Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Több millió éves időutazás őscápával és sok érdekességgel: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Karnyújtásnyira Soprontól és az osztrák határtól egy valódi időutazásra nevezhettek be, ha végigkövetitek a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházba vezető lábnyomainkat. Ezen a csodálatos kiránduláson elképesztő panorámapontokhoz, hűsít barlangba, izgalmas tanösvényekhez kalauzolunk el benneteket, melyek 10-12 millió évvel ezelőtt még a tajtékos Pannon-beltenger mélyén rejtőztek. Gyertek velünk és vegyetek részt ezen a hihetetlen kalandtúrán!

Régóta duruzsolták már a fülünkbe, hogy a Fertő-tó környéke valódi kincseket tartogat a vándoroknak, de szerettünk volna erről személyesen is meggyőződni. Így történt, hogy felkerestük az egyik legnépszerűbb látnivalót, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat, mely méltán képezi 2001 óta az UNESCO Világörökség részét.

Szállásajánlatok a környéken>>

Fertőrákosi Kőfejtő és BarlangszínházFertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

 

Modern tanösvény, gyönyörű kilátással

Ahhoz, hogy a tekintélyt parancsoló, évmilliókkal dacoló kőfalak közé léphessünk, előbb a Sziklai Benge Tanösvényt kellett végigjárnunk, mely a kőfejtő felszínén, csodálatos kilátóhelyekkel várt minket. Az út legelején egy figyelemfelkeltő fémplasztikába botlottunk, ami eszünkbe idézte az 1989-es Páneurópai Pikniket, és nem bántuk meg, hogy később tettünk egy sétát a közeli Páneurópai Piknik Emlékhelyre is.

A varázslatos tanösvényen továbbhaladva hamar elmerülhettünk a környék sokszínű állat-és növényvilágában. A csapáson felállított információs tábláknak köszönhetően pedig sok érdekességgel gazdagodtunk. Nagyon hasznosnak találtuk, hogy több helyen a QR-kód beolvasásával még interaktívabbá tették a kalandot számunkra, ezért képekkel, videókkal és játékokkal lett szuper izgalmas a túránk.

A Páneurópai Emlékmű a Fertőrákosi KőfejtőbenA Páneurópai Emlékmű a Fertőrákosi Kőfejtőben

 

A kacskaringós ösvényen járva mégis az a lebilincselő panoráma láncolt igazán magához minket, melyben 3 csodálatos kilátópontról is gyönyörködhettünk.

A Szárhalmi-erdőre néző panorámapontról a lombokkal párnázott vidékre nyílt csodás rálátás, és amikor hunyorogtunk, akkor Sopron városa is élesebben rajzolódott ki a távolban. A következő kilátóhely a lustán elnyúló Fertő-tóra nézett, ahonnan az ingyenesen használható távcsövek jóvoltából hamar feltérképezhettük a vidéket. A tanösvény utolsó állomásáról pedig a mészkőbánya látványában gyönyörködhettünk.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - a Szárhalmi-erdőre néző kilátóFertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - a Szárhalmi-erdőre néző kilátó

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - kilátó a Fertő-medencéreFertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - kilátó a Fertő-medencére

 

 

Időgép az őscápákhoz

A kilátót elhagyva csakhamar egy csigalépcsőn találtuk magunkat, mely a forró nyári melegből a hűvös barlangrendszerbe vezetett. Itt kezdődött a témapark bejárata, melynek küszöbén átlépve több millió évet repültünk vissza a múltba.

Tipp! Saját tapasztalatból azt tanácsoljuk, hogy vigyetek magatokkal egy könnyű pulóvert, ha fázósak vagytok, mert a roppant kőfalak között 14 foknál melegebb ritkán szokott lenni! Nekünk szerencsére nem volt problémánk ezzel. Sőt! Örültünk, hogy végre felfrissülhettünk kicsit a kinti kánikula után.

Úgy készültünk, hogy becsatlakozhassunk a minden fél- és egész órában induló ismeretterjesztő idegenvezetésre, ahol körülbelül 15 perc leforgása alatt szinte mindent elmeséltek nekünk a mészkőbarlang kialakulásáról, valamint a kőfejtő történetéről.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - élethű nagyságú őscápa a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház TémaparkjábanFertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - élethű nagyságú őscápa a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház Témaparkjában

 

Nem bántuk meg azt sem, hogy megtekintettük az informatív és látványos vetítést is. A kisfilmből megtudtuk, hogyan születettek meg a mészkőlerakódások az egykor itt élt állatok maradványaiból, és azt is, miképpen tették le a rómaiak Sopron elődjének, Scarbantiának az alapjait az innen származó kövekkel.

A kirándulás egyik legjobb része az őslénytani bemutató, ahol ledöbbentünk a hatalmas őscápa állkapcsától és az élethű Megalodon látványától!

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - hatalmas őscápa állkapocs a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház TémaparkjábanFertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház - hatalmas őscápa állkapocs a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház Témaparkjában

 

 

Különleges színházi élmények

Az út legutolsó állomása a híres barlangszínházba vezetett minket, ami Dohnányi Ernő (1877-1960), a híres zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus hatására jöhetett létre. Ő ébredt rá ugyanis arra, hogy a monumentális terek kitűnő akusztikáját felhasználva a helyszín kiválóan alkalmas lehet a szabadtéri játékok megrendezésére. 1937-ben, "a tündérszép éjszakán" aztán operazene töltötte be a Kőfejtőt, 1970-ben pedig az első színházi előadást is megtartották itt.

Nézzétek meg ti is saját szemetekkel ezt a hihetetlen helyet, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat, mely a közelmúltban történt fejlesztések nyomán ma már szinte egész évben látogatható!

Szállásajánlatok a környéken>>

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Savaria Karnevál 21. alkalommal invitálja a városba az igényes nyári szórakozásra vágyó vendégeket 2022. augusztus 25-28. között. A szombathelyi karnevál legnagyobb eseménye a katonai hagyományőrzők felvonulása, de rengeteg zenei és gasztronómiai program is vár.
Engedjetek a hullámok és a nyári napfény csalogatásának, ugyanis olyan szuper vízi élményekkel készültünk nektek, amiket szinte bűn lenne kihagyni! Túrázzatok a Tisza-tavon a Nap első sugaraiban fürdőzve, miközben felderítitek a nádasok élővilágát, jógázzatok a Velencei-tó hullámain és száguldjatok akár 30 km/h-ás sebességgel a Balaton nyílt víztükrén!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.