Gyémánt 500
Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
Érdekes
2023. április 4.egyedül járt itt 45 Hű, hát ha mindig ilyen részletesen előzetesen ismerteti a művet maga az ittjartam a felvezető adatokkal, nekünk nem is marad ide mást írni, csak azt, hogy "igen". De viszont 100 karakternél kevesebbet meg nem fogad el az oldal. Szóval, ez egy tényleg érdekes, szokatlanul kialakított emlékmű. Ismétlés, ismétlés, ismétlés. . .
Maga az emlékmű egy könyv, amit üvegműves készített, benne üveglapokkal, kintről pedig patinázott borítóval. Nekem nem az jutott eszembe, hogy bőrkötés, hanem inkább az, hogy rozsdás vas. De mindegy is, mert abszolút jól sikerült kialakítani, figyelmet felkelteni. És sötétben világít is belülről. Nagyon sajnáltam, hogy nappal voltam itt. Valahol ki kéne venni Tinnyén egy szobát egy éjszakára. . .
2023. április 4.egyedül járt itt 35 Tinnyén csak úgy elképzelem, hogy a helyiek azt mondták, hogy jó lenne itt valami kis kvaterkázó hely, lenne itt egy kis térség, meg hát állíthatnánk ide egy valamilyen követ, annak örömére, hogy a település 700 éves! Vagyis, úgy tudjuk, hogy az. Aztán lenne hol leülni, beszélhetni, fiataloknak találkozni, stb.
És lett is egy kő, meg rá egy emléktábla, elég amatőr módon ráfirkálva, de hát így eredeti, így bájos, így saját, szerintem.
2023. április 4.egyedül járt itt 35 Már korábban is szerették volna a helyiek, ha lett volna egy ilyen országzászlós emlékművük, de az erre a célra 1934-ben összejött pénzt végül a Délvidékről kiutasított magyarok megsegítésére fordították. Most 2020-ben megint nekiálltak, megvalósították. De most tengersok pénz van erre országosan.
Az összetartozás emlékműve éppen a Tinnye felől bejövő úttal áll szemben, a faluház mellett. Kis lépcsős talapzat van, és egy kör alakú lyukban kezek nyúlnak egymás felé, pontosan hét, a település hét részét is szimbolizálják. Végül is. . . tulajdonképen szuperjó lenne, ha minden településen lenne mindenkit elfogadó, egymás felé nyúló kéz vagy ennek szimbóluma, de nem is tudom, hogy jelenleg van-e még másik ilyen intoleráns ország is a környékünkön, amelyiknek egyik fele ilyen feneketlen módon gyűlöli a másikat. Egyszer vége lehetne már ennek. . .
2023. április 4.egyedül járt itt 35 A Pilisnek persze annyi kapuja van, ahány irányból megközelíted.
De itt konkrétan van egy háromosztatú sárga kapu, azaz volt itt egy kőfejtő, szlovákok éltek, fejtettek e tájon, azt a mészkövet, ami a Pannon-tenger évmilliók alatt elpusztult állatainak maradványaiból keletkezett - de mivel szakrális helyen vagyunk, természetesen ezek az állatok is magyarok ill, hunok voltak -, ami aztán később elhagyott kőfejtő lett, így fel is magasztosult, pompás terepet ad az idezarándoklóknak, itt a kapun túl kezdődik a színház, ide néz le a Krisztus, ide temetkeztek őseink, vezéreink, hát, gondolom, ők a fosszíliák, és akik ide jönnek alkalomadtán rendezvényekre, akkor itt megtisztulnak. A kapun cirkalmas faragások vannak, belül pedig mindenféle hazafias szövegek, vízszintesen és függőlegesen, mint egy keresztrejtvényben. Ajánlott hely!
Érdekes
2023. április 4.egyedül járt itt 45 A valaha idetelepült szegény szlovákok leginkább mészégetésből éltek. Na jó, de hát miből, ez a dimbes-dombos. masszívan köves vidék nem volt annyira alkalmas sokféle gazdasági tevékenységre. Ez a foglalkozás mára már elsorvadt, de azért az utódok emléket állítottak ezzel a kúttal az elődöknek.
Szép és szerethető turisztikai látványosság, kár, hogy az arrajáró lelketlen tahók részben szeméttárolónak használják.
Érdekes
2023. április 4.egyedül járt itt 45 Az egyik kedvenc témám, amiért kirándulni szoktam, hazánk népének sokszínűsége. Közülük is az egyik legszerethetőbb, de az egyik legrosszabb bánásmódban részesülő csoport a svábok, és mivel Budapesten élek, bizony a környéki falvak tele vannak a svábok ki-. meg betelepítési emlékeivel.
Solymáron is akad mindkettőből, ez a kő jelzi, mutatja a 300 évvel ezelőtti ideérkezést, eredetileg, régi képek alapján sokkal színesebb volt, és az egyik kedvencem az Ulmer Schachtel is szerepel a domborművön, a kövön eredetileg szép sárgára volt festve, mára megkopott. Ez az a hajó(típus), de inkább tutaj, ami Ulmból, ahonnan már hajózható a Duna, idehozta egykor a sváb családokat. Sok ilyen emlékünk van, fedezzük fel, ismerjük meg őket!
Érdekes
2023. április 4.egyedül járt itt 45 (Megint beleszaladtam, párszor már megtörtént, hogy pár perccel éjfél után értékelek, és éppen beindul indexelni a szerver, és nekem elszáll az a hosszú, amit írtam. Csak másoknak írom, tanulságképpen. Szóval akkor kezdjük megint. . . ) Érdekes klerikális katyvasz ez a pilisi kereszténykedő őssámánkodás.
Dobogókőn is, mint tudjuk, földcsakra, föld szívének dobogása, földkisugárzás, szemed, füled, farkad és veséd meggyógyul tőle, de különben is, mi vagyunk a legnagyobbak, Isten kiválasztott népe. Még akkor is, ha nem. Még akkor is, ha balsors és mindig régen tép. Ez valami nemzeti képesség. Szóval, épült ide ez a nyúlalakú templom (amúgy Húsvét van éppen), mindenféle pogány ősöktől körbevéve áll a bérceken, benne ül a nagy fehér Boldogasszony, kicsit olyan horrorisztikus, magányosan vele lenni picit félelmetes, de oldja a feszültséget a köré hordott vallási kegytárgyakból álló giccshalmaz, a felette repkedő karikatúra-angyalok, és hát végérvényesen összekeveredik a sztyeppei izmus a mediterrán sivatagival. Hungária, Emese meg Mária trónol itt egy széken, egyszemélyben. És néz kifelé. Egyébként, komolyan mondom, nagyon szép innen a kilátás, jó a levegő, szóval, van mit nézni. Mindenkinek ajánlott túra, szerintem, bármiben hiszel vagy nem.
2023. április 4.egyedül járt itt 35Márpedig én itt ma, azaz hétfőn fogyasztottam, még ha keveset is. De a La Menzában ettem, itt csak inni álltam meg, és meglepődve láttam, hogy ez nem romlott, javult, sokkal bőségesebb a választék, mint régen, legközelebb már akár ide is ülhetek megint. A hely olyan, hogy kintről, bentről lehet kérni, fogyasztani, de leülni csak a benti részlegben lehet. Én meg ittam egy Aloe Verás üdítőt, állva, amúgy meg 660 forint volt.
2023. április 4.egyedül járt itt 55 Kifejezetten szimpatikus indíttatásból keletkezett formáció. Ez az ősök parkja, nem egyes ősöké, hanem minden ősé. Szlovákoké, cigányoké, magyaroké, zsidóké, németeké. Miután nagyon sokféle ősünk van, tanúsíthatok én is a génállományom alapján, nincsenek kiemelt népek, nemzetek, mindenki vagyunk mi.
És azt hiszem, ez normális felfogás. Igaz, hogy az egész megszervezés a szlovák kisebbségi önkormányzattól indult, de úgy látszik, nekik volt a legtöbb eszük. Bárcsak mindenhol ugyanez lenne a hozzáállás. Az egész olyan, mint egy ferde alapú gémeskút, mintha egy lejtőn lenne, dől felénk. Az egyes népcsoportok stilizált képviselői meg egy-egy sarkát jelképezik a kútnak. Közös kút. A kútban, mint egy csobbanás, különféle nemzetiségű családnevek. Szép dolog ez, na, Megilletődötten állok az emberség előtt.
Érdekes
2023. április 3.egyedül járt itt 45 Azt hiszem, itt valami félreértés van. . . a szobor (emlékmű) leírásból az derül ki, hogy huszárok együtt rohamoznak. . . hát nem. Nem együtt. Különben is, az másik nem huszár, csak az egyik. Szóval egy huszár és valószínűleg egy osztrák vértes csaptak itt össze, nem együtt rohamoznak, hanem kétirányban, éppen elvágtattak egymás mellett és az egyik talán sebet is kapott.
Nekem így tűnik a szoborból. A Jászhuszár amúgy viccesen hasonlít a Gyászhuszár szóra, de ez ne tévesszen meg senkit, a szobor mondanivalója, hogy a jászok is magyar huszárok voltak. Az alsó része is érdekes a szobornak, mintha egy hatalmas ágyútalp lenne, persze, csak stilizálva, de nagyon szellemes alkotás, a szabadságharc lényegét sűríti össze. Szórádi Zsigmond és Seres János voltak az együttműködő művészek, akik ezt létrehozták,