Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon

Hazánk bővelkedik a természeti értékekben, melyeket akár gyermek- és kisvasutakon utazva is megtekinthettek vagy eljuthattok hozzájuk. Összegyűjtöttünk kis hazánk 5 kisvasút vonalát, hogy a saját szemetekkel is megtekinthessétek ezeket az értékeket.

 

Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci Erdei Vasút Magyarország egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb természetvédelmi területén halad át. Különlegessége abban rejlik, - ami európai viszonylatban is egyedülálló - hogy ez az egyetlen ártéri erdő kis hazánkban, és a 32 kilométernyi utazás során eme kivételes adottságokkal rendelkező terület növény- és állatvilágát tekinthetitek meg. Története visszanyúlik egészen a 19. század legvégéig, amikor a legelső verziója még egyszerű, lóvontatású vasútként került lefektetésre. Ma már az Alföldi Kéktúra vonalában csatlakozva kanyarog több mint 30 kilométeren át, és az erdei vasutas természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával, melyekhez akár szakvezetés is kérhető.

Szállásajánlatok a környéken>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Gemenci Erdei VasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Gemenci Erdei Vasút

 

 

Lillafüredi Erdei Vasút

Ha szeretnétek hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútján, valódi hegyipályán, meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon és alagutakon át utazva megcsodálni hazánk milyen természeti értékekkel bír, akkor a Lillafüredi Erdei Vasútat mindenképp ki kell próbálnotok. A kisvasút városi környezetből, a diósgyőri vár közeléből indul és olyan látványosságokhoz juthattok el, mint a Garadna völgyben a Hámori-tó, vagy a partján díszelgő Palotaszálló, a közvetlen közelében lévő vízeséshez, az Anna és a Szent István barlanghoz, az újmassai őskohóhoz és számos gyalogos túra kiindulópontjához.

Szállásajánlatok Lillafüreden>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Lillafüredi Erdei VasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Lillafüredi Erdei Vasút

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Lillafüred látnivalói
Magyarország északkeleti régiója joggal szerepel turisztikai térképeken, hiszen Lillafüred és környéke csodás látnivalókkal kecsegtet. Ismerjétek meg hazánk legmagasabb vízesésének, az egyik legszebb kisvasútnak, az ikonikus Palotaszállónak, és az egyik - talán - legtöbbet fotózótt tónak otthont adó vidéket.

 

 

 

Széchényi-hegyi Gyermekvasút

A főváros II. és XII. kerületében haladó gyermekvasút a maga nemében páratlan látványosság. Érdekessége, hogy a vonatok közlekedését – felnőttek felügyelete mellett – gyermekek irányítják. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart és a két végállomáson túl a vonatok 6 helyen állnak meg menetrendszerűen: Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. Akár fél- vagy egynapos kirándulásra indultok, az utatok során a budai hegyvidék kilátóit, erdei játszótereit, kegyhelyeit és más érdekes pontjait fedezhetitek fel a megállók közelében.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Széchenyi-hegyi GyermekvasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

 

 

Zsuzsi Erdei Vasút

A debreceni vidék egyik kedvelt kirándulóhelye az a vasútvonal, amin a Zsuzsi Erdei Vasút is közlekedik. A környék bőven tartogat számunkra kikapcsolódási lehetőséget, hiszen ott van például a Hármashegyi-kilátó és hazánk második leghosszabb, az Alföldön áthaladó túraútvonala, az Alföldi Kéktúra is erre található, továbbá ott van még az Ördögárok, a Gúthi-erdő és az erdei tanösvény is.

Szállásajánlatok Debrecenben>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Zsuzsi Erdei VasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Zsuzsi Erdei Vasút

 

 

Mátravasút

A Gyöngyösi Állami Erdei Vasút, vagy közismertebb nevén Mátravasút a Mátra hegység déli oldalában haladó, hazánk utolsó olyan keskeny nyomközű erdei vasútja, amely a mai napig két vonalon is menetrend szerinti személyszállítást végez. Története visszanyúlik egészen 1906-ig, amit az Egri Érseki Uradalom építtetett. Az azóta eltelt több, mint 100 év alatt számtalanszor megújult, több átalakításon is átesett, mely nem csak magát az útvonalat, hanem magukat a járműveket is érintette. A Mátra az év minden szakában felejthetetlen élményeket kínál, hiszen számos természeti érték, kilátók, tanösvények várják, hogy felfedezzétek őket.

Szállásajánlatok Gyöngyösön>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 kastélyhotel és kúria Magyarországon, ahol elegancia és főúri kényelem vár rátok
Hoztunk nektek 6 festői kastélyhotelt, ahol impozáns környezetben pihenhettek és garantáltan felejthetetlen élményekkel fogtok gazdagodni. Tegyetek egy romantikus sétát a kastélyparkban, élvezzétek a kényeztető wellnesst és éljetek át fejedelmi kényelmet exkluzív környezetben!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A 2021 augusztusában újranyitott Nádasdy-kastély 150 000 látogatót csábított 1,5 év alatt. A Tudor stílusban épült műemlék és a 29 hektáron elterülő park rendkívül népszerű új, önálló turisztikai célponttá vált.
Történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím Veszprém és a térség számára - jelentette ki a területfejlesztési miniszter a január 21-én hivatalosan is megnyíló Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.