Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek

Október 18-án ünnepeljük a magyar regényírás napját, ugyanis 1740-ben ezen a napon született Dugonics András, a magyar matematikai műnyelv megalkotója és a hazai regényírás forradalmasítója. Ebből az alkalomból csokorba szedtünk 14 irodalmi kalandozást, amelyek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak még a borongósabb őszi napokon is. Fedezd fel te is a magyar írók, költők múltidéző emlékházait, emlékhelyeit!

 

A szegedi születésű Dugonics András bölcseleti és teológiai tanulmányokat végzett, a magyar irodalomtörténetbe – általában erkölcsi tanulságot közvetítő – iskoladrámáival, és versgyűjteményével vonult be.

 

Az első magyar könyvsiker

Legismertebb műve az első magyar nyelven írt regényként számon tartott, korabeli politikai célzásokkal átszőtt Etelka, amelyet csak két évvel a megírása után jelentethetett meg cenzúra miatt. Szerb Antal így vélekedett a regényről: „példátlan sikerét romantikus mozzanatainak köszönhette, ez a siker az első jele a nagy és lényegbevágó ízlésváltozásnak”.

 

Beszédes matematikai zsargon

A tudákosságnak két könyvei című írásával Dugonics András célja nem volt más, mint hogy megmutassa, „a német nyelv sohasem oly alkalmatos a tanulmányoknak kimagyarázásában, mint a magyar nyelv”. Tudtad, hogy számos matematikai kifejezést ő használt először? Ilyen például a bizonyítani, az egyenlet, a gömb, a gyök, és a véges szavak.

14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek

 

 

Közmondások és szólások ezrei

Nyelvújítási programjának több izgalmas vetülete van: az irodalomba emelt több népnyelvi szót, kifejezést, valamint képzéssel, szófajváltásokkal, analógiás megoldásokkal rengeteg új szót alkotott. Szintén érdekes, hogy posztumusz kiadott gyűjteménye, a Magyar példabeszédek és jeles mondások több mint 10 ezer közmondást és szólásmagyarázatot tartalmaz.

 

És te kiszemelted, mit tart a kezében?

Az író emlékszobra Szegeden, szintén az ő nevét viselő Dugonics téren található. És ha szemfüles vagy, rögtön kiszúrod, hogy az elrévedő hangulatot idéző szobor kezében az Etelka című regény díszeleg.

14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek - Dugonics András-szobor, Szeged14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek - Dugonics András-szobor, Szeged

 

 

Irodalmi emlékházak, emlékhelyek

A magyar regényírás napjára emlékezve nincs is jobb ötlet, mint felkerekedni, és meglátogatni valamelyik irodalmi emlékházat, emlékhelyet, ahol nem csak az olvasás szerelmesei, hanem bárki találhat a maga számára izgalmas részletet, motívumot – ezek a helyszínek ugyanis kultúrtörténeti érdekességekben is bővelkednek.
Babits Mihály Emlékház, Szekszárd: Lapozz bele a család fotóalbumaiba, vedd szemügyre az eredeti bútorok részleteit, és légy szemtanúja a mindennapi használati tárgyaknak!
Berzsenyi Dániel Emlékház, Nikla: Csodáld meg a költő által ültetett szelídgesztenyefát, a virágok között magasodó mellszobrot, a tágas termekben kiállított kéziratokat, leveleket, személyes tárgyakat, legyen szó pipákról, tollakról, vagy épp népi hangszerekről!
Debreceni Református Kollégium Múzeuma, Csokonai emlékszobája: Személyes tárgyak sokaságát szemlélheted meg ezen a helyszínen (fuvola, kéziratok, tankönyvek…), ám az itt kiállított műalkotások miatt is bakancslistás látnivalóról van szó (például Rippl-Rónai Csokonai portréját mindenképp látnod kell).
Fekete István Emlékház, Keszthely: A Kis-Balaton Látogatóközpont programlehetősége, hogy szakvezetésen vehetünk részt azon a szárazföldi és vízi túrán, amely a Diás-szigetre, a Fekete István Emlékhelyhez és Matula bácsi kunyhójához vezet.
Gárdonyi Géza Emlékmúzeum, Eger: Fantasztikus élmény megpillantani Gárdonyi faragott asztalát, amelynél a világhírű Egri csillagok című regénye, és még oly sok alkotása íródott.
Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred: A patinás épület Jókai Mór, Laborfalvi Róza és családjuk egykori füredi életébe enged betekintést. A hagyatékban megőrzött részletgazdag elemek könnyen visszarepítenek minket az időben.
József Attila Emlékház, Balatonszárszó: Itt töltötte élete utolsó hónapját a 20. század egyik legnagyobb magyar költője, akinek életútjáról számos tárgyi emlék, lenyomat, és visszaemlékezés néz vissza ránk az emlékház falairól, szekrényeiről.
Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok, Széphalom: A Sátoraljaújhelytől karnyújtásnyira lévő település a 19. század eleji nagy nyelvújítás centruma volt, Kazinczyval, mint vezéralakkal, akinek családi sírkertje immár a reformkor óta zarándokhelynek számít.
Petőfi szülőháza, Kiskőrös: A forradalmár költő szülőházában állandó és időszaki kiállítások is helyet kapnak, amelyek során megismerhetjük a 19. század első harmadának berendezési tárgyait, a korszak hagyományait, szokásait. Sőt, ha itt járunk, egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény darabjait is megcsodálhatjuk.

14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek - Babits Mihály Emlékház, Szekszárd/ Fotó: ittjartam.hu14 irodalmi túraajánló nem csak az olvasás szerelmeseinek - Babits Mihály Emlékház, Szekszárd/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kőfejtők, földtani parkok, bányászati múzeumok, mészkőszoborparkok, bányatavak, salakkúpok – csupa izgalmas helyszínt barangolhatunk végig, ha kirándulásainkat némi földrajzi érdeklődéssel szeretnénk megfűszerezni. A gyönyörű formák, szemkápráztató színek, és a természet csendjén túl ugyanis rengeteg tanulnivalót is tartogatnak ezek a múltról árulkodó úti célok.
Takaros rendben ültetett szőlősorok hullámzanak a szemed előtt Magyarország legszebb borvidékein, amit por fedte ösvények szeletelnek fel. Ezek a kiváló helyek időnként megnyitják kapuikat az utazók előtt, így betekintést nyerhetsz hazánk ragyogó pincesétáiba és dűlőtúráiba, méghozzá felejthetetlen módon! Cikkünkben ráadásul hasznos tippeket is adunk, amiket jobb elkerülni egy borkóstoló alkalmával…
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 magyarországi kastély, ahol elveszhetsz a történelemben
2023.09.29 | 8 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
Az ország településeit járva számos impozáns kastélyra bukkanhatunk, melyek élő példái gazdag történelmünknek és lenyűgöző építészeti örökségünknek. Betekinthetünk a mindennapi nemesi életbe, miközben családtörténeti kiállítások és festői kertek várnak, úgyhogy érdemes a nyakunkba venni Magyarországot, és felkeresni a cikkünkben szereplő kúriákat.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz
Nyújtózkodó égerligetet átszelő, fapallós tanösvény és vulkánokról regélő bazaltoszlopok keresztezik az utunkat Magyarország csodálatos tájain barangolva, melyek mind tökéletes helyszínei lehetnek az őszi kirándulásoknak. Ezeken a szép panorámákat sem nélkülöző túrákon ráadásul a Cserhát mennyei Kéz-kilátóját, egy ritkán látott, rejtőzködő kápolnát, valamint egy Árpád-kori plébániatemplom romjait is felkutatjuk. Eljössz velünk?
Őszi kikapcsolódás a Dél-Dunántúlon: 10 mesés szálláshely
Napestig lehetne sorolni a Dél-Dunántúl csodálatos látnivalóit, melyek között történelmi várak, vadregényes erdők, izgága vízesések, varázslatos fürdők is akadnak. Fedezd fel a kincsekben gazdag Baranya, Somogy és Tolna vármegyéket, ahol mesés szálláshelyeken kapcsolódhatsz ki!
5 tündérszép tanösvény őszi kiránduláshoz
Ropogós falevelek, friss, üde levegő, relaxáló séták, játszva tanulás – ez vár téged is, ha ősszel veszed a nyakadba gyönyörű tanösvényeink valamelyikét. Válogass villányi, drégelypalánki, budaörsi, olaszfalui és szarvasi tippjeink közül, amelyek a természeti és történelmi kincseken túl akár fenséges kilátópontokat is tartogatnak!