Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7 látnivaló és programlehetőség a Zselic mesébe illő lankáin

A Dunántúli-dombság egyik gyöngyszeme a Zselic, mely 250 méteres magasságával, apró, de hangulatos falvaival és varázslatos erdőivel megannyi lehetőséget kínál a kiránduláshoz. Cikkünkben 7 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, melyek között a család minden tagja talál magának valót!

 

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud

A Zselici Tájvédelmi Körzet szívében, a csillagos égbolt alatt és távol a település zajától épült meg a Csillagpark, melynek célja a helyi természeti értékek bemutatása. A programok nagy része a csillagvizsgáló épületében zajlik, de olykor a környező erdő is az interaktív játékok helyszínéül szolgál. A létesítmény eseményei között találunk távcsőbemutatót, csillagászati kiállítás keretében meteoritokat vizsgálhatunk, és részt vehetünk a Planetáriumban filmvetítésen is.

Szállástipp: Zselickisfaludon lélegzetelállító természeti környezetben vár titeket a Hotel Kardosfa*** mesés wellnessrészleggel és kiváló programokkal. Tovább a Hotel Kardosfa szállásajánlataihoz>>

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Zselici Csillagpark8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Zselici Csillagpark

 

 

Szennai Skanzen, Szenna

Ha elmerülnénk a zselici építészeti hagyományokban, akkor a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként létrejött Szennai Skanzen kötelező megálló. Lakóépületek, szőlőhegyi pincék, szakrális emlékek és gépszín is látható a március 1-jén újranyílt skanzenben.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Szennai Skanzen, fotó: ittjartam.hu8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Szennai Skanzen, fotó: ittjartam.hu

 

Szállástippek a környéken

 

 

Bőszénfai Vadaspark és Szarvasfarm

Kaposvártól 18 kilométerre, Bőszénfán hangulatos vadrezervátum fogad minket; az 1300 hektáros területen dámvadak, mufflonok és őzek élnek, melyeket akár magunk is etethetünk és simogathatunk. Megismerkedhetünk olyan hazai őshonos állatokkal, mint a szürkemarha, a vízibivaly és a racka juh, hiszen a park nemcsak állattartással, hanem tenyésztéssel is foglalkozik.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Bőszénfai Szarvasfarm8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Bőszénfai Szarvasfarm

 

 

Katica Tanya, Patca

Patcán, ezen az apró településen a kis- és nagygyermekes családok paradicsomi helyre bukkanhatnak. A babáktól a dédszülőkig mindenki megtalálja a neki való szórakozást a Katica Tanyán; több mint 100 játszóalkalmatosság, trambulinok és gokart pálya szolgálja ki az adrenalinfüggőket, de kézművesprogramok, állatsimogató, sőt a vállalkozó kedvűeknek tehénfejés teszi majd színesebbé a napját.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!

 

 

Deseda-tó, Kaposvár

Az ország leghosszabb mesterséges tava Kaposvártól északra fekszik, melyet akár a nyugalmas pihenés miatt, akár szabadidős tevékenység okán keresnénk fel, csalódni biztosan nem fogunk. A Toponárhoz közel eső részt leginkább a strandolók és a vízi sportok szerelmesei választják, így ha elvonulnánk egy kicsit a nyüzsgés elől, akkor a magyaregresi részt keressük. Telente korcsolyázhatunk a Deseda vizén, jó időben pedig a horgászat mellett körbetekerhetjük partját a nemrég épített bicikliút segítségével.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Deseda-tó8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Deseda-tó

 

Szállástippek Pécsen

 

 

Kirándulás a Sasréten

A zselici erdő és Sasrét rengeteg lehetőséget tartogat a túrázáshoz. Hűvös estéken, ha csendben figyelünk a gímszarvasok bőgését hallgathatjuk, felfedezhetjük a kisvasút végállomásától induló Csodaszarvas Tanösvény kincseit, de ellátogathatunk a közelben fellelhető Bidermann Vadászkastélyhoz is, ahol betekintést kaphatunk a régi vadászati kultúrába a folyosón megtekinthető minitárlat által.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Dél-Dunántúli barangolások a Ferde-vízeséstől a kalandos Siklósi várig
Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!

 

 

Almamelléki Erdei Vasút

Gyermekek számára is biztosan meghozza a kedvet a kiránduláshoz, ha az Almamellék és Sasrét közötti kisvasutat választjuk. A vonat nádassal szegélyezett halastavak mellett halad el, mielőtt a zselici erdő felé venné az irányt. A nagyjából félórás út végén a Kikerics Erdei Erdészeti Iskolához érkezünk, ahol szuper fajátszótér várja a legkisebbeket egy csodás program zárásaként.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Almamelléki Állami Erdei Vasút8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Almamelléki Állami Erdei Vasút

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Mátra hűs és kristálytiszta levegője, a környező hegyek bámulatos szépsége kiváló úti célt jelentenek az év minden időszakában. Ha kikapcsolódni, kirándulni vágyunk, vagy csak egy kis wellness kényeztetés lenne a cél, akkor mutatunk 5 olyan szállodát, melyek mindegyike jeleskedik ebben. Élvezzétek a Mátra szépségét és adjátok át magatokat a wellness élményeknek! Az eredmény önmagáért beszél, feltöltődve és felfrissülve érkeztek majd haza.
Ismered a természetjárók illemtanát? Tudod melyek azok az írott- és íratlan szabályok, amiket betartva tudatos kiránduló lehetsz? Fusd végig cikkünket, amiben csokorba szedtük a túraetikett fontosabb pontjait! Ha ezeket betartod, biztos lehetsz benne, hogy magadnak és a környezetednek is jót teszel!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
Tökéletes tavaszi program: fedezd fel hazánk arborétumait!
Már bontják szirmaikat a tavaszi virágok, néhány hét, és a bokrok, fák is zöld ruhába öltöznek. A szép idő a szabadba csalogat minket, és mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós sétát tenni a természetben. Hazánk számos botanikus kerttel, arborétummal rendelkezik, érdemes felkeresnünk valamelyiket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Rejtőzködő kirándulóhelyek, amiket kevesen ismernek ‒ barlangok, hegytetők és csendes kolostorromok
Szebbnél szebb kirándulóhelyek vesznek körbe minket Magyarországon, melyek felkereséséért szerencsére egyetlen huncut forintot sem kell fizetnünk. Csupán az erőnkre, kitartásunkra, lelkesedésünkre kell támaszkodni és máris feltárulnak előttünk a Bükk-vidék, a Bakony vagy akár a Vértes lenyűgöző úti céljai a természetben. A listánkon szereplő látnivalóknál ráadásul szinte biztosan nem ütköztök majd turistaáradatba sem.
Összegyűjtöttük Kecskemét legizgalmasabb látnivalóit!
Magyarország hetedik legnagyobb településeként Kecskemét bővelkedik a nevezetességekben. Budapest és Szeged között félúton található, így akár a fővárosból, akár az ország délibb régióiból közelítjük meg, nem kell sokat utaznunk, hogy valami izgalmas programot találjunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a város legfigyelemreméltóbb látnivalóit, úgyhogy irány Kecskemét!