Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kémleljük együtt az eget! Íme a legnépszerűbb csillagvizsgálók Magyarországon

Egy évben 80-120 napon tiszta az ég, amikor jól kémlelhetjük az eget és aligha fogadhat a csillagoknál és bolygóknál szebb látvány egy-egy hazai csillagvizsgáló kupolájában, éppen ezért összeszedtük nektek ötöt Magyarország legnépszerűbb csillagvizsgálói közül.

 

Pannon Csillagda, Bakonybél

A Balaton-felvidék számos programja közül a Bakonybélen található Pannon Csillagda állandó kiállításán a csillagászat és az űrkutatás történetét ismerhetitek meg és amit szerintünk semmi esetre se hagyjatok ki. Meteoritot simogathatunk, szkafanderes ruhával ismerkedhetünk, nappal napkitöréseket, éjjel pedig a csillagos égboltot kémlelhetjük. A programok 1,5-2 órásak, a nappaliak nem időjárás függőek, az éjszakai távcsöves bemutatókon pedig a Holdat, a csillaghalmokat tekinthetjük meg.

Amennyiben az idő nem megfelelő, akkor vetítéssel mutatják be az éjszakai égboltot. Az itteni planetárium hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép felbontása kétszer akkora, mint a többi magyarországi planetáriumé, valamint térhatású a hang és 3D-s képet vetítenek. Közép-Európában ez az első és egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetárium.

Pannon Csillagda, BakonybélPannon Csillagda, Bakonybél

 

Piszkéstetői Obszervatórium, Mátraszentimre

A Piszkéstetői Csillagvizsgálót az ott zajló kutató munka miatt csak előre egyeztetett időpontban március 1. és október 31. között látogathatjuk meg, ugyanis a Mátra szívében, 944 méter magasan fekvő planetáriumban a szupernóvák, a kis égitestek és a változócsillagok vizsgálatát végzik. Sajnos éjszakai nézelődésre nincs lehetőségünk, mert ilyenkor a tudomány van a középpontban. Kihagyhatatlan úti cél azok számára, akik kíváncsiak a világűr rejtelmeire, az ország legnagyobb csillagközi kutatásra használt távcsövére, az RCC-távcsőre és a felfedezésekről híressé vált Schmidt-teleszkópra. Érdekesség, hogy a planetárium épületét az Oroszlán csillagkép mintájára tervezték.

 

Polaris Csillagvizsgáló, Óbuda

Az obszervatóriumban esti távcsöves bemutatókon vehetünk részt. A program során távcsövekkel nézhetjük meg az aktuális égi látnivalókat, amikről elmesélnek minden érdekességet. Megismerhetjük a csillagképeket és a hozzájuk kapcsolódó legendákat. Ha Budapesten járunk és szerencsések vagy előrelátóak vagyunk, elcsíphetünk rendkívüli csillagos esemény alkalmával tartott előadást is.

Polaris Csillagvizsgáló, ÓbudaPolaris Csillagvizsgáló, Óbuda

 

Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében egy mesterséges kis tóval körülvett szigetén mindenki megismerkedhet a tudomány lenyűgöző, kalandokkal teli és szórakoztató oldalával is. Az itt található mobil digitális planetáriumban csillagképekről, bolygókról, az űrkutatás mérföldköveiről és az egész Univerzumról szóló műsorokat vetítenek nekünk. A modern debreceni planetárium alkalmas félgömb alakú, úgynevezett teljeskupolás-filmek vetítésére is, ami egyedülálló moziélményt jelent, hiszen a kép 360 fokban vesz körül bennünket. A csillagdában napközben a naptávcső segítségével vizsgálhatjuk a Nap és annak különleges felszíni alakzatait, de tavasztól késő őszig rendszeresen szerveznek éjszakai csillagnéző programokat is.

 

Svábhegyi Csillagvizsgáló, Budapest

A Svábhegy tetején fekvő obszervatórium és interaktív csillagászati élményközpont izgalmas ismeretterjesztő programokkal vár mindenkit korosztálytól függetlenül. Lézeres csillagképtúrán ismerhetjük meg az évszakok csillagképeit, interaktív 2D és 3D előadások, valamint látványkísérletek várnak, vizsgálhatunk napkitöréseket és napfoltokat, éjjel holdkrátereket tanulmányozhatunk, galaktikus gázködökről hallgathatunk előadást és további ezekhez hasonló, érdekes programok várnak ránk. Emellett pedig itt található Budapest legnagyobb bemutatótávcsöve.

Egyetek egy jót a Svábhegyi Fonográf Vendéglőben>>

Svábhegyi Csillagvizsgáló, BudapestSvábhegyi Csillagvizsgáló, Budapest

Svábhegyi Csillagvizsgáló, BudapestSvábhegyi Csillagvizsgáló, Budapest

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Saját szauna a szobátokhoz? Igen! Mutatunk 3+1 szállodát Magyarországon, ahol nem csak a hotel wellnessrészlegében élvezhetitek a szauna forróságát, hanem a saját szobátokhoz, illetve lakosztályotokhoz tartozó spa-ban is.
Tata az „Élővizek városa” nevet nem véletlenül kapta, hiszen az Öreg-tó, a Cseke-tó és Derítő-tó mellett számos gazdag vizű patakot és ért is találunk környékén. A varázslatos Angolpark, a híres Öreg-tó, és az ikonikus tatai vár mellett még számos érdekesség vár rátok ebben a gyönyörű városban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.
Csodaszép babakocsis kirándulóhelyek gyerekkel, amit a legkisebbek is imádni fognak!
Zubogó vízesések, barlangi túrák, csodás élmények - bababarát kirándulóhelyek, amiket babakocsival is könnyedén bejárhattok. Egy csöppséggel a fedélzeten mindig kicsit körülményesebb az utazás, viszont, jó, ha tudjátok: léteznek olyan babakocsis kirándulóhelyek Magyarországon, melyeket még a legkisebbekkel is végigsétálhattok. Ne hagyjátok ki a Fátyol-vízesést, a Fényes tanösvényt és a trópusi dzsungelt se!
Szállások az erdők ölelésében – ilyen a tökéletes pihenés
Létezik kellemesebb napindítás, mint ébresztőóra nélkül kelni az erdő hangjaira, miközben tudod: a napod felhőtlen wellnesszel és kiváló programokkal telik majd? Aligha! Szóval ne habozz, nézd meg, melyik szuper szálláshelyre foglalnál szívesen! Élvezd a természet közelségét, ahol talán az erdő lakóival is találkozhatsz!