Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ezért tölts több időt a természetben! + varázslatos túratippek kezdőknek

„A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.” Kövesd Szent Ágoston útmutatását, és tölts több időt a természetben, mert a felfedezés élménye mellett számos szuper indokunk van, amiért megéri túrafelszerelésbe öltözni 2024-ben is. Kirándulj Magyarország csodás helyein, mert közben a testi-lelki egészségedért is sokat tehetsz!

 

A leggyakoribb pont az újévi fogadalmak listáján a legtöbb embernél „a fogyás” vagy „a több testmozgás”. Ezt a kettőt azonban ügyesen összekombinálhatod új élmények szerzésével is, ha nekivágsz meghódítani Magyarország gyönyörű tájait. Mozdulj ki, és közben élvezd a kirándulás pozitív hatásait!

 

Milyen előnyökkel jár a rendszeres túrázás?

Támogathatod a fogyást vagy a testsúlyod stabilizálását

Az enyhe tél kifejezetten kedvez a túrázások szerelmeseinek és azoknak is megfelelő, akik túlsúllyal küszködnek. Ilyenkor nem csupán az izmaidat mozgathatod meg, hanem az általános állóképességedet is javíthatod. Ráadásul több kalóriától szabadulhatsz meg, mint sétáláskor, hiszen az egyenetlen talajon történő haladáskor több izomcsoport dolgozik össze. Dolgoztasd meg a szívedet, tüdődet, pörgesd fel az anyagcseréd, és hozd formába magad kirándulás közben!

 

Megőrizheted az egészséged és sokat tehetsz az immunrendszered védelméért

Azon túl, hogy jót tesz a szív- és érrendszernek a gyakori természetlátogatás, még az immunrendszered védelmét is felpörgeti, mert növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Ha rendszeresen kirándulsz, akkor pozitív iránya befolyásolhatod a keringésed, de a magas vérnyomásod, valamint vércukorszinted is, mert a mozgás segíthet optimalizálni ezeket az értékeket. Menet közben ráadásul folyamatos terhelést kap az alsó test, így megerősödnek az izmok, ízületek, ezért hosszú távon az olyan sportsérülések kockázata is csökken, mint az izomgörcs vagy a sokakat érintő izomhúzódás.

 

Megszabadít a folyamatos stressztől

Óriási mentális energialöketet ad az embernek egy-egy kirándulás – különösen azoknak, akik a városból szakadnak ki pár órára vagy napra a természetbe. A friss levegő, a zöld környezet és a természeti hangjai segíthetnek csökkenteni a hétköznapokban ránk nehezedő stresszt. Emellett mérsékelhetik a szorongásos panaszokat, miközben a test szüntelenül termeli „a boldogsághormonként” ismert endorfinokat, amik javítják a hangulatot.

Varázslatos túratippek kezdőknek (A kép illusztráció)Varázslatos túratippek kezdőknek (A kép illusztráció)

 

 

3+1 kihagyhatatlan túratipp kezdőknek 2024-re:

Mesés kirándulás Szanda várához (6,7 km)

A Cserhát-vidék lankáit felülnézetből tekintheted meg, ha nekivágsz bevenni Szanda várát. A palóc vidék panorámás megtekintéséhez azonban előbb fel kell sétálni Szandaváralja buszfordulójától az andezitsziklák csúcsán magasodó romokhoz. A 6,7 km-es távon lankás kaszálókat, öreg erdőket, vulkanikus tömböket hagysz majd magad mögött, míg fel nem érsz a közel 480 éve felrobbantott vár maradványaihoz. Az út helyenként rejt pár kaptatót, és csúszós sziklát, ezért annak ellenére, hogy nem hosszú az útvonal, akad majd némi legyőzésre váró kihívás a kirándulás során.

Szállástippek Szanda környékén>>

 

 

Ezeréves kőóriások nyomában a Velencei-tónál (7,2 km)

Nagyobb szintemelkedésektől mentes, és végig csodás úton halad végig a Velencei-hegység egyik legnépszerűbb túrája, ami a pákozdi ingókövekhez visz. A laza, 7,2 km-es körtúra a település szívéből, a Hősök teréről indul, és elhalad a festői Bella-tó mellett, hogy aztán legelőkön át vezessen el az egymáson egyensúlyozó, lenyűgöző sziklaformációkig. A Sár-hegyen haladva számos geológiai csodának lehetünk szemtanúi, bámulatos sziklaformációk bontakoznak ki útunk során.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NaTúra | Menyházi Regina (@natura_menyhazi_regina) által megosztott bejegyzés

Szállástippek Pákozd környékén>>

 

 

Gyalogtúra a Bátor tanösvényen (8,2 km)

Eldugott, háborítatlan tájra lelhetsz a Bükk és a Heves–Borsodi-dombság találkozásánál, ahol az évmilliók nyomába eredhetsz. Bátor község központjától csatlakozhatsz rá a 8,2 km-es Bátor tanösvényre, mely 12 állomáson át mutatja be a földtörténeti korok változásait a térségben. Gyaloglás közben gyönyörű sziklák, erdő, patak színesíti a kirándulást, ahol gazdag növény- és állatvilággal találkozhatsz.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tünde Tóth (@tundetoth11) által megosztott bejegyzés

 

 

+1 tipp:

Ha 2024-re keresel túraötleteket, akkor nem árt közelebbről is átböngészned az Országos Kéktúra legszebb útvonalait! Nem kell mindjárt egy teljes távot végigcsinálnod, hiszen akár szakaszokra is bonthatod a barangolást. Amennyiben nem szeretnél könnyíteni, és Budapesthez közeli kirándulásra vetemednél, válaszd az OKT 14-es szakaszát, mely 14,1 km hosszú és Hűvösvölgytől a Rozália téglagyárig fut – érintve a Guckler Károly-kilátót is!

Guckler Károly-kilátó (Budapest)Guckler Károly-kilátó (Budapest)

 

Korábbi cikkeink a témában:

5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig Tovább a cikkhez>>

5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig Tovább a cikkhez>>

Csodás panorámák a Kéktúra útvonalán, ahonnan terepasztallá törpül a világ Tovább a cikkhez>>

„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek  ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán Tovább a cikkhez>>

Az Országos Kéktúra 7. szakaszának ékköve: a Gaja-völgy Tovább a cikkhez>>

OKT. 23. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Farkas PéterOKT. 23. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Farkas Péter

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Létezik kellemesebb napindítás, mint ébresztőóra nélkül kelni az erdő hangjaira, miközben tudod: a napod felhőtlen wellnesszel és kiváló programokkal telik majd? Aligha! Szóval ne habozz, nézd meg, melyik szuper szálláshelyre foglalnál szívesen! Élvezd a természet közelségét, ahol talán az erdő lakóival is találkozhatsz!
A március 15-i hosszú hétvége legjobb szállásajánlatai után kutattok? Szeretnétek különleges csomagban foglalni, ahol extra meglepetést is tartalmaznak a kedvezményes árak? Wellness mellé jöhet egy kis lovagi torna vagy túra a bormúzeumban? Akkor ez a cikk Nektek szól! Szuper szállástippek következnek március 13-17. között!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.