Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
Érdekes
2023. október 8.egyedül járt itt 45 A hely itteni leírása kicsit összekever dolgokat, a valóság az, hogy a Szent Borbála szobor, amit itt emlegetve lett, az fent van a hegyen. Ugyanis a hegyen is van egy szoborpark, de jellemzően bazaltból. (Ld. leírás) A völgyben, a településen, a kultúrház mögötti térségben meg van egy másik, az, amiről itt szó van, Szakonyi Sándor lokálpatrióta fafaragó munkái.
Egy útjelző tábla van a főút mellett, hogy merre menj. Először "A bölcsek útja" feliratú öregember akad az utunkba, kicsit zavarodott arca van, de hát hosszú szakállú és öreg, azok mindig bölcsek állítólag, meg baglyok is vannak mindenfelé kifaragva, na, azok is a bölcsesség szimbólumai. (Bár néha meg halálmadárnak is hívják őket) Van mackós madáretető, macek tartja a tálcát készségesen a madaraknak, aztán mindenféle medvekompozíció, elefántos ülőkék. . . Az egyik fő attrakció szerintem a mammutfenyő emlékmű, de mind nagyon ötletes és aprólékos munka, nagyon érdemes itt elsétálgatni. Az erdő fohásza, meg Benedek Elek szavai a fáról fakönyvbe faragva. . . szóval nagyon jó program ez, megnézegetni a szobrokat itt. Hiba lenne kihagyni!
Érdekes
2023. október 7.egyedül járt itt 45 A világosi magasparton, ha veszed a fáradtságot, érdemes elsétálgatni. Mondjuk van valahol egy brutálnagy korona is, az nem annyira kedves vagy kecses, de néhány száz méterrel arrébb ez a nő már sokkal inkább. Szép a délutáni napfényben elnézegetni, Itt a tó felé a napszak már kitárja az eget, szabadon száguldanak a ferde sugarak, meg nyilván a szél is, ez a fő szélirány a Balatonon.
A nő Tihany felé fordul. Nem fújja el a mécsesét a szél, mert örökláng az. Valaha, kezdetben 1956-os emlékműnek készült, aztán zavar keletkezett az Erőben, gondolom, politikai viták, így aztán eltolták az avatást, és most valami általános jelentést hordoz, minden magyarért, minden áldozatért, meg a messze vidékekre távozottakért is. . . nem baj, így is jó. Világítson csak az a mécses és gyújtson világot a fejekben. Jól jönne, bizony.
2023. október 7.egyedül járt itt 55 Nahát, ki volt az a csodabogyó, aki ide beugrott értékelni közben? És honnan tudta, hogy ez ide felkerült? :o Mindegy. . . én a térképen néztem ki magamnak, mindig is izgatott, hogy mi van ott Káptalanfüreden, annyira romantikus kis hely. És most felvergődtem eddig a kápolnáig.
A vergődést úgy értem, hogy az amúgy is szűk utcákban több helyen felújítás zajlott, néha nem volt egyszerű továbbmenni, csak ha a munkagép félreállt és felengedett. De megérte! A bűvös kertbe kétirányból lehet bemenni, ez már erősen dombos rész, tehát fentről vagy lentről. Én fentről. Lépcsők vezetnek alá, a kápolna és a környezete a vidék jellegzetes vörös homokkövéből épült, és nagyon hangulatos. A kert szépen gondozott, és mint ahogy más kertekben békák és törpék, itt szentek vannak felállítva dekorációnak. Van egy máriás barlangocska is, de nem látszik Lourdes-inek, nincs Bernadett, és hát a kisded sem szerepelt abban a legendában. Mária itt decens redhead, illik is a ruhája színéhez. Egy csendes utószezoni napon nincs is szebb, mint egyedül elbarangolni egy ilyen kertben. Itt születnek a romantikus regények is.
2023. október 7.egyedül járt itt 35 Valami különös vonzódásuk lehet a nagybajcsiaknak Szent Györgyhöz, a templomot is róla nevezték el, meg hát szobrot is állítottak neki. Talán telke volt itt a környéken. Mint tudjuk, elégé valószínűtlen figura, de azért az egyház tartja rendületlenül, mert olyan dekoratív talán.
Ábrázolása általában az, hogy középkori páncélban legyőzi a sárkányt lóhától a római katona. De itt nem annyira. Lazán, ló nélkül, láthatóan a szobrásznak beállt pózban, unottan leszúrja a nem létező hüllőt. De azt hiszem, mindegy, hogy éppen mit és hogyan csinál, létezett vagy sem, akkor is nagyon nagy tisztelet és imádat övezi. Az ő figurája már csak ilyen mindenre jó.
Érdekes
2023. október 7.egyedül járt itt 45 Gyerekkoromban sok útleírást, vadászkönyvet olvastam, ezek között talán Molnár Gábor után Széchenyi Zsigmondé volt a legtöbb. Borzongatóan érdekelt, Afrikát, Dél-Amerikát velük ismertem meg ismeretlenül. Na, és egyszer adományoztam a Fővárosi Állatkertnek egy sebesült ugartyúkot kisgyerekkoromban, és akkor megmutatták, hogy abban a könyvben Széchenyi Zsigmond neve is szerepel, medvével.
. . Mekkora már! Milyen büszke is egy kisgyerek erre! A szobra a vadász-írónak a györöki móló bejáratánál áll, ugyanis itt lakott, Balatongyörökön sokáig a szocializmus éveiben, és bejárt dolgozni Keszthelyre, a könyvtárba. Ott ismerte meg a feleségét is. Hát erről szólnak a szobrok, mindig körüllengi őket valami történet. . .
Érdekes
2023. október 7.egyedül járt itt 45 Ha Simándy Józsefet nézed, akár csak szobor formájában is, szinte hallod a hangját. . . és mit hallasz? Feltételezem, hogy az emberek 80%-a Bánk Bán leghíresebb dalát, a Hazám. Hazám. . . áriát. És jól van ez így. Ha itt hátrafordulsz, akkor a györöki mólót látod, körülötte a Balatont. Tökéletes háttér a Hazám, Hazámhoz!
És Simándy mit keres itt? Háza és szőlője volt a településen, a hálás utókor meg így emlékezik meg róla.
2023. október 7.egyedül járt itt 35 Nézem a kis kutatólistámat, már csak egyetlen szobor maradt rajta Tapolcán, amit nem "áraztam" be. De hát hányasra is. . . ha van átlagos szobor, akkor ez az. Fémvitéz, puska, zászló, kiáltás, jajkiáltás vagy roham, hát bizony, van egy korszak, amikor nem a búzát arató férfit vagy az olvasztárt ábrázolják szívesen, hanem valami halálosztót.
A fene se érti ezt a mitikus vonzódást a halál iránt. Azt hiszem, a legtöbben utáltunk katonák lenni, és még most is úgy gondolom, hogy a mai ember is utálná. Aztán a kitett példaképeink meg mindig ilyen puskás harcosok. De mintha nem is lehetne ez másképp. . . Amikor meg eleget lőtt és kiabált a hős, akkor meg névsor lesz belőle a szobor talapzatán. Itt, Tapolcán is.
Érdekes
2023. október 6.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Hopp, most néztem, hogy én itt "levéleményeztem" a műbarlangokat, a műromokat, a török mecsetet, a Cseke tavat, a Cellarius kincsesházat, Kazinczy padját stb. és ezek mind-mind az Angolkertben vannak, na, az Angolkertet meg nem. Hát ez vicces. Belevesszük a pálmaházat is meg a nyárilakot.
a szabadtéri színpadot meg a pálmaházat, a griffeket a bejáratnál, és akkor szinte mindent láttunk itt. Szép séta ez, valóban, összességben egy négyest feltétlenül megér, de inkább négy és felet!
Érdekes
2023. október 5.egyedül járt itt 45 Tapolca főhelyén van ez a szobor, a buszpályaudvar mellett. Tőle pár méterre bronz katona fickóskodik, ő az első világháborús hős, meg a nemzeti emlékezet heroizálása, a másik, az a nyomorult nő, aki a második világháború emlékművének felel meg, már sokkal őszintébb, valóságosabb üzenet.
Gondolom, ezerévek óta így volt, hülyegyerekek lobogtatják a zászlót, vígan rikkantanak meg lóbálják a fegyvert, a nők meg otthon zokognak, magukba zuhannak a gyászjelentések átvételekor. Itt a nő mögött egy romfal áll, rajta az áldozatok neveivel, a másik oldalon meg, ha megkerüljük az emlékművet, a Gulágra (vagy kényszermunkára) emlékeztető tábla van felerősítve, az elhurcoltak emlékére. Soha ne forduljon ez már elő többé. . .
2023. október 5.egyedül járt itt 45 Tegnapi ebédem után az Aréna Plázában, gondoltam, beülök valahová kávézni, annyi minden van itt, közben meg felfedezek, nézelődöm. Ez egy jó választás volt. A Coffee Cup a lenti szinten van, az étkezőktől távol eső sarokban. Beálltam hát a helybe a pulthoz, mi itt a szokás, én kérek, elhozom, azonnal fizetek vagy később, felszolgálnak vagy mi legyen.
. . Üljek nyugodtan le. Mindenki barátságos, kedves, köszönnek, válaszolnak. Almás süteményt kértem, almaitallal (csak gyári kisüveges cuccok vannak), meg hát a kávét. Nagyon hamar, szépen kiszolgáltak. Nem is volna ezzel az egésszel semmi baj, ha nem itt lenne, ebben a vacak közegben, persze, meg miért, hát hol legyen? Finom volt a sütemény. Az almalé semmi különös, a kávé megint csak jólesett. Árak pedig: almás pite (miért pite? ) 1390 forint, Cappy alma 740, presszókávé 690. . .