Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2025. május 2.egyedül járt itt 35 Na, nézzük csak, megint elmúlt egy év és én valamelyik este erre jártam. Ez a bolt valamiért később is nyitva van, mint mások. Mióta ilyen idétlen új neve van, azóta kétszer talán, ha bebotlottam ide, nem voltak már olyan barátságosak a srácok, mint régen, most valami új főnök lehetett itt, nem tud magyarul, de magyarázott egy srácnak, hogy hogyan dolgozzon, mit tegyen, és közben figyelte.
Az arabnak látszó srác meg egészen jól tudott magyarul, én meg öt szép, nagy fej rántott gombát láttam, hát kedvem támadt hozzájuk. Tzatzikit is kértem, nem volt nagyon finom, de olcsó volt, ehető, a célnak megfelelt, hát így néz ki, aztán továbbmentem.
2025. május 2.egyedül járt itt 35 Egy Nedeczky-Griebsch kastélyt már csak megnéz az ember, ha erre jár. . . az a kb. 3400 kastély és kúria, ami Magyarországon megtalálható volt egykor, már csak töredékeiben vagy romjaiban igaz, kevés kivétel viszont rendbe van hozva valamennyire. Ez a porta szép képet mutat, jól néz ki a felújított főúri lak, más kérdés, hogy mindenféle módon zárva volt.
De szóval akkor miért hozták rendbe, kinek a milyen pénzéből, és kinek a kedvére? Országosan elterjedt szindróma, te is ismered, én is ismerem, mindenki ismeri ezeket a sztorikat, a környéken beszéltem valakivel, akit nem neveznék meg, és ő azt mondta, hogy hát itt is ugyanaz történt, a hatalomhoz közeli helyi potentát nem arra kapta a pénzt, hogy csak magának hozassa rendbe, hanem széles nyilvánosságnak elérhető legyen, de aki haszonélvezi az szintén hatalomoldali képviselő úr, annak családja vagy barátai. . . arcom nem rezzen már, talán megszokták a mimikai izmaim is, hogy így működik ez az ország. De szép az épület, igaz?
Érdekes
2025. május 2.a párjával járt itt 45 Tegnap volt a Budapest Parkban egy amolyan nosztalgiakoncert, ugyebár, ha május elseje, akkor régen a Tabánban LGT, és ennek emlékére volt itt egy amolyan maradék LGT meg maradék Csík-zenekar koncert. Az volt a címe, hogy "LGT dalok". Ezt a Budapest Park címszót meg itt találtam kitöltetlenül a lapon. Egy generáció most hal meg éppen.
A 60-as, 70-es évek beat-fiataljai ritkuló hajukkal, ősz fejükkel, megtöltötték a koncertudvart, mivel nejem is, én is, a kihalók közé tartozunk, hát ott volt a helyünk. Valami VIP-izét vettünk valami felső teraszra, nem volt egy nagy ötlet, jó távol volt a színpad, de a nagy kivetítők azért segítettek. Számtalan kocsmapult veszi körül a teret minden oldalról, néhány McDonald's is akad, meg ilyen-olyan burger, a színpadon meg érdekes egyvelege látszott-hallatszott ennek a vegyes koncertnek. Néptáncosok tették a dolgukat szépen, összesimult a Csík meg az LGT zenéje, ismert dallamok, Presszer Gábor és Karácsony János, Majorosi Marianna, és Rúzsa Magdi is fellépett pár szám erejéig. Mi, öregek, egy hatalmas, szabadnapos szociális otthon meg ott ringatóztunk, dobogtunk, énekeltünk olykor, talán utoljára hallattuk a hangunkat életünkben.
2025. május 2.egyedül járt itt 35 Amikor ott sétáltam, megnéztem az Apponyi-szobrot, meg nézegettem azt az idős párt, aki ott tipegett az emlékművek között, és fontosnak tartotta, hogy a képen is szerepeljenek. Hát itt egy kő. . . A kő. A koros bácsi, aki rendkívül nehezen járt már - egymásra támaszkodtak a nénivel -, rendkívül büszkén odaállt, és ott fotóztatta magát a nejével.
Nyilván van valami, amit ebből a büszkeségből nem értek, nyilván olvastam pár könyvet én is a floridai gróftól, és azóta sem értem, nehezen magyarázható a kultusz, amit holtában vert maga körül. Szóval, egy olyan országban, ahol valódi művészek egész regimentje tette gazdaggá az irodalmat, Petőfi, Arany, Radnóti, József Attila. . . itt írt Jókai, Mikszáth, Móricz, Gárdonyi és Móra és mások is csodákat, hogy kerül ez a dolog összefüggésbe ezzel a kővel. . . Ki tudja. Bár, ismerjük el, a szocialista társadalmi vonalnak is voltak igazán nehezen vállalható irodalmárjai. . . Talán ez valami kötelező mellékterméke minden ideológiának.
2025. május 1.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kétségtelenül az Egri csillagok a legnépszerűbb, legkedveltebb olvasmánya a magyaroknak, ezt több felmérés, szavazás is bizonyította, Gárdonyi Géza főműve Magyarország Nagykönyve. Méltán. Tán csak Molnár Ferenc Pál utcai fiúi érnek a nyomába népszerűségben.
Nos, legyen ez a ház itt Agárdpusztán vagy Gárdonyban, mindegy is az, a lényeg, hogy itt született Ziegler Géza, azaz a ország könyvének szerzője. Hogy hogyan lett Gárdonyi, azt a hely maga is sugallja. Ez a ház most valahol a lakott település szélén, a szántók, mezők oldalán található, szépen rendbe van hozva, értéket őriz és mesél is. . . például van mellette egy fa, te is láthatod, ez egy emlékfa, pontosabban cseresznyefa, amit a helyi lakosság összefogásával mentettek meg a végleges pusztulástól, napi szinten öntözték, hogy kitolják az életkorát. És még él. A falon, a ház oldalán a Fejér megyében jelentőséggel bíró irodalmárok, költők, írók kaptak egy-egy emlékhelyet, nem sorolom fel, de jelentős szellemi erő összpontosult itt, e megyén. Lenyűgöző. Bent, a ház hosszán végig Gárdonyihoz köthető dokumentumok, tárgyak, fényképek várnak, a ház közös konyhája is látható, mert egykoron több család is élt itt párhuzamosan. Élvezetes időtöltés e kultikus helyet meglátogatni.
2025. május 1.egyedül járt itt 35 Van egy tekintélyes, szép kastély Zichyújfalun, rossz érzés volt, hogy még eddig nem fedeztem fel magamnak. Ezen változtatni kell, irány hát Zichyújfalu. Nem túl nagy település, könnyű megtalálni a kastélyt is, egy látszólag szép, parkosított tér mögött áll. Áll, de kissé talán roskadozik is.
Romantikus műemlék Fejér megyében, ahol amúgy szép számmal találhatók kastélyok. Ilyen is, olyan is. Nem lehet mindegyiket egyforma intenzitással gondozni. Ez egy kicsit mostohább sorson van, mint sok más társa. Gróf Zichy Nepomuk János (nem a nepomuki Szent János! ) építtette az 1980-as években, egy korábbi, kisebb kastély helyett, mellé, így ez lett a nagykastély, a kicsi meg az intéző háza lett, ahogy sok más helyen is. Azután jött a világháború, meg a magyar kastélyok ismert sorsa. Ez az épület nem került be még a magyar kastélyprogramba, pedig pályáztak már rá többször. Persze azt sem tudjuk, hogy mi a jó abban, ha bekerül, mert akkor rendbehozzák sokmilliárdért, aztán nem tudnak vele mit kezdeni, mert ki tartsa fenn és miből, és aztán valami főrabló megkapja. . . Szóval most ez itt áll, meg én is itt álltam előtte, de ha már ot vagyok, csak bemegyek egy kicsit bolyongani, az önkormányzat fészkel itt az egyik szárnyában, belül ez a rész nem romos, kicsit settenkedtem a folyosókon, aztán kijött egy hölgy egy irodából, kit keres, mit keres, mondtam, aztán jól el is beszélgettünk a házról, a környékről. De a ház ilyen vagy olyan értelemben az utolsó éveit éli.
2025. április 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Adódott a napokban, hogy kb. ott jöttem ki a Népstadion, Puskás Aréna, miegyéb kertjéből, ahol a Stifler leledzik éppen, adódott, hogy be is üljek egy étkezés erejéig. Kellemesnek mondható kerthelyiség, kicsit hendikep, hogy két nagyforgalmú út ékében, de hozzászoksz, négy perc után nem érzi az orrod a szmogot.
Letelepedtem, barátságos pincér jön, hoz étlapot, kedves, oldott, beszélgetős fajta, de semmi tolakodás. Nekem meg bevillant, hogy régen majdnem mindig rántotthúst ettem, most meg már hetek óta egyszer sem. Hát nosztalgia, ide nekem a bécsiszeletet majonézes burgonyával. Laposra verték valahol, de jött. Falapon kapod. Asztalon, mivel kerthelyiség, hát hangyák is mászkálnak. Szevasztok régi zuglói hangyák - mondtam nekik. Az étel nem olcsó, itt a bécsiszelet a körettel 6200, a csapolt Pilsner meg 1290 forint. Azt írják, 15 féle csapolt sörük van. Ez jól hangzik. A saláta talán elbírt volna némi hagymát is, a hús egy kicsit száraz volt, a sör nem a tökéletesen friss. De jó volt minden. Fizetésnél kicsit más formát öltött az arcom, hívtam a fizetőt, jött, kérdeztem a szervízdíjról, igen, van benne. De az nem a borravaló! - figyelmeztetett nyomatékosan. Hát mi, alapítványi támogatás? Aztán odanyomta elém a kis fizetőkéjét és azon először meg kell nyomni, hogy 10, 20 vagy hány százalék borravalót gondolsz? Még a szervízdíjon felül. Ez szerintem tolakodó. Itt valami nincs rendben.
2025. április 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Itt találtam az ittjartamon a címszót, nem volt róla se kép, se hang. Hát már csak elmegy az ember megnézni, hogy mi is ez? Helyiek lelkesen útbaigazítanak, oda is megyek, hát persze, hogy nincs ott senki. Na jó, mondjuk nem képzeltem, hogy egy dolgozó éjjel-nappal ott ül és azt várja, hogy Ugor felhasználó mikor méltóztatik errejárni.
. . Hát, most mi legyen? Aztán jött egy amolyan postásféle ember pár ajtóval odább, ajtóban diskurált a háziasszonnyal, én meg lecsaptam rájuk, hogy hopp, tudnak-e segíteni? A nő készségesen a telefonjáért nyúlt és máris hívta illetékest, aki visszakérdezett, hogy ki ez, mi ez, mit keres itt, mondtam talán, hogy nem palesztin terrorista, csak egy őszintén érdeklődő öreg muksó. A távoli nő üzente, hogy ne mozduljak, kocsiba vágja magát és jön! És így is lett. Végtelenül kedves, szeretnivaló "háziasszonyom" kinyitogatta a kiállítótermeket, és közben sokat mesélt is mindenről, Sárosdról, a közösségről, az együttmunkálkodás öröméről. Ez nem egy hagyományos múzeum, ez egy lelkes csapatszellem terméke, vannak itt fafaragók, fémmegművelők, varrók, hímzők, könyvszobor-készítők, patkolók és tojáspatkolók, tojáscsipkézők, óriásszobrok, házmodellek készítői gyufásdobozból vagy gyufaszálból. . . ez is olyan hely, hogy akármeddig ellennél itt, ha nem kéne mindig továbbmenni. Mindenesetre példaértékű mintája egy közösség kialakulásának, ápolásának.
2025. április 30.egyedül járt itt 35 Ez a cukrászda egy családi ház garázsában van, hogy jól ítélem meg. Nem a település központjában, hanem ott, ahol a család lakik, kicsit a periférián, de lehet, hogy az állomásra igyekvők vagy onnan jövők itt szoktak eljárni, nem tudom. Kínálat nem túl érdekes, talán a fagylalt, hogy már van, megint elérkezett a jóidő, íme, egyre több helyen felbukkan.
A nagyon fiatal és szép lány először teljesen barátságtalan volt, nem is értettem, bebukkan a boltban egy sosemlátott öreg fazon, talán potenciális vendág, annak inkább örülni kéne, nem? Mert fogyaszt és vIszi a hely jóhírét. . . Igy aztán kértem rosszkedvűen két gombóc fagylaltot. egy málnát és egy epret, rá kellett még fizetni, biztos a tálka-formájú ostya miatt, és így több lett, mint 1000 forint, de hát vágtat a gazdaság. . . . föltelepedtem vele a ház oldalába, egy teljesen elnéptelenedett teraszra, még a székek is az asztalokhoz voltak borítva, de hát máshol leülni nem lehet. Elég nyomi kis érzés, olyan kivert kutya. De elkanalazgattam. Aztán visszaléptem a boltba, sokkal kedvesebb,, beszédesebb lett közben a lány, ittam egy TopJoyt, szóval, elcseverésztünk áprilisról, májusról, fagylaltról, teraszról, csináltam pár emlékképet, és továbbálltam.
2025. április 30.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Van itt ez a Hősök kapuja Szegeden, különösebb érdeklődést nem váltott ki belőlem eddig, hát Istenem,, Szeged része, megyünk Szegedre vonattal, aztán itt mászkálunk el, mert itt vezet az út. . . Most, hogy itt találtam at ittjartamon, hát valamennyivel több figyelmet szenteltem neki, mint szoktam.
Nem tudom, kinek mi volt a véleménye róla, sokan értékelték, nem írt ide senki semmit, nekem viszont kéne valami véleményt találnom magamban, ha már értékeltem. Szóval, állnak a marcona hősök szobor formájában, és itt őriznek vagy védenek valamit. Nem nagyon szoktunk háborúkat nyerni, de ha vesztünk is, akkor is fénylő csillag, meg dicső. Hősök még a boltozat alatt a koronás szentek, Szent Istvánnak meg Szent Lászlónak ezen az ábrázoláson határozott hüllő-arca van, de Szent Borbála, a tüzérek védőszentje sem járt jobban, hiába áll egy Kotyogó-kávéfőzővel a kezében a képen. Huszárok lovai ugranak, alulról más kezek kardot szúrnak a lovakba, szentek széttárják a kezüket, hogy nem tehetünk róla, nem mi voltunk, bennünket csak idefestettek. . . De azért nézzétek meg, ha errejártok, ez egy érdekes hely.