Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2022. április 6.egyedül járt itt 55 Kolodko Mihály rendkívül termékeny. Szinte naponta kerül híradásba, hogy valahol új szobrot helyezett el, és ez a rajondók számára igazi fieszta, sorban állnak most is az új mű megtekintésére. Úgy tudom, ez a Trabant a legújabb, bár lehet, hogy mire ezt leírom, más lesz a helyzet.
Első nekifutásra nem találtam, vagy 200 méter hosszan átvizsgáltam a rakpart támaszkodó korlátját, már arra is gyanakodtam, hogy ellopták ezt is, de aztán pár villamosmegállóval arrébb új fülest kaptam és visszamentem. Igen, le kell menni a lépcsőn és ott. . . Felhúzós múltunk jelképe egy játékautó, ami ma már megmosolyogtató, kedves, valaha az élhető lét, az elérhető "luxus" egyik szimbóluma volt. Rajongóknak új zarándokhely, a történelmünk tréfás tükre egy miniszobor-sorozatban.
2022. április 5.egyedül járt itt 55 Hű, ez egy nagyon jó hely, jókor jó helyen. Végre valami feldobta a napomat. Valaha régen itt egy képgaléria volt, ha jól emlékszem. Mikor jöttem erre, eszembe jutott, hogy a feleségem mesélt róla, hogy remek kis kávézó és itt töltöttek jó órákat a kollégákkal. Hát ez nekem is jó lesz.
Tulajdonképpen már bent voltam a helyen, amikor megnéztem, hogy ZigZag is értékelte itt, és neki is tetszett, nekem meg semmi okom nem volt ezt a trendet megváltoztatni. Nagyon kellemes kis bolt, nagyon szerethető környéken, a Kosztolányi Dezső tér és a Feneketlen tó parkjának határán, csupa ízlés és kedvesség a lenyomat, a nagyon barátságos fiú még egy kifejezetten intelligens zongora-háttérzenét is hozzáadott, a nap sütött a parkban, én meg kimentem a nagyon tiszta WC-be kezet mosni, választottam egy süteményt, kértem egy bodza-italt és egy Cortado-t, és remekül éreztem magam. Ajánlom is, bárkinek, nem részletezem a bolt egyéb látni- és kapnivalóit, vannak képek, és mindenki fedezze fel magának!
2022. április 5.egyedül járt itt 35 Fura, hogy éppen a Szabadság tere hemzseg a megosztó emlékművektől, kemény csaták voltak a szovjet hősi emlékmű miatt is, az usánka szobor szomorú végzete egy másik esemény, és pár lépéssel arrébb a hídon álló Nagy Imre kitoloncolása a helyére került irredenta birodalmi emlékmű miatt is sok port vert fel.
Na, de a német megszállás emlékműve is örök téma lesz a pártolók és ellenzők között. Számos szervezet tiltakozott már ellene, és tiltakozásul hozták létre az Eleven Emlékművet is, az áldozatok emlékére, képekkel, használati tárgyakkal a nagy madaras szoborcsoport előtt. Tegyük hozzá, hogy barbárok már többször meg is rongálták az emlékezés kisebb emléksorát. Újra és újra pótolták. És most maga a mű. . . hűű, nehéz erről írni, állásfoglalás nélkül. Valahogy azt üzeni, sugallja, hogy hahh, a gonosz németek aztán letámadták, elfoglalták Hungáriát. . . mi meg nem is tehettünk erről, csak álltunk itt és pislogunk, mint a szende szűz. . . na, de ha valaki járt iskolába, olvasott könyveket, voltak felmenői, akik meséltek neki, ennél ezért tisztábban láthatja a valóságot. Nos, igen. . . a háborús részvételünk, az elfoglalt szerepünk a két nagy háborúban a rossz oldalon, olyan trauma, amit más nép már régen feldolgozott, mi meg csak bonyolítjuk, kenegetjük, maszatoljuk tovább. Ez így eléggé speciálisan magyar.
Kihagyható
2022. április 5.egyedül járt itt 25 Emlékszem valami régi időre, amikor megnyílt. Mi is eljöttünk gyerekestől, hóó, láss még csodát, cápák, meg minden! Volt itt élet. Ma, egy vacak ebéd után beténferegtem ide. Felvidulni? Tovább csüggedni? Szóval ez is egy nagyon lepukkant hely lett. Akárcsak az egész Campona. Nincs nyuggerjegy, nem bánom, az állatokat el kell tartani valamiből.
Ehhez járultam hozzá. A folyosó leharcolt, mindenféle cuccok félretolva a fal mellé. Akváriumokban nagyon szerencsétlen halak, hüllők, emlősök sínylődnek. Van, amelyiknek még fajtársa sincs, csak ő egyedül, a halálig egy börtönben. Mások ugyanazzal a néhány másik idegbeteggel összezárva. Gondolkodtam rajta, hogy milyen lenne, ha a Csillag börtönben Szegeden lenne ilyen üvegfal és lehetne a bentlakólat nézni, meg nyelvet öltögetni rájuk. Anyuka felkiált, gyereknevelésképpen, hogy fúúj, milyen ronda. . . egy állatra. És ezért még belépőt is vett, hogy ugyanilyen pocsék gyereket nevelhessen, mint ő. A medencéknél, ahol pár árva madár száll ágról ágra több helyen és több nyelven ki van írva, hogy ne szórj bele pénzt, rossz az állatoknak. A medence ezért tele van pénzérmékkel. . . áhh, gondolkodtam rajta, hármas vagy kettes. . ez mégiscsak inkább rossz.
2022. április 5.egyedül járt itt 35Eredetileg síremléknek készült Blaha Lujza sírjára. A főváros megvásárolta Horvay Jánostól, az alkotótól 1928-ban, és ide került, az Erzsébet térre. Igencsak szomorú hangulat, a térdelő juhász fűzfa sípján bűvöli a négy bárányt, a felirat úgy szól, hogy "Kis furulyám szomorú fűz ága", de, hogy Petőfi Sándor, vagy a furulyázás mitől népdal, azt nem tudom.
2022. április 5.egyedül járt itt 35Nepomuki Szent Jánosnak, a cseh szentnek elég sokféle szobra van szerte az országban, általában hidakon áll, hiszen - többek között - hídvédőnek van beállítva a köztudatba, Pásztón például egy ilyen kis kopottast találtam, de ez így természetesebbnek is tűnt, színesre mázolt, felújított társai. Az Eu csillagjai neki is ott kerengenek a feje körül.
2022. április 5.egyedül járt itt 55 A mester nagyon termékeny mostanában. És érezhetően terjed a kultusza is. Ma már egy-egy új Kolodko-szoborhoz bizony sorba is kell állni. Az izgatott, de türelmes, megértő rajongók 5 lépéssel hátrébb várják, hogy az előbb érkező végezzen a megcsodálással, fotózással, És hol is lehetne elhelyezve egy Skála Kópé, mint a hajdani legendás Skála Áruház előtt?
(Reklámja a Skála Coop-é. . . ) Lazán hever a napozóágyon, nézi a régmúlt fényt és csillogást, körülötte meg áramlik a soknemzetiségű nép. Egy fiatal koma odajött, mondott egy-két értelmezhetetlent, de hát honnan is tudná, hogy ki ez. . . ezért elmagyaráztam. Nem tudom, mi maradt meg belőle.
2022. április 4.egyedül járt itt 45 Azt nem tudom, miért nem jártam itt évtizedek óta. Próbálom megfejteni. Mindig itt van az ember orra előtt, de valami (jogos? nem jogos? ) kép él az emberben, hogy ez valami gazdag turistáknak működő lehúzós rablótanya, ahol azért annyira jól nem is főznek. Gulasch-chikos bóvli. De nem tudom, mire emlékszem. Gellért szálló sarka.
. Ma, hirtelen ötlettől vezérelve bementem, ebédidőben, és teljesen üres volt. Még arra is gondoltam, hogy talán bezárt, nincs nyitva. Két idősebb pincér unatkozott a beltér közepén, bánatosan néztek kifelé az kirakatüvegen az utcára. Na, de én életet leheltem a házba, egyből jöttek, fogadtak, hova üljek, bárhová, ahova csak kedvem tartja. Étlap, gulyás leves, nem rabló áron, nem túl soká hozták is, kis bográcsban, erőspaprika a másik asztalról hozzá. Majd gombás-tejszínes karajra fájt a fogam, az sem jött túl soká, és egészen jó volt. Csupa öröm volt eddegélni. Végén egy üveg Pilsner Urquell, és mindezt egész elfogadható áron kaptam úgy, hogy még a szervízdíj is benne volt a számlában.
2022. április 2.a párjával járt itt 45 Nem ezt kerestük, de ez jött. Valami nagyobb éttermet vagy csárdát szemeltem ki magamnak, és hát ez meg itt állt az út mellett. Egy ökoturisztikai központ, és abban egy étterem. Jókor állt jó helyen, be is mentünk egyből. Kellemes a környezet, a kiszolgálás nagyon figyelmes, nagyon barátságos, le a kalappal. . .
azt nehezen emésztettem meg, hogy az összes asztal összes terítékén bal kézre voltak elhelyezve a poharak, de lehet a világ közben megváltozott, én meg nem. (De hogy lehet egy étteremben ilyen? ) Szóval, étlapot megkaptuk, feleségem babgulyát kért, én ún. aranyló húslevest, és komolyan mondom, meghökkentően gyorsan meg is kaptuk! Nejem szívesen ette, amit kapott, és egy kicsit kevésbé. Nem volt ez semmilyen jó húsleves, valami csontlevesféle, zöldségízzel, két db, húsnyesedékkel, meg tésztával. De legalább meleg volt. Nem mondhatom, hogy rossz, de semmilyen. Szurkoltam neki, mert olyan kedves itt a kiszolgálás. A ropogós kacsacombom tényleg ropogós volt, az is elkészült nagyon hamar, és az is semmilyen ízű volt. Semmi érdekes, öröm, nem volt a párolt káposztában, a húsban, a krumpliban. . . talán nem ismerik itt a fűszereket, vagy csak nagyon módjával bánnak velük, nem tudom. nem akarom bántani ezt az éttermet, meg ezt az ételt, de mintha itt nem lenne szakács, valaki főz valamit valami újságban talált recept alapján, nem túl nagy a választék, de igenis elégséges, viszont kevés öröm van benne. De egyébként ajánlom a helyet, persze!
2022. április 2.a párjával járt itt 35 Nos, mi mással is tudnám összehasonlítani, mint - kézenfekvő - a tatai Derítő-tóval? Ugyanez a stílus, a kis magánstégek belepték a partot, cölöpházakat raktak a víz fölé, majd Tatán is, meg most már itt is, megpróbálják valahogy elkeríteni a turisták elől a területet. Lépten--nyomom ki van írva, hogy "Magánterület, belépni tilos!
" Az utakra, a fákra, a bokrokra, kerítésekre, stégekre, mindenhová. Az ember reszketve somfordál arrafelé, hogy jaj. , mi lesz, ha elkapnak? Két oldalról próbálkoztunk: először Bokod felől. Sok sár, sok hepehupa, bezárt pallók, és - valljuk be - eléggé lepusztult környezet. Nincs honnan egy szép képet csinálni, a tó egyik partján egy irdatlan ipari létesítmény áll, borzalmas kéménnyel, de ettől függetlenül is, fele annyira gondozott, karbantartott, mint tatai társa. Átmentünk a túlpartra, Oroszlány felől támadtunk, fittyet hánytunk a sok elrettentő táblának, és sok bozótban bujkálás után egyszer csak találtunk egy befogadó embert, aki itt lakik, itt remete évek óta, mondjuk a járvány eleje óta, de szívesen lát embereket errefelé, csinált egy kis "kilátót", oda fel lehet menni, egy heverészőterasz, és hát becsületkassza van, ha adsz, 500-500 forint fejenként. Miután megismerkedtünk vele, behívott a házába, kínált kávéval, süteménnyel, inkább 2000 forintot adtunk, jó szívvel. Szépen köszönte. De legalább kijutottunk valahol a partra! Szóval, nem is tudom. . . ajánlani ajánlom, de a tatai Derítő-tó jobb, szebb, színesebb, hangulatosabb.