Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Veszprémnek történelmileg egyedülálló lehetőség az Európa kulturális fővárosa cím

2023.01.10 | 5 perc

Történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím Veszprém és a térség számára - jelentette ki a területfejlesztési miniszter a január 21-én hivatalosan is megnyíló Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI

Szállásajánlatok Veszprémben>>

 

Navracsics Tibor emlékeztett a hétfőn tartott sajtótájékoztatón: a majd 40 éve indult EKF program (Európa Kulturális Fővárosa) célja, hogy felhívja a figyelmet az európai kulturális örökség és a kulturális közösség közös pontjaira, bizonyítva azt a tézist, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mint ami elválasztja. Az EKF program lehetőséget ad  Veszprémnek és a Bakony-Balaton régiónak arra, hogy megjelenjen jól ismert és méltán népszerű turisztikai célpontok közt, mert a térség a táj szépségét, az emberek szofisztikáltságát és a programok minőségét tekintve is felveszi a versenyt ezekkel - hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor fontosnak nevezte azt is, hogy 2023 után is megmaradjon a lendület, és a régió Közép-Európában elsőként egyfajta kulturális-kreatív ipari térséggé is váljon, bizonyos fokig gazdasági értelemben is önfenntartó és önellátó módon.

Porga Gyula,Veszprém polgármestere hangsúlyozta, az EKF program bár egy adott évre szól, fontos a felkészülési időszak is, valamint az, hogy hosszú távon is minél többet tudjon nyerni vele a város és a térség. Hozzátette: magára a programra területfejlesztési, közösség- és városépítő eszközként tekintenek, arra koncentrálva, amelyek összekötik a térség településeit. Nagy teljesítménynek nevezte, hogy 116 önkormányzattal közösen valósítják meg a programokat. A polgármester elmondta azt is, hogy Veszprém célja, hogy saját kategóriájában 2030-ig Európa húsz legélhetőbb városa közt legyen. Ennek eléréséhez az EKF-program erőt és magabiztosságot ad - jelentette ki.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta: októberben indították el programtervező applikációjukat, és már elkészült a megnyitó műsorfüzete is. A közelmúltban Zágrábban és Ljubljanában is nemzetközi programnépszerűsítő rendezvényt tartottak, hiszen a szomszédos országokból várják a legtöbb vendéget. Megjegyezte, bár a hivatalos megnyitó január 21-én lesz - a 17 órakor kezdődő zártkörű hivatalos megnyitót és a beszédeket a Duna, míg a 20 órakor, három belvárosi helyszínen zajló nyitóműsort az M5 csatorna közvetíti élőben - már több eseményük is megkezdődött. Az interurbán programban időről időre egy-egy város mutatkozik be, elsőként az EKF-cím egyik tavalyi viselője, a litván Kaunas, és a Művészetek Házában is több kiállítással készülnek.

A hivatalos nyitónapon már reggeltől élőzenei rendezvények várják a közönséget: a Szent Imre téren népzenészek és néptáncosok, a Hangvilla előtt bárzongoristák, a városháza előtt  veszprémi és régiós énekkarok, a Papírkutyában jazz, blues és soul előadók, az Expresszóban családi délelőtt, az EKF iroda kirakatában a Little Moon produkció tagjai zenélnek, a Petőfi Színházban pedig színházi, operett és irodalmi programok lesznek. Az este 20 órakor kezdődő, mintegy 50 perces nyitóműsorról Can Togay János, az EKF program művészeti és kreatív főtanácsadója elmondta: Veszprémnek nincs olyan tere, amely tízezreket be tudna fogadni. Ezért úgy döntöttek, hogy három helyen, a várban, az Óváros téren és a húszemeletes tövében egyszerre tartják a műsort, amelyben megjelenik Gizella királyné egy nyolcméteres bábu formájában és Verancsics Faustus, egy 17. századbeli, késő reneszánsz polihisztor figurája is. A hétvégén 13 helyszínen 50 ingyenes program várja a városba érkezőket.

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Királyi lábnyomok és titkos kalandok Veszprémben
Itt az idő, hogy jobban megismerd a festői szépségű Veszprémet, mely dínókat rejtő állatkerttel, pezsgő kulturális élettel, kihagyhatatlan patakparti falatozással és történelmi időutazással csábít új kalandokra!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hazánk bővelkedik a természeti értékekben, melyeket akár gyermek- és kisvasutakon utazva is megtekinthettek vagy eljuthattok hozzájuk. Összegyűjtöttünk kis hazánk 5 kisvasút vonalát, hogy a saját szemetekkel is megtekinthessétek ezeket az értékeket.
Zemplén tele van különleges, lélegzetelállító látnivalókkal. A Megyer-hegyi Tengerszemet már biztos mindenki látta, így ez alkalommal talán kevésbé ismert helyeket hoztunk el, amik ugyanúgy tartogatnak magukban élményeket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
15 lenyűgöző római kori emlék és rom Magyarországon
Összegyűjtöttünk 15-öt a legfontosabb római kori emlékekből, hogy megkapjuk a választ a klasszikussá vált kérdésre: Mit adtak nekünk a rómaiak?