Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. július 6.egyedül járt itt 35 Úgy mondják a fámák, hogy éppen itt volt a település legelső mélykútja, ahol most ez a díszkút helyettesít. De ma már senki nem hord innen vizet. Ez itt most a millenniumi díszkút, és nemzetünk nagyjait, meg a helyi nevest is ábrázolta rajta a szobrász, mely kút állítólag automata, ha elé állsz, vizet ád.
Én ezt nem tapasztaltam empirikusan. Zömök, mészkő építmény, a városháza előtt áll, a település nagy forgalmi csomópontjában. Fényszarui szabad jászok - hirdeti a felirat.
Érdekes
2023. július 6.egyedül járt itt 45 IV. Béláról elég sokféle szobrot és képet láttam már, szárnyal a képzelet, hogy mégis milyen lehetett, a visegrádi egy marcona viking, az iniciálés egy francia élvhajhász, van öregfavágós, ez a jászfényszarui meg egy tejesen mai, modern arc. Nem kis mellszobor ez, inkább köldök alá beérő, egész nagy ábrázolat.
Itt, ezen a helyen az újra honfoglaláson van a főhangsúly, arról már elmélkedtem, hogy ő telepítette be a tatárjárás után a kunokat, most meg tegyük hozzá, hogy a jászokat is. És ez itt éppen Jászfényszaru. A jászsághoz kapcsolódik Lehel kürtjének legendája, így az is idekerült, Béla szobra alá, mutatóba.
Érdekes
2023. július 6.egyedül járt itt 45 Nos, itt a településen mindent bevetettek, hogy a tudatba mosódjon a szándék. Van székelykapu, meg nagy kőtömbök, amik az elszakított országrészeket hivatottak jelölni. Ez is egy a 100 éves évfordulóra felállított ilyen helyekből, és ez is egy, ami nyilván semmiféle önkritikát nem tartalmaz, mi nem tehetünk semmiről, csak mindig az idegen gonosz bácsik bántanak minket.
jelzem, ahelyett, hogy felhőtlenül örülnénk a földrész egyesülési szándékainak, amit éppen a 100 évvel ezelőtt történt dolgok miatt kellene tűzzel-vassal támogatni. De nem, mert mi magyarok vagyok, az egy külön gondolkodásmód.
2023. július 6.egyedül járt itt 35 Én nem vagyok egy mindent előre, percről percre megtervező típus, hiányzik talán a DNS-emből a német gén, szóval, inkább kalandozok erre meg arra kötetlenül és néha rábukkanok valami szépségre, érdekességre. Ezért aztán ritkán fordul elő, hogy valami előre egyeztetés. . . ettől függetlenül is számtalan tájházat bejártam, a skanzeneket meg különösen kedvelem.
Itt most nem volt szerencsém, vagy nagyon ügyetlen voltam, nem találtam senkit jelen. Se elérhetőséget, se semmit. A hegysor házai közül az elsőben lakhattak aktuálisan, talán táborozó gyerekek, a papucsok számáról, méretéről ítélve, meg a kint száradó ruhákat látva. Sorban bekopogtattam mindenhová illedelmesen, de hiába, nem volt otthon senki. Így hát csak úgy bejártam a skanzent. Nem tudom, hogy illik-e így értékelni valamit, ha nem találod nyitva a házakat. Amit lehetett, azt viszont kimaxoltam belőle. Ezek a házak nem múzeumnak lettek ideépítve, hanem itt álltak funkcionálisan is, aztán szépen így maradt, vigyáztak rájuk, és most skanzen. De egyébként utólag megtaláltam e-mailt. telefonszámot a neten, szóval érdemes velük próbálkozni, hátha. . .
Érdekes
2023. július 6.egyedül járt itt 45 Tulajdonképpen a már korábban méltatott és szintén ezen a téren álló integető lány párja, talán testvére, vagy ő maga. Nekem egy icipicit az integető jobban tetszett, csodálatos arányai vannak, ez a lány úgy tűnik, zömökebb, és a feje (vagy a frizurája? ) nem annyira vonzó. De lehet, hogy ugyanaz a lány két pózban és két különböző lelkiállapotban.
Pándi Kiss János pedig a szobraival külön felkeltette az érdeklődésemet, realisták, de nem annyira szocialista győzelmi pátosz lengi őket körül, mint a hasonló szobrokat, inkább valami lágy életigenlés.
2023. július 6.egyedül járt itt 55 Különösen jólesett ez az abszolút emberi szó, mondat, gondolat, egy Homo Sapiens járt errefelé, és annak a nyomát látjuk talán. . . Maga az emlékmű nem túl szép, nem valami felemelő, de az, ami rá van írva, messze veri a témában mindenfelé fellelt társait.
Egy olyan korban, amikor a Küküllőtől a Lajtáig hullámzik a propaganda gyártotta gyűlölet, itt meg kell állni, meg kell hajolni, kalapot levenni. Nem magyarokról van szó, semmiféle Patrona Hungariae nem zokog teátrálisan a kövön, az itt elesett lengyel, német, szovjet katonákról emlékezik meg, azaz bárkiről, aki ebben idióták játszmájában életét veszítette e tájon. Lejtős az emlékmű köve, lecsorog rajta az embertelen revizionizmus, sovinizmus, irredenta ökörségek és belehullanak az avarba. Maradjanak is ott.
Érdekes
2023. július 6.egyedül járt itt 45 A valóság az, hogy lehet, hogy ezt a csatát tápióbicskei csatának hívták, de az emlékmű akkor is Nagykáta területén van. Egyszerűbb leszek: a Tápióbicskét Nagykátával összekötő út mentén. Bárki meglátja, ha arra jár. Tényleg, tedd a szívedre a kezed, hány csatát tudsz felsorolni az 1848-49-es szabadságharcból? Ötöt?
És ez közte van? A "tavaszi hadjárat" 1849-ben volt, ez a csata meg április 4-én. Ismerős a dátum? Szóval, röviden. . . Klapka megtámadta a falut, remélve, hogy jót fosztogat. De ott nem csak hadizsákmány volt, hanem Jellasics egész bandája. Jól megkergették Klapkát, akit a jókor érkező Damjanich serege mentett meg, így végül is a vereség győzelembe fordult. Mindez itt történt egykoron. Látogasd meg az emlékművet, ha erre jársz! Tudj meg többet az országról!
2023. július 6.egyedül járt itt 55 Ez a lány elképesztően szép és arányos, egy egészséges, büszke tartású fiatal nő a pándi művelődési ház előtt. Nem tudtam, hogy itt van, tulajdonképpen úgy találtam rá, hogy a templom előtti hősi emlékművet akartam megnézni, és itt találtam hozzá parkolóhelyet. 200 méter a távolság mindössze. A lány meg ott áll és integet.
Talán üdvözöl. Egyébként Pándi Kiss János alkotása, a helyi művész, az özvegyén keresztül gyönyörű hagyatékot hagyott a településre. Most csak úgy őszintén, köztünk legyen szólva. . . hát nem hatványozottan szebb, mint egy úton-útfélen ott strázsáló nepomuki Szent János?
2023. július 6.egyedül járt itt 45 Valahol a Savoya Park táján bukkantam ki a semmiből tegnap, aztán jött ez a "hány óra is van? ", "együnk-ne együnk" kérdéskör, beálltam a parkolóba és eszembe jutott, hogy milyen csüggesztő gasztroélmények fűződnek ehhez a helyhez, egy kihalt bevásárlóközpont, a környék jó része már szinte el van gazosodva, repedezettek az utak, a folyosók konganak, igénytelen a kínálat.
Azután hopp, felfedeztem az OBI oldalában egy büfécskét. Hát biztos hozzátartozik az OBI-hoz, mi lehet itt, szendvics? Na nem baj, nézzük meg. . . Rögtön az OBI bejárata alól nyílik, de a valóságban semmi köze az áruházhoz, csak bérel a területéből. És délután 15-16 óra felé van még menü! ! És sok étel is! Azonnal elestem a kételkedés harcmezején, zöldborsóleves, meg zúzapörkölt 1980 forintért? Ilyen csak a népmesékben van, infláció idején. Az ember óvatosan rákérdez, nem becsapás, tényleg igaz. Nosza, akkor ide nekem egy ilyen menüt! Azt vonjuk le az értékelésből, hogy nyomorult dolog, hogy együtt kapod meg a levest meg a második fogást is, rondaság ez, de így működnek a napközik, nagyobb népétkeztető komplexumok, üzemi etető, SZOT-üdülő. Viszont itt rendes fém evőeszközt kapsz. A másik nem szép dolog, hogy hidegen kapod. A leves is hideg volt, de a második meg még hidegebb, vissza is kullogtam vele a pulthoz megmelegítetni, de nem változott szinte semmit, icipicit langyos lett. De mindezt elsöpri, komolyan módom, a kedves, barátságos kiszolgálás, a valóban jóízű étel, és meglepően olcsó ebéd. És még olyan dolog van itt, ami máshol ritkábban van, igazi magyaros kis konyha, nem kiemelkedő, de abszolút finom étel, még dzadzíkit is kértem hozzá, igaz, csak pár kanállal az íze miatt, azt fel sem számolták. Borravalót nem tudsz adni, ha kártyával fizetsz. Összességében nagyon ajánlatos és szerethető kis büfé!
2023. július 5.egyedül járt itt 35 Nos, az útról látszott, hogy "lipóti pékség", meg az is látszott, hogy egy nagy fagyis tölcsér van kirakva beetetésnek, hogy állj meg, van fagyi! Én be is etetődtem, meg is álltam, meg oda is sétáltam, de közelről ez máskép néz ki, szóval, az már nem a lipóti pékség, csak annak az oldalában van.
Bevallom, hogy "kávézó" szó is csábított, de az is a lipótira vonatkozik, erre nem. De akkor mi van itt? Itt van egy bájos kislány, akit szerettem, mert kedves volt, előzékeny, meg még háromféle dologról beszélhetünk: csavaros tölcséres fagyi gépből, jégkása, vagy valami gyári üdítő. Kávé nincs. Mi legyen? A csavarost elvetettem, mint ötletet. Legyen jégkása, bár attól mindig erősen megfájdul a fejem, meg a mellkasom. De más mártírok is feláldozták magukat a történelem során, van, aki máglyán, van, aki kereszten, vagy kerékbe törve, ennél a jégkása már sokkal jobb. Volt málnás, narancsos meg bodzás. Belecsaptam a narancsosba, két deci. . . az csak 200 forint. Kiültem a ház elé, egy romacsalád fagyizott éppen, ki-ki vérmérsékletének megfelelően nyalt. A bolt mellett van egy pénzautomata, oda többen jöttek közben, és hát szép hagyomány, mindenki köszönt mindenkinek, nekem is, meg én is bárkinek. Jó ez! Közben a jégtől a fél fejem sajogni kezdett, és nem múlt el hamar, a szájpadlásomon át a fejem búbjáig, szenvedtem nemesen, ahogy a háborús mesékben van. Megettem-ittam az egészet, és már nem fájt semmim, de még hűteni kellett volna belül. Visszamentem, és két deci bodzásban egyeztünk meg. Ezek nagyon szintetikus ízek, olyan, mint az ötven évvel ezelőtt ismert pezsgőpor. A második jégpohártól a mellkasom fájdult meg rendesen. percekig vettem a mély levegőket, mint Szent Sebestyén, de aztán ahogy jött, elmúlt. De benne voltam én is az önátverésben, nem panaszkodtam, csak hűsöltem kedélyesen. Aztán fájó szívvel elköszöntem a helyes lánytól.