Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán

Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!

 

Vadregényes erdőkön át: Alföldi Kéktúra 1. szakasz

Útvonal: Szekszárd‒Bajai Átkelés

Vágjatok neki az Alföldi Kéktúrának, mely a szekszárdi borvidék szívéből, a vasútállomás mellől indul! Már a tervezésnél érdemes kétnapos kirándulással számolni, így a teljes 45,8 km-es távból csak 18,8 km-t kell elsőre megtenni Keselyűsig. Mielőtt megkezdenétek a menetelést, szakíthattok időt Szekszárd kincseinek felfedezésére, mert a kitűnő borok kóstolásán túl a Kálvária Kilátó fantasztikus panorámáját, a Lösz-szurdik tanösvények meredek falait vagy az édes kalandokra csábító Mézeskalács Múzeumot is látni kell! A Bárányfokot elérve lerövidíthetitek a túrát a (márciustól újrainduló) Gemenci Erdei Vasútra pattanva. Bárhogy döntötök: a Gemenci-erdőben utazni csodálatos élmény lesz. Keressétek fel a pörbölyi Ökoturisztikai Központot és a különleges szépséggel megáldott Türr István-kilátót is!

Szállásajánlatok Szekszárd környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci erdő/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci erdő/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci Állami Erdei VasútBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci Állami Erdei Vasút

 

 

Ráérős városnézés és kirándulás: Alföldi Kéktúra 6. szakasz

Útvonal: Szarvas‒Dévaványa szakaszon belül Szarvas‒Mezőtúr

Mivel jó sok látnivalót tartogat az Alföldi Kéktúra 6., 75,8 km-es szakasza, ezért kezdő barangolóknak bőven elég lesz teljesíteni a Mezőtúrig futó 25,4 km-t. Mielőtt nekirugaszkodtok a kihívásnak, térképezzétek fel Szarvas ragyogó programjait, melyek közül a Szarvasi Arborétum, a Bolza-kastély, a Mini Magyarország és a Körösvölgyi Állatpark is kiemelkedik! Ha nem szoros a menetrend, akkor a tetejébe még egy kiadós wellnesst is beiktathattok a Szarvasi Gyógyfürdőben, mielőtt a Peresi gátőrházig közel 5 órát gyalogolnátok. Komp segítségével juthattok el a Körös jobb partjára, ahol tovább visz az út a békáktól zajos holtágak, széljárta legelők, ártéri erdők mentén. Mezőtúron ne mulasszátok el megtekinteni a Túri Fazekas Múzeumot!

Szállásajánlatok Szarvason>>

Szállásajánlatok Mezőtúron>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Bolza-kastély / Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Bolza-kastély / Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Mezőtúr határa / Fotó: kektura.hu, Veres ZsoltBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Mezőtúr határa / Fotó: kektura.hu, Veres Zsolt

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

 

Folyók mentén: Alföldi Kéktúra 7. szakasz

Útvonal: Dévaványa‒Vésztő szakaszon belül Dévaványa‒Körösladány

Félúton Ecsegfalva és Dévaványa között bújik meg a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont KMNP, amihez érdemes egy kis kitérőt tenni, mielőtt ráléptek az Alföldi Kéktúra 7. szakaszára. Az összesen 47,4 km-es távnak nagyjából 5 óra alatt tudhatjátok le a Körösladányig nyújtózó, 19,2 km-es szeletét. Ha gyűjtitek a kiránduláshoz való pecséteket, akkor a következőt a Folyás-érnél lelhetitek fel. A keskeny csatornát elhagyva, tovább visz az út a végtelen szántóföldek mellett, míg meg nem érkeztek a Sebes-Körös partján elterülő Körösladányba. A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Házában megelevenedik előttetek a település múltja a csodálatos tárgyi emlékek jóvoltából.

Szállásajánlatok Körösladány környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont KMNP/ Fotó: kektura.hu, Sztankó BálintBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont KMNP/ Fotó: kektura.hu, Sztankó Bálint

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Sebes-Körös / Fotó: kektura.hu, Veres ZsoltBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Sebes-Körös / Fotó: kektura.hu, Veres Zsolt

 

 

 

Kastélyok a Nyírségben: Alföldi Kéktúra 12. szakasz

Útvonal: Nyírbátor‒Kisvárda szakaszon belül Nyírbátor‒Vaja

19,5 km menetelés is bőven elég lesz, ha nem szeretnétek a teljes 51,1 km-es Alföldi Kéktúra 12-es szakaszt bejárni. Nyírbátorra megérkezve hamar látni fogjátok, hogyan változik a táj képe: a szilaj homokdombok helyét lassanként átveszi a zöld növényzet. Találjatok rá az itt rejtőző Báthori Várkastély és Panoptikumra, a látványos Várostörténeti sétányra és hazánk legnagyobb, legrégibb fa harangtornyára! Nyírderzsig kicsit több mint 2 órát kell talpalnotok, majd egy utolsó nekirugaszkodást követően elhaladhattok Vaja településtáblája mellett. Álljatok meg a káprázatos Vajai-tónál, a szépen felújított Vay-kastélynál és a régi időket idéző Tájháznál!

Szállásajánlatok Nyírbátorban és környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Vajai-tó/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Vajai-tó/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

 

 

Vissza a hegyekbe: Alföldi Kéktúra 13. szakasz

Útvonal: Kisvárda–Sátoraljaújhely szakaszon belül Karcsa–Sátoraljaújhely

Az Alföldi Kéktúra zárásához 65,6 km-t kell legyalogolni, de senki nem fogja felróni nektek, ha csak a Karcsától induló 24,8 km-es távot teljesítitek. A község Árpád-kori műemléktemplomát a szóbeszéd szerint egy éjjel alatt maguk a tündérek építették fel, ahonnan csak pár lépés a mesébe illő Tájház. Karoson a Honfoglalás Kori Látogató Központot és a benne található emlékparkot nézzétek meg közelebbről, melyek őseink dicső múltjáról regélnek! Felsőbereckinél lépitek majd át a Bodrog tajtékos vizét, ahonnan még egy utolsó nagy rohammal vehetitek be Sátoraljaújhelyet. Vegyétek célba a Zsólyomkai pincesort, a Zemplén Kalandparkot és a Szár-hegyen magasodó történelmi emlékhelyet, a Magyar Kálváriát!

Szállásajánlatok Sátoraljaújhelyen és környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Alföldi Kéktúra 13. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Alföldi Kéktúra 13. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Magyar Kálvária (Sátoraljaújhely)Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Magyar Kálvária (Sátoraljaújhely)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
Úszkáljatok a mészkősziklák ölelésében, lazítsatok a forró rönkszaunában vagy nevezzetek be egy izgalmas csúszdázásra, esetleg vadvízi kalandra! Gyertek velünk a vadregényes Észak-Magyarország, az igézően szép Alföld és a változatos Nyugat-Dunántúl mesébe illő fürdőhelyeire – nem bánjátok meg!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!