Gyémánt 500
Népszerű író még 181 hasznos szavazat kell
Érdekes
2025. augusztus 12.a párjával járt itt 45 Na, még jó, hogy ha az ember a környéken mászkál, akkor megnézi magának a Chernel-Czindery kastélyt is! Ez alap! Ilyenkor mindig buzgó keresés, szaglászás, milyen tulajdonban van, látogatható-e vagy sem? Aztán az ember nekivág, hogy gyerünk, megyünk, lesz, ami lesz. Gyáva népnek nincs hazája! Hááát. . .
a kastély mögött van egy néptelen, magányos utca, ott leparkoltam, van is kint a szigorúan bezárt vaskapun meg a portásfülkén tábla, hogy látogatás ekkor meg ekkor, de ez láthatóan nem a kastélyra vonatkozik, hanem a betegekre. Viszont láthatóan nem nyitották ki ezt a kaput már régóta. Na, akkor telefonszám. Vonal végén ember szabadkozik, hogy ő szabadságon van, távol innen, de menjek az önkormányzatra, keressem Bettit. Elmentünk hát az önkormányzatra, a kapuban cekkert cipelő asszonyt láttam, rögtön le is Bettiztem, de kiderült, hogy ő a polgármesterasszony és nem Betti. Sebaj, akkor még jobb, befelé! Látni, tudni, tapasztalni szeretnénk. Telefon, egy nem távoli ember fel is veszi, aztán nemsokára jön is, ő fogja kinyitni, megmutatni. Hálásak voltunk. Besétáltunk hát a gazos parkba, és megnéztük a romos kastélyt. Hát, romos is, meg nem is. Belül azért vannak szép elemek, a régi erkélyek, balkonok, oszlopok állnak, kikandikál a múlt a lelakottság pokróca alól. Korlátlan ideig mászkáltunk a házban, minden megkötöttség nélkül, érdekes, szívfájdító, izgalmas is egyben. Nem mesélem el a kastély és a család történetét, úgyis rákeresel, ha érdekel. Engem érdekelt. Kifelé polgármesterasszony reménykedve megkérdezte, hogy megvesszük-e? Nem vettük meg, de ettől még te megveheted! Meghagytuk neked.
2025. augusztus 12.a párjával járt itt 55 Nahát, megkonzultáltuk itthon, erre persze, hogy megadhatjuk az ötöst. Fekete István munkássága, emléke egy dolog, a Deseda tó partja meg egy másik, a múzeumpedagógia a harmadik, meg az épület is szép, alkalmas a célra, a személyzet is jó, kedves, segítőkész. . .
Szóval, így körülmászkáltuk nagyjából a tavat, a kilátó a túloldalon van, át kell jönni ide, közben meg lehet mindenfelé nézelődni. Én nem mentem el autóval egészen a látogatóközpontig, mint mások, mert ez tiltott a táblák szerint, de valahol leálltunk, aztán szép séta ez végig a parton, látványos, romantikus, gondozott környék. . . Mi is lehetne egy ilyen tóparti bemutatótérben, mint természetesen a víz, a környék flórája és faunája, a nagy állatmodellek jók, hasznosak, sok gyerek jár ide, nem is baj, rájuk is fér, innen lehet menni hajókázni kishajóval a tóra, meg van például egy amolyan állatmegfigyelő kunyhó is, aztán vagy szerencséd van. vagy nem. Az épületben a harmadik szinten ausztrál bemutató van, gyűjtemény, tulajdonképpen nem üti a magyar anyagot, színesíti, kiegészíti, mást is nyújt, ennyivel több.
2025. augusztus 12.a párjával járt itt 35 Somogyfajszon, azt hiszem, a Kund kastélynak köszönheti ez a templom, hogy betértünk hozzá, hát istenem, erre vitt az út, aztán ha az ember már egy nyitott templomot lát, csak megáll, mert néha páratlan szépségek is akadhatnak meglepő helyeken.
Itt most, talán nem túlzok, nem volt semmi olyan kiemelkedő dolog, amiért ezt felértékeltem volna, maradhat ez a templom ez eddig ismertek közül a közepes tartományban.
2025. augusztus 12.a párjával járt itt 35 Nahát, Böhönyén még nem ettem, aztán mi lesz, ha az intenzíven megkérdezi a pap az utolsó kenet feladásakor, hogy fiam, ismerd be bűneidet, ettél te Böhönyén? Mit felelek neki? Inkább elébe megyek a dolognak. Szóval, bejelölt cél Böhönye, Nyíres kisvendéglő. Nem is néz ki rosszul, ebből még bármi lehet.
Az előtér kocsmahangulatú, a teraszon is ülnek, ki tudja miért, mert eszement meleg volt. Mi egy belső helyiségben húzódtunk meg, különös tekintettel arra, hogy a külső téren valami dögletes szag hullámzott, egy közeli sertéstelep üzenete, nahát, az meg a meleg, együtt. . szóval inkább bent. Itt közel a WC-hez. A sors már csak ilyen fintorokat vág. Étlapot látjátok, lehet benne nézelődni, én un. Jókai bablevest kértem, nejem pedig csirkemell csíkokat, miután az, amit először kért, az éppen nem volt. Lassan megy itt az idő. . . a hölgy nagyon soká jött oda hozzánk az étlappal, aztán nagyon soká vette fel a rendelést, aztán még hosszabb ideig szöszmötölt valaki a konyhában, mire megkaptuk. Indokolatlan volt, ebédidőben jártunk, vendég meg alig. A Jókai az a mégis van benne vakami zsíros-bőrös húsdarab, meg akad benne azért bab is mintájú volt. Nem volt igazán öröm az evés. Nejemé sokkal egyszerűbb anyag volt, abban mit lehet elrontani, csirkehús meg kukoricás rizs, Hogy ezért a két tányér ételért meg valami kísérő italért 7800 forintot fizettem, az sok egy ilyen helyen. Hát de legyen nektek nagyobb szerencsétek itt.
2025. augusztus 12.a párjával járt itt 35Csak a megjegyzés szintjéig merülnék el ebben, ha látnivaló, hát látnivaló, szóval ez itt a harangtorony és harangláb közötti átmenet talán, többlábon áll, mint a jó üzletember, de a harangozáson kívül az a hasznos funkciója is van, hogy itt kanyarodj fel a dombra a Babérliget kúriához ahol ezt látod, és akkor biztosan oda is találsz.
Érdekes
2025. augusztus 11.a párjával járt itt 45 Nos, játszótér van mindenfelé, csúszdák, hinták, homokozók, ezért még nem kéne megállnunk, de hát ez itt egy különleges képződmény Segesden, a hazafias játszótér műfaja. De végül is az jó, meg érdekes, meg van rá mód idejekorán elkezdeni játék közben a történelem oktatását.
Bennem is mély nyomot hagytak a gyerekkori katonásdik, harcos, zászlós verekedések, mint a Pál utcában a vörösingesekkel. Itt ugyebár súlyt helyeztek arra, hogy valami összefonodás is legyen, a kereszt motívuma az mindenhol legyen a vérzivataros évszázadokban, és bele is fertőz a lélekbe rendesen, sokáig görgettem magamban azt tévhitet én is, hogy a kereszt az a szent kötelesség, azért harcolni kell, a király fején is az van, meg a zászlókon, aztán a kereszt az valami velejáró vérontás és halál. Azt hiszem, felnőttnek kellett már lennem, mire rájöttem hogy nem, ez nem igaz, ez csak egy szálhámos zsákutca. De ehhez normális keresztényeket kell ismerni, nem militáns hazafiakat. Szóval van itt fából honfoglaló ősmagyar vágtatva, van vár, van király karddal, kereszttel, őshonos magyar állat is akad, de még labirintus is, igaz, alacsony még, de piciknek talán már így is szórakoztató.
2025. augusztus 11.egyedül járt itt 35 Még Gyöngyöspatán elmélkedtem ezen, amikor ott jártam a helyi nevezetességek között, van néhány ez meg az, amiket nem is kellene feltétlenül megneveznem, van ott egy ágyú is, nem tudom, mi célból, meg a cseh nepomuki és a kezetlen magyar Kossuth Lajos között van ez a szépen virágozott, látványos Trianon-emlékmű.
Tényleg formás, tényleg gondozott, a szöveg szerint ott van egy szent korona, aztán annak az oltalma alatt van ez az egész. Hát, sokra mentünk veled meg az oltalmaddal, Szent Korona, mondtam neki.
Érdekes
2025. augusztus 11.a párjával járt itt 45 Ha Gyöngyös felől érkezünk Abasárra, rögtön a település elején ez fogad bennünket. Az 1700-as évek vége felé, a török utáni időkben épült ez is, van aztán egy szép hagyománya: ez a rügyfakasztó kápolna. . . a helyiek a templomnál összegyűlnek május első vasárnapján és kigyalogolnak ide, a kápolnához.
Ettől aztán fakad a rügy. Amúgy kedves, békés, barátságos hely lenne. . . ha nem itt vágtatna el mellette az autóforgalom.
2025. augusztus 10.a párjával járt itt 55 Nos, ez a Vrancsics nevű tábornok, aki egy horvát katonacsaládból származott, 1760 körül építtette ezt az un. kiskastélyt, Festetics lányt vett el, azután volt ez mindenféle más családoké is, de végül a Zichy család tulajdona lett, innen a neve is. És ez a hely itt Alsóbogátpuszta, nem Alsóbogát, mert ott meg más kastély van.
Azután megvette Nagyházi Csaba és felesége, Soóky Marietta, és ők próbálnak most a libaneveldévé romlott kastélyból újra csodát varázsolni. Még jó, hogy az ilyen helyekre elmegyünk, persze. Telefonon leegyeztetés, időben ott is voltunk. Egy helyi asszony próbált velünk valami kezdeni kétségbeesésében, mert a többi megbeszélt vendég nem jött, késett, szóval megpróbált mindent addig is. Találkoztunk a tulajdonosnővel is, Soóky Marietta nagyon kedves volt, örültem neki, de ennek az a hátránya, hogy ha itt van a családjával, akkor a fél kastély nem látogatható, mert ők ott laknak. Sebaj! Amit kaptunk, az is nagyon szép! A műértő műgyűjtők hatalmas munkát és nyilván összeget is fektettek a házba, hogy ilyen legyen, mint amilyen most. Látszik, hogy hol tart a felújítás. , mely termek vannak már készen és mely termeknél még nyers kosz a plafon. Érdekesség, hogy a klasszikus berendezés, antik bútorok dacára a szélső három szobát bérelheted és lakhatod is, ha van kedved, a fürdőszoba félig antik, félig modern, tehát mindenre jó. Végigámultuk a szobákat, bejártuk a kertet, parkot, egy kis facsoportban nem is olyan messze van egy memento mori a család halottainak tiszteletére, a pincébe is lemehettünk. Szenzációs program volt, kihagyni vétek! Itt a galériában te is láthatsz ebből valamit.
2025. augusztus 10.egyedül járt itt 35Tulajdonképpen fel van tüntetve turisztikai látnivalóként, de igazából sokat nem látsz rajta, kis kerítés veszi körül, és hát be van zárva, ahogy a kápolnáknál ez már lenni szokott. Ezért külön ne gyere ide, ha csak más dolgod nincs itt a környéken.