Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A világ leghíresebb útikalauza és csillagai - a Michelin Guide története

2022.11.03 | 5 perc

Honnan indult Michelin Guide? Mit jelentenek a Michelin-csillagok, és mi alapján ítélik oda egy étteremnek?


A Michelin Guide története

Ha ismerősen cseng a ’Michelin’ név, de elsőre a gumiabroncsok jutnak eszetekbe róla, nem véletlen.

Minden egy kis Francia városban, Clermont-Ferrand-ban kezdődött 1889-ben. Egy testvérpár, Edouard és André Michelin egy olyan korban álmodta meg a világhírű gumiabroncs cégüket, amikor 3000-nél is kevesebb autó volt Franciaországban. Marketing fogásként készítettek egy piros útikönyvet, amiben egyéb hasznos információ mellett éttermeket és hoteleket ajánlottak az autósoknak, mindezt pedig azért tették, hogy az emberek kitérőket tegyenek ezekre a helyekre, ezáltal hamarabb kopjanak az autókon a gumik, és így újakat vegyenek - természetesen Michelin gumiabroncsokat.

A cég hamar felismerte az útikalauzban rejlő lehetőségeket, így az utazók segítségével, akik információkat gyűjtöttek és osztottak meg a hotelekről, egyre több adattal egészítették ki a kiadványokat. Sőt, a kiadványok ekkor már tartalmazták a Francia Autóklub ajánlásait, a szálláshelyek minőségét és az éttermek értékeléseit is.

Guide Michelin, 1929. / Forrás: wikipedia, TrouGuide Michelin, 1929. / Forrás: wikipedia, Trou



Két évtizedig ingyen osztogatták a kiskönyvet. A legenda szerint ez egészen addig tartott, amíg Andre Michelin be nem tért egy gumiboltba, ahol azzal szembesült, hogy a kedvenc útikönyveit a munkapad alátámasztására használják. Ezután, 1920-ban, piacra dobták az új Michelin Guide-ot, amihez 7 frankért lehetett hozzájutni.

Hamar világossá vált, hogy az éttermek iránti érdeklődés egyre nagyobb, ezért a Michelin testvérek csapatot toboroztak a névtelen kóstolókból, akik inkognitóban járták a vendéglátóhelyeket és értékelték azokat. Ők voltak az első ellenőrök. Az első csillagokat 1926-ban osztották ki, akkor viszont még csak 1 csillaggal jutalmazták a legjobb éttermeket. 5 évvel később bevezették a 0, 1, 2 és 3 csillagos hierarchia rendszert, 1936-ban pedig közzétették a csillagozás kritériumait is.

Azóta a Michelin Guide sikere lankadatlan, a világon mindenhol népszerű lett, 40000 vendéglátóhelyet értékelt 3 kontinensen, az útikalauzból pedig világszerte több mint 30 millió példányt adtak el. Az alapító testvérek előrelátása és elhivatottsága a mai napig aktuális: legyen mindenki számára elérhető az autózás, a turizmus és a felejthetetlen élmények.

 

 

Mit jelentenek a csillagok?

1 csillag: Magas minőség, megéri betérni

2 csillag: Kitűnő konyha, megéri a kitérőt

3 csillag: kiemelkedő ételek, ami önmagában megéri az utazást

 

A kritériumok:

- felhasznált alapanyagok és az ételek minősége

- ízek és főzési technikák tökéletessége

- a séf személyisége és a konyha eredetisége, stílusa

- ár-érték arány

- látogatások gyakorisága

A kritikusok a csillagokat nem az étterem arculatáért, vagy a szolgáltatás minőségéért ítélik oda, hanem kizárólag az ételeket minősítik. Így, ellentétben a közhiedelemmel, nem csupán drága és luxus éttermek kapják meg az elismerést, vannak például Michelin-csillagos street food helyek is.

Előnyt élveznek azok az újító szakácsok, akik a tradicionális fogások újragondolása mellett különleges ízvilággal, innovatív recepttel állnak elő, és így egyedi és különleges ételt tesznek az asztalra.

Bár gyakran találkozunk a “Michelin-csillagos séf” kifejezéssel, fontos leszögezni, hogy a csillagokat nem a séfek, hanem az éttermek kapják, annak ellenére, hogy a kitüntetés nagyrészt az ő érdemük. Esetleges elválás esetén a csillag(ok) marad(nak) az étteremnél, a séfek nem vihetik magukkal.

 

Magyarország Michelin csillagos éttermei

Salt

Stand

Essencia

Costes Downtown

Costes

Borkonyha Winekitchen

Babel

 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Két új Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak!
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A magyar történelem során sajnos nagyon sokszor nem a győztes oldalon álltunk egy-egy ütközetben, de elődeink kitartása és küzdeni akarása ezekben a helyzetekben is példamutató volt. Számos ilyen ütközeteknek a helyszínén található emlékhely az országban, ami egy kirándulással összekötve szuper program lehet az őszi napokban.
Hónapok óta várjuk, hogy kiderüljön, lesz-e Michelin-csillagos vidéki étterem Magyarországon, és ha igen, ki lesz az. Ugyanis idén először teljes Magyarországra fókuszáló kiadvány jelenik meg. Az új Michelin-csillagos éttermek között van az esztergomi 42 Restaurant, és budapesti Rumour is, sőt, egyből két Michelin-Csillagot kapott a tatai Platán Gourmet!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Akikre igazán büszkék lehetünk: Michelin-csillagos éttermeink
2023.02.08 | 12 perc | Gasztronómia
Elvitathatatlan értéke van a Michelin Guide csillagainak, hiszen nemzetközi szinten képes megmozdítani a gasztronómia iránt érdeklődőket, akik képesek csak azért útnak indulni, hogy kipróbáljanak újabb és újabb csillagos éttermeket. A legjobbak között jelen lenni pedig talán az egyik legfőbb cél egy séf vagy egy tulajdonos életében – még ha csak titkon vágynak is rá. 2022-ben 7 csillagos éttermünk lett, és nem csak Budapest zsebelt be néhányat, de Tata és Esztergom is büszkélkedhet eggyel-eggyel
Michelin Guide Hungary 2025 – A magyar gasztronómia csillagai és újdonságai
2025.10.10 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Íme a 2025-ös Michelin Guide Hungary díjazottai! Kétcsillagos éttermek, új egycsillagosok, Bib Gourmand díjasok és fenntarthatósági újdonságok a magyar fine dining legjavából. A legjobb budapesti és vidéki éttermek között két kétszeres csillagos étterem örvendhet büszkén, új egycsillagos helyek és Bib Gourmand díjak növelik az élményt. És most már fenntarthatósági szempontból is külön elismerések vannak! Ez a kiadvány kötelező mindenkinek, aki a legjobb magyar ízekre kíváncsi.
Íme az ország legjobb éttermei - megjelent a 2023-as Michelin Guide Hungary
2023.09.14 | 3 perc | Gasztronómia
2023. szeptember 14-n kijött a MICHELIN Guide Hungary 2023-as kiadása. Idén összesen 75 éttermet ajánl a kiadvány, 47 vidékit, 28 budapestit. Továbbra is büszkék lehetünk a 2 kétcsillagos, 7 egycsillagos hazai étteremre. Egy új díjazottal idén 7-re duzzadt a Bib Gourmand minősítéssel rendelkező éttermek száma, de új szereplője Michelin Green Star éttermek listájának is, 14 étterem pedig először szerepel a kiadványban.
A Michelin pufi arca mostantól rájuk mosolyog – Michelin Bib Gourmand éttermek 2022
2022.11.29 | 8 perc | Gasztronómia
Most olyan éttermeket mutatunk be, amik a Michelin Guide ítészeit a jó ár-érték arányukkal győzték meg. Érkezzenek a Bib Gourmand díjazottak, hiszen ki ne vágyna arra, hogy Magyarország legjobb éttermeinek legfinomabb fogásai kerüljenek a tányérjára? Hála a Michelin Guide inspektorainak, ma már azt is tudjuk, kik a legjobb nem fine dining éttermek hazánkban.
Két új Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak!
2021.09.02 | 4 perc | Gasztronómia
Megjelent az idei Michelin Guide kiadványa. Újabb 2 hazai étteremnek is odaítélték a Michelin-csillagot: Essência Restaurant - Tiago & Éva és SALT Budapest. További 6 budapesti éttermet pedig ajánlanak a listájukon.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Honnan indult a Michelin Guide története, és mi volt az elsődleges célja?
A történet 1889-ben kezdődött Clermont-Ferrandban Edouard és André Michelin testvérek kezdeményezésével: egy ingyenes útikönyvet adtak ki, amelyben éttermeket és szállásokat ajánlottak az autósoknak. Céljuk az volt, hogy az autók kipróbált úticélokra térjenek, így a gumik hamarabb kopjanak, és szükség legyen új gumiabroncsokra.
Mikor és hogyan alakult ki a csillagos értékelési rendszer?
Az első csillagokat 1926-ban adták ki, akkor még csak egy csillaggal. Öt évvel később bevezették a 0–3 csillagos hierarchiát, és 1936-ban közzétették a csillagozás részletes kritériumait.
Kik ítélik oda a Michelin-csillagokat, és mire figyelnek pontosan?
Az odaítélést névtelen kóstolók végzik; a csillagokat az ételek minőségéért adják, nem a szolgáltatásért vagy az étterem kinézetéért. A díj az étteremre vonatkozik, és gyakran a séf személye mozgatja meg a döntést, de a csillagok az éttermet illetik meg.
Számít-e, hogy az érintett étterem luxus vagy street food-e?
Nem feltétlenül luxus; akadnak Michelin-csillagos street food helyek is. Előnyt élveznek azok a séfek, akik hagyományos fogásokat újragondolva különleges ízvilágot hoznak az asztalra.
Milyen hatással volt és van a Michelin Guide elérhetősége a világra?
A világ számos országában rendkívül népszerű lett: több mint 40 ezer vendéglátóhelyet értékeltek három kontinensen, és világszerte több mint 30 millió példányt adtak el.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft