Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

7 látnivaló és programlehetőség a Zselic mesébe illő lankáin

A Dunántúli-dombság egyik gyöngyszeme a Zselic, mely 250 méteres magasságával, apró, de hangulatos falvaival és varázslatos erdőivel megannyi lehetőséget kínál a kiránduláshoz. Cikkünkben 7 olyan programötletet gyűjtöttünk össze, melyek között a család minden tagja talál magának valót!

 

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud

A Zselici Tájvédelmi Körzet szívében, a csillagos égbolt alatt és távol a település zajától épült meg a Csillagpark, melynek célja a helyi természeti értékek bemutatása. A programok nagy része a csillagvizsgáló épületében zajlik, de olykor a környező erdő is az interaktív játékok helyszínéül szolgál. A létesítmény eseményei között találunk távcsőbemutatót, csillagászati kiállítás keretében meteoritokat vizsgálhatunk, és részt vehetünk a Planetáriumban filmvetítésen is.

Szállástipp: Zselickisfaludon lélegzetelállító természeti környezetben vár titeket a Hotel Kardosfa*** mesés wellnessrészleggel és kiváló programokkal. Tovább a Hotel Kardosfa szállásajánlataihoz>>

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Zselici Csillagpark8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Zselici Csillagpark

 

 

Szennai Skanzen, Szenna

Ha elmerülnénk a zselici építészeti hagyományokban, akkor a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként létrejött Szennai Skanzen kötelező megálló. Lakóépületek, szőlőhegyi pincék, szakrális emlékek és gépszín is látható a március 1-jén újranyílt skanzenben.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Szennai Skanzen, fotó: ittjartam.hu8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Szennai Skanzen, fotó: ittjartam.hu

 

Szállástippek a környéken

 

 

Bőszénfai Vadaspark és Szarvasfarm

Kaposvártól 18 kilométerre, Bőszénfán hangulatos vadrezervátum fogad minket; az 1300 hektáros területen dámvadak, mufflonok és őzek élnek, melyeket akár magunk is etethetünk és simogathatunk. Megismerkedhetünk olyan hazai őshonos állatokkal, mint a szürkemarha, a vízibivaly és a racka juh, hiszen a park nemcsak állattartással, hanem tenyésztéssel is foglalkozik.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Bőszénfai Szarvasfarm8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Fotó: Bőszénfai Szarvasfarm

 

 

Katica Tanya, Patca

Patcán, ezen az apró településen a kis- és nagygyermekes családok paradicsomi helyre bukkanhatnak. A babáktól a dédszülőkig mindenki megtalálja a neki való szórakozást a Katica Tanyán; több mint 100 játszóalkalmatosság, trambulinok és gokart pálya szolgálja ki az adrenalinfüggőket, de kézművesprogramok, állatsimogató, sőt a vállalkozó kedvűeknek tehénfejés teszi majd színesebbé a napját.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Szigetvár, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!

 

 

Deseda-tó, Kaposvár

Az ország leghosszabb mesterséges tava Kaposvártól északra fekszik, melyet akár a nyugalmas pihenés miatt, akár szabadidős tevékenység okán keresnénk fel, csalódni biztosan nem fogunk. A Toponárhoz közel eső részt leginkább a strandolók és a vízi sportok szerelmesei választják, így ha elvonulnánk egy kicsit a nyüzsgés elől, akkor a magyaregresi részt keressük. Telente korcsolyázhatunk a Deseda vizén, jó időben pedig a horgászat mellett körbetekerhetjük partját a nemrég épített bicikliút segítségével.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Deseda-tó8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Deseda-tó

 

Szállástippek Pécsen

 

 

Kirándulás a Sasréten

A zselici erdő és Sasrét rengeteg lehetőséget tartogat a túrázáshoz. Hűvös estéken, ha csendben figyelünk a gímszarvasok bőgését hallgathatjuk, felfedezhetjük a kisvasút végállomásától induló Csodaszarvas Tanösvény kincseit, de ellátogathatunk a közelben fellelhető Bidermann Vadászkastélyhoz is, ahol betekintést kaphatunk a régi vadászati kultúrába a folyosón megtekinthető minitárlat által.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Dél-Dunántúli barangolások a Ferde-vízeséstől a kalandos Siklósi várig
Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!

 

 

Almamelléki Erdei Vasút

Gyermekek számára is biztosan meghozza a kedvet a kiránduláshoz, ha az Almamellék és Sasrét közötti kisvasutat választjuk. A vonat nádassal szegélyezett halastavak mellett halad el, mielőtt a zselici erdő felé venné az irányt. A nagyjából félórás út végén a Kikerics Erdei Erdészeti Iskolához érkezünk, ahol szuper fajátszótér várja a legkisebbeket egy csodás program zárásaként.

8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Almamelléki Állami Erdei Vasút8 látnivaló és program a Zselic mesébe illő lankáin - Almamelléki Állami Erdei Vasút

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Mátra hűs és kristálytiszta levegője, a környező hegyek bámulatos szépsége kiváló úti célt jelentenek az év minden időszakában. Ha kikapcsolódni, kirándulni vágyunk, vagy csak egy kis wellness kényeztetés lenne a cél, akkor mutatunk 5 olyan szállodát, melyek mindegyike jeleskedik ebben. Élvezzétek a Mátra szépségét és adjátok át magatokat a wellness élményeknek! Az eredmény önmagáért beszél, feltöltődve és felfrissülve érkeztek majd haza.
Ismered a természetjárók illemtanát? Tudod melyek azok az írott- és íratlan szabályok, amiket betartva tudatos kiránduló lehetsz? Fusd végig cikkünket, amiben csokorba szedtük a túraetikett fontosabb pontjait! Ha ezeket betartod, biztos lehetsz benne, hogy magadnak és a környezetednek is jót teszel!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.