Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Városlátogatás Pécsett

Ismerjétek meg a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosát, Pécset.

Amennyiben kedvelitek a mediterrán hangulatot, a városnézés az egyik kedvenc hobbitok és emellett szívesen is turáztok, akkor Pécs tökéletes úti cél lesz számotokra. Ajánlónkban Pécs kihagyhatatlan látnivalóit gyűjtöttük Nektek egy csokorba.

Pécs egyik nevezetessége a 197 méter magas TV-torony, ahonnan nem mellesleg páratlan a kilátás.Pécs egyik nevezetessége a 197 méter magas TV-torony, ahonnan nem mellesleg páratlan a kilátás.

 

Országunk ötödik legnagyobb települése hallatán olyan dolgok juthatnak eszünkbe, mint a Zsolnay porcelán, a Barbakán, a Mecsek és a TV torony, a város egyik jelképe a pécsi dzsámi vagy a Pezsgőház.

 

Európa Kulturális Fővárosa (2010)

A Dunántúl legnagyobb települése számtalan lehetőséggel kecsegtet az oda látogatók számára, legyen szó akár kulturális élményekről, kirándulásokról, az állandó kiállításoak, galériák vagy az időszakos bemutatók széles választékáról, vagy éppen egy történelmi időutazásról. Pécs nem véletlenül kapta meg 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet (Essennel és Isztambullal együtt), fővárosunk után itt található a műemlékek, köztéri műalkotások, kiállítások, galériák és időszaki bemutatók legszélesebb választéka.

Szállásajánlatunk Pécsett: Sándor Hotel>>
Még több pécsi szállást itt találtok>>

 

Pécsett található hazánk legnagyobb törökkori emléke, a Gázi Kászim pasa dzsámija.Pécsett található hazánk legnagyobb törökkori emléke, a Gázi Kászim pasa dzsámija.

 

Amit mindenképpen látnotok kell

Ilyen kihagyhatatlan látnivaló a Szent István téren található ókeresztény síremlék, a Cella Septichora Látogatóközpont, a római birodalom korába visszanyúló székesegyház, a hívogató Széchenyi-tér, a város egyik jelképének számító és hazánk legnagyobb törökkori emléke Gázi Kászim pasa dzsámija és ha már a téren járunk, a déli részén vethetünk egy pillantást a Zsolnay-kútra is. 

Ha városnézés közben megéheznétek és megszomjaznátok, rengeteg vendéglátóhely közül választhattok>>

 

A Dunántúl legnagyobb zsinagógájában 448 ülőhely található a férfiak számára, a karzaton pedig 476 női férőhely lett kialakítva.A Dunántúl legnagyobb zsinagógájában 448 ülőhely található a férfiak számára, a karzaton pedig 476 női férőhely lett kialakítva.

 

A Dunántúl legnagyobb zsinagógája is Pécsett található, mely ma is működik. A városnak időközben egyik látványosságává váló, a szerelmes párok kedvelt úticélja a Janus Pannonius utcai lakatfal fele is érdemes egy sétát tennünk. A páratlan kilátást keresőknek a Barbakán, vagy a Misinatetőn található 197 méter magas TV-torony kiváló lehetőséget nyújt.

 

Tudtátok, hogy a Zsolnay-kutat 18 évig egy raktárépületben tárolták, végül 1930-ban állították fel az irgalmas rendiek temploma előtti téren? Zsolnay Vilmos emlékére fia, Zsolnay Miklós 1908-ban ajánlotta fel a városnak díszkutat ajándékként. A mű elkészítésével 1909-ben Pilch Andort bízták meg, és 1912-ben el is készült a Zsolnay Gyárban. A kutat a következő évben a városhoz került, azonban az elhelyezés pontos helyéről nem tudtak dönteni különböző városrendezési okok, illetve az első világháború miatt. Ha Pécsen jártok, ne hagyjátok ki a Janus Pannonius Múzeum - Zsolnay Kerámia Kiállítást.

 

Érdemes elidőzni a Zsolnay-kútnál is, a Széchényi-tér déli részén.Érdemes elidőzni a Zsolnay-kútnál is, a Széchényi-tér déli részén.


A Mecsek lábánál található Tettye kiváló kirándulóhely, a Tettye téren pedig a számtalan ritkaságot és Közép-Európa egyik legnagyobb arizónai ciprusát magába ölelő arborétumot látogathatjuk meg.
A 20. századi magyar művészet páratlanul teljes bemutatását kínálják a város gyűjteményei, városi és magángalériái, mint a Modern Magyar Képtár, a Csontváry Múzeum, Victor Vasarely Múzeum vagy az Amerigo Tot Múzeum a teljesség igénye nélkül.


Amennyiben már a régióban járunk és belefér az időnkbe, érdemes egy túrát tenni a Villányi-hegységre és környékére, a Siklósi Vár vagy a Harkányi Termálfürdő felé is.

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Gyerekek és felnőttek is imádják a kisvasutat, ami hangulatos választás Magyarország gyönyörű vidékeinek megismerésére. Szerencsére bármerre is indulnánk, szinte minden régióban találkozunk ezzel a közlekedési eszközzel.
Mi a közös a Kínai nagy falban vagy az egyiptomi Holtak városában? Ugyanaz, ami összeköti a csodás Hollókőt, vagy épp a Tokaji borvidéket… azaz mind a UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartoznak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Igyatok egy jó kávét, bármerre is jártok - 15 újhullámos specialty kávézó vidéken
2022.05.27 | 11 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Legjobb pörkölőgépek, kézműves kávék, speciális ízjegyek. Budapesten túl a vidéki városok is bővelkednek specialty kávézókban, ahol megtaláljátok a kimagasló minőségű kávékülönlegességeket. Bemutatunk 15 vidéki specialty kávézót, ahol a mennyei kávé garantáltan szebbé varázsolja a napotokat!
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.
9 mesés kilátópont, ami rabul ejti a szemeteket és a szíveteket
Kéz-kilátó, balatoni kitérő, tóparti lazítás és 600 méter magasan lévő étterem – ezekre a helyekre látogatunk el többek között, ha velünk tartotok Magyarország legszebb panorámát ígérő pontjaira. Higgyétek el: nem éri meg kihagyni őket!
Bakancslistás nyári programok, amiket az egész család imádni fog
A nyár a nevetés és a szórakozás évszaka, azonban néha nehéz kérdés, hogy hova mehetne a család, ha azt akarjuk, hogy minden tagja jól érezze magát. Éppen ezért összeszedtünk nektek 9+1 olyan programtípust, ahol lemondások nélkül töltődhettek fel és kerülhettek közelebb egymáshoz. Kalandra fel!
Dallamokra táncoló vízsugarak és legendás szökőkutak
Játékos vízcseppek, elképesztő fényjátékok, történeteket mesélő szobrok és legendákkal átszőtt helyszínek szerepelnek legfrissebb programajánlónkban. Gyertek, nézzétek meg, hol lapulnak hazánk híres szökőkútjai, amiket vétek lenne kihagynotok!