnak! A letisztultságot és rendezettséget sugalló japánkertben hangulatos perceket tölthettek el, miközben hallgatjátok a patakcsordogálást vagy nézitek a tóban úszkáló halak játékát.

Japánkertek és cseresznyefa virágzás - Fővárosi Állat- és Növénykert JapánkertjeJapánkertek és cseresznyefa virágzás - Fővárosi Állat- és Növénykert Japánkertje

 

 

2. Siófoki Jókai Park

A mindig pezsgő Siófokon létezik egy talpalatnyi hely, ahová elzarándokolva igazi felfrissülésben lehet része a léleknek. A 4,6 hektáron elterülő Jókai park egy eldugott kis szegletében csendes pihenőszigetet alakítottak ki, amit az apró japánkert képvisel. A területen megbújó padok, lámpások és természetesen buja növények ölelik körbe a hely lelkét, a kőpadkával kirakott, vízi liliomokkal borított tavat. Nagyon látványos eleme a siófoki japánkertnek a sziklákról aláhulló vízesés is, amelynél elidőzve biztosan rátaláltok majd a harmóniára.

Japánkertek és cseresznyefa virágzás - siófoki Jókai park japánkertje/ Fotó: ittjartam.huJapánkertek és cseresznyefa virágzás - siófoki Jókai park japánkertje/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

3. Szegedi Tudományegyetem Füvészkert, Szeged

Trópusi lepkekert, mesés évelőgyűjtemény, lebilincselő kultúrnövények, orchidea-, valamint páfrányház is található a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében az ezer más kincs mellett. Keressétek fel az idilli japánkertet, melyet eltéveszthetetlen, vörösbe öltözött Tori kapu jelöl! A körülöttetek heverő növények pompáját itt-ott zegzugos sétautak szakítják meg. A Keleti kultúrában a megtisztulás jeleként számon tartott lótuszról kapta nevét a tájba illeszkedő tó. Ebből nő ki egy csipetnyi kis sziget, amin világítótoronyként magasodik a fehér kőlámpás. Kalandozzatok az ösvényeken és kutassátok fel a japán szellőrózsákat, kúszóhortenziákat, a struccpáfrányokat, valamint a 40 fajból egységet alkotó, magával ragadó bambuszgyűjteményt is!

Japánkertek és cseresznyefa virágzás - Szegedi Tudományegyetem Füvészkert JapánkertjeJapánkertek és cseresznyefa virágzás - Szegedi Tudományegyetem Füvészkert Japánkertje

 

 

4. Devecseri Japánkert

A Bakony nyugati peremén billegő Devecseren is rejtőzik egy kis ékszerdoboz, ahol a helyiek és a turisták is örömmel megpihennek. A Miskei utca 47. szám alatti kapun belépve egy zöld oázisban találhatjátok magatokat, ami megidézi a Távol-Keletet. Ez a Devecseri Japánkert, ami tó felett átívelő fahíddal, sziklapadokon lefolyó vízlépcsővel és Ázsiából beköltöztetett növényekkel teszi meghitté a látogatást.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.

 

5. Gyulai Japánkert

A Dél-Alföld síkságából kiemelkedő Gyulán ma már nem csak jókat fürdőzhettek, hanem a sok izgalmas látnivaló között az alig pár éve átadott japánkeretet is szemügyre vehetitek. A városnézés során tegyetek egy kis kitérőt a Mogyoróssy János könyvtár hátsó udvarába. Ezen az apró területen hozták létre a sétáló- és szárazkertek ötvözeteként megjelenő gyulai japánkertet. A készítők azt a látszatot szerették volna kelteni, hogy a tóból kiáramló patak egy zöld szigetet ölel körbe. Erre a célra viszont víz helyett kavicsokat használtak, ami különösen egyedivé teszi az attrakciót.

 

 

 

6. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és kertje, Budapest

Többet is megtudnátok a Japán kultúráról? Remek! Ne mulasszátok el megtekinteni a budapesti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum nagyszerű gyűjteményét, ahol a szobrok, a festmények, a metszetek, a kerámiák szinte beszélnek hozzátok! A hátsó udvarban kínai Holdkapun át léphettek az orientalizáló stílusú kertbe, amit több keleti kultúra keveredése tesz izgalmas színfolttá. Megtalálható az előkertben a japán madáritató, vagyis a tsukubai, valamint egy csonka kőlámpás is.

 

 

+1 helyszín, ami egyenesen Japánba repít: Tóth Árpád sétány, Budapest

Egy fővárosi túra nem is lehet teljes a Budai Várnegyed felfedezőkörútja nélkül. Ejtsétek útba a Budavári Palotát, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot és a Budapesti Történeti Múzeumot is. Ez után már csak a ráadás lesz a negyed dél-nyugati oldalán végignyújtózó Tóth Árpád sétányon való, panorámás andalgás. De hogy jön mindehhez Japán? Úgy, hogy tavasszal az út mellett végig rózsaszínbe ragyogó cseresznyefák virágoznak.

Japánkertek és cseresznyefa virágzás - Tóth Árpád sétány (Budapest)Japánkertek és cseresznyefa virágzás - Tóth Árpád sétány (Budapest)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Piknikeznétek egy illatos gyógynövénykertben mielőtt megmásszátok a Pilis panorámás sziklaszirtjét? Felderítenétek Palócföld ámulatba ejtő szakadékát? Beleharapnátok a somogyi ízeket kínáló nyújtott rétesekbe? Vagy az áhítat útján járnátok legendás zarándokhelyekért? Akkor ideje indulni, mert még Ariadné fonalát is követnünk kell...
A borkóstolók hangulata utánozhatatlan, a finom ételek és italok kóstolása, akár pincéről-pincére járva, az őszi időszak végén még aktuálisabb program. Az ország számtalan olyan pincesorral rendelkezik, ahol élhetünk ennek a szenvedélyünknek, már csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik tájegység borait fogyasztjuk a legszívesebben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.