Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2022. április 10.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Gondoltam is, hogy majd Rétságon kávézunk, megnéztem telefonilag, több cukrászdát is kínál az ittjartam. hu, és mi először ezt találtuk meg. Parkolni szemben lehet, az út túloldalán, ez a cukrászda meg valami lakótelepi benyomást kelt. Jó lesz. Átsétáltunk, és mondtam, hogy főleg kávézni óhajtok.
Na, azzal itt gond lesz, mert már kikapcsolták a gépet. (? ? ? ? ) De egyébként abszolút kedvesek voltak, két lány volt a pultban, minkettő kommunikatív, aranyos, és így nem nehezteltem, megbeszéltük, hogy jobbhíján akkor kávés sütit eszem. Feleségem fagylaltban utazott. Beültünk a belső részbe, és szépen megeszegettük, bár nem voltunk elragadtatva, a főzött fagyi valami porból készül valószívűleg, a kávés sütim meg nyomasztóan édes volt, de a hely nagyon kis cuki, abszolút szerethető, ezért inkább ajánlom, mint nem.
Érdekes
2022. április 10.a párjával járt itt 45 Ide azért fel kell jönni, ha már az ország vagy 30 várában előfordultam, ez nem maradhat ki. Szerintem magamtól megtanultam gyerekkoromban a Szondi két apródját, még ma is tudom, amikor meg Koncz Zsuzsa még énekelte is, akkor vele énekeltem, ha hallottam. Tényleg az egyik legszebb magyar vers.
A valóság valószínűleg árnyaltabb, de ahogy Eger ostromát Gárdonyi Géza tette naggyá és ismerté, úgy Drégely haláltusáját meg Arany János. Más várak meg irodalmi háttér nélkül csak úgy elestek, csendben. Meghökkentő túlerő a 12000 ember a 150 várvédővel szemben. Négy napi ostrom, és nem adták meg magukat. Örök erkölcsi példa lesz ez, amíg csak irodalom- és történelemoktatás lesz Magyarországon. A valóságtartalma meg egy más dolog. De mi a várromokra a legendákért mászunk fel, hinni az ezekről szóló hősi eposzokat. Zrínyit Szigetváron, Jurisicsot Kőszegen. És el is meséljük a gyerekeinknek. Mi ma azt hiszem a hosszabb utat választottuk, Drégelypalánk felől, autó parkolóban, és onnan még 2 és fél kilométer emelkedő gyalog, De megérte!
2022. április 10.a párjával járt itt 35 Szóval, a hely története az, hogy élt, éldegélt itt a pásztor, oszt legeltette a nyáját, de a gyermek meg vak volt. De sebaj, mert itt feltör egy forrás, annak vizével párszor átmosta a gyerek szemét, na, oszt erre az látni kezdett. Amikor meg felnőtt a hajdani világtalan, faragott hálából egy szobrot, ami ma itt van, a kápolnában.
Csak arra gondolok, hogy a tudomány meg milyen sekélyes. Sok évig tanultunk sokadmagammal, hogy vakszakos gyógypedagógusok legyünk, és csak ennyit kellett volna csinálni, ide kihozni a gyerekeket, aztán mosogatni a szemüket. Valami működik ebből az izéből, mert ma is volt egy amolyan félkegyelmű típusú ember hozott szatyorban sok-ok palackot, megtölteni a szent vízzel. Hát csak nem csinálná, ha nem hatna. De mindenesetre. . . a vak srác, a későbbi faragó szobra ott van a kertben. Ráadásul megleltem a sokadik Lourdes-i barlangomat, Máriával, Bernadette-tel, tokkal, vonóval. Bevallom, a kútból nem ittam, de azért ravaszul kenegettem magam a felpumpált vízzel, hátha segít. A környék szép, a 2-es útról csak 2-3 perc, és megér egy ilyen kitérőt. A lejtőn, valami magánfarmon lámák is búslakodnak, szamarakkal egy karámba kárhoztatva.
2022. április 10.a párjával járt itt 45 Az úgy volt, hogy az volt a terv, hogy Balassagyarmaton eszünk vagy Rétságon. . . ha már Drégelypalánkon nem. És mentünk, mentünk, Nagyorosziban meg ott ácsorgott ez az út szélén. Hát akkor miért ne itt? Nem volt egy tervezett gyerek. . . belenéztem a telefonomba, hogy ez valami amerikai, meg pultnál kell rendelni, meg adnak elektromos kütyüt és fütyül vagy mi.
Nos, nem így volt. Asztalhoz leül, udvarias srác jön, felveszi a rendelést, mókás nevű kajákat kértünk, szóvak Gundel palóclevese Mikszáthnak, meg másodiknak tehéntánc. . . egyáltalán nem hozta soká, sőt, meglepően hamar megjött a leves, nem tudom, Gundel főzött-e Mikszáth Kálmánnak valaha, de ez egy egész jó palócleves volt, mindketten ugyanazt kértük, és nem is bántuk meg. A tehéntánc meg nem marhából van, hanem sertésből, valami lilahagymás, kapros juhtúróval töltött húsról van szó, és ez is ízlett, négyesre taksáltuk az ebédet. A szakács lehetne egy kicsit profibb, de nem panaszkodom. Olyan kis vidám, meg fiatalos étterem ez, azt hiszem inkább a pizzára vannak kihegyezve, de lám, lehet náluk mást is kapni. Jó ebéd volt.
2022. április 8.egyedül járt itt 55 Betévedtem ide. Ami a döntő volt az értékelésemben, hogy ilyen szimpatikus, kedves, udvarias fiúval, mint aki a pultban volt, ritkán találkozom. Igazán le a kalappal, ez vendéglátás! Fura helyen van a cukrászda, de végül is. . . ez nem is olyan rossz hely, ha elvonatkoztatunk attól, hogy ez egy aluljáró.
Bámultam ki az ablakon és néztem a betont, ahol menekültek százai feküdtek a térköveken hosszú ideig. Családok. Most meg üres. Egy színvonalas feketeribizlis üdítőt ittam, meg egy kávét. Egy fillérrel sem volt drágább, mint amennyit szívesen ne adtam volna érte. Máskor sem kerülöm el.
2022. április 8.egyedül járt itt 55 Azt hiszem, már megemlékeztem kalandozásaim során a mátraverebélyi remeték barlangjairól, meg a Szent Kút körül kialakított térségbe beágyazódó Lourdes-i barlangról is, de magáról a liturgikus térről, a zarándokok gyülekezőhelyéről meg nem.
Szóval ez az egész intézményrendszer úgy épül fel, hasonlóan más kegyhelyekhez, hogy van valahol egy mag az ősmúltban, általában remeték, parasztok, gyerekek, egyszerű emberek, akiknek valami látomásuk támadt. Akik aztán kívülről rárepültek a témára, azok meg berendeznek egy hatalmas business-t, kápolnát, templomot, katedrális emelnek, szent kút vize csörgedezik, emléktárgyakat lehet kapni, zarándokszállás, hatalmas parkoló, külön a buszoknak, satöbbi. . . és hát van maga a liturgikus tér, ahol össze lehet gyűlni. Ez a mátraverebélyi - szerintem - különösen szép, építészetileg is megállja a helyét, a díszítése módjával csiricsáré, még az elfogadhatóság keretein belül marad, de hozza a szükséges hangulatot, megkerülhetetlen kirándulóhely, és nem jársz jól azzal, ha nem látod. Muszáj valahogy megértenünk a velünk élő embereket és nem lehet másképp, csak, ha részt veszünk a tevékenységiekben. Ez az un. szabadtéri főoltár érdekes látványosság, Hét ferences vértanút ábrázol, eléggé görögkeleti stílusban. Meg a Szűzanya életének eseményeit. Középen van valami hatalmas áldozati kőasztal, az jutott eszembe, hogy tán a keresztényeknek is van Kába köve és ezt körbe-körbe mászkálják, vagy esetleg valami obszidián késsel itt metszik ki a hitetlenek szívét, mint az aztékok. . . ki mire használ egy díszletet. Mindenesetre ajánlom bárkinek, szép környezetben található, igazi jó program, és fontos állomása az emberi gondolkodásnak.
2022. április 8.egyedül járt itt 55 Budapest legendás szobrai között szerintem előkelő helyen van. Egy nő, aki több mint 100 éve vár. Gyerekkoromban magamnak fedeztem fel, ahogy felfedezte nyilván más is, hogy változatlan pózban ott könyököl a ház faláról, erkélyéről kitekintve, és később tudtam meg, hogy ő a Márványmenyasszony.
Tisztelettel, áhítattal bámultam mindig, ha arrafelé járok, megállok és nézem. Talán engem vár, hogy nézzük. . . meg másokat is. A vőlegényét. Titokzatos a múltja, a jelene. talán örökké várni fog. Mi pedig születünk és meghalunk, de ő csak vár ránk rendíthetetlenül.
Érdekes
2022. április 8.egyedül járt itt 45 A Feneketlen-tó környékén egyáltalán nem ritka a melegítőben lévő lány. Szabadtéri edzőpadok is vannak, meg a tó körül kiépített futópálya, szinte mindig látni élő lányokat edzés közben. Van viszont egy lány, aki nem annyira mobil, inkább pihen fák között. Egy időben annyiira belepte a növényzet, hogy át kellett helyezni, a feje teljesen eltűnt a lombok között.
A neve is vitatható, a "munkás lány" egy dolog, de alternatívaként hívják/hívták "építő lánynak", teljes nevén meg "Társadalmi munkás lány, Ifjúmunkáslány" is volt. Szóval nem edzőlány, Annak az emlékére került ide, hogy a parkot fiatalok építették, társadalmi munkában. Egyébként Makrisz Agamemnon szobra, és szerencsére nem került a kukába, mint a szocializmus más, leselejtezendő emlékei, hanem őriz egy korszakot, ami szintén a miénk volt. Amúgy meg ártatlan, és szép szobor.
2022. április 8.egyedül járt itt 55A költő igen jellegzetes pózban könyököl és nézi a róla elnevezett körteret. Szép a park, a lelkének megfelelő helyen van az ember hasionmása, mellette egy kövön verseskötete, a Mágia található (hogy be tudja azonosítani az is, aki keveset tud róla). Kosztolányi szobra békebeli, budai, illő.
Érdekes
2022. április 8.egyedül járt itt 45 Bartók Bélának van néhány szobra, de talán a legismertebb lehet az, amelyik a Feneketlen-tó parkjában áll, és néz a róla elnevezett útra. Volt itt pár kezdeményezés, hogy a fehérlovas kormányzó kapja vissza az elnevezést, de én mégis jobban örülnék, ha a kultúra maradna a győztes. Inkább maradjon a nagy népzenekutató zeneszerző.
Sovány, magas férfi szoborként is, nem az a fajta, akit mosolyogni szoktunk látni. Ezt a szobrot születésnek 100. évfordulóján adták át, azóta hozzátartozik a városképhez.