Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 egyedülálló templom Magyarországon, amit látni kell

Remetelakot, erődítményt vagy Árpád-kori műemléket is találunk Magyarország legkülönlegesebb templomai között. Cikkünkben összegyűjtöttük 10 olyan csodaszép épületet, amiket mindenképpen érdemes megnézni!

 

Evangélikus templom, Siófok

A Makovecz Imre által tervezett evangélikus templom Siófok egyértelműen legszokatlanabb építménye, és 2014-ben a műemlék státuszt is kiérdemelte. Az építész által alkalmazott jelképrendszer igen gazdag: a főbejárat felett az idelátogatókat két angyalszárny őrzi, a tető csúcsán pedig egy életfából kinővő keresztet helyeztek el, ami magát az életet szimbolizálja.

Szállások Siófokon>>

Egyedülálló templomok Magyarországon - Evangélikus templom, SiófokEgyedülálló templomok Magyarországon - Evangélikus templom, Siófok

 

 

Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, Kozármisleny

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek templomát Bali Katalin Kapisztrána nővér kezdeményezésére kezdték el építeni 1993-ban, és 4 év alatt készült el, svájci támogatással. A szenthely három hatalmas haragjáról ismert, amit svájci hagyományok alapján el is neveztek: Flüe-i Szent Miklósról, Szent Mihály arkangyalról és Assisi Szent Ferencről kapták a nevüket.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, KozármislenyKülönleges templomok Magyarországon - Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, Kozármisleny

 


Református-Evangélikus templom, Hévíz

A Hévízi-tó felett, a Helikon utcában egy várra emlékeztető épület áll a város egyik fennsíkján, csak a csúcsán elhelyezett kereszt és csillag árulkodik arról, hogy szakrális helyhez érkezhettünk. A város protestáns és evangélikus lakói számára létrehozott szentély 1997-ben készült el Szeghalmy Bálint nagyváradi építész tervei alapján, vöröskő márvány díszítése és szemet gyönyörködtető aprólékos famunkái mindenképpen megérnek egy látogatást.

Szállások Hévízen>>

Különleges templomok Magyarországon - Református-Evangélikus templom, HévízKülönleges templomok Magyarországon - Református-Evangélikus templom, Hévíz

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!

 

 

Örömhírvétel-kápolna, Kisapáti

A Szent György-hegy oldalában, az erdő mélyén egy ortodox kápolnában él teljes magányban Márton atya, aki hosszabb külföldi tapasztalatszerzést követően kapta barátaitól ezt a présházat, melyet saját kezűleg újított fel és alakított át. Az itt található belső falfestmények is az ő keze munkáját dicsérik, azonban ha felkeresnénk a kápolnát legyünk tekintettel arra, hogy építője remeteségben tölti csendes napjait.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Örömhírvétel-kápolna, KisapátiKülönleges templomok Magyarországon - Örömhírvétel-kápolna, Kisapáti

 

 

Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, Zalaegerszeg

Egy újabb Makovecz remekművet fedezhetünk fel, ha Zalaegerszeg felé vesszük az irányt. A 2019-ben felszentelt különleges kápolna a művészre jellemző organikus stílusjegyeket őrzi, felfelé keskenyedő hatszögletű tornya lenyűgöző látvány nyújt a hatalmas fák közül kibukkanva. Ennél csak belső tere izgalmasabb, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik világba kerültünk volna.

Szállások Zalaegerszegen>>

Egyedülálló templomok Magyarországon - Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, ZalaegerszegEgyedülálló templomok Magyarországon - Gébárti-tavi Boldogasszony kápolna, Zalaegerszeg

 

 

Református templom, Zubogy

A zubogyi dombon álló középkori imaház visszarepít minket az időben. A zsindelytetős építményt megtépázta az idő, helyreállítására csak az 1700-as években került sor, de ma is rendkívül szép állapotban tekinthető meg. Díszített fapallós mennyezete Magyarországon ritkaság, a bejárattal szemben elhelyezkedő fa harangtorony pedig valódi múltat idéző látványként szolgál.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Református templom, ZubogyKülönleges templomok Magyarországon - Református templom, Zubogy

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.

 

 

 

Református templom, Csaroda

Igazi romantikus népi építészeti emlék áll a Felső-Tisza vidékén, Csarodán. Ez a késő román kori falusi kápolna idilli környezetben vár mindenkit, aki megcsodálná hagyományos fazsindelyes tetejét, gótikus keresztboltozatú szentélyét és népies barokkot idéző festett fa szószékét, karzatát és padjait.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Református templom, CsarodaKülönleges templomok Magyarországon - Református templom, Csaroda

 

 

Megbékélés kápolna, Beremend

A 90-es években rengeteg menekült érkezett Magyarországra a déli határról, és az őket segítő önkormányzat kezdeményezésére épült ez az  ökumenikus kápolna, mely a különböző nemzetiségek és vallások egyenlőségét hivatott jelképezni.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Megbékélés kápolna, BeremendKülönleges templomok Magyarországon - Megbékélés kápolna, Beremend

 

 

Kerektemplom (Rotunda), Öskü

A Bakony különleges kupolás tetejű, kerek templomának eredete a mai napig számtalan vitára ad okot. Sokak szerint török mecset lehetett korábban, de valószínűbb, hogy az egyik Árpád-kori körtemplomként jöhetett létre a 11. században. Az 1800-as évek közepéig a helyi plébánia központja volt, manapság azonban csak ünnepi alkalmakor használják.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Kerektemplom / Rotunda, ÖsküKülönleges templomok Magyarországon - Kerektemplom / Rotunda, Öskü

 

 

Erődtemplom, Óföldeák

Egy vizesárok felett átívelő kis fahídon keresztül közelíthetjük meg Óföldeák gyöngyszemét, mely a Dél-Alföldön páratlan gótikus falusi templomként maradt fent a háborúkat túlélve. 2020-as restaurációját követően hófehérre meszelt falait és védőfallal körülvett udvarának maradványait bármikor megtekinthetjük, aktuális nyitva tartásáról azonban érdemes előre érdeklődni, ha belül is felfedeznénk ezt a jellegzetes kápolnát.

Szállások a környéken>>

Különleges templomok Magyarországon - Erődtemplom, ÓföldeákKülönleges templomok Magyarországon - Erődtemplom, Óföldeák

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egy hosszabb felújítás utána minden csúszdarajongót vár Bükfürdőn a Greenfield Hotel - itt találjátok ugyanis Nyugat-Magyarország legnagyobb, közel 74 méter hosszú vízicsúszdáját. A négycsillagos wellness szállodában azonban nem csak ez az újdonság vár titeket.
2023. március 1-től ismét nyitott kapukkal várja a látogatókat a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum. Az olyan élmények mellett, mint a 4D mozi, MiG-29 szimulátor vagy a katonai akadálypálya, további programokkal is várnak: júliusban Kiefer Sutherland ad koncertet, de lesz szimulátor bajnokság, drone day, RepTár Piknik, és még a Csillagok Háborúja filmek rajongóira is gondoltak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell
Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!