Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon

Hazánk bővelkedik a természeti értékekben, melyeket akár gyermek- és kisvasutakon utazva is megtekinthettek vagy eljuthattok hozzájuk. Összegyűjtöttünk kis hazánk 5 kisvasút vonalát, hogy a saját szemetekkel is megtekinthessétek ezeket az értékeket.

 

Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci Erdei Vasút Magyarország egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb természetvédelmi területén halad át. Különlegessége abban rejlik, - ami európai viszonylatban is egyedülálló - hogy ez az egyetlen ártéri erdő kis hazánkban, és a 32 kilométernyi utazás során eme kivételes adottságokkal rendelkező terület növény- és állatvilágát tekinthetitek meg. Története visszanyúlik egészen a 19. század legvégéig, amikor a legelső verziója még egyszerű, lóvontatású vasútként került lefektetésre. Ma már az Alföldi Kéktúra vonalában csatlakozva kanyarog több mint 30 kilométeren át, és az erdei vasutas természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával, melyekhez akár szakvezetés is kérhető.

Szállásajánlatok a környéken>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Gemenci Erdei VasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Gemenci Erdei Vasút

 

 

Lillafüredi Erdei Vasút

Ha szeretnétek hazánk egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútján, valódi hegyipályán, meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon és alagutakon át utazva megcsodálni hazánk milyen természeti értékekkel bír, akkor a Lillafüredi Erdei Vasútat mindenképp ki kell próbálnotok. A kisvasút városi környezetből, a diósgyőri vár közeléből indul és olyan látványosságokhoz juthattok el, mint a Garadna völgyben a Hámori-tó, vagy a partján díszelgő Palotaszálló, a közvetlen közelében lévő vízeséshez, az Anna és a Szent István barlanghoz, az újmassai őskohóhoz és számos gyalogos túra kiindulópontjához.

Szállásajánlatok Lillafüreden>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Lillafüredi Erdei VasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Lillafüredi Erdei Vasút

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Lillafüred látnivalói
Magyarország északkeleti régiója joggal szerepel turisztikai térképeken, hiszen Lillafüred és környéke csodás látnivalókkal kecsegtet. Ismerjétek meg hazánk legmagasabb vízesésének, az egyik legszebb kisvasútnak, az ikonikus Palotaszállónak, és az egyik - talán - legtöbbet fotózótt tónak otthont adó vidéket.

 

 

 

Széchényi-hegyi Gyermekvasút

A főváros II. és XII. kerületében haladó gyermekvasút a maga nemében páratlan látványosság. Érdekessége, hogy a vonatok közlekedését – felnőttek felügyelete mellett – gyermekek irányítják. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart és a két végállomáson túl a vonatok 6 helyen állnak meg menetrendszerűen: Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. Akár fél- vagy egynapos kirándulásra indultok, az utatok során a budai hegyvidék kilátóit, erdei játszótereit, kegyhelyeit és más érdekes pontjait fedezhetitek fel a megállók közelében.

Szállásajánlatok Budapesten>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Széchenyi-hegyi GyermekvasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

 

 

Zsuzsi Erdei Vasút

A debreceni vidék egyik kedvelt kirándulóhelye az a vasútvonal, amin a Zsuzsi Erdei Vasút is közlekedik. A környék bőven tartogat számunkra kikapcsolódási lehetőséget, hiszen ott van például a Hármashegyi-kilátó és hazánk második leghosszabb, az Alföldön áthaladó túraútvonala, az Alföldi Kéktúra is erre található, továbbá ott van még az Ördögárok, a Gúthi-erdő és az erdei tanösvény is.

Szállásajánlatok Debrecenben>>

Gyermek- és kisvasutak Magyarországon - Zsuzsi Erdei VasútGyermek- és kisvasutak Magyarországon - Zsuzsi Erdei Vasút

 

 

Mátravasút

A Gyöngyösi Állami Erdei Vasút, vagy közismertebb nevén Mátravasút a Mátra hegység déli oldalában haladó, hazánk utolsó olyan keskeny nyomközű erdei vasútja, amely a mai napig két vonalon is menetrend szerinti személyszállítást végez. Története visszanyúlik egészen 1906-ig, amit az Egri Érseki Uradalom építtetett. Az azóta eltelt több, mint 100 év alatt számtalanszor megújult, több átalakításon is átesett, mely nem csak magát az útvonalat, hanem magukat a járműveket is érintette. A Mátra az év minden szakában felejthetetlen élményeket kínál, hiszen számos természeti érték, kilátók, tanösvények várják, hogy felfedezzétek őket.

Szállásajánlatok Gyöngyösön>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 kastélyhotel és kúria Magyarországon, ahol elegancia és főúri kényelem vár rátok
Hoztunk nektek 6 festői kastélyhotelt, ahol impozáns környezetben pihenhettek és garantáltan felejthetetlen élményekkel fogtok gazdagodni. Tegyetek egy romantikus sétát a kastélyparkban, élvezzétek a kényeztető wellnesst és éljetek át fejedelmi kényelmet exkluzív környezetben!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A 2021 augusztusában újranyitott Nádasdy-kastély 150 000 látogatót csábított 1,5 év alatt. A Tudor stílusban épült műemlék és a 29 hektáron elterülő park rendkívül népszerű új, önálló turisztikai célponttá vált.
Történelmileg egyedülálló lehetőséget jelent az Európa kulturális fővárosa cím Veszprém és a térség számára - jelentette ki a területfejlesztési miniszter a január 21-én hivatalosan is megnyíló Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.