Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Száguldás a csillogó hótakarókon – Magyarország legjobb szánkópályái

Panorámás suhanás, mesebeli környezet és hatalmas nevetések. Ezeket ígérik az ország legjobb szánkópályái, melyeket most örömmel gyűjtöttünk össze nektek. Teszteljétek le őket bátran!

 

Budapest és környéke:

1. Anna-rét 

A fővárosiakat bizony egész évben elkényezteti a Normafa közelsége, mely az összes évszakban sportolásra csábít. A bakancsos túrák kedvelői szenzációs kiránduló útvonalak közül válogathatnak, felkereshetik a minden igényt kielégítő, szabadtéri kondiparkot, az erdei tornapályát. Az első hó megérkezése után azonban a síelés, a sífutás és a szánkózás szerelmesei előtt is új lehetőségek nyílnak. 

A Normafától pár perc sétára fekvő Anna-réten, biztonságos körülmények között, zavartalanul csúszkálhattok. A domboldal ugyanis nem túl meredek, és olyan vízszintesbe hajló szakasszal is rendelkezik, ami segít meggátolni a baleseteket, mert a csúszás végén lelassítja a szánt. Ráadásul akár az egész délutánt itt tölthetitek, mert a közelben illemhelyet is találtok. Természetesen az sem hátrány, ha a szánkózás utáni éhséget mennyei ételekkel tudjátok elűzni és erre a a Normafa Síház és a Normafa Réteses is ideális megoldást nyújtanak. 

 

2. Hármashatár-hegy

Bár az előbb említett Anna-rét valóban varázslatos hely, mégis megesik, hogy népszerűsége miatt túlzsúfolttá válik. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert a Budai-hegység tartogat még klassz helyeket, ahol kiélhetitek a téli sportok iránti rajongásotokat. A hármashatár-hegyi reptér környékén, és a csúcs közeli Guckler Károly-kilátópontot övező meredélyeken minden korosztály megtalálhatja a kedvenc pályáját. A Vörös-kőnél pedig a nagyobb adrenalin-dózisra vágyók is jól érzik majd magukat. Indulás előtt viszont érdemes jól felöltözni, ugyanis a nyílt terepen akadálytalanul hatol keresztül a szél!

 

3. Kamaraerdő

A XI. kerületben fekvő Kamaraerdő egyik leghíresebb nevezetessége az a 4 km hosszú tanösvény, melynek 12 állomásán végighaladva izgalmas ismeretekkel gazdagodhattok a helyi élővilágról. Itt azonban akkor sem áll meg az élet, ha az első hó leesik, mert a szuper kirándulásokon túl, a szánkózáshoz is bőven találtok remek terepet. Ráadásul ezen az eldugott vidéken valóban sokkal kevesebb emberrel kell osztoznotok a hosszú és közepesen nehéz lejtőkön.  Jó hír, hogy amennyiben autóval szeretnétek megközelíteni az úti célt, a Susulyka utcai parkolóban ingyenesen ott hagyhatjátok a gépkocsit. 

 

Vidék

4. Veronika-rét (Kékestető)

Az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn húzódó lesiklópálya a síelők paradicsomának számít és bár igaz, hogy a balesetveszélyek elkerülése végett szigorúan tilos a szánkózás a sípályák és a felvonók területén, mégsem kell lemondani erről a kedvelt téli tevékenységről sem, ha ide látogattok.  A könnyű pálya végében kialakított, dombos szakaszon elterülő Veronika-réten zavartalanul csúszkálhattok, miközben elétek tárul az a lélegzetelállító panoráma, ami a környező hegyekre nyílik. Akkor sincs probléma, ha eredetileg más céllal érkeztek a Kékestető síközpontba, mivel bármikor bérelhettek magatoknak szánkót a helyszínen is. Ha pedig nagyon átfáztatok már, akkor ajánlott egy kis forralt bort vagy meleg teát vételezni, amit bármikor megtehettek a déli pályán is. 

 

5. Nagyvillám sípálya (Visegrád) 

Jelenleg ingyenesen lehet használni szánkózási céllal a visegrádiNagyvillám sípályákat övező területet (kivéve a bekerített részeket). A 3A és 3B szakaszok mellett, illetve a Kis-Villám hegyen is kedvetekre száguldozhattok, ha szeretnétek.  Főszezonban érdemes kipróbálni a tubingot vagy magyarul hófánkot is, ahol zárt pályákon élvezhetitek a kanyarokat. Amikor meguntátok a suhanást, akkor betérhettek néhány finom falatra a büfébe vagy tehettek egy sétát a festői szépségű környéken. 

Fotó: Greguss TamásFotó: Greguss Tamás

Fotó: DunakanyarGoFotó: DunakanyarGo

 

6. Hivatalos pályától a Kisrétig (Pécs)

A pécsi  Misina sípálya síházától kezdődő sárga sáv jelzés nyomában haladva könnyen rábukkanhattok a város egyetlen hivatalos szánkópályájára. Ezen kívül rendelkezésetekre áll még a téli csúszkáláshoz a Rózsadomb is, mely minden korosztálynak kitűnő választás. Sportosabb alkatoknak némi gyaloglás után (körülbelül másfél kilométeres talpalást követően) a piros sáv turistajelzésen haladva elérhető a Kisrét is a Dömörkaputól indulva. 

 

Hová érdemes még benézni az országban?

Megfelelő mennyiségű hó esetén megéri útba ejteni a kőszegi Szabó-hegyen állomásozó szánkópályát. Felkereshetitek a Bakony romantikus vidékét is, mert a zirci  Barátság-park domboldala és a Pintér-hegyi Parkerdő Linea nevű lankája is szuper szánkózási lehetőséggel kecsegtet. 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ugyan most csak 10+1 reggelizőhelyet mutatunk be Budapesten, a főváros bővelkedik kisebb és nagyobb, modern és elegáns helyekben, ahol bőséges reggelik, finom kávék és ínycsiklandó sütemények teszik még szebbé a reggeleket.
A Dunakanyar hazánk egyik legszebb pontja. Természeti szépségei mellett művészeti látnivalói és történelmi emlékei is megannyi izgalmas élményt ígérnek. A túrázás mellett érdemes bejárni a térségben található települések közül néhányat. Mi ezeket ajánljuk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!
Csodaszép babakocsis kirándulóhelyek gyerekkel, amit a legkisebbek is imádni fognak!
Zubogó vízesések, barlangi túrák, csodás élmények - bababarát kirándulóhelyek, amiket babakocsival is könnyedén bejárhattok. Egy csöppséggel a fedélzeten mindig kicsit körülményesebb az utazás, viszont, jó, ha tudjátok: léteznek olyan babakocsis kirándulóhelyek Magyarországon, melyeket még a legkisebbekkel is végigsétálhattok. Ne hagyjátok ki a Fátyol-vízesést, a Fényes tanösvényt és a trópusi dzsungelt se!
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.