Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 egyedülálló templom Magyarországon, amit látni kell

Remetelakot, erődítményt vagy Árpád-kori műemléket is találunk Magyarország legkülönlegesebb templomai között. Cikkünkben összegyűjtöttük 10 olyan csodaszép épületet, amiket mindenképpen érdemes megnézni!

 

Evangélikus templom, Siófok

A Makovecz Imre által tervezett evangélikus templom Siófok egyértelműen legszokatlanabb építménye, és 2014-ben a műemlék státuszt is kiérdemelte. Az építész által alkalmazott jelképrendszer igen gazdag: a főbejárat felett az idelátogatókat két angyalszárny őrzi, a tető csúcsán pedig egy életfából kinővő keresztet helyeztek el, ami magát az életet szimbolizálja.

Szállások Siófokon>>

Egyedülálló templomok Magyarországon - Evangélikus templom, SiófokEgyedülálló templomok Magyarországon - Evangélikus templom, Siófok

 

 

Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, Kozármisleny

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek templomát Bali Katalin Kapisztrána nővér kezdeményezésére kezdték el építeni 1993-ban, és 4 év alatt készült el, svájci támogatással. A szenthely három hatalmas haragjáról ismert, amit svájci hagyományok alapján el is neveztek: Flüe-i Szent Miklósról, Szent Mihály arkangyalról és Assisi Szent Ferencről kapták a nevüket.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, KozármislenyKülönleges templomok Magyarországon - Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, Kozármisleny

 


Református-Evangélikus templom, Hévíz

A Hévízi-tó felett, a Helikon utcában egy várra emlékeztető épület áll a város egyik fennsíkján, csak a csúcsán elhelyezett kereszt és csillag árulkodik arról, hogy szakrális helyhez érkezhettünk. A város protestáns és evangélikus lakói számára létrehozott szentély 1997-ben készült el Szeghalmy Bálint nagyváradi építész tervei alapján, vöröskő márvány díszítése és szemet gyönyörködtető aprólékos famunkái mindenképpen megérnek egy látogatást.

Szállások Hévízen>>

Különleges templomok Magyarországon - Református-Evangélikus templom, HévízKülönleges templomok Magyarországon - Református-Evangélikus templom, Hévíz

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!

 

 

Örömhírvétel-kápolna, Kisapáti

A Szent György-hegy oldalában, az erdő mélyén egy ortodox kápolnában él teljes magányban Márton atya, aki hosszabb külföldi tapasztalatszerzést követően kapta barátaitól ezt a présházat, melyet saját kezűleg újított fel és alakított át. Az itt található belső falfestmények is az ő keze munkáját dicsérik, azonban ha felkeresnénk a kápolnát legyünk tekintettel arra, hogy építője remeteségben tölti csendes napjait.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Örömhírvétel-kápolna, KisapátiKülönleges templomok Magyarországon - Örömhírvétel-kápolna, Kisapáti

 

 

Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, Zalaegerszeg

Egy újabb Makovecz remekművet fedezhetünk fel, ha Zalaegerszeg felé vesszük az irányt. A 2019-ben felszentelt különleges kápolna a művészre jellemző organikus stílusjegyeket őrzi, felfelé keskenyedő hatszögletű tornya lenyűgöző látvány nyújt a hatalmas fák közül kibukkanva. Ennél csak belső tere izgalmasabb, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik világba kerültünk volna.

Szállások Zalaegerszegen>>

Egyedülálló templomok Magyarországon - Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, ZalaegerszegEgyedülálló templomok Magyarországon - Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, Zalaegerszeg

 

 

Református templom, Zubogy

A zubogyi dombon álló középkori imaház visszarepít minket az időben. A zsindelytetős építményt megtépázta az idő, helyreállítására csak az 1700-as években került sor, de ma is rendkívül szép állapotban tekinthető meg. Díszített fapallós mennyezete Magyarországon ritkaság, a bejárattal szemben elhelyezkedő fa harangtorony pedig valódi múltat idéző látványként szolgál.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Református templom, ZubogyKülönleges templomok Magyarországon - Református templom, Zubogy

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.

 

 

 

Református templom, Csaroda

Igazi romantikus népi építészeti emlék áll a Felső-Tisza vidékén, Csarodán. Ez a késő román kori falusi kápolna idilli környezetben vár mindenkit, aki megcsodálná hagyományos fazsindelyes tetejét, gótikus keresztboltozatú szentélyét és népies barokkot idéző festett fa szószékét, karzatát és padjait.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Református templom, CsarodaKülönleges templomok Magyarországon - Református templom, Csaroda

 

 

Megbékélés kápolna, Beremend

A 90-es években rengeteg menekült érkezett Magyarországra a déli határról, és az őket segítő önkormányzat kezdeményezésére épült ez az  ökumenikus kápolna, mely a különböző nemzetiségek és vallások egyenlőségét hivatott jelképezni.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Megbékélés kápolna, BeremendKülönleges templomok Magyarországon - Megbékélés kápolna, Beremend

 

 

Kerektemplom (Rotunda), Öskü

A Bakony különleges kupolás tetejű, kerek templomának eredete a mai napig számtalan vitára ad okot. Sokak szerint török mecset lehetett korábban, de valószínűbb, hogy az egyik Árpád-kori körtemplomként jöhetett létre a 11. században. Az 1800-as évek közepéig a helyi plébánia központja volt, manapság azonban csak ünnepi alkalmakor használják.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Kerektemplom / Rotunda, ÖsküKülönleges templomok Magyarországon - Kerektemplom / Rotunda, Öskü

 

 

Erődtemplom, Óföldeák

Egy vizesárok felett átívelő kis fahídon keresztül közelíthetjük meg Óföldeák gyöngyszemét, mely a Dél-Alföldön páratlan gótikus falusi templomként maradt fent a háborúkat túlélve. 2020-as restaurációját követően hófehérre meszelt falait és védőfallal körülvett udvarának maradványait bármikor megtekinthetjük, aktuális nyitva tartásáról azonban érdemes előre érdeklődni, ha belül is felfedeznénk ezt a jellegzetes kápolnát.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Erődtemplom, ÓföldeákKülönleges templomok Magyarországon - Erődtemplom, Óföldeák

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egy hosszabb felújítás utána minden csúszdarajongót vár Bükfürdőn a Greenfield Hotel - itt találjátok ugyanis Nyugat-Magyarország legnagyobb, közel 74 méter hosszú vízicsúszdáját. A négycsillagos wellness szállodában azonban nem csak ez az újdonság vár titeket.
Múltról regélő műemlékek, gazdag kulturális kincsek, ízletes borok és különleges legendák szövik át Eger barokk belvárosának szinte minden pontját. A rengeteg izgalmas látnivaló mellett azonban szuper programok is rejtőznek a történelmi településen. Szálljatok be az időgépbe és keressétek fel a város alatti pincerendszert egy izgalmas utazás kedvéért, vagy csöppenjetek bele a Jóbarátok sorozat híres kávézójának mindennapjaiba!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.