Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
Érdekes
2024. augusztus 1.a párjával járt itt 45 Igaz is, ha már többször volt kápolnákról szó, ezt mindenképpen meg kell említeni, akkor találtam, amikor a bajimajori (kengyeli) szélmalmot látogattam meg. Az út túloldalán áll, fantasztikus látvány, odavonzza az embert, és akkor kiderül, hogy mi is ez? Hát a Baghy család sírkápolnája.
Nem is olyan régen hozták rendbe, látszik a falakon, viszont a hátsó része, a sírhoz vezető lépcső és út eléggé járatlan, talán elhanyagolt is. Az ablakokon a festett üveg tematikájában talán kissé modernizált, az egyik ablakon például a tipikus 56-os zászló rajzolata látszik.
Érdekes
2024. augusztus 1.egyedül járt itt 45 Adonyban a pincesorról már regéltem korábban, a Szent Orbán kápolnáról meg nem annyira. Hmmm. . . alig látszik az útról, rejti a pincesor meg a növényzet. Két ház között egy szűk ösvény vezet fel, meg lépcsők az un Szőlő hegyre, ahová a kápolnát építették 1811-ben. Nagy ünnepség, ha a szőlősgazdák díszmenetben felhágnak ide a jobb termés érdekében.
A kápolnákat elég ritkán lehet nyitva találni, ezt se nyitogatja ki senki, hát ezzel kell most beérni, amit láttok. Van mellette Szent Orbán szobor egy oszlopon, meg egy kis völgyben még egy emlékmű, körben padok, ha netán népség-katonaság összegyűlni itt a szőlőszent tiszteltre. Szép és hangulatos kirándulóhely.
Érdekes
2024. augusztus 1.a párjával járt itt 45Abádszalókon született az írónő, műkritikus, műfordító, történész és kutató, és nyilván a település nagyon büszke erre, mert díszpolgári címmel ismerte el munkásságát, és mellszobrot állítatott a róla elnevezett könyvtár elé. Két talapzat van, egy kisebb és egy nagyobb, a kisebben Ember Mária könyvei vannak képletesen megformázva, a nagyobbikon meg maga a mosolygós írónő.
Érdekes
2024. augusztus 1.a párjával járt itt 45 Nézetem szerint ez inkább Tiszabura, a Szapáry kápolna meg inkább Pusztataskony. . . és a kettő viszonylag távol van egymástól. Ezt az emlékművet Tuszaburán kerestük, na, hát nem tudom, hogy voltatok-e Tiszaburán, de elég különös lakosság lakja. . .
megállítottam egy rendőrautót, egy nő és egy férfi ült benne, érzésem szerint szintén romák, és kérdeztem tőlük, hogy tudnak-e az emlékműről. . . ööö. . . érdekes választ kaptam, kb. annyit, hogy mit keres? Emlékművet? Itt, Tiszaburán? It nincs semmi, ha valaki leejt valamit, sosem ér le a földre, mert közben ellopják. . . megköszöntem szépen, ezen elmerengtem egy kicsit, aztán tűntünk el innen, és alaposabb kutakodás után kiderült, hogy az emlékmű az kint van a Szapáry híd mellett, és Erzsike a Szapáry kápolnában mondta is, hogy úgy van elhelyezve, hogy ha lehasalunk, akkor az íves lába között úgy lehet keresztüllátni, hogy pont a távoli kápolnára. . . de mindig nagy gaz van. Most éppen nem volt gaz, de nem hasaltam le, viszont látszott, hogy tényleg, a távolban a kápolna valahogy abban az irányban van. Az emléktáblán meg a gróf mindenféle címe, rangja megtalálható, és érdekes pecsétes téglák vannak az alkotásban.
Érdekes
2024. július 31.a párjával járt itt 45 Az ember, ahogy öregszik, úgy vakul, meg hülyül is. . . kétszer is elmentem itt, ráadásul nem ezerrel, mert ez itt egy alsóbbrendű út becsatlakozása egy magasabbrendű útba, biztos, hogy megálltam, néztem jobbra, néztem balra, de persze az utat néztem, nem a lényeget.
Aztán harmadszor, egy vagy két nap múlva, Kunhegyes felől vizsgálva a vidéket, illőképpen felordítottam, hogy hej, kunbaba! ! ! Aztán már csak az volt a kérdés, hogy hol álljak meg. nem emlékszem, hogy ez régen itt lett volna, jártam már ezt a tájat, de most megkerestem, ez a neves un. "barna kunbaba" (a legtöbb nem barna, hanem inkább fehér) és a rutinos szemnek messziről üvölt, hogy szintén egy Györfi Sándor szoborral állunk szemben, mint a legtöbb kunbaba esetén. Egyébként 2018 óta áll itt, ha azóta nem voltam erre, akkor van némi mentségem.
2024. július 31.a párjával járt itt 35Van a városban egy emlékmű, ami részben a valaha itt élt emberek emlékére készült, részben meg a valaha itt ált zsinagógára is utal. Nos, az emberek sincsenek, meg a zsinagóga sincs már, ez van helyette, a tetején a klasszikus forma, a hagyományos tízparancsolat, közötte az is, hogy "ne ölj"!
2024. július 30.a párjával járt itt 35 Az igazság az, hogy a neten úgy szerepel ez a hely, mint múzeum. illetve turisztikai látogatóközpont. Elég bonyolult odajutni autóval, azt hiszem egy gimnázium udvarán át kell, miután egy idősgondozó udvarán nem jutottunk át, de megküzdöttünk érte. Meglett. Impozáns, szép, felújított. Sok parkoló van, vele szemben meg egy játszóház.
Be is szaladtunk, hogy csókolom, múzeum? Hát ez nem igazán az, de azért csak nézzünk körül, szabad, csak tessék, csak tessék. . Lent van egy nagy hajómodell fából, nyitott, félig épített, jól lehet tanulmányozni a szerkezetét. Az ablakban egy antik sokvitorlás modell is unatkozik. Ez nagyobbik meg inkább vízimalom, van mellette a búza őrlésére alkalmas bemutató darab is. Aztán ezenkívül olyan sok más nincs, van emelet, felmentünk, itt van nagy, kihasználatlan üres tér, nem tudom mi lesz ott, szóval, ez itt egy olyan hely, amire inkább azt mondanám, hogy csak ezért ne gyere ide, annyit nem ér meg.
2024. július 30.a párjával járt itt 55 Már máshol is emlegettem az "Év fája" versenyt más fákkal kapcsolatban, és itt az egyik valódi bajnok, az igazi, a hamisítatlan, Magyarország fája a 2015-ös évben! De ha még ez nem lenne elég, az aggastyán egy évvel később elnyerte az Európa fája címet is, így aztán nem csoda, ha Bátaszék nagyon büszke a legidősebb élő lakosára.
Szép időben kaptattunk fel az úton, tulajdonképpen a fáig is felmehetsz betonozott úton, és mellette megtalálod a kápolnát, amivel harmóniában élnek a fák itt a magaslaton. Erős védelem alatt áll. Csak egy pillanatra tettem rá a kezem, mintegy megveregetve az öreg vállát, azonnal rámászott a kezemre vagy 5-6 hangya, különböző méretűek és néhány rögtön meg is csípett. Szóval, nem ám csak úgy van az, hogy itt tapogatunk, kérem! Erősen ajánlott kirándulóhely. Az öreg meg üzeni, hogy terebélyes és jó erőben van a maga 300-400 évével!
2024. július 30.a párjával járt itt 55 Sárközi tájház, hát, ha valami már nevében is vonzó, akkor az ez. Az ország híres népművészeti tájegységei közül az egyik kiemelt, nyilván mindenki hallott már róla, látta az ide köthető ruhákat, szőtteseket, mintákat.
Amikor beléptem az udvarra, bevillant, hogy hopp, persze, hogyne lettem volna már itt, amikor Fadd-Domboriban táboroztattuk a vakokat, ide is eljöttünk látogatni, van is olyan kis dísz a konyhánkban, amit itt vettem régen. A látvány nem változott, ugyanaz a fehértornácos ház. . . . egy nagyon kedves hölgy otthagyta értünk a tanítványokat, akikkel foglalkozott éppen, felkarolt minket, és vitt teremről teremre sok érdekes magyarázattal együtt. Nagyon rugalmas volt, mindenféléről lehetett vele beszélgetni, társaságban még azt is mondanám rá, hogy jófej. Szerettem, na. De mit lehet erről elmesélni, azon felül, hogy láthatod a képeket? Van hatalmas terepasztal, ami az egész vidéket, a Sárközt mutatja, ami azért több faluból áll persze, van Bíró Annamária emlékszoba, benne a művészi hagyatékával, rengeteg meseszép népviseleti tartozék vagy egész öltözet, használati tárgyak a vidék régmúltjából. Akármeddig ellennél itt, ha bármiféle érdeklődés van benned a hazánkban élő nép iránt, de örökre nem lehet persze, és a drága nőtől megkaptuk a babamúzeum telefonszámát is, ami meg aztán tényleg egy ettől teljesen független, másik történet.
2024. július 30.a párjával járt itt 35 A világ legközönségesebb esete történt itt, abszolút semmi érdekes, de valamiért ezeket is meg szoktuk említeni. Szóval, megy az ember Bátaszéken, meleg van és szomjas. Meglát egy fagyizót, cukrászdát. Bemegy, kér inni, kétféle italt is vettem, gyári töltet mindkettő, süteményes polcok üresek, semmi nincs, a fagylaltosban itt-ott elvétve néhány gombócnyi maradék.
Nem volt drága, nem volt kedves senki, se barátságtalan, annyi volt, amennyit vártam tőle.