Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán

Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!

 

Vadregényes erdőkön át: Alföldi Kéktúra 1. szakasz

Útvonal: Szekszárd‒Bajai Átkelés

Vágjatok neki az Alföldi Kéktúrának, mely a szekszárdi borvidék szívéből, a vasútállomás mellől indul! Már a tervezésnél érdemes kétnapos kirándulással számolni, így a teljes 45,8 km-es távból csak 18,8 km-t kell elsőre megtenni Keselyűsig. Mielőtt megkezdenétek a menetelést, szakíthattok időt Szekszárd kincseinek felfedezésére, mert a kitűnő borok kóstolásán túl a Kálvária Kilátó fantasztikus panorámáját, a Lösz-szurdik tanösvények meredek falait vagy az édes kalandokra csábító Mézeskalács Múzeumot is látni kell! A Bárányfokot elérve lerövidíthetitek a túrát a (márciustól újrainduló) Gemenci Erdei Vasútra pattanva. Bárhogy döntötök: a Gemenci-erdőben utazni csodálatos élmény lesz. Keressétek fel a pörbölyi Ökoturisztikai Központot és a különleges szépséggel megáldott Türr István-kilátót is!

Szállásajánlatok Szekszárd környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci erdő/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci erdő/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci Állami Erdei VasútBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Gemenci Állami Erdei Vasút

 

 

Ráérős városnézés és kirándulás: Alföldi Kéktúra 6. szakasz

Útvonal: Szarvas‒Dévaványa szakaszon belül Szarvas‒Mezőtúr

Mivel jó sok látnivalót tartogat az Alföldi Kéktúra 6., 75,8 km-es szakasza, ezért kezdő barangolóknak bőven elég lesz teljesíteni a Mezőtúrig futó 25,4 km-t. Mielőtt nekirugaszkodtok a kihívásnak, térképezzétek fel Szarvas ragyogó programjait, melyek közül a Szarvasi Arborétum, a Bolza-kastély, a Mini Magyarország és a Körösvölgyi Állatpark is kiemelkedik! Ha nem szoros a menetrend, akkor a tetejébe még egy kiadós wellnesst is beiktathattok a Szarvasi Gyógyfürdőben, mielőtt a Peresi gátőrházig közel 5 órát gyalogolnátok. Komp segítségével juthattok el a Körös jobb partjára, ahol tovább visz az út a békáktól zajos holtágak, széljárta legelők, ártéri erdők mentén. Mezőtúron ne mulasszátok el megtekinteni a Túri Fazekas Múzeumot!

Szállásajánlatok Szarvason>>

Szállásajánlatok Mezőtúron>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Bolza-kastély / Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Bolza-kastély / Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Mezőtúr határa / Fotó: kektura.hu, Veres ZsoltBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Mezőtúr határa / Fotó: kektura.hu, Veres Zsolt

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

 

Folyók mentén: Alföldi Kéktúra 7. szakasz

Útvonal: Dévaványa‒Vésztő szakaszon belül Dévaványa‒Körösladány

Félúton Ecsegfalva és Dévaványa között bújik meg a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont KMNP, amihez érdemes egy kis kitérőt tenni, mielőtt ráléptek az Alföldi Kéktúra 7. szakaszára. Az összesen 47,4 km-es távnak nagyjából 5 óra alatt tudhatjátok le a Körösladányig nyújtózó, 19,2 km-es szeletét. Ha gyűjtitek a kiránduláshoz való pecséteket, akkor a következőt a Folyás-érnél lelhetitek fel. A keskeny csatornát elhagyva, tovább visz az út a végtelen szántóföldek mellett, míg meg nem érkeztek a Sebes-Körös partján elterülő Körösladányba. A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Házában megelevenedik előttetek a település múltja a csodálatos tárgyi emlékek jóvoltából.

Szállásajánlatok Körösladány környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont KMNP/ Fotó: kektura.hu, Sztankó BálintBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont KMNP/ Fotó: kektura.hu, Sztankó Bálint

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Sebes-Körös / Fotó: kektura.hu, Veres ZsoltBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Sebes-Körös / Fotó: kektura.hu, Veres Zsolt

 

 

 

Kastélyok a Nyírségben: Alföldi Kéktúra 12. szakasz

Útvonal: Nyírbátor‒Kisvárda szakaszon belül Nyírbátor‒Vaja

19,5 km menetelés is bőven elég lesz, ha nem szeretnétek a teljes 51,1 km-es Alföldi Kéktúra 12-es szakaszt bejárni. Nyírbátorra megérkezve hamar látni fogjátok, hogyan változik a táj képe: a szilaj homokdombok helyét lassanként átveszi a zöld növényzet. Találjatok rá az itt rejtőző Báthori Várkastély és Panoptikumra, a látványos Várostörténeti sétányra és hazánk legnagyobb, legrégibb fa harangtornyára! Nyírderzsig kicsit több mint 2 órát kell talpalnotok, majd egy utolsó nekirugaszkodást követően elhaladhattok Vaja településtáblája mellett. Álljatok meg a káprázatos Vajai-tónál, a szépen felújított Vay-kastélynál és a régi időket idéző Tájháznál!

Szállásajánlatok Nyírbátorban és környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Vajai-tó/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Vajai-tó/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

 

 

Vissza a hegyekbe: Alföldi Kéktúra 13. szakasz

Útvonal: Kisvárda–Sátoraljaújhely szakaszon belül Karcsa–Sátoraljaújhely

Az Alföldi Kéktúra zárásához 65,6 km-t kell legyalogolni, de senki nem fogja felróni nektek, ha csak a Karcsától induló 24,8 km-es távot teljesítitek. A község Árpád-kori műemléktemplomát a szóbeszéd szerint egy éjjel alatt maguk a tündérek építették fel, ahonnan csak pár lépés a mesébe illő Tájház. Karoson a Honfoglalás Kori Látogató Központot és a benne található emlékparkot nézzétek meg közelebbről, melyek őseink dicső múltjáról regélnek! Felsőbereckinél lépitek majd át a Bodrog tajtékos vizét, ahonnan még egy utolsó nagy rohammal vehetitek be Sátoraljaújhelyet. Vegyétek célba a Zsólyomkai pincesort, a Zemplén Kalandparkot és a Szár-hegyen magasodó történelmi emlékhelyet, a Magyar Kálváriát!

Szállásajánlatok Sátoraljaújhelyen és környékén>>

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Alföldi Kéktúra 13. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Tassy MárkBarangolás az Alföldi Kéktúrán - Alföldi Kéktúra 13. szakasz/ Fotó: kektura.hu, Tassy Márk

Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Magyar Kálvária (Sátoraljaújhely)Barangolás az Alföldi Kéktúrán - Magyar Kálvária (Sátoraljaújhely)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
Úszkáljatok a mészkősziklák ölelésében, lazítsatok a forró rönkszaunában vagy nevezzetek be egy izgalmas csúszdázásra, esetleg vadvízi kalandra! Gyertek velünk a vadregényes Észak-Magyarország, az igézően szép Alföld és a változatos Nyugat-Dunántúl mesébe illő fürdőhelyeire – nem bánjátok meg!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.